Εάν είστε ένας μεγαλύτερος επαγγελματίας που αποφάσισε να αλλάξει καριέρα, πώς θα ανταγωνιστείτε σε έναν νέο τομέα με νεότερους ανταγωνιστές; Οι υποψήφιοι εργοδότες θα σας απορρίψουν αμέσως ως υποψήφιο επειδή είστε υπερεξειδικευμένος;

Αν ετοιμάζεστε να αλλάξετε κατεύθυνση αργότερα στην καριέρα σας, παρακάτω θα βρείτε τέσσερις προσεγγίσεις που προτείνω για να σας βοηθήσουν να πλοηγηθείτε στην αλλαγή.

1. Να είστε δεκτικοί για την ηλικία σας

Η ηλικία σας είναι πλεονέκτημα. Να είστε έτοιμοι να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και να αγκαλιάσετε πλήρως τα οφέλη της εμπειρίας και των προοπτικών σας. Ένας τρόπος για να το αποδείξετε αυτό είναι να δημιουργήσετε μια ομιλία για την αλλαγή καριέρας που συνδέει τις τελείες μεταξύ της εμπειρίας σας, των μεταβιβάσιμων δεξιοτήτων σας και των όσων μπορείτε να προσφέρετε στο επόμενο κεφάλαιο.

Αν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, εδώ είναι μια δομή τριών τμημάτων που μπορείτε να προσαρμόσετε. Πρώτον, περιγράψτε εν συντομία το ιστορικό της καριέρας σας και εξηγήστε τι πρόκειται να κάνετε στη συνέχεια. Στη συνέχεια, μοιραστείτε δύο ή τρία αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν την πρόοδό σας προς τον επαγγελματικό σας στόχο. Τέλος, περιγράψτε το επόμενο βήμα για το οποίο σχεδιάζετε ή την ευκαιρία που αναζητάτε.

Να είστε έτοιμοι να μιλήσετε για το τι σας ενθουσιάζει στη νέα σας καριέρα. Μοιραστείτε τι έχετε κάνει καλά στο παρελθόν και τι θέλετε να πετύχετε στον επόμενο ρόλο σας. Όταν πιστεύετε στον εαυτό σας και είστε ενθουσιασμένοι με το ταξίδι σας, αυτό γίνεται μεταδοτικό. Το πάθος σας για τη νέα σας καριέρα γίνεται απτό. Οι άλλοι άνθρωποι θα το ακούνε όταν μιλάτε και θα το βλέπουν στη συμπεριφορά σας.

2. Εντοπίστε τις συνδέσεις πολλαπλών γενεών στο δίκτυό σας

Δεσμευτείτε να δημιουργήσετε και να αναπτύξετε ένα δίκτυο επαγγελματιών στις αρχές και στα μέσα της καριέρας σας στο νέο σας κλάδο, εκτός από την αξιοποίηση των υφιστάμενων δικτύων σας.

Όταν ξεκινάτε από την αρχή, όλα τα σημεία εισόδου στον νέο κλάδο-στόχο σας είναι πλεονεκτικά. Οι επαγγελματίες που βρίσκονται στις αρχές ή στα μέσα της καριέρας τους στον τομέα που στοχεύετε θα έχουν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με το τι χρειάζεται για να εισέλθετε στον κλάδο και να αναπτυχθείτε. Οι συζητήσεις αντίστροφης καθοδήγησης μπορούν να σας βοηθήσουν να καλύψετε τα κενά στις γνώσεις σας και να μάθετε για τις τάσεις πρόσληψης, τις εξελίξεις στον κλάδο και τις προοπτικές στον χώρο εργασίας που μπορούν να σας ενημερώσουν για τα επόμενα βήματά σας.

Εάν ξεκινάτε μια νέα καριέρα, μπορεί να νιώθετε ότι δεν γνωρίζετε κανέναν απολύτως. Όμως, με τη δύναμη της τεχνολογίας, βρίσκεστε μόλις μερικά κλικ μακριά από το να κάνετε συνδέσεις μεταξύ πολλών γενεών. Ακολουθήστε λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συγκεντρώνουν ομάδες επαγγελματιών στον νέο σας τομέα.

Αν θέλετε να κάνετε επαφές στην πραγματική ζωή, σκεφτείτε να γίνετε μέλη τοπικών επαγγελματικών ενώσεων ή να παρακολουθήσετε σχετικές εκδηλώσεις και συνέδρια του κλάδου. Μια άλλη οδός που μπορείτε να εξερευνήσετε είναι να απευθυνθείτε στους διευθυντές αποφοίτων των σχολών στις οποίες φοιτήσατε. Μπορεί να είναι σε θέση να σας συστήσουν άλλους αποφοίτους που έχουν ξεκινήσει την επαγγελματική πορεία που επιδιώκετε.

3. Να είστε προετοιμασμένοι να δεκαπλασιάσετε την αναζήτηση εργασίας σας

Στο μπεστ σέλερ του “The 10X Rule”, ο συγγραφέας Grant Cardone υποστηρίζει τον καθορισμό στόχων που είναι 10 φορές μεγαλύτεροι από ό,τι αρχικά προβλέπετε. Αυτή η προσέγγιση απαιτεί να κάνετε 10 φορές περισσότερα από όσα υποθέτετε ότι μπορεί να χρειαστείτε για να πετύχετε αυτούς τους στόχους.

Για να το μεταφράσουμε αυτό στην αναζήτηση εργασίας, αν υπολογίζετε ότι θα πρέπει να κάνετε αίτηση σε 20 ρόλους για να πάρετε μια συνέντευξη, ο κανόνας 10Χ θα απαιτούσε να είστε έτοιμοι να κάνετε αίτηση σε τουλάχιστον 200. 

Αυξήστε κάθε ενέργεια, από τη δικτύωση μέχρι την εμβάθυνση στον κλάδο και τις ενημερωτικές συνεντεύξεις. Στο βιβλίο, ο Cardone περιγράφει τέσσερα επίπεδα δράσης για να επιλέξετε: Το πρώτο είναι το “μην κάνεις τίποτα”, το δεύτερο είναι η “υποχώρηση”, το τρίτο είναι το “αναλάβετε κανονικά επίπεδα δράσης” και η τέταρτη επιλογή είναι η “μαζική δράση”. Ως προπονητής, καθοδηγώ τους ανθρώπους που αλλάζουν καριέρα και με τους οποίους συνεργάζομαι να σκέφτονται ευρύτερα, εξερευνώντας τις μαζικές δράσεις έναντι των κανονικών επιπέδων δράσης.

Αυτό μπορεί να είναι πιο απλό από ό,τι ίσως υποθέσετε. Όταν συνεργάζομαι με κάποιον που ετοιμάζεται να αναζητήσει εργασία, μια από τις βασικές ερωτήσεις που κάνω είναι: “Ποιον σκοπεύετε να ενημερώσετε για την αναζήτηση εργασίας, ώστε να σας βοηθήσει να βρείτε ευκαιρίες;”. Όταν ο πελάτης μου απαριθμεί τα ονόματα, τα μετράω – και στη συνέχεια προτείνω να θέσουμε ως στόχο να συνδεθούμε με τουλάχιστον 10 φορές περισσότερα άτομα.

Συχνά οι πελάτες μου φαίνονται ελαφρώς θορυβημένοι σε αυτό.  Αρχίζουν να μου λένε ότι δεν έχουν τόσες πολλές στενές επαφές με τις οποίες θα μπορούσαν να μιλήσουν για τα επαγγελματικά τους σχέδια. Το καταλαβαίνω αυτό – αλλά μπορείτε να δεκαπλασιάσετε την αναζήτησή σας εφαρμόζοντας μόχλευση.

Κοιτάξτε τον κατάλογο των ανθρώπων με τους οποίους σκοπεύετε να μιλήσετε. Αν έχετε μια λίστα με πέντε επαφές, μια από τις ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε σε κάθε άτομο είναι: “Μπορείτε να προτείνετε δύο ή τρία άτομα στα οποία θα πρέπει να μιλήσω κι εγώ;”. Αυτός ο αρχικός κατάλογος των πέντε επαφών έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε έναν κατάλογο 20 ατόμων. Στη συνέχεια, ζητάτε από τις 15 νέες συνδέσεις που προσθέσατε να κάνουν το ίδιο πράγμα. Αν αυτοί οι 15 άνθρωποι μπορούν να συστήσουν ο καθένας δύο ή τρία άτομα, τότε ξεκινάτε. Πριν το καταλάβετε, κινείστε στη σφαίρα της μαζικής δράσης.

Εξασκήστε τις απαντήσεις σας σε δύσκολες ερωτήσεις

Καθώς προετοιμάζεστε για τις συνεντεύξεις εργασίας, σκεφτείτε τις δύσκολες ερωτήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε και να είστε έτοιμοι να εξηγήσετε την αλλαγή καριέρας σας με αυτοπεποίθηση.

Συνιστώ ανεπιφύλακτα να ξεκινήσετε με την πιο δύσκολη ερώτηση από όλες. Εάν ανησυχείτε για πιθανή προκατάληψη λόγω ηλικίας, για τους ανθρώπους που αλλάζουν καριέρα, η ερώτηση μπορεί να ακούγεται κάπως έτσι: “Παρατήρησα ότι η εμπειρία σας στο _____ είναι περιορισμένη. Μπορείτε να μου πείτε πώς πιστεύετε ότι οι προηγούμενες δεξιότητες και το υπόβαθρό σας ταιριάζουν με τον συγκεκριμένο ρόλο;”.

Εάν αυτή η ερώτηση σας αγχώνει, ξεκινήστε την προετοιμασία σας σημειώνοντας ιδέες για την απάντησή σας. Αυτός ο κατάλογος θα μπορούσε να περιλαμβάνει μεταβιβάσιμες δεξιότητες που σχετίζονται με τη βασική δεξιότητα που αναζητά ο εργοδότης, οποιαδήποτε επαγγελματική εξέλιξη ή εκπαίδευση που ακολουθείτε ή παραδείγματα από την προηγούμενη καριέρα σας, όταν υιοθετήσατε με επιτυχία μια νέα δεξιότητα σε ένα άγνωστο περιβάλλον.

Στη συνέχεια, εξασκηθείτε στην απάντησή σας και καταγράψτε τον εαυτό σας να απαντά στις πιο δύσκολες ερωτήσεις. Συνιστώ βιντεοσκοπήσεις, διότι εκτός από το να ακούτε πώς απαντάτε στην ερώτηση, μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε τη γλώσσα του σώματός σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να εντοπίσετε αντικειμενικά αν φαίνεστε σίγουροι ή αγχωμένοι και να προσδιορίσετε αν είστε σαφείς και περιεκτικοί ή ασυναρτησίες.

Να θυμάστε ότι η συνέντευξη δεν αφορά μόνο την αξιολόγηση των υφιστάμενων δεξιοτήτων σας, αλλά και την αξιολόγηση των δυνατοτήτων σας να αναπτυχθείτε και να προσαρμοστείτε. Οι εργοδότες συχνά εκτιμούν τους υποψηφίους που έχουν τη σωστή στάση, τη διάθεση για μάθηση και την ικανότητα να αναλαμβάνουν νέες προκλήσεις.

Αν αισθάνεστε αγχωμένοι για μια επερχόμενη συνέντευξη, θυμηθείτε το εξής: Ο διευθυντής προσλήψεων δεν θα αφιερώσει χρόνο για να πάρει συνέντευξη από κάποιον που δεν είναι ικανός στα χαρτιά να αναλάβει τον ρόλο που θέλει να καλύψει. Μην το εκλαμβάνετε ως κριτική αν κάποιος κάνει λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με μια θεωρούμενη αδυναμία στο βιογραφικό σας. Εκμεταλλευτείτε την ερώτηση ως ευκαιρία για να δώσετε περισσότερες πληροφορίες. Μην υποβαθμίζετε το ιστορικό της καριέρας σας και να είστε υπερήφανοι για κάθε βήμα που έχετε κάνει. Πολύ λίγοι υποψήφιοι μπορούν να τσεκάρουν όλα τα κουτάκια μιας περιγραφής θέσης εργασίας, και πιστέψτε με: Θα υπάρχουν απαιτήσεις, χαρακτηριστικά και δεξιότητες που ο μελλοντικός εργοδότης σας εκτιμά περισσότερο από άλλες.

Η εμπειρία σας στο σύνολό της αποτελεί πλεονέκτημα. Εμπιστευτείτε την ικανότητά σας να δημιουργήσετε μια νέα πορεία καριέρας που θα συνεχίσει να επεκτείνεται και να εξελίσσεται.

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou