Η πρακτική άσκηση δεν είναι απλά σημαντική για τους φοιτητές, αλλά διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο να καταστεί μία εταιρεία ως βασική επιλογή για εργασία, προσφέροντας ταυτόχρονα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγο του πολυμορφικού χαρακτηρα ταλέντων που αναμένεται να αποκτήσει κατά την πρόσληψη ασκούμενων υπαλλήλων.

 Ωστόσο εάν το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης αποτελείται από ανούσιες και μη-σχετιζόμενες με την εταιρεία εργασίες, θα πρέπει να επανασχεδιαστεί η στρατηγική πρακτικής άσκησης της εταιρείας και να μαθευτεί πως προσλαμβάνουμε ασκούμενους που θα προσφέρουν πολλά περισσότερα στην εταιρεία από το να παραγγέλνουν απλά καφέδες. 

Για τους ίδιους τους ασκούμενους, η ευκαιρία πρακτικής άσκησης βοηθά στο να επιτευχθούν οι στόχοι αποφοίτησης αλλά και η απόκτηση εμπράκτου εμπειρίας σε πραγματικά εταιρικά περιβάλλοντα. Οι ασκούμενοι αποτελούν σημαντική συμβολή σε μια εταιρεία καθώς είναι συνήθως πρόθυμοι να εργαστούν, να μάθουν και να συνεισφέρουν. Έτσι η χρήση των ταλέντων τούς είναι δυνατόν να αποτρέψει μια συνολική σπατάλη δυνητικών και πολύτιμων πόρων για την εταιρεία. 

Ακολουθούν 6 βήματα για την πρόσληψη ενός νέου ασκούμενου που θα μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να προσφέρει απλά καφέ και να τακτοποιεί.

  1. Τα Εργασιακά Καθήκοντα

Σκεφτείτε την εργασία (project) που θα θέλατε να εκτελέσει ο ασκούμενος και βεβαιωθείτε ότι η εργασία είναι σχετική με το πεδίο σπουδών του ασκούμενου αλλά και το επιχειρηματικό σας μοντέλο. Επιλέξτε ένα διευθυντή ή υπεύθυνο, κατά προτίμηση κάποιον με εξαιρετική συμπεριφορά και ρεκόρ απόδοσης, στον οποίο ο ασκούμενος θα υποβάλλει αναφορά και ο οποίος θα διδάξει και θα βοηθήσει τον ασκούμενο να αναπτυχθεί. Συνεργαστείτε με τον διευθυντή / υπεύθυνο για να δημιουργήσετε μια λίστα με τα σημαντικότερα καθήκοντα και εργασίες που απαιτούνται για την επιτυχία του ασκούμενου. 

  1. Αμοιβή

Η πρακτική άσκηση μπορεί να είναι επ αμοιβή ή χωρίς αμοιβή λόγο του ότι η εργασιακή εμπειρία είναι πολύ πιο σημαντική από ότι η αμοιβή, ωστόσο όλοι προτιμούν μια αμειβόμενη πρακτική άσκηση, οπότε αν πρόκειται να προβείτε σε πληρωμή των ασκούμενων, βεβαιωθείτε ότι η αμοιβή είναι ίση τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες και δεν βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια διαφοροποίησης. Σημειώστε ότι ο οποιοσδήποτε υπάλληλος ακόμα και οι ασκούμενοι, είναι πολύ πιθανότερο να αποδώσουν καλύτερα όταν νιώθουν ότι η δουλειά τους ανταμείβεται. 

  1. Πρόσληψη

Αναζητήστε πανεπιστήμια, κολλέγια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα για να συνεργαστείτε και να αναπτύξετε ένα αγωγό προσέλκυσης ταλέντων, ή δημοσιεύστε μια αγγελία. Στη συνέχεια, πάρτε συνέντευξη από τις κορυφαίες επιλογές σας, χρησιμοποιώντας τυποποιημένες ερωτήσεις που να σχετίζονται με την δουλειά και την εταιρική κουλτούρα. Ίσως εξετάσετε επίσης το ενδεχόμενο διεξαγωγής μιας ρεαλιστικής προεπισκόπησης εργασίας για να αξιολογήσετε τους υποψηφίους. 

  1. Αξιολογήσεις

Συνεργαστείτε με τον διευθυντή ή υπεύθυνο προσλήψεων, για να περιγράψετε τις δεξιότητες αξιολόγησης πρακτικής που πιστεύετε ότι είναι σημαντικές και στην συνέχεια προχωρήστε με αξιολογήσεις eSkills για να δημιουργήσετε ένα προσαρμοσμένο τεστ δεξιοτήτων αξιολόγησης πρακτικής. Λάβετε υπόψη σας, ότι σε καμία περίπτωση οι αξιολογήσεις των ασκούμενων δεν πρέπει να γίνονται στην ίδια βάση ή με τον ίδιο τρόπο με αυτές των υφιστάμενων υπαλλήλων καθώς οι ασκούμενοι πιθανότατα δεν έχουν αντλήσει την απαραίτητη εμπειρία. 

  1. Καλωσόρισμα και Εγκλιματισμός

Καλωσορίστε τους ασκούμενους σας όπως θα κάνατε και για έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης. Οι ασκούμενοι πρέπει να γνωρίζουν πως λειτουργεί η εταιρεία και πιο είναι το πεδίο εργασιών της, με όρους ανθρώπινου δυναμικού. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν την κουλτούρα της, τις διαδικασίες, το όραμα, την αποστολή αλλά και το εμπορικό της σήμα. Αποφύγετε να κάνετε τους ασκούμενους να νιώθουν σαν ξένοι, συμπεριλάβετε τους σε συναντήσεις και εταιρικές δραστηριότητες ή σε μια επαγγελματική εκδήλωση ανάπτυξης, αυτό θα τους κάνει να νιώθουν σαν να είναι πραγματικά μέρος της ομάδας. 

  1. Ο Καφές

Αγοράστε μια καφετιέρα και φτιάξτε τον δικό σας καφέ, ή ακόμα καλύτερα παραγγείλτε τον εσείς, ώστε να είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε τους ασκούμενους για πιο σημαντικές και ουσιαστικές δουλειές. Εν τέλη, βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης είναι διασκεδαστικό και δίνει στους ασκούμενους την ευκαιρία να μάθουν, να συνεισφέρουν τις σκέψεις, τις ιδέες και την ενέργειά τους. 

Ας σταματήσουμε να σπαταλάμε χρόνο και πόρους και ας προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε ενα ελκυστικό πρόγραμμα πρακτικής άσκησης που να αποτελεί μια σημαντική πηγή νέων ταλαντούχων και εξειδικευμένων ιδεών στα εταιρικά περιβάλλοντα. 

Είναι πραγματικά σημαντικό η πρακτική άσκηση να προγραμματίζεται και να διεξάγεται σωστά, ο λόγος είναι ότι και οι ίδιοι οι ασκούμενοι βλέπουν ότι η πρακτική άσκηση τους επιτρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να κατανοήσουν τον ρόλο, τα καθήκοντά και τη βιομηχανία στην οποία επιθυμούν να εργαστούν κάτι που είναι πιθανό μεταγενέστερα να τους οδηγήσει και σε μόνιμη πρόσληψη. 

Δείτε όλες τις ανοιχτές θέσεις για πρακτική άσκηση εδώ.  

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager