Πριν αποδεχτείτε μια προσφορά εργασίας, είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να εξετάσετε όλες τις σημαντικές λεπτομέρειες που μπορούν να επηρεάσουν την απόφασή σας. Εάν είστε υποψήφιος/α για εργασία που βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης μιας προσφοράς εργασίας, η εκμάθηση των διαφόρων στοιχείων που πρέπει να εξετάσετε πριν την αποδεχτείτε μπορεί να σας φανεί χρήσιμη. 

Ακολουθούν διάφορες συμβουλές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν αποφασίζετε αν θα πρέπει να αποδεχτείτε μια προσφορά εργασίας:

1. Κάντε ερωτήσεις

Όταν μια εταιρεία σας κάνει προσφορά εργασίας, κάντε κάποιες ερωτήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε πληροφορίες σχετικά με τη θέση, όπως τα καθήκοντα και τις προσδοκίες σας. Οι ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να λάβετε μια καλά μελετημένη απόφαση. 

Ακολουθούν διάφορες ερωτήσεις που μπορείτε να θέσετε στον υπεύθυνο πρόσληψης:

  • Υπάρχουν προσδοκίες για τη θέση που δεν περιλαμβάνονται σε αυτή την προσφορά εργασίας;
  • Πώς θα μοιάζει η εργάσιμη ημέρα μου;
  • Ποιες είναι κάποιες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα σε αυτή τη θέση;
  • Πώς φαίνεται η εξέλιξη της σταδιοδρομίας σε αυτή τη θέση;

2. Φτιάξτε μια λίστα

Πριν αποδεχτείτε μια προσφορά εργασίας, φτιάξτε μια λίστα με όλα τα πράγματα που χρειάζεστε σε μια θέση εργασίας. Μπορείτε να βασίσετε αυτόν τον κατάλογο σε στοιχεία που μπορεί να συναντήσετε καθημερινά, όπως η μετακίνηση, το ωράριο εργασίας και ο τρόπος διαχείρισης. Αυτός ο κατάλογος μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για την απόφαση που θα πάρετε και μπορεί να σας βοηθήσει να δείξετε αν μια θέση ταιριάζει στις ανάγκες σας. Για παράδειγμα, αν προτιμάτε λιγότερη μετακίνηση για να εργαστείτε, τότε μπορείτε να εξετάσετε μόνο προσφορές εργασίας σε εταιρείες που απέχουν δεκαπέντε λεπτά από το σπίτι σας.

Μόλις ολοκληρώσετε την λίστα σας, μπορείτε να συγκρίνετε όλα τα στοιχεία της λίστας σας με την προσφορά εργασίας και να δείτε πόσο μοιάζουν. Εάν η προσφορά εργασίας ταιριάζει με τη λίστα σας, τότε πιθανότατα ταιριάζετε για τη θέση. 

Στην λίστα σας μπορείτε να συμπεριλάβετε τα πιο κάτω:

  • Άδειες μετ’ αποδοχών
  • Μισθός
  • Παροχές
  • Τοποθεσία εργασίας
  • Μπόνους
  • Ευθύνες 
  • Ημερομηνία έναρξης
  • Ώρες εργασίας

3. Εξετάστε την εταιρική κουλτούρα

Η αξιολόγηση του αν ταιριάζετε με την κουλτούρα μιας εταιρείας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε αν η αποδοχή μιας προσφοράς εργασίας είναι η σωστή επιλογή για εσάς. Οι εταιρείες μπορεί να έχουν συνεργατική, ευέλικτη, επαγγελματική ή προσανατολισμένη στην ανάπτυξη κουλτούρα. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να αποφασίσετε ποιες επαγγελματικές αξίες έχετε και στη συνέχεια, συγκρίνετέ τις με την κουλτούρα της εταιρείας για να δείτε αν οι αξίες της ευθυγραμμίζονται με τις δικές σας. Για να μάθετε για την κουλτούρα μιας εταιρείας, μπορείτε να ρωτήσετε τους υπεύθυνους προσλήψεων ή να αναζητήσετε στο διαδίκτυο κριτικές από εργαζόμενους που έχουν εργαστεί στο παρελθόν στην εταιρεία.

4. Σύγκριση μισθών και παροχών

Αν εργάζεστε, συγκρίνετε τις τρέχουσες αποδοχές σας με τις αποδοχές που αναφέρονται στην προσφορά εργασίας. Αξιολογήστε κάθε στοιχείο της προσφοράς εργασίας για να βεβαιωθείτε ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας και στη συνέχεια, μετρήστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε παροχής. Για παράδειγμα, αν μια εταιρεία σας προσφέρει λιγότερες ημέρες άδειας από όσες σας δίνει η τρέχουσα εργασία σας, αλλά προσφέρει υψηλότερο μισθό και ετήσια μπόνους, η προσφορά εργασίας μπορεί να εξακολουθεί να σας ενδιαφέρει.

Είναι επίσης καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε διαδικτυακές πηγές για να δείτε τον μέσο μισθό και τις παροχές για τη θέση εργασίας. Μπορείτε να αξιολογήσετε αν η προσφορά εργασίας ανταποκρίνεται στον μέσο μισθό και τις παροχές για τον συγκεκριμένο ρόλο, γεγονός που σας βοηθά να αποφασίσετε αν θα αποδεχτείτε ή θα απορρίψετε την προσφορά εργασίας.

5. Αναλύστε τις προοπτικές απασχόλησης και την ασφάλεια της εργασίας

Οι προοπτικές εργασίας και η ασφάλεια είναι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να εξετάσετε όταν αποφασίζετε για μια νέα θέση εργασίας. Οι προοπτικές απασχόλησης αναφέρονται στον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης μιας θέσης εργασίας για αρκετά χρόνια. 

Εάν οι προοπτικές μιας θέσης μειώνονται ραγδαία, ίσως εξετάσετε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε μια διαφορετική θέση. Η εργασιακή ασφάλεια αναφέρεται στην πιθανότητα να διατηρήσετε τη θέση εργασίας σας για μεγάλο χρονικό διάστημα και η ύπαρξη εργασιακής ασφάλειας μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε άνετα στη θέση σας. Για να βρείτε δεδομένα σχετικά με τις προοπτικές και την ασφάλεια της εργασίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιες διαδικτυακές πηγές απασχόλησης.

6. Εξετάστε τις ευκαιρίες ανάπτυξης

Εξετάστε τις ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης στη νέα σας θέση. Ορισμένες εταιρείες μπορεί να προσφέρουν προγράμματα ανάπτυξης που ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να αναπτύξουν διοικητικές δεξιότητες και ηγετική εμπειρία. Μιλήστε με τον/την υπεύθυνο/η πρόσληψης για να καταλάβετε πόσο γρήγορα μπορείτε να εξελιχθείτε στην εταιρεία και ποιες είναι οι απαιτήσεις εξέλιξης που χρειάζονται, όπως αν απαιτούν να καταγράψετε έναν ορισμένο αριθμό ωρών εργασίας προτού μπορέσετε να υποβάλετε αίτηση για υψηλότερες θέσεις.

7. Έρευνα για τα καθήκοντα της θέσης εργασίας

Πριν αποδεχτείτε μια θέση εργασίας, προσπαθήστε να διαβάσετε αρκετές φορές την προσφορά εργασίας, ώστε να κατανοήσετε με σαφήνεια τις προσδοκίες της εταιρείας από εσάς. Η κατανόηση των αρμοδιοτήτων της θέσης μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αν αποφασίσετε να αναλάβετε τη θέση ή μπορεί να καταδείξει αν οι αρμοδιότητες της θέσης δεν σας ταιριάζουν. Μπορείτε να μιλήσετε με τον υπεύθυνο πρόσληψης για να κατανοήσετε σε βάθος τις ευθύνες και τα καθήκοντα της θέσης.

8. Αναλύστε το στυλ διοίκησης 

Ανάλογα με τη θέση σας, μπορεί να βρεθείτε σε καθημερινή αλληλεπίδραση με τη διοίκηση, οπότε είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα στυλ διοίκησης με το οποίο αισθάνεστε άνετα. Το στυλ διοίκησης μιας εταιρείας μπορεί να κυμαίνεται από αυστηρό και επαγγελματικό έως χαλαρό και ανεπίσημο και είναι χρήσιμο να έχετε μια ιδέα για το στυλ που χρησιμοποιεί η εταιρεία πριν αποδεχτείτε την προσφορά εργασίας. Δοκιμάστε να ρωτήσετε τον/την υπεύθυνο/η πρόσληψης για τη γνώμη του σχετικά με το στυλ διαχείρισης της εταιρείας ή αναζητήστε στο διαδίκτυο μήπως μπορείτε να βρείτε πληροφορίες από προηγούμενους εργαζόμενους.

9. Ελέγξτε την οικονομική κατάσταση της εταιρείας

Όταν εργάζεστε για μια εταιρεία, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι είναι οικονομικά ασφαλής. Μπορείτε να κάνετε έρευνα για την εταιρεία στο διαδίκτυο, όπως επίσης να ρωτήσετε προηγούμενους ή υφιστάμενους εργαζόμενους  για να δείτε την οικονομική υγεία μιας εταιρείας, η οποία δείχνει τη θέση της στην οικονομική αγορά και καταδεικνύει αν βρίσκεται σε οικονομική ύφεση, αν είναι σταθερή ή αν ευημερεί. 

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou