Σήμερα, οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσληψης και διατήρησης προσωπικού. Πάνω από 11 εκατομμύρια θέσεις στις ΗΠΑ πρέπει να καλυφθούν, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ. Παρόλο που πολλές στατιστικές επισημαίνουν ζητήματα όπως η Μεγάλη Παραίτηση και η χαμηλή προσφορά εξειδικευμένων εργαζομένων που προκαλούν μαζικές κενές θέσεις εργασίας, αυτοί οι παράγοντες αποτελούν μόνο ένα μέρος της πρόκλησης. Οι οργανισμοί χρειάζονται μια βιώσιμη και αποτελεσματική διαδικασία προσλήψεων και το πρώτο βήμα για την επίτευξή της είναι η κατανόηση των αιτιών που προκάλεσαν το πρόβλημα προσλήψεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Ο παλιός τρόπος: Προσλήψεις με βάση τις δεξιότητες και την εμπειρία

Οι στρατηγικές πρόσληψης των οργανισμών έχουν μετατραπεί σε χρονοβόρες υποθέσεις που συχνά οδηγούν σε εξάντληση την ομάδα προσλήψεων, σε σημαντικά έξοδα για την εταιρεία και σε μια απογοητευτική εμπειρία για τον υποψήφιο.

Μια μελέτη του Leadership IQ αναφέρει ότι το 46% των νέων προσλήψεων αποτυγχάνουν εντός των πρώτων 18 μηνών.

Αυτή η “ρουλέτα προσλήψεων” αφήνει τους ηγέτες ανθρώπινου δυναμικού να ξοδεύουν το χρόνο και την ενέργειά τους στην αντικατάσταση εργαζομένων αντί να δεσμεύουν, να αναπτύσσουν και να εκπαιδεύουν το υπάρχον εργατικό δυναμικό τους. Όταν σχεδόν οι μισοί από όλους τους νεοπροσληφθέντες εγκαταλείπουν τελικά τη θέση τους, είναι εύκολο να συνδέσουμε τις αιτίες μεταξύ μιας προβληματικής διαδικασίας πρόσληψης και αυτής της συντριπτικά κενής αγοράς εργασίας.

Για πάνω από 100 χρόνια, η στήριξη σε δεξιότητες και βιογραφικά ήταν ο κανόνας. Ενώ αυτές οι παραδοσιακές μέθοδοι πρόσληψης μπορούν να παρέχουν κάποια εικόνα για τα προσόντα ενός υποψηφίου, δεν δίνουν στους υπεύθυνους προσλήψεων μια σαφή εικόνα για την πιθανότητα να παραμείνει ο εργαζόμενος, και ποτέ δεν προσφέρουν στους εργοδότες δεδομένα που να παραπέμπουν στην επιστημονική πιθανότητα για το αν ταιριάζουν ή όχι σε έναν οργανισμό.Αυτό είναι το κομμάτι που λείπει.

Οι εργαζόμενοι ευδοκιμούν με την πρόσληψη βάσει συμπεριφοράς

Η πρόσληψη με βάση τη συμπεριφορά επικεντρώνεται στην κατανόηση των συμπεριφορών, των δεξιοτήτων και των χαρακτηριστικών των δυνητικών εργαζομένων και όχι μόνο στην εξέταση της εκπαίδευσης, των προσόντων και της εμπειρίας τους. Αυτή η προσέγγιση βοηθά τους εργοδότες να αποκτήσουν μεγαλύτερη εικόνα για το πώς οι υποψήφιοι θα αντιμετωπίσουν ορισμένα καθήκοντα και πώς θα ενταχθούν στην ομάδα. Εξασφαλίζει επίσης ότι οι εργοδότες επιλέγουν τα καταλληλότερα άτομα για συγκεκριμένους ρόλους και ότι το στυλ εργασίας τους ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του οργανισμού.

Μια αποτελεσματική διαδικασία πρόσληψης με βάση τη συμπεριφορά περιλαμβάνει συχνά αξιολογήσεις με βάση την απόδοση, οι οποίες απαιτούν από τους υποψηφίους να απαντήσουν σε πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις. Αυτό επιτρέπει στους εργοδότες να αξιολογούν καλύτερα την ικανότητα ενός δυνητικού προσλήπτη να σκέφτεται επί τόπου, να παραμένει οργανωμένος και να εργάζεται σε μια ομάδα. 

Η αξιοποίηση μιας προσέγγισης προσλήψεων βάσει συμπεριφοράς αυξάνει σημαντικά την επιτυχία των προσλήψεων, εξοπλίζοντας τους οργανισμούς με την επιστημονική πιθανότητα του κατά πόσον κάποιος είναι ή όχι κατάλληλος για έναν οργανισμό, δηλαδή με αντικειμενικά δεδομένα. Μια πραγματική επιστημονική πιθανότητα δεν υπόκειται σε ακούσια προκατάληψη, η οποία συχνά προκύπτει από την περιήγηση σε βιογραφικά σημειώματα σε μια αίτηση εργασίας. 

Ο νέος τρόπος: Προσλήψεις με βάση τη συμπεριφορά για βιώσιμη επιτυχία

Τα οφέλη της συνέντευξης με βάση τη συμπεριφορά περιλαμβάνουν τη μείωση του κύκλου εργασιών των εργαζομένων, την ενίσχυση των προσπαθειών πρόσληψης και την ενθάρρυνση της λήψης τεκμηριωμένων αποφάσεων. Αυτή η προσέγγιση πρόσληψης που στηρίζεται στην ψυχολογία αποδίδει καλύτερα αποτελέσματα, καθώς εντοπίζει τα αποδεδειγμένα χαρακτηριστικά επιτυχίας και τις συμπεριφορές ενός ατόμου, ώστε να αυξήσει την πιθανότητα επιτυχούς πρόσληψης στο 80-90%. 

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων αποκτούν ακριβέστερη κατανόηση των προσόντων ενός υποψηφίου και μπορούν να αποφασίσουν καλύτερα αν είναι κατάλληλος για τη θέση εργασίας αξιολογώντας τα χαρακτηριστικά και τις συνήθειές του στο χώρο εργασίας. Οι εργαζόμενοι που συνήθως αναρωτιούνται: “Είμαι κατάλληλος για τη θέση εργασίας;” θα γνωρίζουν χωρίς την παραμικρή αμφιβολία αν είναι κατάλληλοι πριν καν περάσουν την πόρτα. 

Επιπλέον, αυτή η προσέγγιση πρόσληψης οδηγεί σε συνολική ικανοποίηση από την εργασία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον και βελτιωμένη διατήρηση των εργαζομένων. Εάν τοποθετήσετε κάποιον σε μια θέση εργασίας όπου οι συμπεριφορές του ταιριάζουν με αυτό που θεωρείται επιτυχημένο, θα είναι πιο ευτυχισμένος εργαζόμενος, επειδή πραγματικά εκτελεί έναν ρόλο όπου οι συνήθειές του ταιριάζουν με αυτό που απαιτείται για την επιτυχία.

Επιλέγοντας τους υποψηφίους με βάση τη συμπεριφορά τους, οι επιχειρήσεις δημιουργούν ένα εργατικό δυναμικό προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους, δημιουργώντας μια ισχυρή, συνεκτική ομάδα μέσα σε ένα ευνοϊκό εργασιακό περιβάλλον που είναι πιο αφοσιωμένο, αποτελεσματικό και με αυτοπεποίθηση. 

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou