Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για 10η συνεχή χρονιά ο Τελικός και η Τελετή βράβευσης του προγράμματος «Μαθητική Επιχείρηση 2023» από τον Oργανισμό Junior Achievement Κύπρου (JA Cyprus) την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστή καθώς όχι μόνο πραγματοποιήσαμε τον τελικό διαγωνισμό αλλά γιορτάσαμε τη δέκατη επέτειο του οργανισμού μας. Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο οργανισμός είναι αφοσιωμένος στην ενίσχυση την επιχειρηματικότητας και τις ηγετικές δεξιότητες στους νέους και τις νέες μας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να κάνουν τη διαφορά στις κοινότητες τους.

Σε μια κατάμεστη από νεαρά επιχειρηματικά άτομα αίθουσα, δέκα μαθητικές ομάδες διαγωνίστηκαν διεκδικώντας τον τίτλο της «Επιχείρηση της Χρονιάς». Ο διαγωνισμός αποτελεί το αποκορύφωμα των προσπαθειών 400 μαθητών και μαθητριών, ηλικίας 15-18 ετών, οι οποίοι δημιούργησαν τη δική τους μαθητική εταιρεία κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Οι δέκα φιναλίστ – από τις 50 μαθητικές εταιρείες που δημιουργήθηκαν, παρουσίασαν δημόσια σε εξειδικευμένη κριτική επιτροπή τις καινοτόμες επιχειρηματικές τους ιδέες.  Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν οι Ανδρέας Παπαδόπουλος από το Δ.Σ. του JA Cyprus, Κωνσταντίνα Λογοθέτη PwC, Μιχάλης Χαραλαμπίδης ECOMMBX, Στράτος Πέτρου MetLife, Ξένια Ξενοφώντος από Digital Tree, Θεόδωρος Λουκαΐδης από Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και Δρ. Ντάινα Νικολάου από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Αυτή τη χρονιά ο τίτλος της «Επιχείρησης της Χρονιάς» πήγε στην «Freshies», μια μαθητική εταιρεία από το G.C. School με τους Ανδρέα Χριστοφόρου, Χριστίνα Παρασκευά, Μισέλ Μανθοπούλου, Βέρα Κυριακού και Άννα Μαρία Κούμα. Η εταιρεία με τη βοήθεια των καθηγητριών τους Κατερίνας Χαραλάμπους και Έλενας Πασχάλη και του μέντορα τους Κύπρου Λιβέρα δημιούργησε ένα προϊόν καθαρισμού τουαλέτας που περιέχει διαλυτές, αφρώδεις, καθαριστικές κάψουλες. Σκοπός η εξάλειψη βακτηριών και δυσάρεστων οσμών αντικαθιστώντας τις με ένα φρέσκο άρωμα λεβάντας.

Η Freshies θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό του JA Ευρώπης που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο 2023 στην Κωνσταντινούπολη.

Η «Swirls», από το Λύκειο Κύκκου Β’, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό. Η ομάδα παράγει πόπερ κομφετί με τη χρήση επαναχρησιμοποιημένων μηχανισμών, γεμιζόμενους με ανακυκλωμένο χαρτί που επεξεργάζεται στο χέρι από την ομάδα παραγωγής, καθιστώντας το πλήρως βιοδιασπώμενο. Η ομάδα απαρτίζεται από τους/τις: Μιχάλη Ανδρέου, Παντελή Γρηγορίου, Αλέξη Παναγή, Ηρακλή Κωνσταντίνου, Ανδρέα Ερωτοκρίτου, Κατερίνα Γεωργίου, Ερωτόκριτο Κουμίδη και Μάριο Ποντικού. Την  ομάδα στήριξε ο καθηγητή τους Κύπρος Λοϊζίδης  και ο μέντορας τους Κυριάκος Σιακαλλής από τη CYTA.

Η «SMELLOW», η μαθητική επιχείρηση από το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμιας, κατέλαβε την τρίτη θέση. H ομάδα δημιούργησε ένα απορροφητικό οσμών και υγρασίας καθώς και απωθητικό σκόρου.  Το προϊόν είναι κατασκευασμένο από ληγμένο αλεσμένο καφέ και τρίμματα μολυβιών και είναι συσκευασμένο σε υφασμάτινη σακούλα. Τα μέλη της ομάδας είναι οι: Νεφέλη Βασιλείου, Σοφοκλής Βασιλείου, Άγγελος Αγαθαγγέλου, Έλενα Αγγελίδη, Αντρέας Σαββίδης και Γιώργος Ψηλογένης.  Η ομάδα υποστηρίχτηκε από τις καθηγήτριες τους Άννα Μαρία Παύλου και Μαρία Φιλίππου και το μέντορα τους Κυριάκο Σιακαλλή από τη CYTA.

Εκτός από τον κύριο τίτλο «Επιχείρηση της Χρονιάς 2023» και τα βραβεία δεύτερης και τρίτης θέσης, μαθητικές εταιρίες έλαβαν και άλλα ειδικά βραβεία για τα επιτεύγματά τους σε βασικούς τομείς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Οι νικητές των Ειδικών Signature Awards ήταν:

Καλύτερο Περίπτερο Εμπορικής Έκθεσης 1: Golden Grains από το Λύκειο Ολύμπιoν

Καλύτερο Περίπτερο Εμπορικής Έκθεσης 2: Treenergy από το σχολείο Forum

Καλύτερο Λογότυπο: Unergy από το σχολείο IMS

Κοινωνική Ευθύνη: Aquafy από το English School

Καλύτερο Branding και Ψηφιακή Επικοινωνία: Tails από το English School

Προϊόν με τις Περισσότερες Πωλήσεις: Green and Glad από το Λύκειο Λευκάρων

Καλύτερη Ετήσια Έκθεση: HuskMusk από το σχολείο Foley’s

Βραβείο Φοίνικας: Ecoscribbles από την αγγλική σχολή Pascal Λάρνακας

Καλύτερο Διαφημιστικό Βίντεο: ReuseMe από το Λύκειο Αρχ. Μακαρίου III – Δασούπολη

Πιο Καινοτόμο Προϊόν/Υπηρεσία: Swirls από το Λύκειο Κύκκου Β’

Βραβείο Ηγεσίας: Ανδρέας Χριστοφόρου – Freshies από το G.C. School

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κος Γιώργος Παπαναστασίου, η Επιθεωρήτρια Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης κα Ζιαννέτ Χατζηιωσήφ εκ μέρους της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κας Αθηνάς Μιχαηλίδου και ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας κος Θεόδωρος Λουκαΐδης. Το παρόν τους έδωσαν εξέχοντα πρόσωπα από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκαν για πρώτη φορά τιμητικά βραβεία σε σχολεία και καθηγήτριες για την πολυετή συμμετοχή τους στα προγράμματα του οργανισμού μας. Συγκεκριμένα τιμήθηκαν το Γυμνάσιο-Λύκειο Ολύμπιον, το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμιας, το Senior School, το  English School και G.C. School. Τιμητικές πλακέτες δόθηκαν επίσης στις καθηγήτριες Φωτεινή Ματίδου, Ελένη Μάλλα, Κατερίνα Χαραλάμπους και Μαρία Ευτυχίου.

Το πρόγραμμα Μαθητική Επιχείρηση υποστηρίζεται από:

  • Στρατηγικός Συνεργάτης: PwC Κύπρου
  • Εταίροι: MetLife, ECOMMBX
  • Υποστηρικτές:  Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας
  • Θεσμικός Συνεργάτης:  Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

Ο οργανισμός JA Κύπρου (www.jacyprus.org) είναι μέλος του Junior Achievement Worldwide,  του παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ειδικεύεται στην παροχή εκπαίδευσης σε θέματα νεανικής επιχειρηματικότητας, και έχει ως στόχο να εφοδιάσει τους νέους με επιχειρηματικές και οικονομικές γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για την αγορά εργασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.jacyprus.org ή επικοινωνήστε με την Έμιλυ Σωτηρίου στο email emily.sotiriou@jacyprus.org

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Head of Ergodotisi, ergodotisi.com