Η εύρεση μιας εταιρικής κουλτούρας όπου μπορείτε να είστε ο εαυτός σας και να νιώθετε άνετα στο εργασιακό περιβάλλον θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο αφοσιωμένοι, να απολαμβάνετε τη δουλειά σας και να θέλετε να παραμείνετε στην εταιρεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο προσδιορισμός του κατά πόσον η προσαρμογή θα είναι καλή για εσάς ξεκινά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Πώς μπορείτε λοιπόν να το κάνετε αυτό πιο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια είτε μιας δια ζώσης συνέντευξης είτε όταν θα συναντήσετε τους πιθανούς εργοδότες σας μέσω μιας οθόνης βίντεο;

Όταν οι περισσότεροι υποψήφιοι παίρνουν συνέντευξη για έναν νέο ρόλο, δίνουν προσοχή και στο ίδιο το γραφείο. Εξετάζουν πώς είναι η ενέργεια στο κτίριο, αν οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να διακοσμήσουν τους χώρους εργασίας τους, πώς αλληλεπιδρούν οι εργαζόμενοι μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τι είδους ανέσεις είναι διαθέσιμες. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό όταν η συνέντευξη γίνεται εξ αποστάσεως.

Αυτό που συνθέτει την κουλτούρα ενός οργανισμού είναι η συμπεριφορά, οι αντιδράσεις, οι κανόνες, οι παραδόσεις, τα κίνητρα και οι σχέσεις του.

Επιπλέον, η κουλτούρα θεωρείται δεδομένη. Ένα ψάρι δεν ξέρει ότι βρίσκεται μέσα στο νερό, μέχρι τη στιγμή που δεν βρίσκεται. Ένας εύκολος τρόπος για να εντοπιστεί και να περιγραφεί η κουλτούρα ενός οργανισμού είναι σε αντιδιαστολή με την κουλτούρα ενός άλλου οργανισμού. Αυτό γίνεται πιο εμφανές όταν αλλάζουμε δουλειά, κάτι που συμβαίνει συχνά τελευταία.

Οι περιγραφές θέσεων εργασίας περιγράφουν τις καλύτερες προθέσεις του οργανισμού για το ποια θα είναι η δουλειά, πώς θα εξελιχθεί, τι ρόλο μπορείτε να παίξετε σε αυτήν, αν ο οργανισμός και η ομάδα λειτουργούσαν όλοι σύμφωνα με αυτές τις προσδοκίες, κάτι που δεν συμβαίνει πάντοτε. 

Αυτό που καθορίζει την εμφάνιση και την αίσθηση μιας θέσης εργασίας δεν είναι ο τίτλος ή η περιγραφή της θέσης εργασίας, αλλά η κουλτούρα του οργανισμού.

Μπορείτε να κάνετε στοχευμένη έρευνα 

  • Έρευνα για τον οργανισμό
  • Αναζητήστε τα σχόλια των εργαζομένων
  • Ρωτήστε για την εταιρική κουλτούρα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης
  • Παρατηρήστε πώς σας συμπεριφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
  • Δώστε προσοχή στο περιβάλλον

Κάντε στοχευμένες ερωτήσεις

  • Αντί να ρωτάτε για τις αξίες που διέπουν μια εταιρική κουλτούρα, ρωτήστε για τις συμπεριφορές που θα ενσάρκωναν αυτές τις αξίες.

Για παράδειγμα, αν θέλετε να εργαστείτε σε μια κουλτούρα συνεργασίας, αντί να ρωτήσετε αν ο οργανισμός εκτιμά τη συνεργασία (ποιος διευθυντής προσλήψεων θα πει όχι;), προσδιορίστε πώς θέλετε να μοιάζει η συνεργασία και ρωτήστε αν υπάρχει. Για παράδειγμα, “Ποιες διαλειτουργικές ή διατμηματικές ομάδες υπάρχουν και ποιος μπορεί να συμμετέχει σε αυτές;”.

  • Αντί να ρωτάτε αν ο οργανισμός εκτιμά κάτι που φαίνεται να έχει καθολική αξία, ρωτήστε τους για συμπεριφορές που ενσωματώνουν μια ανταγωνιστική αξία. 

Αν θέλετε να εργαστείτε σε έναν οργανισμό που είναι καινοτόμος και δημιουργικός, κάτι που κάθε οργανισμός θα μπορούσε να φιλοδοξεί να είναι, ρωτήστε τους πώς αισθάνονται για τη χρήση δοκιμασμένων και αληθινών βέλτιστων πρακτικών ή για τον τρόπο με τον οποίο μετριάζουν τον κίνδυνο. Αυτό μπορεί να δώσει πιο ειλικρινή εικόνα για το πώς αισθάνονται για τη δημιουργικότητα και τον πειραματισμό.

Ξεκαθαρίστε τι είναι σημαντικό για εσάς.

Το πρώτο βήμα είναι να διατυπώσετε για τον εαυτό σας τι σας ελκύει. Πριν από τη συνέντευξη, αναρωτηθείτε: “Ποια χαρακτηριστικά της εταιρικής κουλτούρας είναι πιο σημαντικά για μένα;” Σκεφτείτε τις δικές σας αξίες και τους τύπους των περιβαλλόντων που σας έχουν ταιριάξει στο παρελθόν. Το να πηγαίνετε στις συνεντεύξεις σας έχοντας ήδη στο μυαλό σας αυτούς τους παράγοντες θα σας βοηθήσει να τους διατηρήσετε σημαντικούς για εσάς.

Εξετάστε τους παράγοντες που θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο για εσάς. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από το πόσο φιλική προς την οικογένεια είναι, πόσο καλά συνεργάζονται οι ομάδες, πόσο ανοιχτοί είναι οι δίαυλοι επικοινωνίας ή πώς εκφράζονται οι αξίες της εταιρείας μέσω των αποφάσεων που λαμβάνουν οι ηγέτες.

Δοκιμάστε να κάνετε ερωτήσεις όπως:

  • “Με ποιες τρεις λέξεις θα περιγράφατε το εργασιακό περιβάλλον;”
  • “Γιατί επιλέξατε να μείνετε εδώ;”
  • “Πώς μαθαίνουν οι εργαζόμενοι για τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι ανώτεροι ηγέτες;”
  • “Ποια είναι μερικά πράγματα που πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι για να “ταιριάξουν” εδώ;”
  • “Πού βλέπετε τις αξίες της εταιρείας στην πράξη;”

Η οργανωσιακή κουλτούρα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί και να περιγραφεί. Αντί να ρωτάτε για αυτό το άμορφο πράγμα που ονομάζεται “κουλτούρα”, ρωτήστε για τις συμπεριφορές, τους κανόνες και τις αποφάσεις που αποκαλύπτουν την κουλτούρα. Αυτό προϋποθέτει ότι οι υποψήφιοι έχουν καλή κατανόηση του τι εκτιμούν και τι είδους εργασιακή εμπειρία επιθυμούν.

Δείτε επίσης πως θα απαντήσετε στο ερώτημα: “Είναι αυτή η δουλειά κατάλληλη για εμένα;”

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou