Η Arianna Huffington είναι μια Ελληνοαμερικανίδα συγγραφέας και επιχειρηματίας που είναι πιο αξιοσημείωτη ως μια από τους συνιδρυτές της The Huffington Post. Είναι επίσης γνωστή συγγραφέας και αρθρογράφος, έχοντας γράψει πολλά βιβλία τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και έχει περιουσία 100 εκατομμυρίων δολαρίων μετά την πώληση της The Huffington Post στην AOL το 2011.

Το τελευταίο της εγχείρημα  Thrive Global, μια εταιρεία συμβούλων με έμφαση σε λύσεις ευημερίας που υποστηρίζονται από την επιστήμη αποτιμάται στα 120 εκατομμύρια δολάρια. Ήταν στο παρελθόν παντρεμένη με τον πρώην Ρεπουμπλικανό βουλευτή Μάικλ Χάφινγκτον και το ζευγάρι χώρισε το 1997. Έχει δύο παιδιά και μια αδελφή, την Αγάπη, η οποία είναι μια πολύ επιτυχημένη συγγραφέας.

Τόπος γέννησης και πρώιμη ζωή

Η Arianna Huffington (τότε Αριάδνη-Άννα Στασινοπούλου) γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1950 στην Αθήνα, Ελλάδα. Οι γονείς της, Κωνσταντίνος και Έλλη, χώρισαν όταν η Αριάννα ήταν μικρή και ο πατέρας της εργαζόταν ως δημοσιογράφος και σύμβουλος επιχειρήσεων.

Μεγάλωσε δίπλα στην αδερφή της Αγάπη, η οποία ακολούθησε με επιτυχία μια καριέρα ως συγγραφέας και ομιλήτρια. Όταν η Αριάννα ήταν 16 ετών, η οικογένεια μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Η Arianna ήταν η πρόεδρος της Cambridge Union και έγινε η πρώτη ξένη και τρίτη γυναίκα που το κατάφερε.

Σπούδασε επίσης στην Ινδία και τη δεκαετία του 1970 είχε ρομαντική σχέση με τον συγγραφέα Bernard Levin (που περιγράφεται ως «ο πιο διάσημος δημοσιογράφος της εποχής του»). Ξεκίνησε την καριέρα της ως συγγραφέας υπό την καθοδήγηση του Levin και το πρώτο της βιβλίο, The Female Woman, κυκλοφόρησε το 1973.

Το 1980, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη κυρίως λόγω της απροθυμίας του Levin να παντρευτεί ή να κάνει παιδιά, και τη δεκαετία του 1980 γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της, Michael Huffington.

Επιχειρηματική επιτυχία

Η πρώτη της επιχειρηματική επιτυχία ήταν η επιθυμία της να δημιουργήσει μια εναλλακτική πλατφόρμα ειδήσεων. Αυτό την οδήγησε στη συνίδρυση της Huffington Post το 2005 μαζί με τους Kenneth Lerer, Jonah Peretti και Andrew Breitbart.

Η πλατφόρμα δημοσίευσε έργα τόσο από μη αμειβόμενους bloggers όσο και από άλλους συγγραφείς. Αναδείχθηκε γρήγορα και μετά τον πρώτο χρόνο, η εταιρεία έλαβε κεφάλαια αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων από τη SoftBank, έναν ιαπωνικό πολυεθνικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων. Ο ιστότοπος συνέχισε να αναπτύσσεται και τοπικές εκδόσεις στο Σικάγο, τη Νέα Υόρκη και το Ντένβερ κυκλοφόρησαν το 2008.

Η HuffPost έχει πλέον παγκόσμια παρουσία με εκδόσεις σε Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία. 

Το 2011, η Huffington Post (τώρα γνωστή ως HuffPost) εξαγοράστηκε από την AOL για 315 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό προσέφερε στην Arianna 100 εκατομμύρια δολάρια καθώς κατείχε το 30% των ιδίων κεφαλαίων. Μετά την εξαγορά από την AOL, έμεινε στη Huffington Post και έγινε πρόεδρος και αρχισυντάκτρια μέχρι την αποχώρησή της το 2016.

Από το 2016, εστιάζει στο νέο της εγχείρημα, το Thrive Global. Αυτή η συμβουλευτική εταιρεία εστιάζει στην ευημερία μέσω λύσεων που υποστηρίζονται από την επιστήμη. Από την ίδρυσή του, έχει ανεληχθεί σημαντικά με αρχική χρηματοδότηση 7 εκατομμυρίων δολαρίων το 2016 και εξασφάλισε επιπλέον χρηματοδότηση 30 εκατομμυρίων δολαρίων ένα χρόνο αργότερα. Η εταιρεία έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τις 50 κορυφαίες νεοφυείς επιχειρήσεις και έκτοτε συνεργάζεται με τη Samsung και τη SAP για την προώθηση προγραμμάτων ευεξίας των εργαζομένων.

Επιχειρηματικές αποτυχίες

Παρόλο που η κύρια επιχειρηματική εστίαση της Arianna μέχρι το 2016 ήταν η The Huffington Post, η οποία είχε μεγάλη επιτυχία, δεν πήγαν όλα ομαλά.

Για παράδειγμα, μια από τις σημαντικές πρωτοβουλίες της, που τελικά απέτυχε, ήταν το HuffPost Live. 12 εκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για το συγκεκριμένο πρότζεκτ, με στόχο να εμπλακούν σε διαδικτυακές εκπομπές σε πραγματικό χρόνο με οκτώ ώρες ζωντανής ροής περιεχομένου την ημέρα. Δυστυχώς, η HuffPost Live απέτυχε να προσελκύσει την προσοχή για την οποία δημιουργήθηκε και σταμάτησε να παράγει νέο live περιεχόμενο τον Μάρτιο του 2016.

Μια άλλη πρωτοβουλία της Huffington Post που θεωρήθηκε ευρέως ως αποτυχημένη ήταν το «What’s Working». Αυτό το έργο είχε στόχο να παρουσιάσει ιδέες, λύσεις και να αναδείξει εμπνευσμένα νέα. Ωστόσο, θεωρήθηκε κυρίως ως μέθοδος δημιουργίας εσόδων από διαφημίσεις και δεν είχε μεγάλο αντίκτυπο.

Ενώ η Arianna είχε πάντα μια αρκετά μεγάλη παρουσία στα μέσα ενημέρωσης και εμφανιζόταν σε πολλές πολιτικές εκπομπές στο BBC και στο δημόσιο ραδιόφωνο, ανεπιτυχώς στάθηκε ανεξάρτητη στην ανάκληση του Γκρέι Ντέιβις το 2003, ο οποίος ήταν Κυβερνήτης της Καλιφόρνια εκείνη την εποχή. Ενώ αποχώρησε πριν από τις εκλογές, το όνομά της παρέμεινε στην κάλπη και έλαβε λιγότερο από 1% των ψήφων (47.505 ψήφοι). Τις εκλογές κέρδισε τελικά ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Οι 36 απορρίψεις

Ψηλά στη λίστα με τις αποτυχίες της βρίσκονται οι 36 απορρίψεις του δεύτερου βιβλίου της, παρά την επιτυχία του πρώτου της βιβλίου. Αντί να οπισθοχωρεί, η Huffington φαίνεται να αποκτά θάρρος και σοφία με κάθε αποτυχία να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις. 

Αυτές οι απορρίψεις βιβλίων απλώς ενίσχυσαν την επιμονή της σε μελλοντικές αναζητήσεις. Μέσα από την αποτυχημένη εκστρατεία της ως κυβερνήτη, η οποία συγκέντρωσε σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια στο Διαδίκτυο. Δύο χρόνια αργότερα, αυτή και ο επιχειρηματικός συνεργάτης της Ken Lerer δημιούργησαν τη Huffington Post.

H περιουσία της σήμερα 

Η καθαρή περιουσία της Arianna υπολογίζεται σε 100 εκατομμύρια δολάρια. Ίδρυσε την Thrive Global το 2016, η οποία έχει εκτιμώμενη αξία 130 εκατομμυρίων δολαρίων. Το 1997, η Arianna αγόρασε ένα σπίτι 8.000 τετραγωνικών στο Brentwood της Καλιφόρνια. Βρίσκεται στην περιοχή East Bay του Σαν Φρανσίσκο και αγόρασε το ακίνητο για 4,1 εκατομμύρια δολάρια μετά το διαζύγιό της με τον Michael Huffington. Εκτός από το σπίτι της στο Brentwood, αγόρασε επίσης ένα διαμέρισμα 8,1 εκατομμυρίων δολαρίων, 4.177 τετραγωνικών στην περιοχή SoHo του Μανχάταν.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager