Τώρα, καθώς περισσότεροι εργαζόμενοι επιστρέφουν στους φυσικούς χώρους εργασίας, οι εταιρείες και οι ηγέτες ανθρώπινου δυναμικού αντιμετωπίζουν μια νέα πρόκληση: πώς να διαχειριστούν ένα υβριδικό εργατικό δυναμικό.

Τα δεδομένα υποστηρίζουν την πεποίθηση ότι η υβριδική εργασία είναι το μέλλον: Περίπου το 73% των εργαζομένων θέλουν μεγαλύτερη ευελιξία και το 67% αναζητά προσωπική δραστηριότητα και συνεργασία μετά την πανδημία, σύμφωνα με τον Δείκτη Τάσεων Εργασίας 2021 της Microsoft. Από πολλές απόψεις, η διαχείριση των υβριδικών ομάδων είναι πιο δύσκολη από ότι η εργασία με φυσική παρουσία, γι′ αυτό θα είναι σημαντικό για τις εταιρείες να εφαρμόσουν αποτελεσματικές πρακτικές υβριδικής εργασίας.

Πολλοί εργοδότες ανέφεραν τη χαμένη εταιρική κουλτούρα και τη μειωμένη συνεργασία ως λόγους που θέλουν τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στο γραφείο τουλάχιστον ένα μέρος του χρόνου. Λίγο περισσότερο από το 70% των επαγγελματιών ανθρώπινου δυναμικού δήλωσαν ότι ανησυχούσαν περισσότερο για τη συνεργασία των εργαζομένων φέτος από ό,τι πριν από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Gartner 2021 Hybrid Work Employee Survey.

Όταν οι εργαζόμενοι βρίσκονται στον ίδιο χώρο εργασίας, οι αλληλεπιδράσεις τους είναι πιο αυθόρμητες και τείνουν να αλληλεπιδρούν περισσότερο με άτομα εκτός των δικών τους ομάδων, λέει ο Sunkee Lee, επίκουρος καθηγητής οργανωτικής θεωρίας και στρατηγικής στο Tepper School of Business στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon.

Ωστόσο, το να είσαι στο ίδιο γραφείο δεν αρκεί για να πετύχεις τη συνεργασία, λέει ο Lee. Από την άλλη πλευρά, ένα υβριδικό εργατικό δυναμικό δεν καταδικάζει αυτόματα τη συνεργασία και τη δημιουργία ομάδας.

Σύμφωνα με την SHRM, υπάρχουν 5 τρόποι για να συμβαδίσετε με το πρόσταγμα των καιρών και να υιοθετήσετε με αποτελεσματικότητα την υβριδική εργασία. 

  1.  Κάντε μια ήπια επανεκκίνηση 

Όταν τα γραφεία έκλεισαν τον Μάρτιο του 2020, υπήρχε σχεδόν χρόνος για να βεβαιωθούμε ότι οι εργαζόμενοι είχαν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να εργαστούν στο σπίτι, πολύ περισσότερο για να βρουν βέλτιστες πρακτικές για απομακρυσμένη εργασία.

Τώρα είναι η τέλεια στιγμή για τις εταιρείες να σκεφτούν πώς θέλουν να λειτουργούν οι υβριδικές ομάδες. Οι εργαζόμενοι μπορούν να συζητήσουν πώς είναι ένα υβριδικό εργασιακό περιβάλλον στην εταιρεία τους και τι ρόλο θα παίξουν σε αυτό. Ο Menabney συνιστά σε κάθε ομάδα ή τμήμα να επινοήσει το δικό της πλάνο επικοινωνίας.

  1. Κάντε τις συναντήσεις πιο δίκαιες

Η πραγματοποίηση μιας συνάντησης είναι πολύ πιο εύκολη όταν σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες εργάζονται είτε εξ αποστάσεως είτε με φυσική παρουσία. Γίνεται πιο δύσκολο όταν η συνάντηση είναι υβριδική και απαιτεί αλληλεπίδραση ή συνεργασία, λέει η Tina Marie Wohlfield, SHRM-SCP. 

Γι′ αυτό η Wohlfield συνιστά στις εταιρείες να ορίζουν έναν εικονικό συντονιστή σε κάθε συνάντηση εικονικής ή υβριδικής μορφής. Αυτό δεν χρειάζεται να είναι ένας επίσημος, φανταχτερός τίτλος εργασίας. μπορεί απλώς να το χειριστεί ένα από τα μέλη της ομάδας σε μόνιμη ή εκ περιτροπής βάση. Ο εικονικός συντονιστής ενεργεί βασικά ως δεύτερος συντονιστής της συνάντησης για τα άτομα που παρακολουθούν εικονικά. Ο ρόλος είναι ένα μέρος της τεχνικής υποστήριξης. Τα καθήκοντα περιλαμβάνουν:

  • Καλωσόρισμα των συμμετεχόντων στη συνεδρία.
  • Αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων τεχνολογίας, όπως ζητήματα βίντεο ή ήχου.
  • Δημοσκοπήσεις, πρόσθετα έγγραφα και ερωτήσεις.
  • Ρύθμιση ή λειτουργία πλατφόρμας συνεδρίας.
  1. Προγραμματίστε αλληλεπιδράσεις

Η εργασία στο ίδιο γραφείο παρέχει πολλές ευκαιρίες για τυχαίες και προγραμματισμένες αλληλεπιδράσεις. Οι άνθρωποι συνομιλούν ενώ χρησημοποιούν το ασανσέρ ή περιμένουν να ξεκινήσει μια συνάντηση. Τρώνε μεσημεριανό μαζί ή πάνε για ποτά μετά τη δουλειά. Αυτές οι συναντήσεις, που μερικές φορές φτάνουν σε διάφορα τμήματα, συχνά πυροδοτούν εξαιρετικές ιδέες.

Σε ένα υβριδικό εργατικό δυναμικό, αυτές οι αλληλεπιδράσεις μπορούν ακόμα να συμβούν, αλλά πρέπει να είναι πιο σκόπιμες.

Πραγματοποιήστε άτυπες συνεδριάσεις. Αυτές είναι προγραμματισμένες ώρες κατά τις οποίες ένας διευθυντής και ένας υπάλληλος  ή ακόμη και δύο συνάδελφοι μπορούν να συνομιλήσουν. Αυτές οι συναντήσεις μπορεί να διαρκέσουν από πέντε λεπτά έως 30 λεπτά και δεν πρέπει να έχουν ημερήσια διάταξη.

Ξανασκεφτείτε τον σκοπό του γραφείου. Πριν από την πανδημία, το γραφείο ήταν ένα μέρος όπου συνέβαινε τόσο η συλλογική όσο και η ατομική δουλειά.

Φέρτε τη διασκέδαση. Η διατήρηση των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων ήταν κρίσιμη για τον υβριδικό χώρο εργασίας.

Βρείτε κοινά ενδιαφέροντα ( Π.χ εθελοντισμός). Στις αρχές του lockdown, ορισμένοι υπάλληλοι  συνδέθηκαν εικονικά για να ράψουν μάσκες για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

  1. Επιτρέψτε την ευπάθεια

Η πανδημία θόλωσε τα όρια μεταξύ εργασίας και σπιτιού. Έριξε φως στις προσωπικές γωνιές των κόσμων των συναδέλφων τους καθώς ασχολούνταν με την ακαταστασία και την σύγχυση κατά την διάρκεια της δουλειάς ενώ γάυγιζαν σκυλιά, ασχολούνταν παράλληλα με την φροντίδα παιδιών, κρίσεις δημόσιας υγείας και στενούς χώρους διαβίωσης.

Ο επαγγελματισμός είναι σημαντικός στον εργασιακό χώρο, όπως και ο υγιής διαχωρισμός μεταξύ εργασίας και οικιακής ζωής, αλλά ο Huckabee πιστεύει ότι ένα θετικό αποτέλεσμα της πανδημίας ήταν ότι κατέρριψε τα εμπόδια μεταξύ των μελών της ομάδας και μεταξύ εργαζομένων και διευθυντών.

Για ορισμένους υπαλλήλους, η ισορροπία εργασίας/ζωής βελτιώθηκε όταν μετακινήθηκαν στην εξ αποστάσεως εργασία: Σε μια έρευνα του Pew Research Center τον Οκτώβριο του 2020, το 38% των νέων τηλεργαζομένων στις ΗΠΑ είπε ότι είναι πιο εύκολο τώρα να εξισορροπήσουν την εργασία με τις οικογενειακές ευθύνες.

  1. Αξιολογήστε την πρόοδο

Η μέτρηση της κερδοφορίας σε μια επιχείρηση είναι αρκετά απλή. Τι γίνεται όμως με την πιο περίεργη ιδέα της συνεργασίας; Υπάρχουν ενδείξεις και μετρήσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μετρήσετε πόσο καλά λειτουργεί η υβριδική ομάδα σας; Η απάντηση είναι ναι, και, από πολλές απόψεις, εξαρτάται από την ειλικρίνεια και την επικοινωνία.

Οι απλές έρευνες μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να μετρήσετε πόσο καλά πηγαίνει η συνεργασία. Μην αποθηκεύετε τις ερωτήσεις σας για μια ετήσια έρευνα, λέει η Church. Αντίθετα, ρωτήστε για τη συνεργασία ή την ομαδική εργασία μέσω εβδομαδιαίων ή μηνιαίων ερευνών (Pulse Surveys).

Οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού μπορούν και πρέπει να δημιουργήσουν μικρά ορόσημα για τις ομάδες και να βεβαιωθούν ότι αυτοί οι στόχοι επιτυγχάνονται. Στη συνέχεια, προγραμματίστε συνομιλίες με μεμονωμένους εργαζόμενους για να δείτε εάν είναι ικανοποιημένοι με τα μέλη της ομάδας τους και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εργασία.

Όπως είναι λογικό, θα υπάρξουν προσκρούσεις κατά μήκος του δρόμου σε μια κατάσταση που είναι νέα για πολλές εταιρείες. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι δεν έχετε όλες τις απαντήσεις. Το να είστε ειλικρινείς και αυθεντικοί στις επικοινωνίες σας θα βοηθήσει πολύ στην απόκτηση ανταπόκρισης των εργαζομένων όταν χρειαστεί να κάνετε αλλαγές στην υβριδική διαδικασία εργασίας.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager