Η αναβλητικότητα είναι ο εχθρός της παραγωγικότητας. Είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα της αναβολής εργασιών που δεν θέλουμε να κάνουμε, αλλά μακροπρόθεσμα, η αναβλητικότητα μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Μπορεί να οδηγήσει σε χαμένες προθεσμίες, αυξημένο άγχος και μείωση της ποιότητας της εργασίας μας. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να ξεπεραστεί η αναβλητικότητα και να γίνουν περισσότερα σε λιγότερο χρόνο. Ακολουθούν μερικές συμβουλές και τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε ακριβώς αυτό:

Σπάστε τις εργασίες σε μικρότερα κομμάτια

Ένας από τους κύριους λόγους που χρονοτριβούμε είναι επειδή ένα project φαίνεται πολύ μεγάλο. Για να το κάνετε πιο εύχρηστο, δοκιμάστε να το χωρίσετε σε μικρότερα κομμάτια. Αυτό καθιστά την εργασία λιγότερο αγχωτική και ευκολότερη στην προσέγγιση. Μπορείτε επίσης να δώσετε στον εαυτό σας μια μικρή ανταμοιβή αφού ολοκληρώσετε κάθε κομμάτι, έτσι ώστε να μεγαλώσει το κίνητρο σας για να τα ολοκληρώνετε.

Θέστε συγκεκριμένους και εφικτούς στόχους

Ο καθορισμός συγκεκριμένων και εφικτών στόχων μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε σε καλό δρόμο και να έχετε κίνητρα. Αντί να λέτε απλώς “πρέπει να ολοκληρώσω αυτό το project”, ορίστε έναν συγκεκριμένο στόχο, όπως “θα ολοκληρώσω την έρευνα για αυτό το έργο μέχρι το τέλος της ημέρας.” Αυτό κάνει το project πιο συγκεκριμένο και πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί.

Χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο

Η χρήση ενός χρονομέτρου μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να εργαστείτε πιο αποτελεσματικά. Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως 25 λεπτά, και εργαστείτε σε μια συγκεκριμένη εργασία χωρίς περισπασμούς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αφού σβήσει ο χρονοδιακόπτης, κάντε ένα σύντομο διάλειμμα πριν ξεκινήσετε ξανά τον χρονοδιακόπτη. Αυτή η τεχνική, γνωστή ως Τεχνική Pomodoro, μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας.

Εξαλείψτε τους περισπασμούς

Οι περισπασμοί είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους που χρονοτριβούμε. Για να ξεπεραστεί αυτό, προσπαθήστε να τους εξαλείψετε όσο το δυνατόν περισσότερο μπορείτε. Απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας, κάντε log-out απο το email σας και προσπαθήστε να βρείτε έναν ήσυχο χώρο για να εργαστείτε. Αυτό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να κάνετε περισσότερα σε λιγότερο χρόνο.

Απλά ξεκινήστε

Μερικές φορές, το πιο δύσκολο είναι να ξεκινήσετε. Εάν αισθάνεστε παγωμένοι ή χωρίς κίνητρα, απλώς ξεκινήστε να εργάζεστε στο συγκεκριμένο project, ακόμα κι αν είναι μόνο για λίγα λεπτά. Μόλις ξεκινήσετε, θα διαπιστώσετε συχνά ότι είναι πιο εύκολο να συνεχίσετε και να σημειώσετε πρόοδο.

Κρατήστε τον εαυτό σας υπεύθυνο

Κρατήστε τον εαυτό σας υπεύθυνο για την ολοκλήρωση των εργασιών καθορίζοντας προθεσμίες και παρακολουθώντας την πρόοδό σας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω μιας λίστας υποχρεώσεων ή μιας εφαρμογής παραγωγικότητας. Όταν κρατάτε τον εαυτό σας υπεύθυνο, είναι πιο πιθανό να παραμείνετε σε καλό δρόμο και να κάνετε τις εργασίες σας όπως πρέπει.

Συμπερασματικά, η αναβλητικότητα μπορεί να είναι μια δύσκολη συνήθεια που πρέπει να ξεπεραστεί, αλλά δεν είναι αδύνατον να γίνει. Σπάζοντας τις εργασίες σε μικρότερα κομμάτια, θέτοντας συγκεκριμένους στόχους, χρησιμοποιώντας ένα χρονόμετρο, εξαλείφοντας τους περισπασμούς, ξεκινόντας την εργασία εγκαίρως και κρατώντας τον εαυτό σας υπεύθυνο, μπορείτε να ξεπεράσετε την αναβλητικότητα και να κάνετε περισσότερα σε λιγότερο χρόνο.Στην πράξη, αυτές οι συμβουλές και τεχνικές μπορούν να γίνουν συνήθειες που σας βοηθούν να παραμείνετε παραγωγικοί και να πετύχετε τους στόχους σας.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager