Αν και δεν είναι τόσο σοβαρό όσο η επαγγελματική εξουθένωση, οι επιπτώσεις του «Brownout» στην εργασία ενός ατόμου είναι οι ίδιες. Το Brownout χρησιμοποιείται για να περιγράψει πότε οι εργαζόμενοι απογοητεύονται και αποθαρρύνονται από τη δουλειά τους, κάτι που επηρεάζει τη συμπεριφορά και την απόδοση στην εργασία, επηρεάζοντας τελικά την προσωπική τους ζωή.

Σε μια έρευνα 1.000 στελεχών από την αμερικανική εταιρεία Corporate Balance Concepts, εκτιμάται ότι το 5% υπέφερε από επαγγελματική εξουθένωση ενώ το 40% υπέφερε από εξάντληση.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι για την επαγγελματική εξουθένωση; 

1. Έλλειψη ευελιξίας

Στο σημερινό τοπίο, η έλλειψη ευελιξίας είναι πιθανό να συνδέεται με τις ώρες εργασίας ή την απογοήτευση ενός ατόμου που δεν μπορεί να επιστρέψει στο γραφείο, καθώς πολλοί συνεχίζουν να λειτουργούν εξ αποστάσεως.

2. Βραχυπρόθεσμοι στόχοι χωρίς όραμα σταδιοδρομίας

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα χρήματα είναι απλώς ένα μέρος του κινήτρου ενός εργαζομένου. Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να έχουν σαφείς στόχους σταδιοδρομίας για να αισθάνονται ότι υπάρχει πρόοδος για αυτούς μέσα στον οργανισμό τους. 

3. Αίσθημα υποτίμησης

Εάν ένας εργαζόμενος αισθάνεται ότι οι προσπάθειές του δεν αναγνωρίζονται ή δεν εκτιμώνται, σύντομα θα αρχίσει να στερείται ενέργειας και αφοσίωσης στο ρόλο του. Είναι σημαντικό να γιορτάζουμε τις επιτυχίες και να αποδίδουμε εύσημα εκεί που πρέπει. 

4. Απουσία ευκαιριών ανάπτυξης 

Οι τακτικές ευκαιρίες εκπαίδευσης και ανάπτυξης μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των κινήτρων και της αφοσίωσης των εργαζομένων. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι εκτιμούν τις συνεχείς δυνατότητες μάθησης και την αίσθηση ότι επεκτείνουν και βελτιώνουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους.

5. Κακή ηγεσία

Η αποτελεσματική ηγεσία είναι ουσιαστικός παράγοντας για την παρακίνηση του προσωπικού. Εάν λείπει η ισχυρή ηγεσία ή επηρεάζει αρνητικά τις προοπτικές της ομάδας, ορισμένοι εργαζόμενοι μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται αποθαρρυμένοι.

6. Συγκρούσεις

Η σύγκρουση στο χώρο εργασίας είναι εξαιρετικά επιζήμια. Ο υγιής διάλογος είναι συχνά παραγωγικός, αλλά είναι σημαντικό να παρακολουθείται ο τυχόν εκφοβισμός στο χώρο εργασίας. Μερικοί εργαζόμενοι μπορεί να αισθάνονται άβολα να μιλήσουν για ζητήματα που σχετίζονται με κάποιον συνάδελφο.

7. Μη ρεαλιστικός φόρτος εργασίας

Είναι σημαντικό να ελέγχονται οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις που τίθενται στο προσωπικό. Εάν κάποιος αισθάνεται ότι επιβαρύνεται υπερβολικά από έναν μεγάλο, αδύνατο φόρτο εργασίας μπορεί σύντομα να απογοητευτεί, να αγχωθεί και να χάσει το κίνητρό του για εργασία.

Ωστόσο, εάν παραμένετε σε εγρήγορση για τις πιθανές αιτίες της εργασιακής εξουθένωσης, θα είστε σε θέση να λάβετε προληπτικά μέτρα. 

Πως όμως  μπορείτε να αντιμετωπίσετε μια τέτοια κατάσταση; 

Μην πέσετε στην παγίδα 

Αν υποψιάζεστε ότι υπάρχουν πρώιμα σημάδια, αναλάβετε αμέσως δράση για να το αποτρέψετε. 

Εφαρμόστε ένα θετικό πλαίσιο και αναλογιστείτε τον τρόπο με τον οποίο η σύγχυση έχει επηρεάσει την απόδοση και τη δέσμευση σας. Στη συνέχεια, σκεφτείτε τι θέλετε και πώς να το ζητήσετε, εξετάζοντας τι θα τονώσει, και θα επαναδραστηριοποιήσει εσάς και όσους ανήκουν στην ομάδα σας. Κοιτάξτε τον οργανισμό, το περιβάλλον και την κοινότητά του για τρόπους αλλαγής ρόλων, ευθυνών ή φόρτου εργασίας προς το καλύτερο.

Σκεφτείτε ευρέως σε αυτό το στάδιο σχετικά με την εμπειρία που θέλετε και συνδέστε την με ρόλους που θέλετε και με αυτούς που είναι διαθέσιμοι, που παρέχουν μια νέα τάση ή πρόκληση και, στη συνέχεια, συνεργαστείτε με άτομα που σας βοηθούν να διαχειριστείτε και να προχωρήσετε την καριέρα σας, όπως ο διευθυντής ή ο μέντοράς σας, για να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας. 

Δείτε τις επιλογές σας

Εάν βλέπετε εναύσματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ρήξη, χρησιμοποιήστε τις επαφές σας, συναδέλφους, διευθυντή, φίλους και οικογένεια για να αναζητήσετε άτομα που έχουν βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση.

Χρησιμοποιήστε την εμπειρία και τις συμβουλές τους για να καταρτίσετε μια λίστα επιλογών για να διατηρήσετε τον ρόλο σας. Αλλά μην αναζητάτε λύσεις μόνο από μέσα. Επικοινωνήστε με το εξωτερικό σας δίκτυο, ώστε να μπορείτε να συγκρίνετε εμπειρίες σε διαφορετικά περιβάλλοντα, μπορεί ακόμη και να ανοίξει τα μάτια σας σε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσατε να προσθέσετε αξία σε έναν άλλο οργανισμό.

Δημιουργήστε την προσαρμοστικότητά σας

Το να αποκρούσεις την έλλειψη ενδιαφέροντος για την εργασία σου, σχετίζεται επίσης με τη νοοτροπία. Το να νιώθετε άνετα με την αμφιβολία ή την ασάφεια είναι εξίσου σημαντικό με την ανάπτυξη ενός θετικού εσωτερικού διαλόγου, έτσι ώστε όταν αισθάνεστε ότι η δέσμευσή σας προς την εταιρεία φθείρεται, μπορείτε να επαναπροσδιορίσετε μια πιο θετική άποψη.

Η ασάφεια εντοπίζεται συχνότερα σε επίπεδες οργανωτικές δομές  όπου υπάρχουν λίγα ή καθόλου επίπεδα μεσαίας διοίκησης μεταξύ προσωπικού και στελεχών  οι οποίες είναι συχνά το αποτέλεσμα της μείωσης του προσωπικού. Όταν συμβαίνει αυτό συχνά, η εταιρεία προσπαθεί να κάνει περισσότερα ή τα ίδια με λιγότερα, και αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με νέους ρόλους, ευθύνες και προτεραιότητες καθώς ο οργανισμός προσαρμόζεται σε αυτήν την αλλαγή.

Είναι επίσης σημαντικό να δίνετε προσοχή στην ενέργεια και την υγεία σας. Σε εταιρείες όπου η εξάντληση είναι διαδεδομένη, οι άνθρωποι σπάνια έχουν χρόνο για ξεκούραση και προσωπική φροντίδα. 

Επομένως, μάθετε πώς να  ανεβάζετε τα επίπεδα σωματικής και συναισθηματικής ενέργειάς σας μέσω της άσκησης ή αφιερώνοντας μερικά λεπτά για διάλειμμα εκτός γραφείου.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager