Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, που γιορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου κάθε έτους, είναι μια διεθνής εκδήλωση αφιερωμένη στην προώθηση και τον εορτασμό των δικαιωμάτων των παιδιών σε όλο τον κόσμο. Αν και δεν είναι δημόσια αργία, έχει τεράστια σημασία, καθώς μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου για τα παιδιά, όπου θα αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια, ισότητα και σεβασμό. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού 2023 είναι “Ενσωμάτωση, για κάθε παιδί”, τονίζοντας τη σημασία της παροχής ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο, την εθνικότητα ή το χρώμα του δέρματός τους. 

“Ενσωμάτωση, για κάθε παιδί”

Το θέμα “Ενσωμάτωση, για κάθε παιδί” συμπυκνώνει την ουσία της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού 2023. Καλεί σε μια κοινή προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι κάθε παιδί, ανεξάρτητα από την κοινωνική ή πολιτισμική του ένταξη, δικαιούται τα ίδια δικαιώματα, ευκαιρίες και προστασία. Οι διακρίσεις με βάση τη φυλή, την εθνικότητα, την ιθαγένεια ή οποιονδήποτε άλλο παράγοντα θα πρέπει να εξαλειφθούν, προωθώντας έναν κόσμο όπου τα παιδιά όλων των καταβολών ευημερούν μαζί με αρμονία.

Προώθηση της ειρήνης και της ισότητας

Το θέμα υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη δημιουργίας ενός ειρηνικού και χωρίς αποκλεισμούς κόσμου για τα παιδιά μας. Εξαλείφοντας τις μεροληψίες και τις προκαταλήψεις, μπορούμε να διαφυλάξουμε την ψυχολογική ευημερία των παιδιών που διαφορετικά θα μπορούσαν να νιώσουν απόρριψη ή περιθωριοποίηση από την κοινωνία. Επιπλέον, το θέμα υπογραμμίζει τη σημασία της διασφάλισης ότι τα παιδιά δεν θα υποφέρουν από τις συνέπειες ανθρώπινων ή φυσικών καταστροφών, όπως οι πόλεμοι ή οι πανδημίες. Αντίθετα, η παγκόσμια κοινωνία θα πρέπει να συνεργαστεί συλλογικά για να συμπεριλάβει όλα τα παιδιά σε αποστολές υποστήριξης και διάσωσης σε περιόδους κρίσης.

Μια συνεργατική προσέγγιση για ένα λαμπρό μέλλον

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αποτελούν τους μελλοντικούς πυλώνες της κοινωνίας. Με την προώθηση της συμμετοχικότητας, αυξάνουμε τις πιθανότητες να εργαστούμε συνεργατικά για την ευημερία όλων των παιδιών.Πολλές κοινωνίες εξακολουθούν να δυσκολεύονται να παρέχουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες.Το θέμα της συμπερίληψης μας ενθαρρύνει να ακούσουμε τις αφηγήσεις τους, να υποστηρίξουμε τις ανάγκες τους και να διασφαλίσουμε ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει πίσω. Μια ευημερούσα κοινωνία βασίζεται στην ευημερία και την επιτυχία των νεαρών κατοίκων της, καθιστώντας τον στόχο του θέματος της ένταξης ακόμη πιο κρίσιμο.Η σημασία των δικαιωμάτων των παιδιών

Τα δικαιώματα των παιδιών βρίσκονται στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού.Τα δικαιώματα αυτά περιλαμβάνουν βασικές πτυχές όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, την προστασία από τη βία και την εκμετάλλευση και το δικαίωμα να ακουστούν. Υποστηρίζοντας και προωθώντας αυτά τα δικαιώματα, συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός ασφαλούς και περιποιητικού περιβάλλοντος για κάθε παιδί. Είναι ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε ότι τα παιδιά δεν είναι απλώς παθητικοί αποδέκτες των δικαιωμάτων, αλλά ενεργά συμμετέχοντες στη διαμόρφωση του μέλλοντός τους και του κόσμου που κληρονομούν.

Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών

Τα Ηνωμένα Έθνη διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού παρέχοντας κάθε χρόνο ένα συγκεκριμένο θέμα για την ευαισθητοποίηση και τη βελτίωση της ευημερίας των παιδιών. Αυτή η ετήσια εκδήλωση χρησιμεύει ως πλατφόρμα για την προώθηση της συντροφικότητας και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι προσπάθειες του ΟΗΕ συμβάλλουν καθοριστικά στην κινητοποίηση κυβερνήσεων, οργανισμών και ατόμων για να εργαστούν προς την κατεύθυνση ενός κόσμου όπου τα δικαιώματα κάθε παιδιού θα προστατεύονται και θα γιορτάζονται.

Υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των παιδιών – Go Blue!

Το μπλε χρώμα συμβολίζει τα δικαιώματα των παιδιών την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Για να δείξετε την υποστήριξή σας σε αυτόν τον ευγενή σκοπό, μπορείτε να συμμετάσχετε στην πρωτοβουλία “Go Blue” στις 20 Νοεμβρίου. Φορώντας μπλε ή μετατρέποντας το περιβάλλον σας σε μπλε, μπορείτε να συμβάλλετε στην ευαισθητοποίηση και τις προσπάθειες υπεράσπισης των δικαιωμάτων και της ευημερίας των παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou