Το εργασιακό περιβάλλον συνεχώς μεταβάλλεται, καθώς οι καινούργιες απαιτήσεις τόσο του ανθρώπινου δυναμικού, όσο και του εργοδότη, γίνονται πιο απαιτητικές. Πλέον, σε ένα τόσο δύσκολο αλλά και ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον, μπορεί να είναι δύσκολο να βρούμε χρόνο για να σκεφτούμε τον προσωπικό μας χρόνο. Πολλοί από εμάς αισθανόμαστε την πίεση να είμαστε συνεχώς παραγωγικοί και μπορεί ακόμη και να αισθανόμαστε ένοχοι για διαλείμματα ή για άδεια. 

Ο μη δομημένος χρόνος ορίζεται ως χρόνος που δεν έχει προγραμματιστεί ή έστω, δεν έχει προγραμματιστεί εκ των προτέρων. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, ένα ελεύθερο απόγευμα ή ένα ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας που επιτρέπει περισσότερη αυτονομία. Ενώ μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, ο αδόμητος χρόνος στο χώρο εργασίας μπορεί να έχει εκπληκτικά οφέλη που μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη παραγωγικότητα, δημιουργικότητα και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι ο αδόμητος χρόνος στο χώρο εργασίας μπορεί να έχει εκπληκτικά οφέλη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες.

Εδώ είναι μερικά εκπληκτικά οφέλη του αδόμητου χρόνου στο χώρο εργασίας:

Ενισχύει τη δημιουργικότητα

Μερικές φορές, οι καλύτερες ιδέες έρχονται όταν δεν προσπαθούμε ενεργά να τις βρούμε. Το να κάνουμε ένα διάλειμμα και να δώσουμε λίγο χρόνο στο μυαλό μας να περιπλανηθεί μπορεί να προκαλέσει νέες ιδέες και λύσεις, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες. Για παράδειγμα, εάν εργάζεστε σε ένα project και έχετε κολλήσει σε ένα πρόβλημα, ένα γρήγορο διάλειμμα για να τεντωθείτε, να περπατήσετε ή να συνομιλήσετε με έναν συνάδελφο μπορεί να σας βοηθήσει να επιστρέψετε με μια νέα προοπτική και νέες ιδέες.

Βοηθά στην εστίαση

Η λήψη λίγων λεπτών για να απομακρυνθείτε από μια εργασία μπορεί να σας βοηθήσει να επιστρέψετε σε αυτήν με φρέσκα μάτια και ανανεωμένη εστίαση. Επιπλέον, τα διαλείμματα καθ ‘ όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την εξάντληση και να παραμείνετε παραγωγικοί, ενισχύοντας την παραγωγικότητα σας έως και 20%. Εάν δυσκολεύεστε να εστιάσετε σε μια εργασία, δοκιμάστε να κάνετε ένα γρήγορο διάλειμμα για να κάνετε κάτι άλλο, όπως να ελέγξετε το email σας. 

Αυξάνει την παραγωγικότητα

Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά τα διαλείμματα μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να είστε πιο παραγωγικοί. Όταν αφιερώσετε χρόνο για να επαναφορτίσετε, θα επιστρέψετε στην εργασία σας με περισσότερη ενέργεια και κίνητρα, οδηγώντας σε αύξηση της παραγωγικότητας έως και 50%. Αυτό σημαίνει ότι τα διαλείμματα μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να κάνετε περισσότερα σε λιγότερο χρόνο, αφήνοντάς σας περισσότερο χρόνο για άλλες εργασίες ή προσωπικές δραστηριότητες.

Βελτιώνει την επίλυση προβλημάτων

Μερικές φορές, η απομάκρυνση από ένα πρόβλημα μπορεί να σας βοηθήσει να το δείτε με νέο φως. Ο αδόμητος χρόνος σας δίνει την ευκαιρία να σκεφτείτε τη δουλειά σας και να βρείτε νέες λύσεις.  Κατά τη διάρκεια του αδόμητου χρόνου, ο εγκέφαλος επιτρέπεται να περιπλανηθεί και να κάνει συνδέσεις μεταξύ φαινομενικά άσχετων ιδεών, οδηγώντας σε πιο δημιουργικές λύσεις σε προβλήματα. Αυτός ο τύπος ελεύθερης σκέψης μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος κατά την επίλυση σύνθετων προβλημάτων που απαιτούν καινοτόμες λύσεις. Όταν οι εργαζόμενοι επικεντρώνονται σε δομημένες εργασίες και δραστηριότητες, μπορεί να είναι πολύ κοντά στο πρόβλημα για να το δουν από μιά διαφορετική οπτική γωνία.

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou