Ο πόλεμος για απόκτηση ταλέντων βρίσκεται σε εξέλιξη

Η πρόσληψη έχει γίνει μια δύσκολη διαδικασία. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων αναφέρουν ότι ποτέ δεν είχαν απορριφθεί τόσες πολλές προσφορές εργασίας.

Για την αλυσίδα φαρμακείων λιανικής CVS, οι προσλήψεις για θέσεις σε καταστήματα και κέντρα διανομής ήταν ένα δύσκολο σημείο πρόσληψης, παρόλο που η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει μαζικά το προσωπικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να καλύψει τη ζήτηση για εμβόλια.

Το SHRM αναφέρει ότι σε όλες τις χώρες, οι επιχειρήσεις που εξαρτώνται από ωρομίσθιους, πρώτης γραμμής εργαζόμενους υποχωρούν λόγω της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Στις βιομηχανίες φιλοξενίας, τροφίμων και αναψυχής, για παράδειγμα, το 93% των εργοδοτών δυσκολεύονται να προσλάβουν άτομα για θέσεις χωρίς εμπειρία, σύμφωνα με έρευνα της Εταιρείας Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (SHRM). 

Για να ανταποκριθούν στην πρόκληση, οι επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού αναθεωρούν στρατηγικές απόκτησης ταλέντων και αναπτύσσουν μια ποικιλία νέων τακτικών και τεχνολογιών.

Ως αποτέλεσμα, οι οργανισμοί πειραματίζονται με νέες ιδέες που περιλαμβάνουν οφέλη όπως ευελιξία, εξέλιξη σταδιοδρομίας και ολιστική φροντίδα αλλά και προσαρμόζοντάς τες στις νέες προσδοκίες των υποψηφίων. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες επικεντρώνονται εκ νέου στα βασικά: τον εξορθολογισμό της εμπειρίας των υποψηφίων, την αναθεώρηση των αμοιβών για να είναι πιο ανταγωνιστικές. 

Θέμα Προσφοράς και Ζήτησης

Τα τελευταία στοιχεία από το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ δείχνουν ότι υπάρχουν περίπου 4,2 εκατομμύρια λιγότεροι εργαζόμενοι στο εργατικό δυναμικό σε σύγκριση με λίγο πριν από την πανδημία. Η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού σήμερα είναι χαμηλότερη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία 20 χρόνια.

Ωστόσο, οι θέσεις εργασίας, ένα μέτρο της ζήτησης εργασίας, ήταν 10,9 εκατομμύρια στο τέλος του καλοκαιριού του 2021, ενώ αυτό θεωρείται το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Αυτό είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτο επειδή συνέβη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αυξημένης ανεργίας.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ατόμων που εγκαταλείπουν τη δουλειά τους κάθε μήνα σημειώνει ρεκόρ.

Οι εργαζόμενοι τείνουν να παραιτούνται με υψηλά ποσοστά όταν οι θέσεις εργασίας είναι άφθονες, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι το «τσουνάμι κύκλου εργασιών» που προκλήθηκε από την πανδημία έχει ωθηθεί από πρόσθετους παράγοντες. Οι εργαζόμενοι είναι απρόθυμοι να επιστρέψουν σε βιομηχανίες που υπέστησαν σοβαρό lockdown, για παράδειγμα, και μπόρεσαν να είναι πιο επιλεκτικοί λόγω των πληρωμών και των ενισχυμένων ομοσπονδιακών επιδομάτων ανεργίας.

Οι εργαζόμενοι παρακινούνται επίσης να αλλάξουν δουλειά για καλύτερες αμοιβές και παροχές, καθώς και περισσότερη ευελιξία. Ή μπορεί να έχουν ανησυχίες για την υγεία, την ασφάλεια και την ευεξία. Πολλοί επίσης, επιδιώκουν αλλαγές σταδιοδρομίας.

Ενώ η προσφορά και η ζήτηση για εργαζομένους θα επανέλθουν τελικά σε ισορροπία, ειδικοί και επαγγελματίες πιστεύουν ότι πολλές από τις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες προσλαμβάνουν ταλέντα θα παραμείνουν ίδιες και μετά την υποχώρηση της πανδημίας.

Μισθοί σε άνοδο

Καθώς η αγορά εργασίας των ΗΠΑ άρχισε να ανακάμπτει το καλοκαίρι του 2020 και ο ανταγωνισμός για ωρομίσθιους εργαζόμενους έγινε σκληρός, οι εργοδότες άρχισαν να αναφέρουν τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού ως αιτία για τις δυσκολίες πρόσληψης.

Έγιναν επίσης σχόλια σχετικά με το γεγονός ότι η έλλειψη ενδιαφέροντος από άτομα που αναζητούσαν εργασία, ήταν απόδειξη ότι οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι απλώς δεν πληρώνονται αρκετά. Σε απάντηση, εργοδότες όπως η Chipotle, η CVS, η Southwest Airlines και η Walmart έδωσαν αυξήσεις πρώτης γραμμής στους εργαζόμενους.

Η Nela Richardson, αντιπρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος στον πάροχο μισθοδοσίας ADP, σημειώνει ότι οι αμοιβές τον Οκτώβριο του 2021 αυξήθηκαν κατά 4,9% από έτος σε έτος. «Τη δεκαετία πριν από την πανδημία, οι μισθοί δεν αυξήθηκαν ποτέ περισσότερο από 3,5% από το προηγούμενο έτος», αναφέρει. Οι μισθοί σε χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκαν ταχύτερα κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης, προσθέτει.

Οι επαγγελματίες τείνουν να συμφωνούν ότι η επαναφορά των χρηματικών και άλλων ωφελημάτων είναι μια σταθερή μακροπρόθεσμη κίνηση, αλλά πολλοί λένε ότι η αυξημένη χρήση των μπόνους είναι μια άσχημη και μη βιώσιμη πτυχή του τρέχοντος περιβάλλοντος.

Προσφορά σημαντικών προνομίων 

Ένα εξέχον χαρακτηριστικό του πολέμου για τα ταλέντα ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες αλληλοενισχύονται όσον αφορά τα οφέλη των εργαζομένων.

Τα δημιουργικά προνόμια έχουν έρθει ξανά στην επιφάνεια. Αυτά τα οφέλη, πολλά από τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να ανακουφίσουν το άγχος της πανδημίας, περιλαμβάνουν την ψυχική υγεία, την ευημερία και την υποστήριξη οικογενειακής φροντίδας. 

Οι οργανισμοί έχουν επίσης ανακοινώσει ότι κάνουν μεγάλες επενδύσεις στην επαγγελματική ανάπτυξη των εργαζομένων, με την ιδέα ότι οι εργοδότες μπορούν να προσφέρουν στους εργαζόμενους πρώτης γραμμής κάτι πραγματικά σημαντικό: ένα λαμπρό μέλλον μέσω αναβάθμισης και εσωτερικής επαγγελματικής πορείας ή μια πανεπιστημιακή εκπαίδευση χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. 

Το πιο επιθυμητό όφελος

Έπειτα, υπάρχει η ευελιξία, το πιο περιζήτητο όφελος από όλα, σύμφωνα με ευρεία έρευνα. Η ζήτηση αναμφισβήτητα προήλθε από την εμπειρία της πανδημίας. Τα άτομα που αναζητούν εργασία από όλους τους τομείς και τα επίπεδα καθιστούν σαφές ότι η ευελιξία είναι κορυφαία προτεραιότητα συμπεριλαμβανομένων των θέσεων εργασίας που δεν μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως. Είναι επίσης ένας κρίσιμος παράγοντας για τη διαχείριση της διατήρησης των εργαζομένων.

Όταν οι άνθρωποι έχουν αποκτήσει την ευελιξία για να μπορούν να επιλέξουν πώς θα ενσωματώσουν την εργασία τους με την υπόλοιπη ζωή τους, δεν είναι διατεθειμένοι να μην το λάβουν υπόψιν. Τα άτομα που αναζητούν εργασία έχουν τόσες πολλές επιλογές αυτή τη στιγμή που δεν χρειάζεται να κάνουν τους ανταγωνισμούς και τις θυσίες που έκαναν παλιά και αποδεικνύονται απρόθυμοι να το κάνουν. Γι′ αυτό η ευελιξία είναι το πιο κοινό θέμα που προωθούν οι εργοδότες για να προσελκύσουν ταλέντα. ότι η ευελιξία είναι διαφορετική για διάφορα τμήματα ταλέντων. Για τους εργαζόμενους η αυτονομία είναι πρωταρχικής σημασίας και για τους εργοδότες που προσλαμβάνουν για απομακρυσμένους ρόλους, η εγγύτητα δεν αποτελεί πλέον περιοριστικό παράγοντα για πρόσληψη.

Στη συνέχεια, υπάρχει η πλειονότητα των εργαζομένων παγκόσμια, ειδικά σε ρόλους πρώτης γραμμής, που δεν μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως. Για αυτούς τους εργαζόμενους, η ευελιξία και η προβλεψιμότητα στον προγραμματισμό είναι σημαντικές, ειδικά για την υποστήριξη της υγείας και της ευεξίας, καθώς και για τις ευθύνες φροντίδας των παιδιών τους. 

Επιστροφή στα Βασικά

Η πανδημία έχει αναγκάσει τους οργανισμούς να είναι ευέλικτοι και να υιοθετούν δημιουργικές προσεγγίσεις προσλήψεων, αλλά η κρίση της δημόσιας υγείας έχει επίσης προσφέρει μια ευκαιρία να τελειοποιηθούν τα θεμελιώδη. 

Ως αποτέλεσμα, πολλές εταιρείες έχουν εξορθολογίσει τις διαδικασίες αιτήσεών τους. Η General Motors επένδυσε σημαντικά στην τεχνολογία για να βελτιώσει την εμπειρία των υποψηφίων, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης διαδικτυακών αγγελιών θέσεων εργασίας με το σύστημα παρακολούθησης των αιτούντων, ώστε οι υποψήφιοι να μην χρειάζεται να αντιγράφουν τις πληροφορίες της αίτησής τους.

Οι εργοδότες αίρουν επίσης περιττά εμπόδια που περιόρισαν ιστορικά τις ευκαιρίες υποψηφίων. «Εστιάζουμε στο να μειώσουμε τα εμπόδια εισόδου», λέει ο Goldfinger της Walmart. «Για παράδειγμα, δεν έχουμε αυθαίρετες απαιτήσεις εκπαίδευσης, ακόμη και οι υπεύθυνοι των καταστημάτων μας δεν απαιτείται να έχουν πτυχίο κολεγίου».

Η πανδημία παρακινεί τους εργοδότες να επανεξετάσουν τους παραδοσιακούς τρόπους λειτουργίας και να ξανασκεφτούν την απόκτηση ταλέντων. Καθώς οι υποψήφιοι σε όλα τα επίπεδα ζυγίζουν διαφορετικά τις ευκαιρίες και ο ανταγωνισμός για ταλέντα συνεχίζει να εντείνεται, οι εταιρείες θα πρέπει να προσφέρουν μια εμπειρία απασχόλησης που επικροτούν οι υποψήφιοι.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager