Ο σκοπός της καθοδήγησης είναι να συνδέσει ένα άτομο που είναι πιο έμπειρο και έχει περισσότερες γνώσεις με κάποιον που δεν έχει αποκτήσει την ίδια γνώση ή εμπειρία. Έχοντας έναν μέντορα στην εργασία σημαίνει ότι κάποιος ανώτερος και πιο έμπειρος εργαζόμενος παρέχει συμβουλές και υποστήριξη σε νεότερους εργαζόμενους στα αρχικά στάδια της καριέρας τους. Είτε στην καριέρα ή τη ζωή σας, το να έχετε έναν μέντορα είναι ζωτικής σημασίας για τη συνεχή και συνολική ανάπτυξη σας. Ποιά είναι τα οφέλη λοιπόν του mentoring και πώς μπορεί αυτό να συμβάλλει στην επαγγελματική σας ανέλιξη;

Οφέλη του να είσαι μέντορας

Το να είσαι μέντορας χρησιμεύει στο να δώσεις πίσω και αποτελεί μια σημαντική εμπειρία ανάπτυξης και μάθησης. Η διδασκαλία άλλων είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε τον εαυτό σας. Με τον ίδιο τρόπο, οι μέντορες γίνονται πιο ικανοί ως ηγέτες και επικοινωνιακοί αφού καθοδηγούν και βοηθούν στην ανάπτυξη κάποιου ταλέντου.

  • Επικυρώνει τις ηγετικές ικανότητες του μέντορα

Η τοποθέτηση σας στη θέση ενός προτύπου όπως αυτή του μέντορα μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε καλύτεροι ηγέτες και να ενσταλάξετε την εμπιστοσύνη σας στην ηγετική σας ικανότητα. Η ευθύνη της βοήθειας στην καθοδήγηση της καριέρας και των στόχων κάποιου απαιτεί από τον ανώτερο εργαζόμενο να διδάξει, να παρακινήσει και να προσφέρει ειλικρινή ανατροφοδότηση σε δύσκολες συνομιλίες. Όλες αυτές οι δεξιότητες βρίσκονται στην κορυφή της απαιτούμενης λίστας για έναν ηγέτη.

  • Αποκτάς νέες προοπτικές

Ενώ ο μέντορας είναι συνήθως σε θέση να μεταδίδει γνώσεις στον καθοδηγούμενο, μια σχέση καθοδήγησης μπορεί επίσης να βοηθήσει τον πιο έμπειρο εργαζόμενο να μάθει νέες δεξιότητες. Είναι κοινό ότι οι νεότεροι εργαζόμενοι μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του μέντορα μέσω ενός αντίστροφου μοντέλου καθοδήγησης για να μοιραστούν τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις τάσεις ή να φρεσκάρουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες. Αυτός είναι ένας τομέας όπου ο καθοδηγούμενος μπορεί επίσης να γίνει καθοδηγητής, καθοδηγώντας τον μέντορα να μάθει νέες δεξιότητες ή έναν νέο τρόπο να κάνει πράγματα.

  • Δίνοντας πίσω και βρίσκοντας νέα ταλέντα

Η καθοδήγηση παρέχει την ευκαιρία στον μέντορα να δώσει πίσω στην εταιρεία βοηθώντας να εκπαιδεύσει νέους και επερχόμενους εργαζόμενους, καθιστώντας τους πιο ικανούς και ικανοποιημένους. Είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία να βρείτε ανερχόμενα ταλέντα για την εταιρεία σας. 

Οφέλη για τους εκπαιδευόμενους

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την καθοδήγηση από κάποιον πιο έμπειρο και ανώτερο από εσάς. Αντί να μαθαίνετε μόνο από τη δική σας εμπειρία, ένας μέντορας μπορεί να επιταχύνει τη μάθηση και την ανάπτυξή σας.

  • Μπορείτε να μάθετε την κουλτούρα του χώρου εργασίας

Ένα από τα πλεονεκτήματα της ύπαρξης ενός μέντορα σε μια νέα δουλειά είναι ότι μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε στην κουλτούρα του γραφείου πιο γρήγορα. Οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα καθοδήγησης γνωρίζουν περισσότερο τη ρουτίνα, τις πολιτικές και τις προσδοκίες στο χώρο εργασίας από εκείνους που δεν συμμετέχουν. Αυτό είναι σημαντικό για την οικοδόμηση ενός χώρου εργασίας χωρίς αποκλεισμούς.

  • Βελτίωση της ανάπτυξης δεξιοτήτων

Οι περισσότεροι καθοδηγούμενοι αναζητούν κάποιον για να τους βοηθήσει να προωθήσουν τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους. Μέσω συμβουλών και καθοδήγησης, ο μέντορας μπορεί να βοηθήσει τον εργαζόμενο να αναπτύξει το πλήρες δυναμικό του ή την επιχειρηματική νοοτροπία στο χώρο εργασίας.

  • Ευκαιρίες δικτύωσης

Ένα πρόγραμμα καθοδήγησης στο χώρο εργασίας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους νέους εργαζόμενους να επεκτείνουν το δίκτυό τους. Για πολλές νέες προσλήψεις, μπορεί να χρειαστούν μήνες για να γνωρίσετε τους συναδέλφους σας. Μέσω ενός προγράμματος καθοδήγησης, ένας καθοδηγούμενος μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε σημαντικές επαφές για την σταδιοδρομία του/της νωρίτερα. 

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager