Έχετε εξαιρετική κουλτούρα εργασίας εξ αποστάσεως; Αυτό είναι ένα θέμα που βρίσκεται στην κορυφή του μυαλού πολλών ηγετών σήμερα. Αλλά μήπως πρόκειται απλώς για μια τάση που θα περάσει όταν ο κόσμος “επιστρέψει στην κανονικότητα”;

Είτε οι εργοδοτούμενοι σας εργάζονται από το σπίτι προσωρινά είτε μακροπρόθεσμα, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε μια θετική κουλτούρα απομακρυσμένης εργασίας που οδηγεί σε ευτυχισμένους υπαλλήλους.

Αλλά δεν μπορείτε να αναγκάσετε τους ανθρώπους να είναι ευτυχισμένοι. Οι ηγέτες μπορούν να δώσουν το παράδειγμα στον τρόπο εργασίας και αλληλεπίδρασης, αλλά δεν μπορούν να αναγκάσουν τους υπαλλήλους να ανταποκριθούν ανάλογα. Αντίθετα, αυτό το κάνει η κουλτούρα.

Η δημιουργία μιας θαυμάσιας κουλτούρας εργασίας εξ αποστάσεως δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ακόμα και ως εταιρεία που ξεκίνησε από τηλεργασία, η δική μου επιχείρηση έπρεπε πραγματικά να βελτιώσει το παιχνίδι της υπό το πρίσμα των σημερινών δύσκολων συνθηκών για να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι αισθάνονται ασφαλείς και υποστηριζόμενοι. Αν ξεκινάτε από το μηδέν, φαντάζομαι ότι αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο. Χωρίς θεμέλια για να χτίσετε πάνω σε αυτά, μπορεί να νιώσετε ότι η νέα σας κουλτούρα εξ αποστάσεως πατάει σε βυθιζόμενη άμμο.

Ωστόσο, η δημιουργία ενός γρήγορου αλλά ανθεκτικού θεμελίου είναι εφικτή. Ακολουθούν αυτά που έχω μάθει από χρόνια δημιουργίας απομακρυσμένων ομάδων:

Να είστε προσηλωμένοι. Μια σπουδαία κουλτούρα δεν είναι τυχαία.

Μια σπουδαία κουλτούρα απομακρυσμένης εργασίας ξεκινά με την πρόθεση. Ενημερώστε την ομάδα σας για το τι περιμένετε και τι σημαίνει για εσάς ως ηγέτης η εργασία εξ αποστάσεως. Πείτε τους πώς αναμένεται να επικοινωνούν και να συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλον.

Ακόμα καλύτερα, προσλάβετε άτομα που ενσαρκώνουν φυσικά αυτά τα χαρακτηριστικά. Μόλις τεθούν αυτοί οι βασικοί κανόνες, μπορείτε πιο εύκολα να δώσετε στην ομάδα σας τη δυνατότητα να διαπρέψει καθώς βασίζεται σε αυτούς.

Στη συνέχεια, σκεφτείτε τα επιπλέον μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να ενθαρρύνετε μια κουλτούρα θετικότητας. Στην εταιρεία μου, για παράδειγμα, ορίσαμε ένα από τα μέλη της ομάδας μας ως τον “Αρχηγό της Ευθυμίας” της εταιρείας μας, έναν αμειβόμενο ρόλο με την ευθύνη της διατήρησης και καλλιέργειας μιας σκόπιμης κουλτούρας.

Δώστε το παράδειγμα

Η ομάδα σας θα ακολουθήσει το παράδειγμά σας. Οι ηγέτες που θέτουν απαιτήσεις από την ομάδα τους αλλά δεν τηρούν τις ίδιες απαιτήσεις ή προσδοκίες σκοτώνουν τα κίνητρα και τις θετικές συμπεριφορές. Έχω ακούσει ότι αυτό ισχύει από απομακρυσμένους ειδικούς σε όλους τους τομείς. Για παράδειγμα, έμαθα από τη Leah Knobler, διευθύντρια της Help Scout για την απόκτηση ταλέντων, ότι οι αξίες ενός ηγέτη μπορούν να επηρεάσουν την κουλτούρα μιας εταιρείας, είτε η ομάδα σας εργάζεται στο γραφείο είτε εξ αποστάσεως.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το να δίνετε το παράδειγμα στην ομάδα σας είναι απαραίτητο. Στην εταιρεία μου, λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και την εμπιστοσύνη για την ομάδα μας και επιτρέπουμε στην ομάδα μας να προσαρμόζει το πρόγραμμά της. Χρησιμοποιούμε ένα εργαλείο άμεσων μηνυμάτων για γρήγορη επικοινωνία, αλλά από την αρχή θέσαμε ως πρότυπο ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αισθάνονται ότι πρέπει να απαντούν αμέσως. Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν παρακολουθούμε τον χρόνο τους στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, ακόμη και όταν νιώθω την ανάγκη, αντιστέκομαι στο να απαντήσω αμέσως στα άμεσα μηνύματά μου, αν είμαι εκτός σύνδεσης ή στη μέση της εργασίας μου σε κάτι άλλο.

Στην ίδια κατεύθυνση, η ευγένεια είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες αξίες μας. Έτσι, έχω στο μυαλό μου την ευγένεια σε όλες τις καταστάσεις και κάνω φανερό σε ολόκληρη την ηγετική μας ομάδα ότι οφείλουν να κάνουν το ίδιο.

Βρείτε χρόνο για διασκέδαση

Η διασκέδαση είναι ο αφανής ήρωας των ισχυρών εργασιακών σχέσεων. Ενώ κάποιοι μπορεί να φαντάζονται τους απομακρυσμένους εργαζόμενους να χαλαρώνουν στο σπίτι, χωρίς επίβλεψη και με τις πιτζάμες, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Στα περισσότερα παραδοσιακά εργασιακά περιβάλλοντα, οι άνθρωποι μπορούν να διαχωρίσουν φυσικά τη δουλειά από την προσωπική ζωή, αλλά οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι δεν έχουν πάντα αυτές τις διαχωριστικές γραμμές. Βρίσκονται στη δουλειά τους όταν βρίσκονται στο σπίτι. Και όταν είναι ιδιαίτερα δραστήριοι, μπορεί να τους είναι δύσκολο να απενεργοποιηθούν.

Έτσι, αφιερώστε χρόνο για να βάλετε τη διασκέδαση στο μείγμα. Δημιουργήστε ένα εορταστικό περιβάλλον και καθιερώστε ομαδικές παραδόσεις. Γιορτάστε τις σημαντικές στιγμές δημιουργικά. Αν και δεν μπορείτε να αναγκάσετε τους ανθρώπους να συμμετέχουν, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να σηματοδοτήσετε ότι η ομάδα σας έχει την άδεια να διασκεδάσει.

Αφήστε την ομάδα σας να κάνει τη διαφορά

Οι άνθρωποι θέλουν να συνεισφέρουν και να κάνουν τη διαφορά. Υπάρχει μια αντίθεση στο να λέτε στην ομάδα σας να “σκέφτεται έξω από το κουτί” και ταυτόχρονα να απαιτείτε να κάνουν τη δουλειά τους με ρομποτικό τρόπο. Κατά την εμπειρία μου, αυτό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι αυτό που κάνουν δεν έχει σημασία, καθώς οι προσδοκίες είναι προ-προγραμματισμένες. Αφήστε τους να νιώσουν ότι μπορούν να κάνουν πράγματα έξω από τον καθημερινό τους κανόνα. Βγάλτε τους ανθρώπους από την καθημερινότητα.

Η μεγάλη κουλτούρα ευδοκιμεί σε ένα ανοιχτό περιβάλλον. Ένα ανοιχτό περιβάλλον υπάρχει μόνο όταν οι άνθρωποι εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και πιστεύουν ότι αυτό που σκέφτονται και λένε θα εκτιμηθεί και θα ληφθεί υπόψη.

Μάθετε πώς μοιάζει μια υγιής κουλτούρα

Θα μπορούσατε να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ μιας λειτουργικής αλλά αρρωστημένης κουλτούρας και μιας υγιούς, ζωντανής κουλτούρας; Είναι σημαντικό να είστε σε θέση να εντοπίζετε μια καλή (ή κακή) πολιτιστική τάση, ώστε να μπορείτε να τη διορθώσετε. Η Hailley Griffis, ηγέτης της Buffer (η οποία δημοσιεύει ετήσια έκθεση για την απομακρυσμένη εργασία) με δίδαξε ότι μια υγιής κουλτούρα είναι αυτή που έχει ορίσει ένας ηγέτης και στην οποία οι εργαζόμενοι θέλουν να συμμετέχουν.

Για να αξιολογήσετε την κουλτούρα απομακρυσμένης εργασίας της δικής σας εταιρείας, παρατηρήστε την αντίδραση της ομάδας σας. Δείχνουν εκτίμηση σε εσάς και ο ένας στον άλλον; Η διασκέδαση και η θετικότητα διαχέονται σε κανάλια επικοινωνίας που δεν σχετίζονται με την εργασία; Παίρνετε μια γεύση από την προσωπικότητά τους; Ενθαρρύνετε εσείς και αυτοί ο ένας τον άλλον ελεύθερα; Αυτά είναι σημάδια ότι η ομάδα γίνεται συνεκτική.

Η σπουδαία απομακρυσμένη κουλτούρα αυτοαναπαράγεται

Η σπουδαία κουλτούρα εργασίας εξ αποστάσεως είναι ένα είδος ανομολόγητης πρόσκλησης για συνοχή. Προέρχεται από αυτό που κάνουν οι άνθρωποι και προέρχεται από τις αξίες του καθενός. Προέρχεται από τα άτομα που κατανοούν πώς εντάσσονται στην εικόνα. Και αυτό μεταδίδεται και στους άλλους στην ομάδα.

Αν η κουλτούρα της απομακρυσμένης εργασίας σας είναι ανοιχτή και διαφωτιστική, θα διαδοθεί από μόνη της παρά τις όποιες αλλαγές συμβαίνουν κανονικά σε μια αναπτυσσόμενη ομάδα. Παρόλο που χρειάζεται σκόπιμη προσπάθεια για να διατηρηθεί υγιής, η σπουδαία εργασιακή κουλτούρα θα αποφέρει μερίσματα τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους πελάτες.

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou