Τι είναι οι τεχνικές δημιουργικότητας;

Οι τεχνικές δημιουργικότητας αντιπροσωπεύουν μεθόδους που προάγουν τη δημιουργική σκέψη και τις σχετικές δεξιότητές της, όπως η δημιουργία ιδεών, το ανοιχτό μυαλό και η επίλυση προβλημάτων. Στο χώρο εργασίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις τεχνικές τόσο για συνεργατικές όσο και για ανεξάρτητες δραστηριότητες. 

Για παράδειγμα, μια ομάδα που αναπτύσσει ένα νέο προϊόν, υπηρεσία ή πρωτοβουλία μπορεί να χρησιμοποιήσει τεχνικές δημιουργικότητας για να δημιουργήσει καινοτόμες ιδέες προς επιδίωξη. Ή ένα άτομο που αντιμετωπίζει μια πρόκληση στο χώρο εργασίας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις τεχνικές για να επαναπροσδιορίσει το πρόβλημα και να επινοήσει δημιουργικές λύσεις για την επίλυσή του.

1. Brainstorming

Ο καταιγισμός ιδεών ή “brainstorming” είναι μια κοινή τεχνική για τη δημιουργία ιδεών και μπορείτε να βρείτε διάφορες ασκήσεις και προσεγγίσεις για την εφαρμογή αυτής της μεθόδου. Με αυτήν την τεχνική, ο στόχος είναι να παραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ιδέες μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, μια ομάδα μπορεί να ορίσει ένα χρονόμετρο 5 λεπτών και να επιτρέψει στους συμμετέχοντες να μοιραστούν κάθε ιδέα που σκέφτονται, ανεξάρτητα από το πόσο ασυνήθιστη μπορεί μια ιδέα να φαίνεται. Μετά, η ομάδα μπορεί να συζητήσει αυτές τις ιδέες για να καθορίσει ποιες ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες του πρότζεκτ.

Όταν χρησιμοποιείτε αυτήν την τεχνική, είναι απαραίτητο να παραμένετε ανοιχτόμυαλοι και μη επικριτικοί σχετικά με τις ιδέες που παράγονται για να διασφαλίσετε ότι όλοι οι συμμετέχοντες αισθάνονται άνετα να μοιράζονται τις σκέψεις τους. Οι ομάδες συνήθως αναθέτουν σε κάποιον τον ρόλο του διαμεσολαβητή για να επιβλέπει τη συνεδρία και να διατηρεί μια οργανωμένη διαδικασία. Θα πρέπει να εξετάσουν όλες τις επιλογές και τη βιωσιμότητά τους. 

2. Negative Brainstorming

Στον αρνητικό καταιγισμό ιδεών, οι συμμετέχοντες δημιουργούν μια λίστα με «κακές» λύσεις στο πρόβλημα που θέλουν να λύσουν. Αυτή η τεχνική μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργικές λύσεις βάζοντας τις ομάδες να εντοπίσουν τα εμπόδια και να εργαστούν για την αντιστροφή τους. Για παράδειγμα, μια ομάδα μπορεί να έχει στόχο να βελτιώσει τις πωλήσεις. Οι συμμετέχοντες μπορούν να προσφέρουν «κακές» ιδέες που κάνουν το προϊόν πιο ακριβό ή λιγότερο λειτουργικό. Όπως και στον καταιγισμό ιδεών, η ομάδα μπορεί να ορίσει ένα χρονόμετρο και να γράψει όσο το δυνατόν περισσότερες ιδέες. Στη συνέχεια, μπορεί να συζητηθούν οι ιδέες εντός της ομάδας και να καθορίσουν πώς να μετατρέψουν αυτές τις αρνητικές ιδέες σε θετικές.

3. Brainwriting 

Το Brainwriting λειτουργεί παρόμοια με τον καταιγισμό ιδεών και προωθεί τη δημιουργία ιδεών μέσα σε ένα ομαδικό περιβάλλον. Σε μια συνεδρία συγγραφής ιδεών, η ομάδα προσδιορίζει ένα πρόβλημα ή μια κεντρική ιδέα που σχετίζεται με το πρότζεκτ της. Στη συνέχεια, κάθε συμμετέχων γράφει ανεξάρτητα μια λίστα με ιδέες ή πιθανές λύσεις. Αυτή η τεχνική μπορεί να βοηθήσει στην ενθάρρυνση της συμμετοχής ατόμων που αισθάνονται λιγότερο άνετα να μοιράζονται τις σκέψεις τους δυνατά.

Μόλις οι συμμετέχοντες ολοκληρώσουν τη σύνταξη των ιδεών τους, ο συντονιστής μπορεί να συγκεντρώσει και να διανείμει τις λίστες σε όλη την ομάδα. Οι συμμετέχοντες που λαμβάνουν μέρος εξετάζουν τη λίστα και δημιουργούν πρόσθετες ιδέες, είτε αναπτύσσοντας τις αρχικές ιδέες είτε γράφοντας άσχετες ιδέες. Ορισμένες παραλλαγές μπορεί να καθορίσουν ένα χρονικό όριο ή έναν καθορισμένο αριθμό ιδεών που πρέπει να γράψουν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια κάθε γύρου. Τελικά, η ομάδα μπορεί να συζητήσει αυτές τις ιδέες μαζί για να εντοπίσει τις πιο βιώσιμες λύσεις.

4. Random Words

Η τεχνική τυχαίων λέξεων (Random Words) ζητά από τους συμμετέχοντες να προσδιορίσουν μια λέξη ή φράση που σχετίζεται με το πρόβλημα που θέλουν να λύσουν. Για παράδειγμα, μια ομάδα που ελπίζει να βελτιώσει την ομαδική εργασία στο τμήμα της θα μπορούσε να γράψει τη λέξη “ομαδική εργασία” στο κέντρο ενός πίνακα. Είτε ατομικά είτε ως ομάδα, οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν μια λίστα λέξεων ή φράσεων που σχετίζονται με αυτήν την έννοια. Ορισμένες σχετικές λέξεις μπορεί να περιλαμβάνουν επικοινωνία, ακρόαση, υποστήριξη, θετικότητα και συνεργασία. Αυτή η τεχνική βοηθά τους συμμετέχοντες να εντοπίσουν ιδέες που σχετίζονται με το πρόβλημα που θέλουν να λύσουν.

5. Gallery Method

Στη μέθοδο γκαλερί, ένας αρχηγός ομάδας προετοιμάζει σταθμούς είτε με προσωπικούς πίνακες είτε με flip chart. Κάθε συμμετέχων έχει έναν σταθμό όπου γράφει όλες τις ιδέες του που σχετίζονται με το πρόβλημα ή την κεντρική ιδέα. Μετά από αρκετά λεπτά, οι συμμετέχοντες περπατούν στην αίθουσα για να δουν και να κάνουν σημειώσεις στους σταθμούς των άλλων συμμετεχόντων. Στη συνέχεια επιστρέφουν στον αρχικό τους σταθμό και συνεχίζουν να αναπτύσσουν τις αρχικές τους ιδέες, χρησιμοποιώντας τις ιδέες των άλλων μελών της ομάδας για έμπνευση. Αυτή η τεχνική μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση εναλλακτικών τρόπων εξέτασης ενός προβλήματος ή λύσης και να ενισχύσει τις ιδέες των ατόμων.

6. Storyboarding

Οι ομάδες χρησιμοποιούν συχνά το storyboarding για να προγραμματίσουν διαφημιστικές καμπάνιες, περιεχόμενο βίντεο, επιχειρηματικές προτάσεις ή παρουσιάσεις. Με αυτήν την τεχνική, οι συμμετέχοντες δημιουργούν ένα περίγραμμα για το έργο που αναπτύσσουν. Αυτό το περίγραμμα μπορεί να περιέχει τόσο γραπτά όσο και οπτικά στοιχεία και δεν χρειάζεται να είναι πλήρες σε αυτό το στάδιο. Αυτή η τεχνική δημιουργικότητας βοηθά τους συμμετέχοντες να οργανώσουν τις ιδέες τους πριν ξεκινήσουν την παραγωγή. Η μορφή περιγράμματος διευκολύνει την αναδιάταξη της δομής των ιστοριών, επιτρέποντας στις ομάδες να κάνουν προσθήκες ή να αφαιρούν τμήματα καθώς αναπτύσσονται οι ιδέες τους.

7. Mind Mapping

Μέσο του Mind Mapping, οι συμμετέχοντες γράφουν ένα πρόβλημα στο κέντρο ενός λευκού πίνακα ή ενός χαρτιού. Στη συνέχεια, προσθέτουν σχετικές έννοιες ή λύσεις στην περιοχή που περιβάλλει τη δήλωση προβλήματος, χαράσσοντας γραμμές μεταξύ τους για να σημειώσουν πως συνδέονται. Οι συμμετέχοντες μπορούν να προσθέσουν μια άλλη ομάδα φράσεων που περιγράφουν πώς σχεδιάζουν να επιτύχουν αυτές τις προτεινόμενες έννοιες ή λύσεις, συνδέοντας ξανά αυτό το επίπεδο με το προηγούμενο. Αυτό το εργαλείο αντιπροσωπεύει ένα δίκτυο ιδεών και τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να οπτικοποιήσουν τις σχέσεις μεταξύ των ιδεών τους.

8. Reversals

Με την τεχνική των αναστροφών, οι συμμετέχοντες παίρνουν μια ερώτηση/πρόβλημα και την αντιστρέφουν. Για παράδειγμα, μια ομάδα μπορεί να θέλει να μειώσει τον κύκλο εργασιών των εργαζομένων. Σε αυτήν την άσκηση, οι συμμετέχοντες θα ρωτούσαν: “Πώς μπορούμε να αυξήσουμε τον κύκλο εργασιών των εργαζομένων;” Απαντώντας σε αυτήν την ερώτηση, η ομάδα εντοπίζει παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτήν την πρόκληση, όπως η εφαρμογή μιας αρνητικής κουλτούρας ή η υπερβολική εργασία. Αυτές οι απαντήσεις δείχνουν τι δεν πρέπει να κάνουν, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να αναπτύξουν λύσεις που μειώνουν αυτούς τους παράγοντες που συμβάλλουν στα χαμηλότερα ποσοστά εσόδων. Σε αυτό το σενάριο, μπορούν να σκεφτούν στρατηγικές για την ανάθεση ενός διαχειρίσιμου φόρτου εργασίας και τη δημιουργία ενός πιο θετικού εργασιακού περιβάλλοντος.

9. Mood Boards

Ένας πίνακας διάθεσης είναι ένα κολάζ που μπορεί να περιέχει εικόνες, δείγματα κειμένου και υλικού, που χρησιμοποιούνται συχνά από καλλιτέχνες και σχεδιαστές. Ωστόσο, οι πίνακες διάθεσης μπορούν να χρησιμεύσουν ως πηγή έμπνευσης και για άλλες εργασίες. Οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο για να δημιουργηθούν αφηρημένες έννοιες σε πιο απτή μορφή. Για παράδειγμα, μια ομάδα μπορεί να δημιουργήσει έναν πίνακα διάθεσης όταν αναπτύσσει στρατηγικές μάρκετινγκ για ένα νέο προϊόν. Μπορούν να ενσωματώσουν χρώματα επωνυμίας και σχετικές φράσεις που θέλουν να εκφράσει η καμπάνια τους στους καταναλωτές. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν εικόνες που αντιπροσωπεύουν το πώς θέλουν να νιώθει το κοινό.

10. Picture prompts

H μέθοδος Picture prompts χρησιμοποιεί προεπιλεγμένες εικόνες για την προώθηση ελεύθερων συσχετίσεων μεταξύ μιας ομάδας. Με αυτήν την τεχνική, η ομάδα ξεκινά με ένα κεντρικό θέμα ή ένα πρόβλημα. Ένας διαμεσολαβητής μπορεί να παρέχει σε κάθε συμμετέχοντα έναν φάκελο με έως και 10 έτοιμες εικόνες ή να παρουσιάζει μία  κάθε  εικόνα  κάθε φορά στην ομάδα. Χρησιμοποιώντας τις εικόνες, η ομάδα δημιουργεί ιδέες που σχετίζονται με το κεντρικό θέμα ή τη δήλωση του προβλήματος. Αυτή η τεχνική μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της διαδικασίας καταιγισμού ιδεών με την εισαγωγή εξωτερικών στοιχείων για την πρόκληση νέων και απροσδόκητων συσχετισμών.

11. Metaphorical thinking

Οι μεταφορές συγκρίνουν δύο ή περισσότερα πράγματα και μπορεί να είναι κυριολεκτικές ή εννοιολογικές. Για παράδειγμα, ένας χάρτης μπορεί να χρησιμεύσει ως μεταφορά για ένα μέρος επειδή αντιπροσωπεύει αυτό το μέρος. Τα άτομα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μεταφορές για να δημιουργήσουν συνδέσεις μεταξύ των εννοιών και στην συνέχεια να δημιουργήσουν ιδέες με βάση αυτές. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν μεταφορές για να κάνουν τις αφηρημένες έννοιες πιο απτές. 

Για παράδειγμα, μια ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει μεταφορική σκέψη για να συγκρίνει την επιχείρησή της με ένα λουλούδι. Η επιχείρηση λειτουργεί ως φυτό γιατί χρειάζεται χρόνο, προσοχή και προσεκτική συντήρηση για να αναπτυχθεί. Κάνοντας αυτές τις συγκρίσεις, η ομάδα μπορεί να σκεφτεί δραστηριότητες που μπορεί να εκτελέσει για να βοηθήσει την επιχείρηση να ευδοκιμήσει.

12. Similarities and differences

Αυτή η τεχνική ζητά από τους συμμετέχοντες να επιλέξουν δύο αντικείμενα. Το πρώτο αντικείμενο αντιπροσωπεύει το πρόβλημα που θέλουν να λύσουν και το δεύτερο αντικείμενο είναι ένα σχετικό στοιχείο. Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο θέλει να βελτιώσει τη διαχείριση του χρόνου του, μπορεί να επιλέξει ένα ρολόι για να αναπαραστήσει το πρόβλημα ενώ ένα ημερολόγιο αντιπροσωπεύει ένα σχετικό αντικείμενο.

Το άτομο δημιουργεί μια λίστα ομοιοτήτων μεταξύ των δύο αντικειμένων, ακολουθούμενη από μια λίστα με τις διαφορές τους. Και τα δύο αντικείμενα παρακολουθούν την ώρα, αλλά ένα ρολόι εστιάζει σε δευτερόλεπτα, λεπτά και ώρες ενώ ένα ημερολόγιο εστιάζει σε ημερομηνίες. Το άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις ομοιότητες ή διαφορές για να πυροδοτήσει ιδέες για να βοηθήσει στη διαχείριση του χρόνου του πιο αποτελεσματικά, όπως να προγραμματίσει τις εργασίες του κάθε ώρα ή να προγραμματίσει την εβδομάδα εκ των προτέρων.

13. Ideal final result

Η ιδανική μέθοδος τελικού αποτελέσματος λειτουργεί τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό περιβάλλον. Με αυτήν την τεχνική επίλυσης προβλημάτων, οι συμμετέχοντες εντοπίζουν ένα πρόβλημα και στη συνέχεια περιγράφουν την ιδανική λύση του. Όταν συζητούν το ιδανικό τελικό αποτέλεσμα, οι συμμετέχοντες δεν πρέπει να λαμβάνουν υπόψη περιορισμούς όπως προθεσμίες ή προϋπολογισμούς. Αυτή η τεχνική τους δίνει τη δυνατότητα να οραματιστούν τον καλύτερο δυνατό τρόπο επίλυσης του προβλήματος χωρίς να αφήνουν τους περιορισμούς να παρεμβαίνουν. Μόλις δημιουργήσουν πιθανές ιδέες, μπορούν να αρχίσουν να εστιάζουν σε βιώσιμες επιλογές.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager