Η αυτοφροντίδα είναι τα πράγματα που κάνετε για να αποκαταστήσετε και να αυξήσετε τη σωματική, πνευματική και συναισθηματική σας ευεξία. Ενώ η αυτοφροντίδα συχνά περιλαμβάνει πράγματα που κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας, υπάρχουν πολλοί τρόποι να εντάξετε αυτές τις δραστηριότητες στην ημέρα σας. Βρίσκοντας τρόπους να αναπληρώνετε την ευεξία σας κατά τη διάρκεια της εργασίας σας, μπορείτε να είστε πιο παραγωγικoί και ικανοποιημένοι εργαζόμενοι. 

Γιατί είναι σημαντικό να ασκείτε αυτοφροντίδα στην εργασία σας;

Η άσκηση της αυτοφροντίδας στην εργασία αποτελεί σημαντικό μέρος της καταπολέμησης των συναισθημάτων άγχους ή επαγγελματικής εξουθένωσης. Όταν βρίσκετε τρόπους να διαχειρίζεστε την ψυχική και σωματική σας υγεία στον χώρο εργασίας, μπορείτε να αισθάνεστε πιο χαλαροί και συγκεντρωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η αυτοφροντίδα είναι επίσης ένας τρόπος να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι είστε αρχικά άνθρωπος και έπειτα εργαζόμενος. Ενσωματώνοντας μια ρουτίνα αυτοφροντίδας στην ημέρα σας, μπορείτε να αισθάνεστε πιο συγκεντρωμένοι και ικανοποιημένοι από την εργάσιμη ημέρα σας.

11 τρόποι για να ασκήσετε αυτοφροντίδα στη δουλειά

1. Ετοιμάστε ένα θρεπτικό και νόστιμο γεύμα

Αντί να αρπάζετε από την καφετέρια οτιδήποτε βρείτε, αφιερώστε λίγα λεπτά κάθε πρωί για να ετοιμάσετε ένα γεύμα που μπορείτε να περιμένετε με ανυπομονησία. Επιλέξτε συστατικά που θα σας κάνουν να νιώσετε ενέργεια. Φυσικά, είναι διασκεδαστικό να προσθέσετε μια μικρή λιχουδιά που μπορείτε να απολαύσετε στο τέλος του μεσημεριανού σας γεύματος.

2. Κάντε τα διαλείμματα σας έξω

Όταν χρειάζεστε ένα γρήγορο διάλειμμα από τη δουλειά σας, σκεφτείτε να βγείτε έξω για καθαρό αέρα και ελαφριά άσκηση. Μια βόλτα στη φύση ή απλά γύρω από το τετράγωνο μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε το μυαλό σας και να αναζωογονήσετε το σώμα σας. Ακόμα και το να κάνετε μερικές ελαφρές διατάσεις έξω, μπορεί να κάνει το αίμα σας να κυκλοφορήσει και να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.

3. Πιείτε περισσότερο νερό

Αυτό μπορεί να φαίνεται κλισέ, αλλά το να πίνετε περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε περισσότερη ενέργεια. Αν χρειάζεστε βοήθεια για να θυμάστε να πίνετε νερό, σκεφτείτε να πάρετε ένα ειδικό μπουκάλι νερού για το γραφείο σας. Θα μπορούσατε ακόμη και να διασκεδάσετε και να ζητήσετε από τον φίλο/η σας στη δουλειά να γίνει ο/η “water buddy” σας. Κάντε τη διαδικασία πιο διασκεδαστική, εμπλουτίζοντας τα ποτά σας με φρούτα ή φρέσκια μέντα.

4. Θέστε στόχους για τον εαυτό σας

Προσθέστε κάποιο σκοπό στην εργάσιμη ημέρα σας θέτοντας προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους για τον εαυτό σας. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχοντας μπροστά σας μια λίστα με στόχους, θα αρχίσετε να αισθάνεστε πιο κινητοποιημένοι και εμπνευσμένοι για να πετύχετε. Όταν δημιουργείτε τους στόχους σας, χρησιμοποιήστε τη μέθοδο SMART, που σημαίνει ότι είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, εφικτοί, σχετικοί και χρονικά περιορισμένοι. Αυτό το πλαίσιο μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε στόχους που ευθυγραμμίζονται καλύτερα με τον τρόπο ζωής σας.

5. Δημιουργήστε έναν εργονομικό χώρο εργασίας

Δεδομένου ότι περνάτε μεγάλο μέρος του χρόνου σας στη δουλειά, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε έναν χώρο εργασίας που να ενθαρρύνει την άνεση και την καλή στάση του σώματος. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να ερευνήσετε πώς μοιάζει μια εργονομική διαμόρφωση χώρου εργασίας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε πράγματα όπως ένα γραφείο με όρθια θέση για να βελτιώσετε τα επίπεδα άνεσης στην εργασία σας. Μπορεί ακόμη και να διαπιστώσετε ότι, αν το αναφέρετε στον εργοδότη σας, ίσως να επιθυμεί να καλύψει τα σχετικά έξοδα. Μαζί με το να αισθάνεστε καλύτερα, θα φροντίζετε καλύτερα το σώμα σας.

6. Φορέστε τα αγαπημένα σας ρούχα

Εφόσον το αγαπημένο σας ρούχο ταιριάζει με τον ενδυματολογικό κώδικα του γραφείου σας, σκεφτείτε να το φοράτε στη δουλειά κάθε τόσο. Ακόμα και μόνο η ενσωμάτωση ενός μικρού αξεσουάρ ή ενός διασκεδαστικού χρώματος στην επαγγελματική σας ενδυμασία μπορεί να κάνει την εργάσιμη ημέρα πιο ευχάριστη. Επιλέξτε ρούχα που σας κάνουν να νιώθετε αυτοπεποίθηση και αναδεικνύουν τη μοναδική σας προσωπικότητα. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το να έχετε το σωστό ντύσιμο μπορεί να βελτιώσει τη συμπεριφορά σας και να σας βοηθήσει να νιώσετε περισσότερο σαν πραγματικός επαγγελματίας.

7. Περιορίστε τις ευθύνες σας

Ενώ είναι σημαντικό να είστε ένα χρήσιμο μέλος της ομάδας, είναι επίσης σημαντικό να θέτετε όρια για τον εαυτό σας στη δουλειά. Το να μάθετε να λέτε “όχι” μπορεί να είναι μια δύσκολη δεξιότητα που πρέπει να μάθετε, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμη για τη δική σας ευημερία. Για παράδειγμα, αν η λίστα με τις δουλειές σας είναι ήδη γεμάτη και ο συνάδελφός σας σας ζητάει να του κάνετε μια χάρη, είναι απολύτως εντάξει να πείτε: “Θα ήθελα πολύ να βοηθήσω, αλλά είμαι πολύ απασχολημένη/ος σήμερα”. Το να σέβεστε τη δική σας ικανότητα να εργάζεστε μπορεί να σας βοηθήσει να προλάβετε τις πιο σημαντικές προθεσμίες σας, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να εργάζεστε με πιο χαλαρούς ρυθμούς.

8. Κοινωνικοποιηθείτε με συναδέλφους

Αν η συναναστροφή με άλλους σας δίνει χαρά, κάντε μια προσπάθεια να συνδεθείτε με τους συναδέλφους σας. Προσπαθήστε να ξεκινήσετε μια ανάλαφρη συζήτηση μαζί τους. Θα μπορούσατε ακόμη και να μοιραστείτε ένα αστείο σχόλιο ή ένα ανέκδοτο για να ζωντανέψετε τη διάθεση. Δείχνοντας ενδιαφέρον για τη ζωή των συναδέλφων σας, μπορεί να νιώσουν μεγαλύτερη διάθεση να συνομιλήσουν μαζί σας. Μαζί με τη δημιουργία συντροφικότητας στο χώρο εργασίας, αυτή η κοινωνικοποίηση μπορεί να κάνει τη μέρα να κυλήσει πιο γρήγορα και ευχάριστα. 

9. Ζητήστε ανατροφοδότηση

Η κατανόηση του πώς τα πάτε στη δουλειά σας μπορεί να βελτιώσει την ευαισθητοποίηση και τη συναισθηματική σας ευεξία. Αντί να αναρωτιέστε συνεχώς πώς βλέπει ο/η διευθυντής/τρια σας τις προσπάθειές σας, ζητήστε του να συναντηθείτε για ένα τετ-α-τετ για να συζητήσετε την απόδοσή σας. Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μάθετε τα δυνατά σας σημεία και τι μπορείτε να βελτιώσετε. Χρησιμοποιήστε αυτή τη συζήτηση για να εξετάσετε τους στόχους σας και να λάβετε συμβουλές από τον τον/την διευθυντή/τρια σας. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το να ζητήσετε μια αξιολόγηση των επιδόσεών σας βελτιώνει τη σχέση σας με τον/την διευθυντή/τρια σας και του δείχνει ότι αναλαμβάνετε πρωτοβουλίες.

10. Διακοσμήστε το γραφείο σας

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να εξατομικεύσετε το χώρο εργασίας σας με πράγματα που σας κάνουν να χαμογελάτε. Το να προσθέσετε μερικά διακοσμητικά είναι ένας απλός τρόπος για να προσαρμόσετε το γραφείο σας στα μέτρα σας. Προσθέστε μερικές φωτογραφίες ή αγαπημένα πρόσωπα ή όμορφα μέρη για να φέρετε λίγη χαρά στο χώρο εργασίας σας. Μπορείτε ακόμη και να συμπεριλάβετε μερικές από τις αγαπημένες σας εκτυπώσεις τέχνης για να αναδείξετε το προσωπικό σας γούστο και να προσθέσετε οπτικό ενδιαφέρον στο γραφείο σας.

11. Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική

Όταν εργάζεστε σε μια δουλειά όπου μπορείτε να ακούσετε μουσική, σκεφτείτε να δημιουργήσετε μια λίστα με μουσική για τον εαυτό σας. Επιλέξτε τραγούδια που σας βοηθούν να αισθάνεστε αισιόδοξοι και συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνετε. Εάν τα τραγούδια με στίχους καθιστούν δύσκολη την εστίαση, σκεφτείτε να επιλέξετε ορχηστρικά κομμάτια. Η μουσική μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της διάθεσής σας και να κάνει την εργασία πιο διασκεδαστική.

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou