Η αγορά εργασίας στην Κύπρο, σύμφωνα και με τα δικά μας στατιστικά ως ergodotisi, βελτιώνεται. Οι θέσεις εργασίας αυξάνονται και αρκετές εταιρείες αναπτύσσονται. Πάντα υπολογίζοντας, φυσικά, και όσους έχουν αποφασίσει να εργαστούν στο εξωτερικό, καθώς επίσης και τους αποθαρρημένους εργάτες, οι οποίοι δεν υπολογίζονται στο ποσοστό ανεργίας. Είναι όμως αυτό αρκετό για να ανακάμψει εντελώς και να σταθεροποιήσει την οικονομία; Ιδίως όταν ένα από τα ‘ατού’ της Κύπρου, ο χαμηλός εταιρικός φόρος, ίσως κάποια στιγμή μας αποχαιρετήσει (καθώς ενοχλεί κάποιους φίλους μας στην Ευρώπη). Απλά τροφή για σκέψη.

Impossible Pitch. Το online show που δημιούργησε η Digital Tree. Το πρώτο στην Κύπρο. Ουσία αυτού, είναι να χρηματοδοτηθούν εξαιρετικές ιδέες ατόμων, στις οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν τα ίδια τα άτομα, ούτως ώστε να δημιουργηθεί μια start-up εταιρεία. Τι σημαίνει όμως αυτό για την Κυπριακή οικονομία; Πόσο σημαντική είναι αυτή η πρωτοβουλία του Impossible Pitch; Ας το αναλύσουμε.

Οι επενδυτές του Impossible Pitch

Τι είναι μια startup;

Σε γενικό πλαίσιο, μπορεί να οριστεί ως μια νέα επιχείρηση, η οποία αναπτύσσεται γρήγορα και προσπαθεί να λύσει ένα πρόβλημα προσφέροντας στην αγορά ένα καινοτόμο προϊόν ή υπηρεσία.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε το Twosumm, τη start-up εταιρεία του Louis Silva Marquez, αποφοίτου Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το Twosumm είναι μια διαδραστική πλατφόρμα μελέτης για μαθητές και επαγγελματίες, με την οποία μπορεί ο χρήστης να βρει κάποιον άλλο χρήστη ανά το παγκόσμιο, και να μελετήσουν μαζί.

Ή το Lean Start του Λουκά Φερεκίδη (φιναλίστ του Impossible Pitch). Το Lean Start επιχειρεί μέσα σε 7 μέρες να εμπνεύσει, να συμβουλεύσει και να προωθήσει τη νεανική επιχειρηματικότητα, με ειδικούς από το εξωτερικό να συμβάλλουν στο mentoring.

Ή τον Νικόλα Νικολαΐδη, κάτοχο MBA και τη start-up του Hey Oliver, που στοχεύει στο να βοηθήσει τις εταιρείες να μετατρέψουν τους επισκέπτες τους σε πελάτες, μέσω ενός αυτοματοποιημένου εργαλείου marketing.

Ο πρώτος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο δεύτερος, μόλις 18 ετών. Ο τρίτος, με MBA. Μπορεί να μην κατάφεραν όλοι να πάρουν επενδύσεις, όμως το Impossible Pitch έχει αποδείξει ότι στην Κύπρο, ιδέες υπάρχουν. Λαμπρά μυαλά, υπάρχουν. Διάθεση για δουλειά, υπάρχει. Καινοτομία, υπάρχει. Η νέα φουρνιά είναι εδώ. Και όλα αυτά μπορούν να καταλήξουν σε μια start-up εταιρεία.

Το Impossible Pitch έχει καταφέρει και κάτι άλλο όμως. Έχει καταφέρει να κάνει πολλούς ανθρώπους στην Κύπρο να σκεφτούν επιχειρηματικά. Είτε επειδή εμπνεύστηκαν από τους συμμετέχοντες, είτε επειδή ανέδειξε κι άλλους τρόπους χρηματοδότησης (επένδυσης για equity), που αρκετοί ίσως να μην γνώριζαν. Κάτι που φυσικά είναι ευρέως διαδεδομένο στο εξωτερικό, ειδικά όσον αφορά τις start-ups.

Γιατί όμως γίνεται τόσος λόγος για τις start-ups, θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί. Η απορία αυτή πρόκειται να λυθεί στη συνέχεια.

startup showcase

Οι start-ups έχουν μεγάλη συμβολή στο ΑΕΠ μιας χώρας

Ποια είναι η συμβολή των startups στις οικονομίες των χωρών;

Αν και οι start-ups είναι νέες και μικρές επιχειρήσεις, μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στην οικονομία μιας χώρας. Δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, που σημαίνει περισσότερη εργοδότηση, που σημαίνει βελτίωση στην οικονομία. Επίσης, μέσω του καινοτόμου χαρακτήρα τους καθώς και της εισόδου τους στις αγορές, προσθέτουν βελτιωμένα προϊόντα ή υπηρεσίες, αυξάνουν τον ανταγωνισμό και έτσι μειώνονται οι τιμές, κάτι που συμφέρει τους πολίτες – καταναλωτές.

Και δεν σταματά εδώ. Καθώς οι μικρές start-ups μεγαλώνουν, οι κοινότητες στις οποίες είναι εγκατεστημένες, ξεκινούν να ανθίζουν. Κι αυτό γιατί, όσο μεγαλώνει η εταιρεία, τόσο περισσότερο έχει ανάγκη από επαγγελματίες, οι οποίοι θα προσληφθούν και θα εγκατασταθούν στην σχετική κοινότητα. Αυτοί θα χρειαστεί να ξοδέψουν για διαμονή, τροφή, αναψυχή, μετακινήσεις και πάει λέγοντας. Έτσι, επωφελούνται και οι υπόλοιπες τοπικές επιχειρήσεις.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος συμβολής των start-up σε μια οικονομία, πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στις χώρες με ανεπτυγμένο start-up οικοσύστημα. Πριν 2 χρόνια, η ιστοσελίδα business.com σε άρθρο της ανάφερε ότι η Αμερική (η οποία διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα start-ups στον κόσμο) είχε 57 συνεχόμενους μήνες εργασιακής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα 10.9 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Με 7 από τα 10.9 εκατομμύρια να έχουν δημιουργηθεί από start-ups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

office-2009693_1920

7 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην Αμερική από start-ups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η έρευνα του Kauffman Foundation

Εμβαθύνοντας στον κόσμο των start-ups, έρευνα του Kauffman Foundation στην Αμερική έδειξε ότι οι start-ups αποτελούν το καλύτερο metric καθορισμού της οικονομικής ανάπτυξης. Καθώς οι εγκαθιδρυμένες επιχειρήσεις ανοίγουν και κλείνουν θέσεις εργασίας, το άθροισμα από το 1977 μέχρι το 2005 ήταν αρνητικό. Δηλαδή, περισσότερες εταιρείες έκλειναν αντί να ανοίγουν θέσεις. Συνολικά, έκλειναν 1 εκατομμύριο θέσεις το χρόνο. Από την άλλη πλευρά, οι start-ups δημιουργούσαν 3 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο, αναπληρώνοντας και με το παραπάνω τις απολύσεις.

Butterfly Effect

Οι start-ups δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, δίνοντας εργασία άμεσα σε πολλούς ανθρώπους. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις, δημιουργείται μια αλυσιδωτή αντίδραση, όπου η μια θέση εργασίας δημιουργεί μια άλλη. Σκεφτείτε το Facebook, για παράδειγμα. Μπορεί να εργοδοτεί άμεσα σχεδόν 16,000 ανθρώπους, αλλά εμμέσως δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας που δεν υπήρχαν στο παρελθόν: Social Media Marketers και Community Managers, θέσεις για τις οποίες υπάρχουν χιλιάδες αγγελίες ανά το παγκόσμιο.

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να παρατηρηθεί και στις μικρές start-ups. Πολλή δουλειά που χρειάζεται να γίνει σε μια start-up, γίνεται από ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι δεν εργάζονται full time για την εταιρεία. Άρα, μια start-up μπορεί να δώσει αυτόματα δουλειά (ή περισσότερη δουλειά) σε developers, designers, λογιστές, δικηγόρους κτλ. Που σημαίνει περισσότερη ευχέρεια να ξοδέψουν και άρα καλύτερη οικονομία.

Ενέργειες σαν το Impossible Pitch μπορούν να ‘μπουστάρουν’ την οικονομία

Η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στις start-ups, αλλά είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι start-ups μπορούν να έχουν τεράστια συμβολή στο ΑΕΠ μιας χώρας. Οι start-ups ‘γεννούν’ θέσεις εργασίας, αυξάνουν τη ροή χρήματος, και βοηθούν στην καινοτομία περισσότερο από τις παλιότερες επιχειρήσεις. Αν οι κυβερνήσεις θέλουν να αυξήσουν την αγορά εργασίας, θα πρέπει να επικεντρωθούν στην καλλιέργεια της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, της δημιουργίας της κατάλληλης κουλτούρας, να δώσουν τα κατάλληλα κίνητρα και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των νέων επιχειρηματιών.

Γι’ αυτό και το Impossible Pitch αποτελεί μια τόσο αξιέπαινη πρωτοβουλία από την Digital Tree. Γιατί επιχειρεί να κάνει όλα αυτά.

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Head of Ergodotisi, ergodotisi.com

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *