Οι δικαιολογίες είναι το κοινό μας εργαλείο για να αποφύγουμε κάθε σκληρή δουλειά, η οποία τελικά εξελίσσεται σε αναβλητικότητα. Ένας απλός αλλά ισχυρός τρόπος για να χτίσετε μια πόρτα πριν από κάθε ευκαιρία και ένα μέσο για να τερματίσουμε τις δυνατότητες μας. Αυτή η ιστορία θα σας κάνει να συνειδητοποιήσετε ότι το μόνο πράγμα που σας εμποδίζει να κάνετε ένα μεγάλο επίτευγμα είναι η στάση σας στην ζωή. 

Η απόλυτα inspirational ιστορία του Nick 

Ο Nick Vujicic είναι ο ιδρυτής δύο εταιρειών, της Life without limbs (στην οποία είναι επί του παρόντος διευθύνων σύμβουλος) και της Attitude is the altitude. Είναι επίσης συγγραφέας τεσσάρων δημοφιλών βιβλίων, που αγαπήθηκαν και εκτιμήθηκαν ευρέως από τον κόσμο.

Έχει κάνει ομιλίες σε 57 χώρες και ενέπνευσε πολλούς με τα λόγια του. Αποτελεί ίσως το καλύτερο παράδειγμα για το πώς μπορείτε να απορρίψετε οποιαδήποτε δικαιολογία στη ζωή σας και να πετύχετε το άπιαστο.

Δεν είχε μια εμπνευστική ιστορία μόνο λόγω του επιτεύγματός του ή των εταιρειών που ίδρυσε, αλλά λόγω του «ΠΩΣ» τα έκανε όλα αυτά. Υπάρχει μια πολύ συνηθισμένη συμβουλή που ακούμε «Δουλέψτε σκληρά χωρίς δικαιολογίες», αλλά σπάνια μας λέει κανείς πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο.

Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι τα παραδείγματα της πραγματικής ζωής, μας δίνουν ένα εντυπωσιακό νερό και μας κάνουν να αμφισβητούμε την αυτογνωσία μας. Η ιστορία του Nick είναι η τέλεια «πληροφορία» που πρέπει να καταναλώνουμε. Υπάρχουν πολλές ιστορίες στο διαδίκτυο, αλλά αυτή η ιστορία είναι σπάνια και διαφορετική.

Ωστόσο, τι είναι αυτό που κάνει τον Nick Vujicic να διαφέρει; 

Μπορείτε να φανταστείτε να κάνετε ακόμη και τις πιο απλές δραστηριότητες σας χωρίς άκρα; Είναι τρομέρα δύσκολο. Ο Nick Vujicic γεννήθηκε, χωρίς άκρα και πόδια χωρίς ιατρική εξήγηση ή προειδοποίηση. Γεννήθηκε με σύνδρομο τετρα-αμελίας, μια σπάνια διαταραχή (που ονομάζεται φωκομελία) που χαρακτηρίζεται από την απουσία χεριών και ποδιών. 

Η ίδια του η μητέρα αρνήθηκε να τον δει ή να τον κρατήσει, αλλά τον δέχτηκε μετά ως σχέδιο του Θεού για αυτόν. Ο Νικ έχει δύο μικρά παραμορφωμένα πόδια, και αστειευόμενος αναφέρεται σε αυτά ως «πόδια κοτόπουλου» για το σχήμα τους. Αφού υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει τα δάχτυλα του ποδιού, μπόρεσε να πιάσει, να γράψει και ακόμη και να κολυμπήσει!

Μεγαλώνοντας, ο Νικ αντιμετώπισε μια σειρά από προκλήσεις στο σχολείο. Στα σχολικά του χρόνια δέχτηκε συνεχώς επιθέσεις από “νταήδες”. Είχε παραδεχτεί ότι υπέφερε από κατάθλιψη και μοναξιά στην αρχή της ζωής του. Σκεφτείτε ένα αγόρι που δεν μπορεί καν να αγκαλιάσει τους γονείς του, ένα τόσο απογοητευτικό γεγονός.

Το ότι ήταν τόσο διαφορετικός από τους άλλους τον έκανε να αμφισβητήσει την αυτοεκτίμησή του, αυτό έγινε η αφορμή για να κόψει κάθε επαφή με οποιονδήποτε. 

Σε ηλικία δέκα ετών, δεν έβλεπε κανένα μέλλον για αυτόν και αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του πνιγόμενος στην μπανιέρα. Μετά από μερικές προσπάθειες, συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να αφήσει την αγαπημένη του οικογένεια. Δεν ήθελε να τους αφήσει με βάρος και ενοχές.

Η στροφή 180 μοιρών για τον Nick 

Ήταν στην ηλικία των δεκατριών ετών που ο Νικ χτήπησε το πόδι του το οποίο χρησιμοποιεί τώρα για πληκτρολόγηση, κολύμπι και γραφή. Αυτό είχε τεράστιο αντίκτυπο πάνω του και έγινε ευγνώμων για τις ικανότητές του και ανησυχούσε λιγότερο για τις αναπηρίες. Ένα απλό περιστατικό τραυματισμού του ποδιού του τον έκανε να αμφισβητήσει τις λανθασμένες του πεποιθήσεις και να χτίσει μια θετική στάση απέναντι στον εαυτό του.

Ο Νικ αποδίδει τα εύσημα της έμπνευσης του στον θυρωρό που τον παρακίνησε να μιλήσει ξανά στους ανθρώπους. Άρχισε να μοιράζεται την ιστορία του με δώδεκα ανθρώπους. Σύντομα αυτός ο αριθμός μετατράπηκε σε 100 και τώρα ο Nick έχει δώσει σχεδόν 2.000 ομιλίες σε πολλές χώρες. Η αύθαρτη πίστη του απομάκρυνε όλο το άγχος για την αβέβαιη ζωή του και έδωσε στον ίδιο νέα ελπίδα για ευτυχία.

Σχετικά με την οικογένειά του

Ο Νικ είναι παντρεμένος από το 2012 και έχει μια όμορφη σύζυγο που τον στηρίζει συνεχώς. Είναι ευλογημένοι με τέσσερα παιδιά και σχηματίζουν μια ολοκληρωμένη οικογένεια. Ποιος θα φανταζόταν ότι ένας άντρας χωρίς άκρα θα ζήσει μια υγιή ζωή; Αυτό συνέβη λόγω της πίστης του, της ευγνωμοσύνης του και το πείσματος του να αλλάζει και να ευδοκιμεί καθημερινά. Αυτή η ιστορία για το να έχουμε ευγνωμοσύνη για ό,τι έχουμε ήδη καταφέρει είναι μια πολύ αναγκαία συμβουλή για τον καθένα μας που βρίσκει δικαιολογίες κάθε φορά.

“Μερικοί τραυματισμοί θεραπέυονται πιο γρήγορα όταν προχωράμε” 

Η δικαιολογία μιας πάθησης δεν περιορίζεται σε μια ομάδα ατόμων, αλλά έχει γίνει ένας ευρέως διαδεδομένος προεπιλεγμένος τρόπος για να σταματήσει η ανάπτυξη ενός ατόμου. Οι δικαιολογίες είναι μια φυσιολογική αντίδραση στο μυαλό μας, επειδή το μυαλό μας δεν είναι εκπαιδευμένο να κοιτάζει αυτό που ήδη έχουμε. Αυτή η «έλλειψη νοοτροπίας» είναι η πηγή μιας δικαιολογίας. Έχουμε γίνει ειδικοί αυτής της ικανότητας, να ψάχνουμε πάντα αυτό που μας λείπει, την ικανότητα που είναι στην πραγματικότητα μια αρνητική ικανότητα.

Χαλαρώστε. Πρέπει να ξεπεράσουμε την αντίληψή μας αυτή για να μπορέσουμε να προχωρήσυομε και να αναπτυχθούμε. Δεν συμβαίνει όταν συγκεντρονόμαστε υπερβολικά σε αυτά που δεν έχουμε, ή όταν παραπονιόμαστε για αυτά ή βρίσκουμε δικαιολογίες. Μεγαλώνοντας κυριολεκτικά σημαίνει «να αποκτάς μια συγκεκριμένη ιδιότητα χαρακτηριστικών σταδιακά», σημαίνει να γίνεσαι καλύτερος/η από ό,τι ήσουν χθες.

Κατανοήστε τη λεπτή γραμμή της διαφοράς,  όχι αποφεύγοντας τη σκληρή δουλειά, όχι με το να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου. Αλλά με το να είσαι ευγνώμων σε αυτό που ήδη έχεις. Με την ανάπτυξη της Ευγνωμοσύνης.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager