Πολλοί άνθρωποι εργάζονται για διάφορους λόγους, από την ανάγκη να φροντίσουν την οικογένειά τους μέχρι γιατί θέλουν να κάνουν τη διαφορά. Για να προσδιορίσετε εάν η δουλειά σας είναι κατάλληλη για εσάς, σκεφτείτε τα εσωτερικά σας κίνητρα και πόσο καλά ευθυγραμμίζονται με την τρέχουσα θέση σας. Σκεφτείτε πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί, πώς νιώθετε για τον εργοδότη και τους συναδέλφους σας και εάν αισθάνεστε ότι η δουλειά σας εκτιμάται. 

Το καθημερινό περιβάλλον εργασίας σας μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη υγεία, την επιτυχία και την ευτυχία σας. Κάνοντας μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σας και με ειλικρίνεια στις απαντήσεις σας, μπορείτε να προσδιορίσετε εάν η τρέχουσα εργασία σας, σας ταιριάζει ή όχι.

Υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να σας βοηθήσουν να πείτε εάν η δουλειά σας ταιριάζει. Ακολουθούν 14 βήματα που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε εάν η τρέχουσα εργασία σας είναι κατάλληλη για εσάς:

1. Ψάξτε για ευκαιρίες ανάπτυξης

Έχει η εταιρεία σας ευκαιρίες που μπορούν να προωθήσουν την καριέρα σας; Εάν έχετε στόχους να αποκτήσετε διευθυντική θέση ή υψηλότερη αμοιβή, η εταιρεία σας θα πρέπει να προσφέρει ευκαιρίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να ανελιχθείτε. Δεν έχει σημασία αν εργάζεστε για μια μικρή ή μεγάλη εταιρεία. Εάν δεν βλέπετε περιθώρια για τη δυνατότητα να επιτύχετε τις επαγγελματικές σας φιλοδοξίες στην τρέχουσα καριέρα σας, ίσως είναι συνετό να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε αλλού εργασία.

2. Βαθμολογήστε την ικανοποίησή σας

Αν σας αρέσει να κάνετε τη δουλειά σας, αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι η δουλειά σας είναι κατάλληλη για εσάς. Μπορεί να εστιάζετε τόσο πολύ στη δουλειά σας που να μην γνωρίζετε καν την ώρα γιατί οι ώρες φαίνονται να “πετούν”. Αντίθετα, εάν αισθάνεστε ότι πρέπει να αναγκάσετε τον εαυτό σας να κάνει κάθε εργασία ή να σας δυσκολεύει να ολοκληρώσετε πρότζεκτ, παρόλο που το κάνετε τακτικά, η δουλειά σας μπορεί να μην είναι κατάλληλη για εσάς.

Εάν δεν είστε σίγουροι για το πώς αισθάνεστε, προσπαθήστε να εξετάσετε τα συναισθήματά σας όταν ξυπνήσετε για πρώτη φορά το πρωί. Εάν η σκέψη να πάτε στη δουλειά σας κάνει να νιώθετε απογοήτευση ή ένα αίσθημα τρόμου, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι πρέπει να αναζητήσετε μια δουλειά που να καλύπτει καλύτερα τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα σας.

3. Αναλύστε τα σχόλια 

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε τα σχόλια που λάβατε στο χώρο εργασίας σας. Εάν είναι γενικότερα θετικά, τότε η δουλειά σας είναι πιθανό να ταιριάζει σε εσάς. Ωστόσο, η αρνητική κριτική δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να αλλάξετε καριέρα. Διαβάστε τα αρνητικά σχόλια και αναζητήστε τρόπους βελτίωσης. Εάν συνεχίσετε να λαμβάνετε αρνητικά σχόλια αφού κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές, η δουλειά σας μπορεί να μην σας ταιριάζει. Μια άλλη θέση μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα τα φυσικά σας ταλέντα ή να σας δώσει την ευκαιρία να αναπτυχθείτε μέσω αντικειμενικών και εποικοδομητικών σχολίων.

4. Αξιολογήστε τα κίνητρά σας

Είναι εντάξει να έχετε κίνητρο τα χρήματα, αλλά εάν η αμοιβή είναι ο μόνος λόγος για να βρίσκεστε σε μια συγκεκριμένη δουλειά, ίσως να πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Όταν το να κερδίζετε χρήματα είναι το μόνο σας κίνητρο, είναι εύκολο να αισθάνεστε απογοητευμένοι και ανεκπλήρωτοι. Πολλοί άνθρωποι έχουν βρει με επιτυχία τη δουλειά που τους αρέσει να κάνουν, ενώ κερδίζουν καλά τα προς το ζην. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε μια δουλειά που να πληροί και τις δύο αυτές προϋποθέσεις. 

5. Ψάξτε για σημάδια έντονου ενδιαφέροντος

Αν σας αρέσει να μιλάτε με τους φίλους και την οικογένειά σας για τη δουλειά σας, αυτό είναι ένα εξαιρετικό σημάδι ότι η δουλειά σας είναι κατάλληλη για εσάς. Όταν είστε παθιασμένοι με αυτό που κάνετε, είναι φυσικό να το μοιράζεστε με άλλους. Αν προκύψουν αρνητικά συναισθήματα όταν κάποιος ρωτά τι κάνετε ή εάν γενικά αποφεύγετε να μιλήσετε για τη δουλειά σας, προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι θα ωφεληθείτε περισσότερο από μια πιο ενδιαφέρουσα καριέρα.

6. Αναγνωρίστε τη στασιμότητα

Για να επιτύχετε τόσο προσωπική όσο και επαγγελματική εξέλιξη, πρέπει να καλλιεργηθούν οι δεξιότητές σας. Εάν έχετε αφιερώσει χρόνο στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, αλλά δεν έχετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε τις γνώσεις που έχετε αποκτήσει με κόπο, μπορεί να είναι καιρός να βρείτε μια δουλειά που να χρησιμοποιεί όλο το φάσμα των ικανοτήτων σας. Εάν ο εργοδότης σας παρέχει ευκαιρίες για να αναπτυχθούν και τελικά να χρησιμοποιηθούν οι δεξιότητές σας, αυτό είναι ένα υπέροχο σημάδι ότι η δουλειά σας, σας ταιριάζει.

7. Αξιολογήστε την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Είναι πιθανό να πετύχετε στη δουλειά και να εκτελείτε τα καθήκοντά σας χωρίς να θυσιάσετε όλο τον χρόνο και την ενέργειά σας. Ένα μεγάλο σημάδι ότι η δουλειά σας είναι κατάλληλη για εσάς, είναι ότι σας επιτρέπει να διατηρείτε προσωπικές σχέσεις, να παρακολουθείτε σημαντικά γεγονότα και να έχετε είστε γενικότερα υγιής.

8. Εξετάστε τη σχέση σας με το αφεντικό σας

Το να δουλεύεις για ένα αφεντικό που δεν σε σέβεται ή δεν εκτιμά αυτά που προσφέρεις μπορεί να δημιουργήσει ένταση και να οδηγήσει σε μελλοντική απογοήτευση. Εάν έχετε άριστη επαγγελματική σχέση με το αφεντικό σας, αυτό είναι μια εξαιρετική ένδειξη ότι η δουλειά σας είναι κατάλληλη για εσάς. Τα καλύτερα αφεντικά ξέρουν πότε να σας πιέσουν περισσότερο και πότε να σας προσφέρουν υποστήριξη. Εκτιμούν επίσης την εργασιακή σας ηθική και σας δείχνουν σεβασμό.

9. Εξετάστε τη σχέση σας με τους συναδέλφους σας

Όταν δεν είστε με φίλους ή οικογένεια, πιθανότατα περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας με τους συναδέλφους σας. Συχνά, οι συνάδελφοι είναι σαν μια δεύτερη οικογένεια. Σκεφτείτε εάν οι συνάδελφοί σας, σας αντιμετωπίζουν με σεβασμό και ακούν με προσοχή τις ιδέες ή τυχόν προτάσεις σας. Το να έχετε μια υγιή σχέση με τους συναδέλφους και να εργάζεστε ως ομάδα δημιουργεί ένα αίσθημα επαγγελματικής ικανοποίησης και αυτοπεποίθησης και αποτρέπει την ένταση στο χώρο εργασίας.

10. Σκεφτείτε αν μπορείτε να είστε ο εαυτός σας

Μια εταιρική κουλτούρα που υποστηρίζει τις συνεισφορές και τις απόψεις σας μπορεί να σας βοηθήσει να προωθήσετε την καριέρα και τη δημιουργικότητά σας. Αφιερώστε χρόνο για να αξιολογήσετε εάν η δουλειά σας, σας επιτρέπει να είστε ο εαυτός σας ή νιώθετε συνεχώς πίεση να κάνετε πράγματα με τα οποία δεν αισθάνεστε άνετα, να κρατάτε τις σκέψεις σας για τον εαυτό σας ή να χρησιμοποιείται ελάχιστα τις δεξιότητές σας. Εάν μπορείτε να εκφράσετε τις απόψεις σας χωρίς δισταγμό ή φόβο ότι θα σας φωνάξουν, αυτό είναι σημάδι ότι η δουλειά σας, σας ταιριάζει απόλυτα.

11. Αξιολογήστε το εργασιακό περιβάλλον

Υπάρχει διαφορά μεταξύ μιας απαιτητικής εργασίας και ενός μη βιώσιμου φόρτου εργασίας. Το πρώτο σε βοηθά να μάθεις και να αναπτυχθείς, αλλά το δεύτερο σε αφήνει κούραση και στρες. Ενώ μπορεί να μην επιθυμείτε να βαριέστε στη δουλειά, δεν θέλετε να είστε συνεχώς καταιγιστικοί.

12. Ψάξτε για συνέπεια υποσχέσεων

Πριν να προσληφθείτε, πιθανότατα είχατε ερευνήσει τις αξίες, τους στόχους και την αποστολή της εταιρείας για να δείτε αν ταιριάζουν με τις δικές σας. Η αποστολή της εταιρείας σας μπορεί να βασίζεται στην καινοτομία ή στην παροχή ποιότητας. Η δουλειά σας θα ταιριάζει καλύτερα μακροπρόθεσμα, εάν η εταιρεία καταβάλει προσπάθειες για να επιτύχει τους στόχους της και να διατηρήσει τις αξίες της. Αυτή η αφοσίωση σημαίνει ότι είναι ειλικρινείς, προορατικοί και είναι πιο πιθανό να εκτιμήσουν τις συνεισφορές που κάνετε.

13. Σκεφτείτε αν η δουλειά σας αναδεικνύει τον καλύτερο εαυτό σας

Είναι σύνηθες να έχετε κάποιο άγχος όταν προσπαθείτε να τηρήσετε τις προθεσμίες ή όταν έχετε μια κουραστική μέρα. Ωστόσο, εάν παραμένετε σίγουροι και αφοσιωμένοι όταν είστε αγχωμένοι, αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι η συγκεκριμένη δουλειά σας ταιριάζει πολύ. Εάν αντιμετωπίζετε συνεχώς ανασφάλειες, άγχος ή κρίσεις θυμού ακόμα και για ασήμαντα πράγματα, η θέση εργασίας αυτή μπορεί να μην σας ταιριάζει.

14. Σκεφτείτε το μέλλον σας

Αν μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας να εργάζεται στην ίδια εταιρεία που βρίσκεστε για ένα ή έξι χρόνια από τώρα, είστε σε καλή θέση. Εάν έχετε σταματήσει να ονειρεύεστε τις δυνατότητες, δεν έχετε σκοπό ή δεν παίρνετε την πρωτοβουλία να κάνετε τίποτα, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι χάσατε το όραμα και το σκοπό σας. Για χάρη της μακροπρόθεσμης ικανοποίησης από την εργασία σας και της ψυχικής σας υγείας, σκεφτείτε να βρείτε μια δουλειά όπου οι στόχοι και τα αποτελέσματα είναι προσανατολισμένα και συγκλίνουν με τα δικά σας και να παραμένετε έτσι πλήρως αφοσιωμένοι. 

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager