Είτε έχετε μόλις εισέλθει στο εργατικό δυναμικό είτε έχετε πολυετή εμπειρία σε έναν κλάδο, μπορεί να φτάσετε σε ένα σημείο κατά τη διάρκεια της καριέρας σας όπου θα αρχίσετε να αισθάνεστε εξαντλημένοι. Η επαγγελματική εξουθένωση έχει πολλές αιτίες και είναι ένα κοινό σύμπτωμα που βιώνουν οι επαγγελματίες καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ζωής. Αφιερώνοντας χρόνο για να εξετάσετε διάφορους τρόπους για να ξεπεράσετε την επαγγελματική εξουθένωση, μπορείτε να την εντοπίσετε και να λάβετε προληπτικά μέτρα για να την αποτρέψετε από το να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Ποιος είναι στην πραγματικότητα ο ορισμός της επαγγελματικής εξουθένωσης; Δείτε πως το εντοπίζουμε και τι μπορούμε να κάνουμε γι′ αυτό. 

Τι είναι η επαγγελματική εξουθένωση;

Στην εργασία, η επαγγελματική εξουθένωση είναι η διαδικασία κατά την οποία ένας εργαζόμενος αρχίζει να αισθάνεται ότι δεν έχει κίνητρο ή αποθαρρύνεται από τη δουλειά του. Η επαγγελματική εξουθένωση προκύπτει από το γεγονός ότι ένας εργαζόμενος βιώνει το άγχος συνεχώς ή επανειλημμένα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να σχετίζεται με την κατάθλιψη και εμποδίζει την εργασιακή απόδοση ενός εργαζομένου.

Ακολουθούν μερικοί βασικοί τύποι επαγγελματικής εξουθένωσης και οι αιτίες τους:

Επαγγελματική εξουθένωση λόγω υπο-πρόκλησης: Η επαγγελματική εξουθένωση κάτω από την πρόκληση είναι το αποτέλεσμα του ότι ένας εργαζόμενος αισθάνεται ότι δεν εκτιμάται στη δουλειά του. Μπορεί επίσης να έχει αρχίσει να παρουσιάζει πλήξη επειδή η δουλειά του είναι πολύ εύκολη σε σύγκριση με τις δεξιότητες και τα προσόντα του.

Επαγγελματική εξουθένωση λόγω υπερφόρτωσης: Η επαγγελματική εξουθένωση λόγω υπερφόρτωσης είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ένας εργαζόμενος αφιερώνει πάρα πολύ χρόνο και προσπάθεια στην επαγγελματική του ζωή. Επίσης, η εξουθένωση από υπερφόρτωση μπορεί να προκύψει όταν ένας εργαζόμενος λαμβάνει πάρα πολλές ευθύνες ή μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τον εργοδότη.

Επαγγελματική εξουθένωση λόγω παραμέλησης: Η εξουθένωση λόγω παραμέλησης προκύπτει από έναν εργαζόμενο που αισθάνεται ότι η εργασιακή του απόδοση είναι ανεπαρκής. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι αυτοί αγωνίζονται να συμβαδίσουν με τις απαιτήσεις στον εργασιακό χώρο. 

Σημάδια ότι βιώνετε επαγγελματική εξουθένωση

Η επαγγελματική εξουθένωση διαφέρει από το προσωρινό άγχος, οπότε είναι σημαντικό να προσδιορίσετε αν πραγματικά βιώνετε επαγγελματική εξουθένωση ή αν βιώνετε μια δύσκολη εβδομάδα στη δουλειά. Ακολουθούν ορισμένα κοινά σημάδια επαγγελματικής εξουθένωσης που θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε τη δική σας πνευματική, συναισθηματική και σωματική κατάσταση στην εργασία: 

Αισθήματα κόπωσης και εξάντλησης στην εργασία

Η κούραση στην εργασία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους άλλους παράγοντες εκτός από την επαγγελματική εξουθένωση, όπως η έλλειψη ύπνου, οι μεγάλες μετακινήσεις ή τα προσωπικά ζητήματα. Ωστόσο, αν διαπιστώνετε ότι το εργασιακό σας περιβάλλον και οι ευθύνες σας φαίνεται να σας εξαντλούν, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι αρχίζετε να βιώνετε εξουθένωση στην καθημερινή σας εργασία.

Αισθήματα θλίψης ή άγχους στη δουλειά

Όταν κάποιος βιώνει επαναλαμβανόμενο άγχος στην εργασία του ή δεν αισθάνεται ότι εκτιμάται για τη συνεισφορά του, μπορεί να πάθει κατάθλιψη ή άγχος στη δουλειά του. Εάν αισθάνεστε συνεχώς κατάθλιψη ή άγχος, καθορίστε ένα σχέδιο δράσης για να βελτιώσετε την ψυχική και συναισθηματική σας κατάσταση.

Αποσύνδεση και δυσκολία συγκέντρωσης στην εργασία

Εάν πιάνετε τον εαυτό σας να κοιτάζει στο κενό ή να δυσκολεύεται να ολοκληρώσει εργασίες που προηγουμένως ολοκλήρωνε άμεσα, αυτό μπορεί να είναι σημάδι επαγγελματικής εξουθένωσης. Ένας λόγος για αυτό θα μπορούσε να είναι ότι τώρα βρίσκετε μια εργασία πολύ εύκολη ή πολύ δύσκολη για να είστε συνεπείς.

Κυνισμός απέναντι στη δουλειά και τους συναδέλφους

Ο κυνισμός είναι η διαδικασία με την οποία τα άτομα θεωρούν ότι οι γύρω τους είναι επικεντρωμένοι στον εαυτό τους. Για τους εργαζόμενους που αισθάνονται ότι δεν εκτιμώνται επαρκώς, ο κυνισμός είναι ένα συνηθισμένο σημάδι επαγγελματικής εξουθένωσης.

Μείωση της εργασιακής απόδοσης

Ένα κοινό σημάδι της επαγγελματικής εξουθένωσης είναι η συνολική μείωση της εργασιακής απόδοσης του ατόμου. Αυτό συνήθως οφείλεται στο ότι ο εργαζόμενος αισθάνεται συγκλονισμένος ή απελπισμένος σχετικά με τις εργασιακές του ευθύνες.

14 τρόποι αντιμετώπισης της επαγγελματικής εξουθένωσης

  1. Πηγαίνετε διακοπές
  2. Κάντε μια ειλικρινή συζήτηση με τον εργοδότη σας
  3. Πάρτε άδεια από την εργασία σας
  4. Αλλάξτε τη ρουτίνα σας
  5. Αλλάξτε το περιβάλλον εργασίας σας
  6. Μιλήστε με ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο
  7. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας τον σκοπό σας στην εταιρεία σας
  8. Ασχοληθείτε με τους συναδέλφους σας με διαφορετικό τρόπο
  9. Σχεδιάστε διασκεδαστικές δραστηριότητες για το Σαββατοκύριακο
  10. Εγγραφείτε σε μια ομάδα για να εξερευνήσετε τα ενδιαφέροντά σας
  11. Κάντε συχνά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας
  12. Ενσωματώστε την άσκηση στην ημέρα σας
  13. Αλλάξτε τη διατροφή σας
  14. Θέστε καθημερινούς στόχους για να βελτιώσετε την αυτοπεποίθησή σας

Αν έχετε προσπαθήσει να ξεπεράσετε την επαγγελματική εξουθένωση και ακόμα δεν βλέπετε κάποια αλλαγή, ίσως ήρθε η ώρα για μια νέα δουλειά. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε εσωτερικές προαγωγές ή ευκαιρίες σε άλλες εταιρείες.

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou