Το άγχος στο χώρο εργασίας προκαλεί αρνητικότητα, η οποία μπορεί να δημιουργήσει ένα τεταμένο εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζόμενους. Τα κατοικίδια στο χώρο εργασίας δημιουργούν οφέλη τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους. Ενώ τα κατοικίδια είχαν θεωρηθεί ως όφελος μόνο για τους εργαζόμενους στο παρελθόν, παράγοντες που επηρεάζουν θετικά τους εργαζόμενους συσχετίζονται με βελτιωμένο ηθικό και μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. 

  1.  Χαμηλότερα επίπεδα στρες

Είτε βιάζεστε να τηρήσετε μια προθεσμία είτε προετοιμάζεστε για μια σημαντική συνάντηση, οι καταστάσεις πίεσης στη δουλειά είναι αναπόφευκτες και μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασμένοι. Aν είστε γονέας, θα ξέρετε ότι δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να επιστρέφετε σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα και να σας καλωσορίζουν τα αξιολάτρευτα, χαρούμενα πρόσωπά των κατοικίδιων σας. Αλλά εκτός αυτού, οι επιστημονικές μελέτες έχουν επίσης αποδείξει τα πλεονεκτήματα που ανακουφίζουν από το άγχος όταν έχεις ένα “τετράποδο βοηθό” στο χώρο εργασίας. 

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια, οι εργαζόμενοι που έφεραν τους σκύλους τους στη δουλειά εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν. Για να τεκμηριωθεί περαιτέρω αυτό το εύρημα, η ομάδα με σκύλους έδειξε επίσης σημαντικά υψηλότερα επίπεδα στρες τις ημέρες που τα σκυλιά δεν ήταν εκεί.

Η ύπαρξη κατοικίδιων στη δουλειά μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να πάρουν μια ανάσα όταν χρειάζεται, είτε χρειάζονται μερικά λεπτά για να χαϊδέψουν τη γάτα του γραφείου είτε πηγαίνουν τον σκύλο για μια γρήγορη βόλτα γύρω από το τετράγωνο. 

  1. Περισσότερη ευτυχία, βελτιωμένο ηθικό

Η Maria-Jose Enders, ειδικός στις σχέσεις ανθρώπων και ζώων στο Open University, είπε στο Business Insider «είναι σίγουρα καλό για την ατμόσφαιρα εργασίας να έχεις έναν σκύλο στο γραφείο, όχι μόνο πέφτει το επίπεδο κορτιζόλης σου όταν χαϊδεύεις έναν σκύλο, παράγεται επίσης περισσότερη ορμόνη ωκυτοκίνη, η οποία σας κάνει να νιώθετε πιο χαλαροί και χαρούμενοι». Το να έχετε ουρές που κουνιούνται γύρω από το γραφείο έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ηθικό και αυξάνει τα επίπεδα ευτυχίας μεταξύ των εργαζομένων.

  1. Ενισχύει την παραγωγικότητα

Ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι το να έχετε ένα γραφείο γεμάτο με χνουδωτούς φίλους μπορεί να σας αποσπά την προσοχή, ένας χώρος εργασίας φιλικός προς τα κατοικίδια μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων παραγωγικότητας. Η παρουσία των τετράποδων καλύτερων φίλων μας μπορεί να βοηθήσει στη διάχυση της έντασης και να προσφέρει υποστήριξη όταν τα επίπεδα άγχους είναι ψηλά. 

  1. Ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία των εργαζομένων

Τα κατοικίδια μπορούν επίσης να αποτελέσουν ευκαιρία για να σπάσετε τον πάγο στο χώρο εργασίας, παρέχοντας στους εργαζόμενους ένα εύκολο ξεκίνημα για συζήτηση. Είτε μιλάτε για τις αγαπημένες λιχουδιές του κουταβιού σας είτε για συμβουλές εκπαίδευσης, οι εργαζόμενοι μπορεί να βρουν περισσότερα κοινά σημεία για να δεθούν όταν υπάρχουν κατοικίδια.

Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να βοηθήσει τους υπαλλήλους να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και να διευκολύνουν βαθύτερες συνομιλίες, ενισχύοντας μια νοοτροπία ομαδικής εργασίας. Η ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των εργαζομένων σε όλα τα τμήματα μπορεί να εναρμονίσει σημαντικά τους χώρους εργασίας και να δημιουργήσει ένα πιο φιλόξενο χώρο.

  1. Βελτιωμένη ψυχική και σωματική υγεία

Λαμβάνοντας υπόψην τα οφέλη για την ανακούφιση από το άγχος, το να έχεις κατοικίδια στο χώρο εργασίας έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και μειώνει το άγχος. Αυτό όχι μόνο επιφέρει μια πληθώρα οφελών για την ψυχική και τη σωματική υγεία για το προσωπικό, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει τους εργοδότες να διατηρήσουν ένα υγιές ποσοστό διατήρησης του προσωπικού και λειτουργική αποτελεσματικότητα με λιγότερο κίνδυνο για “burnout” και ασθενείας. 

Επιπλέον, οι σκύλοι ή οι γάτες του γραφείου δεν είναι μόνο διασκεδαστικό να παίζουν ή να αγκαλιάζονται μαζί σας, αλλά παρέχουν επίσης το τέλειο κίνητρο για να βγείτε από το γραφείο για ένα παιχνίδι ή χάδι ή έναν γρήγορο περίπατο για  καθαρό αέρα.

  1. Προσελκύει μελλοντικά ταλέντα

Τέλος, τα οφέλη από την ύπαρξη ενός χώρου εργασίας φιλικού προς τα κατοικίδια δεν περιορίζονται μόνο στους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και στις προσπάθειες πρόσληψης της εταιρείας. Καθώς οι millennials επιλέγουν να περιμένουν περισσότερο πριν παντρευτούν, αγοράσουν σπίτι ή να κάνουν παιδιά, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί επιλέγουν να φροντίζουν κατοικίδια πριν τα πιο πάνω. 

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ένα γραφείο φιλικό προς τους σκύλους μπορεί να λειτουργήσει υπέρ των εργοδοτών, προσελκύοντας δεξαμενές ταλέντων που δίνουν σημαντική αξία στο να μπορούν να φέρουν το αγαπημένο τους κατοικίδιο στη δουλειά.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager