Ο τρόπος με τον οποίο ηγείσαι μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός παραγωγικού και ευχάριστου χώρου εργασίας όπου όλα τα μέλη της ομάδας νιώθουν ότι έχουν αξία και κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να βοηθήσουν την ομάδα να πετύχει. Δείτε αυτές τις ενέργειες για να δώσετε το παράδειγμα της ομάδας σας. 

1. Τηρήστε τις υποσχέσεις σας

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δίνετε το παράδειγμα είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι να ακολουθήσετε τις υποσχέσεις σας. Αυτό δείχνει στην ομάδα το επίπεδο δέσμευσής σας και τους βοηθά να δείξουν την εμπιστοσύνη τους σε εσάς ως ηγέτη. 

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι είναι πιο πρόθυμοι να κάνουν ερωτήσεις, να αναλάβουν επιπλέον ευθύνες και να είναι πιο αφοσιωμένα μέλη της ομάδας. Εάν ένας εργαζόμενος αισθάνεται ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί τον υπεύθυνο του, μπορεί να αισθάνεται περιθωριοποιημένος και μη παραγωγικός.

2. Πηγαίνετε στη δουλειά με ενέργεια

Εάν θέλετε να δίνετε το καλό παράδειγμα, πηγαίνετε στη δουλειά με θετική στάση και παραγωγική ενέργεια που μεταφράζεται σε αυξημένη ορμή και κίνητρο καθώς προχωράτε στις καθημερινές σας εργασίες. Η ομάδα σας θα ακολουθήσει τη στάση σας και θα την αντικατοπτρίσει φυσικά, με αποτέλεσμα μια παραγωγική, υποστηρικτική ομάδα που επιδεικνύει εξαιρετική προσέγγιση για την ολοκλήρωση της δουλειάς.

3. Εργαστείτε δίπλα στην ομάδα σας

Οι πιο αποτελεσματικοί ηγέτες εργάζονται μαζί με τις ομάδες τους. Ακόμα κι αν έχετε γραφείο, αφιερώστε πολύ χρόνο έξω από αυτό, ώστε οι εργαζόμενοι σας να αισθάνονται ότι είστε αναπόσπαστο μέρος της ομάδας. Όσο περισσότερο εργάζεστε μαζί τους, τόσο περισσότερο θα κατανοείτε τις δεξιότητες, τα καθήκοντα και τις εργασίες τους. Αυτό θα σας βοηθήσει να οδηγείτε καλύτερα, να απαντάτε στις ερωτήσεις τους και αυτό να τους οδηγεί στην επιτυχία.

Εάν συνεργάζεστε στενά με την ομάδα σας, θα χτίσετε εμπιστοσύνη και θα τονώσετε το ηθικό της ομάδας. Ένα άλλο πλεονέκτημα της συνεργασίας με την ομάδα σας είναι ότι θα έχετε μια πιο οικεία γνώση για τυχόν προβλήματα ή δύσκολες καταστάσεις που περνούν. Στη συνέχεια, μπορείτε να επεξεργαστείτε λύσεις για να βελτιώσετε τη δουλειά σας ως ομάδα.

4. Ακολουθήστε τους κανόνες

Εάν θέλετε η ομάδα σας να λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο και να είναι ένα μέρος όπου όλοι είναι υπόλογοι για τη δουλειά τους, σκεφτείτε να θεσπίσετε κανόνες. Οι κανόνες δεν χρειάζεται να είναι αρνητικοί  μπορούν να βοηθήσουν στην αποσαφήνιση των προσδοκιών και των ευθυνών. 

Για να δώσετε το παράδειγμα, ακολουθήστε τους κανόνες που έχετε θέσει και αυτούς του οργανισμού. Εάν το κάνετε, η ομάδα σας είναι λιγότερο πιθανό να τα λυγίσει ή να τα σπάσει και αντ ‘αυτού να βοηθήσει τον χώρο εργασίας να λειτουργήσει πιο συνεκτική.

5. Εμπιστευτείτε την ομάδα σας

Ξεκινήστε και βεβαιωθείτε ότι η ομάδα σας κατανοεί το όραμα, τις αξίες και τους στόχους της εταιρείας και πώς αυτοί συμβάλουν στην επιτυχία της. Να θυμάστε ότι κάθε εργαζόμενος προσλαμβάνεται για κάποιο λόγο και ο καθένας φέρνει ένα συγκεκριμένο σύνολο δεξιοτήτων και εμπειρία στον ρόλο. Εάν εμπιστεύεστε την ομάδα σας να κάνει καλά τη δουλειά της, όχι μόνο θα κερδίσετε τον σεβασμό τους, αλλά θα αποτελέσετε έμπνευση και για άλλους ηγέτες στο χώρο εργασίας.

6. Παρακολουθήστε εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια

Ακόμη και οι ηγέτες έχουν περιθώριο ανάπτυξης. Είναι σημαντικό να δείξετε στην ομάδα σας ότι γνωρίζετε ότι δεν έχετε όλες τις απαντήσεις, αλλά έχετε δεσμευτεί να αποκτήσετε τη γνώση, την εκπαίδευση και τη διορατικότητα για να διαπρέψετε στον ρόλο σας. Αυτό θα τους βοηθήσει να εμπιστευτούν την ηγεσία σας και να εμπνέονται να βρουν παρόμοιες ευκαιρίες όπως συνέδρια και εκδηλώσεις δικτύωσης για τον εαυτό τους.

7. Ακούστε το προσωπικό σας

Ακούστε το προσωπικό σας, τους συναδέλφους, τους διευθυντές, στην ουσία τους ηγέτες στους οποίους αναφέρεστε. Ο καθένας έχει κάτι να προσθέσει σε μια συζήτηση. Επιπλέον, ακούγοντας την ομάδα σας δείχνει ότι τους σέβεστε ως ανθρώπους και για τη δουλειά που κάνουν. Γίνεται κατανοητό ότι θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτούς, ώστε να μπορείτε να ηγηθείτε αποτελεσματικά. Αλληλεπιδράστε μαζί τους με ουσιαστικό τρόπο, ώστε να αισθάνονται σίγουροι για τις ικανότητές σας και να αισθάνονται άνετα να έρχονται σε εσάς για οποιοδήποτε θέμα. Όσο περισσότερο ακούς, τόσο περισσότερα μαθαίνεις.

8. Προσέξτε τι λέτε και τι κάνετε

Οι ηγέτες με επιρροή γνωρίζουν ότι τα λόγια και οι πράξεις τους ερμηνεύονται και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση Εάν δίνετε το καλό παράδειγμα, να γνωρίζετε πώς η ομάδα σας το πιθανότερο είναι να μιμηθεί την συμπεριφορά σας. Ακόμη και σε αγχωτικές εργασιακές καταστάσεις, προσπαθήστε να παραμείνετε υποστηρικτικοί προς την ομάδα σας και να προσφέρετε ενθάρρυνση. 

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager