Steven Spielberg: Ο σκηνοθέτης που άλλαξε για πάντα το Hollywood

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους κινηματογραφιστές στην ιστορία. Έχει δημιουργήσει μερικές από τις πιο εμβληματικές και αγαπημένες ταινίες όλων των εποχών, συμπεριλαμβανομένων των Jaws, E.T. το Extra-Terrestrial και το Jurassic Park. Τι είναι όμως αυτό που τον κάνει τόσο επιτυχημένο; 

Σε αυτή την ιστορία επαγγελματικής επιτυχίας του Steven Speilberg, θα ρίξουμε μια ματιά στη ζωή και την καριέρα του Spielberg και θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση.

 Τα πρώτα χρόνια

Ο Στίβεν Άλαν Σπίλμπεργκ γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1946 στο Σινσινάτι του Οχάιο και μεγάλωσε στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Οι γονείς του, Λία και Άρνολντ Σπίλμπεργκ ήταν Εβραίοι μετανάστες από την Αυστρία και τη Ρουμανία. Ο πατέρας του Σπίλμπεργκ ήταν διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός που εργαζόταν στη βιομηχανία υπολογιστών. Η μητέρα του ήταν πιανίστα συναυλιών. Η οικογένεια μετακόμιζε αρκετά όταν ο Σπίλμπεργκ μεγάλωνε, καθώς ο πατέρας του είχε διάφορες προτάσεις για δουλειές σε διάφορες πόλεις.

Αυτό οδήγησε τον Σπίλμπεργκ να νιώθει συχνά σαν ξένος. Ως παιδί δεχόταν τακτικά bullying επειδή δεν μπορούσε να συμβαδίσει με τον ρυθμό των άλλων παιδιών της ηλικίας του. Είχε επίσης μαθησιακή δυσκολία λόγω της δυσλεξίας που είχε, η οποία προκάλεσε επίσης την έντονη κριτική από τους δασκάλους του.

Σε μια προσπάθεια να το καταπολεμήσει αυτό, ο Σπίλμπεργκ βρήκε καταφύγιο σε ταινίες. Είχε εμμονή μαζί τους και πήγαινε συχνά σινεμά πολλές φορές την εβδομάδα. Σε εκείνο το σημείο είχε αναπτύξει την αγάπη του για την αφήγηση. Γοητεύτηκε ιδιαίτερα από το έργο του σκηνοθέτη Άλφρεντ Χίτσκοκ λόγω της χρήσης του σασπένς και της έντασης. Αυτό είναι κάτι που θα ενσωματώσει αργότερα στη δουλειά του.

Μετά το γυμνάσιο, ο Σπίλμπεργκ γράφτηκε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια για να σπουδάσει κινηματογράφο. Ωστόσο, τα παράτησε μετά από ένα μόνο εξάμηνο για να ακολουθήσει καριέρα στο Χόλιγουντ. Ήξερε ότι επρόκειτο να είναι ένας δύσκολος δρόμος, αλλά ήταν αποφασισμένος.

Δημιούργησε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους σε ηλικία 12 ετών και συνέχισε να γυρίζει ταινίες σε όλη την εφηβεία του με τη βοήθεια της βιντεοκάμερας του πατέρα του.

Η εξέλιξη της καριέρας του

Ο Σπίλμπεργκ συνέχισε να κάνει ταινίες στην εφηβεία του και τελικά παρακολούθησε τη Σχολή Κινηματογραφικών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια.

Η εμπειρία του Σπίλμπεργκ στο κολέγιο είχε τα σκαμπανεβάσματα της και ο Σπίλμπεργκ τελικά τα παράτησε και πήγε να εργαστεί στα Universal Studios. Αφού είδε τη μικρού μήκους ταινία του ανερχόμενου σκηνοθέτη «Amblin», το στούντιο αποφάσισε να του δώσει 7ετές σκηνοθετικό συμβόλαιο. Αυτή ήταν η αρχή των σπουδαίων πραγμάτων για τον Σπίλμπεργκ, καθώς ήταν ο νεότερος σκηνοθέτης που έγινε δεκτός σε μακροχρόνιο συμβόλαιο για το στούντιο.

Άρχισε να εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές που δεν ήταν τόσο κομψές όσο τα έργα που έχουμε αγαπήσει από τον Σπίλμπεργκ. Ωστόσο, μέσα από αυτά τα έργα ο Σπίλμπεργκ ανέπτυξε το δικό του μοναδικό στυλ, το οποίο αργότερα θα εμφανιστεί σε μερικές από τις πιο εμβληματικές ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ.

Ο δύσκολος δρόμος προς την Επιτυχία

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ έγραψε και σκηνοθέτησε τηλεοπτικά επεισόδια, αλλά δυσκολεύτηκε να αφήσει σημαντικό στίγμα στη βιομηχανία. Ωστόσο, χρησιμοποίησε αυτή την ευκαιρία για να εξασκήσει τις δεξιότητές του καθώς και να κερδίσει ένα σταθερό εισόδημα.

Στη συνέχεια, του δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψει σε μια σειρά από ταινίες για τηλεόραση. Η ταινία “Duel”, που κυκλοφόρησε το 1971, εντυπωσίασε τα στελέχη του στούντιο. Οι άλλες ταινίες που παρήγαγε έλαβαν μικτές κριτικές. Τελικά, το 1974, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ είχε την ευκαιρία να δουλέψει στην πρώτη του ταινία που κυκλοφόρησε στο θέατρο, «The Sugarland Express». Αυτό τράβηξε την προσοχή του The Hollywood Reporter και πρόσθεσε το όνομά του στον χάρτη.

Αυτό οδήγησε σε μια πρόταση να σκηνοθετήσει το “Jaws”, μια ταινία υπερπαραγωγής που θα γινόταν μια από τις ταινίες με τις υψηλότερες εισπράξεις όλων των εποχών και θα καταξίωνε τον Σπίλμπεργκ. Τώρα, ο Σπίλμπεργκ θα μπορούσε να σκηνοθετήσει το είδος των ταινιών που ήθελε ως παιδί, χωρίς κανέναν περιορισμό.

Αφού ολοκλήρωσε το Jaws and Jaws 2, αποφάσισε να επικεντρωθεί σε πιο προσωπικά έργα. Ένα από αυτά ήταν το «Close Encounters of the Third Kind», το οποίο θεωρείται ευρέως μια από τις καλύτερες ταινίες που έγιναν ποτέ. Αυτή η ταινία γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Σπίλμπεργκ και προοριζόταν να αναπαραστήσει το συναίσθημα της αλλοτρίωσης και της περιθωριοποίησης. 

«Ε.Τ. The Extra-Terrestrial», που κυκλοφόρησε το 1982, ήταν άλλο ένα από τα πιο προσωπικά έργα του. Η ταινία μιλά για ένα νεαρό αγόρι που γίνεται φίλος με ένα εξωγήινο πλάσμα που έχει κολλήσει στη Γη. Αυτή η ταινία είχε τεράστια επιτυχία, τόσο κριτικά όσο και εμπορικά. Εξακολουθεί να είναι μια από τις ταινίες με τις υψηλότερες εισπράξεις όλων των εποχών.

Ο Spielberg ξεκινά την παραγωγή και ιδρύει τα Dreamworks Studios

Μετά την κυκλοφορία του E.T., ο Σπίλμπεργκ έκανε ένα μικρό διάλειμμα από τη σκηνοθεσία. Έκανε παραγωγή πολλών ταινιών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συμπεριλαμβανομένων των “The Goonies”, “Gremlins”, “Who Framed Roger Rabbit”, “Back to the Future” και “Cape Fear”. Ίδρυσε επίσης τη δική του εταιρεία παραγωγής, την Amblin Entertainment. Αυτή η εταιρεία θα συνέχιζε να παράγει μερικές από τις πιο εμβληματικές ταινίες του Σπίλμπεργκ.

Σχημάτισε επίσης το στούντιο Dreamworks SKG με τους Jeffrey Katzenberg και David Geffen. Αυτό ήταν ένα πολύ επιτυχημένο εγχείρημα, καθώς το στούντιο παρήγαγε μερικές από τις πιο πρόσφατες επιτυχίες του Σπίλμπεργκ, όπως τα “Saving Private Ryan”, “Minority Report”, “Catch Me If You Can” και “The War of the Worlds”.

Μεταγενέστερα Έργα

Ενώ η καριέρα πολλών σκηνοθετών αρχίζει να φθείρεται καθώς μεγαλώνουν, η καριέρα του Σπίλμπεργκ φαίνεται να βελτιώνεται. Έχει σκηνοθετήσει μερικές από τις καλύτερες ταινίες του τα τελευταία χρόνια, όπως «Munich», «Lincoln», «A.I», «Minority Report» και «Ready Player One». Ο Σπίλμπεργκ είναι πλέον ένας από τους πιο επιτυχημένους και σεβαστούς σκηνοθέτες στο Χόλιγουντ. Οι ταινίες του έχουν εισπράξει δισεκατομμύρια δολάρια και έχουν κερδίσει πολλά βραβεία. Αποτελεί πλέον θρύλο του Χόλιγουντ και εξακολουθεί να σκηνοθετεί ταινίες μέχρι σήμερα.

Φιλανθρωπία

Εκτός από την εντυπωσιακή καριέρα του, ο Σπίλμπεργκ είναι γνωστός και για το φιλανθρωπικό του έργο. Έχει δωρίσει εκατομμύρια δολάρια στο Ίδρυμα Make-A-Wish, στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai και στο ταμείο Women’s Cancer Research και αναφέρουμε μόνο μερικά.

Πιστεύει ότι ανταποδίδοντας, μπορεί να εμπνεύσει τους νέους να κάνουν τα ίδια απίστευτα πράγματα που έχει πετύχει. Κάποτε είπε: «Το παρελθόν μπορεί να υποδεικνύει ποιοι είμαστε, αλλά εμείς πρέπει να καθορίσουμε τι θα γίνουμε». Έχει υποστηρίξει επίδοξους δημιουργούς και κινηματογραφιστές κάνοντας δωρεές στο Ίδρυμα Κινηματογράφου και στο Ίδρυμα Κινηματογραφικής και Τηλεόρασης συνεισφέροντας  έτσι στη βιομηχανία που του έχει δώσει τόσα πολλά.

Eν τέλει

Ο Σπίλμπεργκ είναι ένας απίστευτος σκηνοθέτης του οποίου οι ταινίες έχουν διασκεδάσει και εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και η φιλανθρωπία του αποτελεί έμπνευση για όλους μας. Με περιουσία που ξεπερνά τα 7,05 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι ένας από τους πλουσιότερους σκηνοθέτες στον κόσμο.

Μας υπενθυμίζει ότι ποτέ δεν είναι αργά για να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας και ότι βοηθώντας  σε όσους το έχουν ανάγκη, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στη ζωή των άλλων. Με αυτά τα λόγια, ελπίζουμε ότι αυτή η ιστορία επιτυχίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ σας ενέπνευσε να πιστέψτε ότι και εσείς μπορείτε να καταφέρετε σπουδαία πράγματα.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager