Η επιστροφή στο εργατικό δυναμικό μετά από παρατεταμένες χρονικές περιόδους έχει δημιουργήσει προβλήματα για τους υποψήφιους για εργασία. Ωστόσο, καθώς οι εργοδότες αγωνίζονται να καλύψουν κρίσιμες θέσεις εργασίας λόγω της χαμηλού επιπέδου ανεργίας, οι οργανισμοί έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για την επιστροφή των ανθρώπων στην εργασία.

Τι είναι ένα πρόγραμμα επιστροφής;

Η επιστροφή βοηθά τους έμπειρους επαγγελματίες που έχουν κάνει ένα διάλειμμα σταδιοδρομίας, συνήθως δύο ετών ή περισσότερο, να επιστρέψουν στην εργασία πλήρους απασχόλησης. Αυτά τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τους εργοδότες παρέχουν εκπαίδευση σε hard και soft skills, κοινωνική υποστήριξη και καθοδήγηση, καθώς και μια πορεία προς την απασχόληση.

Ο Covid ανάγκασε πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν το εργατικό δυναμικό και καθώς τα καθήκοντα φροντίδας μοιράζονται μεταξύ των δύο φύλων, ο Fishman Cohen πιστεύει ότι οι εταιρείες θα δουν μεγαλύτερη ποικιλομορφία και βελτιωμένα ποσοστά ισότητας των φύλων σε αυτά τα προγράμματα.

Οι εργοδότες αναγνωρίζουν την αξία των επιστροφών

Παρά τα οφέλη από την παιδική φροντίδα, οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι πολύ πιο πιθανό από τους άνδρες να κάνουν διαλείμματα σταδιοδρομίας για αυτές τις ευθύνες. Οι εργοδότες βρίσκουν τη δεξαμενή ταλέντων για επιστροφή στην εργασία μια αποτελεσματική πηγή διαφορετικότητας των φύλων, ειδικά σε ρόλους μεσαίου και ανώτερου επιπέδου.

Το 2022, η Schneider Electric καλωσόρισε την πρώτη της ομάδα επτά επιστρεφόμενων. «Το πρόγραμμα ήταν πολύ επιτυχημένο», λέει ο Lee. «Από τους επτά που επέστρεψαν, προσλάβαμε πέντε από αυτούς και αυτοί οι άνθρωποι είναι ακόμα μαζί μας σήμερα και ευημερούν». Τον Ιανουάριο, η εταιρεία εισήγαγε μια νέα ομάδα, υπερδιπλασιάζοντας το μέγεθος του προγράμματος.

Οι επιστρέφοντες έρχονται με χρόνια, μερικές φορές δεκαετίες, εμπειρία και ο Fishman Cohen λέει ότι οι εργοδότες είναι διψασμένοι για την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων. «Γνωρίζουν καλύτερα τον εαυτό τους, έχουν περισσότερη πρακτική εμπειρία, έχουν καλύτερη αίσθηση του πού και πως μπορούν να προσθέσουν αξία σε έναν οργανισμό» αναφέρει,. «Βρίσκονται σε ένα σχετικά σταθερό στάδιο ζωής και έχουν ενέργεια και ενθουσιασμό για να επιστρέψουν στη δουλειά».

Πώς λειτουργούν τα προγράμματα επιστροφής

Οι συμμετέχοντες ξεκινούν με εκπαίδευση δεξιοτήτων σε στυλ boot-camp και λεπτομερή εταιρικό προσανατολισμό και στη συνέχεια ξεκινούν να εργάζονται σε projects στους ρόλους που αναμένεται να καλύψουν στο τέλος του προγράμματος. Τα περισσότερα προγράμματα διαρκούν περίπου δώδεκα έως δεκαέξι εβδομάδες, αν και ορισμένα, όπως αυτό της Goldman Sachs, διαρκούν έξι μήνες.

Στην εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών PwC στις ΗΠΑ, οι επιστρέφοντες περνούν από οκτώ έως δέκα εβδομάδες εκπαίδευσης στις απαραίτητες τεχνικές και soft skills. «Έχουμε εκπαίδευση που βασίζεται απλώς στον εργασιακό χώρο σήμερα», λέει η Jen Yanoff, η οποία ηγείται του προγράμματος.

Αυτά τα προγράμματα είναι επι πληρωμή, αν και ορισμένοι επιστρέφοντες μπορεί να διαπιστώσουν ότι η πληρωμή κατά τη φάση της εκπαίδευσης δεν ανταποκρίνεται στις μακροπρόθεσμες ανάγκες τους. Η Jill Stapleton, που επιστρέφει στην PwC (ΗΠΑ), λέει, «Δεν θα ήθελα να δεσμευτώ σε αυτό τον μισθό για τον ρόλο της επιστροφής μου, αλλά σίγουρα ήταν αρκετό για τα καθημερινά έξοδα». Ωστόσο, η εκπαίδευση δεν της κόστισε καθόλου και η αμοιβή της αυξήθηκε μόλις προσλήφθηκε στην εταιρεία.

Ο στόχος του προγράμματος επιστροφών είναι να βοηθήσουν τους επαγγελματίες να επιστρέψουν στο εργατικό δυναμικό με πλήρη απασχόληση και οι πιθανότητες να αποκτήσουν μόνιμη εργασία είναι πολύ υψηλές. Σύμφωνα με το The Mom Project, μια αγορά ταλέντων για γυναίκες, η πλειονότητα των επιστροφών έχει ποσοστό συμμετοχής προς πρόσληψη τουλάχιστον 80%.

Γιατί οι επιστροφές έχουν σημασία

Οι επιστροφές παρέχουν έναν τρόπο επανένταξης επαγγελματιών στο εργατικό δυναμικό χωρίς να ξεκινήσουν από την αρχή. Επειδή οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να έχουν κενά στο βιογραφικό λόγω της φροντίδας, αυτά τα προγράμματα μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να αποφύγουν αυτό που είναι γνωστό ως «το στάδιο της μαμάς», που μπορεί να σημαίνει στάσιμη σταδιοδρομία και χαμηλότερους μισθούς.

«Οι άνθρωποι που έχουν υψηλές επιδόσεις δεν χάνουν την ικανότητά τους να έχουν υψηλές επιδόσεις απλώς και μόνο επειδή κάνουν ένα διάλειμμα καριέρας», λέει ο Fishman Cohen.

Η Yana Rodgers, διευθύντρια του Κέντρου Γυναικών και Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers, αναφέρει ότι έχει μιλήσει με γυναίκες των οποίων τα προσόντα αμφισβητήθηκαν λόγω διακοπής της καριέρας τους. Υπήρχε ευρέως διαδεδομένη η αντίληψη ότι οι δεξιότητές τους είχαν ατροφήσει. «Αυτές οι επιστροφές είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξαλειφθεί το στίγμα των ανθρώπων που επιστρέφουν στην εργασία τους».

Η Rodgers πιστεύει επίσης στις οικονομικές δυνατότητες των προγραμμάτων επιστροφής. «Πιστεύω ότι οι επιστροφές θα συμβάλουν πολύ στη μείωση της διαφοράς στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων», ανέφερε. «Οι γυναίκες παρακολουθούνται σε αυτές τις χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, είτε πριν κάνουν παιδιά, όσο κάνουν παιδιά είτε αφού κάνουν παιδιά». Οι επιστροφές είναι ένας τρόπος να κρατηθούν οι γυναίκες σε μια ανοδική καριέρα.

Σύμφωνα με την Pam Cohen, επικεφαλής δεδομένων και ανάλυσης στο The Mom Project, υπάρχει επίσης μια άμεση σχέση μεταξύ των προγραμμάτων επιστροφής και της μακροπρόθεσμης διατήρησης. Οι περισσότερες από τις γυναίκες που επιστρέφουν έχουν την πρόθεση να παραμείνουν μακροπρόθεσμα στο χώρο εργασίας, και χωρίς αυτά τα προγράμματα, πολλές φορές δεν συμβαίνει. Είτε δεν επιστρέφουν, είτε επιστρέφουν σε κάτι που δεν συνάδει με τις δεξιότητές τους ή τις ικανότητές τους.

Πώς οι επιστροφές βοηθούν τους εργαζόμενους που έκαναν διάλειμμα σταδιοδρομίας

Εκτός από την εκπαίδευση για συγκεκριμένους ρόλους, οι επιστρέφοντες λαμβάνουν μια δέσμη πλεονεκτημάτων, με αποτελέσματα που εμφανίζονται σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους στην εμπιστοσύνη, τη σύνδεση με την κοινότητα και την πορεία σταδιοδρομίας τους.

Εύρεση κοινότητας: Η Ashley Miller, η οποία ηγείται του προγράμματος επιστροφής στη Goldman Sachs, αναφέρει ότι η περίοδος εκπαίδευσης αφορά τον επανακλιματισμό ενός άλλοτε οικείου περιβάλλοντος. «Είναι πολύ πρακτική, σημαντική εμπειρία με τις ομάδες που προσλαμβάνουν». 

Μισθολογική διαφορά: Η διαφορά στις αμοιβές μεταξύ των φύλων είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, μεταξύ των οποίων τα διαλείμματα σταδιοδρομίας που έγιναν για τη φροντίδα των παιδιών. Φέρνοντας αυτούς τους εργαζόμενους πίσω στο εργατικό δυναμικό και βοηθώντας τους να συνεχίσουν τη σταδιοδρομία τους από εκεί που σταμάτησαν, τα προγράμματα επιστροφών μπορεί να συμβάλουν στη μείωση των προβλημάτων της διαφοράς στις αμοιβές μεταξύ των φύλων.

Για όσους έχουν κάνει ένα εκτεταμένο διάλειμμα σταδιοδρομίας, τα προγράμματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν ένα μονοπάτι επιστροφής στο εργατικό δυναμικό, καθώς και μια επανεκκίνηση των τεχνικών δεξιοτήτων και της αυτοπεποίθησής των εργαζομένων. 

Τα αποτελέσματα αυτών των προγραμμάτων έχουν τη δυνατότητα να εξαπλωθούν πέρα από τους επιστρέφοντες και τους νέους εργαζόμενους, αλλά και να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τα διαλείμματα σταδιοδρομίας. Όχι μόνο οι επιστροφές μπορούν να ομαλοποιήσουν την επιστροφή στην εργασία μετά από διακοπές σταδιοδρομίας, μπορούν επίσης να κρατήσουν περισσότερες γυναίκες σε ανώτερους ρόλους και να συμβάλουν στο τέλος της διαφοράς στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων.

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou