Είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Κύπρο στο χώρο της φιλοξενίας. Με την ομάδα ανθρώπινου δυναμικού της Atlantica Hotels & Resorts, συζητήσαμε για το πως είναι να εργάζεσαι στον όμιλο, ποια είναι η εργασιακή κουλτούρα, τι είναι αυτό που αναζητούν σε ένα υποψήφιο και ποιες συμβουλές θα ήθελαν να μοιραστούν με τους υποψηφίους. Διαβάστε τη συνέντευξη!

Πείτε μας λίγα πράγματα για εσάς!

ΑΙ: Ονομάζομαι Αντιγόνη Ιωαννίδου και εργάζομαι στον Όμιλο Ατλάντικα τα τελευταία 5 χρόνια στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και της μισθοδοσίας. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις και προσπαθούμε όσο είναι δυνατό να προσπαθούμε να είμαστε πιο κοντά στον κάθε υπάλληλο, και στο κάθε πρόβλημα που τυχόν αντιμετωπίζει σε όλα τα ξενοδοχεία μας. Προσπαθούμε να κάνουμε τους υπαλλήλους μας να νιώσουν εμπιστοσύνη απέναντι μας και ελπίζω να το έχουμε καταφέρει. Φυσικά κανένας δεν είναι τέλειος, δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά αλλά με πολλή κατανόηση ειδικά από την πλευρά του εργοδότη προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι.

ΜΚ: Ονομάζομαι Μαρία Κουτρούλη και εργάζομαι στο τμήμα του HR του ομίλου Atlantica Hotels & Resorts τα τελευταία 10 χρόνια. Έχοντας συνολικά 20 χρόνια προϋπηρεσίας στο hotel operation αλλά και στο recruiting, στόχος μου είναι να βρω τον κατάλληλο υποψήφιο για την κατάλληλη θέση. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το προσωπικό μας, βελτιώνουμε τις παροχές προς αυτό, μεγαλώνουμε μαζί μέσω των εκπαιδεύσεων και τις δυνατότητες εξέλιξης που προσφέρονται μέσα στον όμιλο.

Μπορείτε να μας δώσετε κάποια στοιχεία σχετικά με την Atlantica Hotels & Resorts, έτσι ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα την εταιρεία;

Ο ξενοδοχειακός όμιλος Atlantica Hotels & Resorts έχει παρουσία σε 3 διαφορετικές χώρες με συνολικά 50 ξενοδοχειακές μονάδες. Ιδρύθηκε το 1980 στην Κύπρο και στην συνέχεια επέκτεινε τη λειτουργία του και στην Ελλάδα. Πλέον θεωρείται ο μεγαλύτερος αναπτυσσόμενος όμιλος με ένα μεγάλο αριθμό διαφορετικών ξενοδοχειακών προϊόντων. Συνολικά ο όμιλος απασχολεί πάνω από 6.000 επαγγελματίες και καλωσορίζει τουλάχιστον 500.000 πελάτες κάθε σαιζόν. Τα θετικά σχόλια και το υψηλό επίπεδο παροχών προς τους πελάτες μας, μας κατατάσσουν κάθε χρόνο στις πρώτες θέσεις των βραβείων και μας βοηθούν να γινόμαστε κάθε χρόνο ακόμα καλύτεροι.

Εάν ζητούσαμε την δική σας οπτική για την Atlantica Hotels & Resorts, πως θα μας περιγράφατε την καθημερινότητα της εργασίας στην εταιρεία και ποια είναι η κεντρική φιλοσοφία σας;

Η κεντρική φιλοσοφία μας ως προς τους πελάτες μας είναι να ξεπεράσουμε τις προσδοκίες τους και να τους προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη εμπειρία διακοπών. Για να επιτευχθεί αυτό, το προσωπικό μας ενημερώνεται για τις νέες τάσεις της τουριστικής αγοράς και εκπαιδεύεται ανάλογα ώστε να προσφέρει την καλύτερη εξυπηρέτηση στους πελάτες / καλεσμένους μας.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το στοιχείο που κάνει την Atlantica Hotels & Resorts να ξεχωρίζει ανταγωνιστικά;

Πιστευω αυτό που κάνει την Atlantica να ξεχωρίσει είναι οι άνθρωποι της, βλέπεις ξενοδοχεία στα οποία οι εργαζόμενοι είναι πραγματικά μια οικογένεια. Εργάζονται τόσα πολλά χρονιά μαζί που αναπτύσσουν πολύ στενούς δεσμούς και νοιάζονται πραγματικά ο ένας για τον άλλον. Το να έχεις την τύχη να «αγκαλιάζεσαι» από τους συναδέλφους σου είναι ότι καλύτερο μπορεί να συμβεί στην επαγγελματική σου ζωή. Πολύ σημαντικό γεγονός είναι και η σταθερότητα στη δουλειά. Ένα άτομο όταν έρθει κοντά μας ξέρει ότι θα έχει δουλειά για πολλά χρόνια Έχουμε και άτομα κοντά μας τα οποία είναι πέραν των 65 ετών και θέλουν να συνεχίσουν. Όσο θέλουν και μπορούν, συνεχίζουν να εργάζονται.

Καταλαβαίνουμε ότι η Atlantica Hotels & Resorts είναι μια εταιρεία στην οποία δεν υπάρχει στασιμότητα, αλλά αντίθετα ενθάρρυνση και ευκαιρίες ανέλιξης, ποιές είναι αυτές; Υπάρχουν παραδείγματα εργαζομένων στα οποία θα μπορούσε να γίνει αναφορά, που “σκαρφάλωσαν” επαγγελματικά και έκτισαν την καριέρα τους μέσα στην εταιρεία;

Είναι όντως αλήθεια αυτό, η εταιρεία μεγαλώνει συνεχώς και συνεχώς αυξάνονται οι ευκαιρίες και τα άτομα που είναι έτοιμα πιάνουν της ευκαιρία και προχωρούν. Παραδείγματα πολλά. Έχουμε σημερινό διευθυντή ξενοδοχείου ο οποίος είχε ξεκινήσει πριν πολλά χρόνια από τη θέση του Trainee Receptionist, έχουμε Restaurant Manager ο οποίος ξεκίνησε από Σερβιτόρος, έχουμε άτομο το οποίο εργάζεται στα κεντρικά γραφεία το οποίο ξεκίνησε σαν καμαριέρα και πολλά άλλα παραδείγματα ανθρώπων που προχώρησαν και έκτισαν καριέρα μέσα στην εταιρεία.

Με ποιους τρόπους ενθαρρύνεται το προσωπικό της Atlantica Hotels & Resorts να επιτύχει επαγγελματικά;

Όλοι οι υπάλληλοι κάθε χρόνο περνούν από σειρά σεμιναρίων και εκπαιδεύσεων σχετικά με τον κλάδο εργασίας τους. Εκτός αυτών εάν πολλές φορές ανοίγονται θέσεις για Head Of Departments και πρώτα θα κοιτάξουμε εσωτερικά εάν κάποιος ενδιαφέρεται να ανελιχθεί και μετά θα ψάξουμε από έξω. Σε μια μεγάλη εταιρεία όπως η Ατλάντικα προκύπτουν πολλές ευκαιρίες ανέλιξης φτάνει τα άτομα να είναι διατεθειμένα να θέλουν να προχωρήσουν.

Τι διαφορετικό ή μοναδικό προσφέρει η Atlantica Hotels & Resorts στο προσωπικό της; (Γιατί πρέπει να σας προτιμήσει κάποιος υποψήφιος;)

H Atlantica Hotels and Resorts είναι ίσως ο μεγαλύτερος Όμιλος Ξενοδοχείων σε Ελλάδα και Κύπρο με μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων που συνεχώς μεγαλώνει. Όταν κάποιο άτομο έρθει στην εταιρεία με όρεξη για δουλειά θα βρει μπροστά του πολλές ευκαιρίες όχι μόνο ανέλιξης αλλά και μεταφοράς του από μια χώρα σε άλλη. Η Atlantica είναι ένας εργοδότης όπου οι εργαζόμενοι σύντομα γίνονται μια οικογένεια, και όπως όλες οι οικογένειες δεν είμαστε τέλειοι αλλά προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε και να γινόμαστε καλύτεροι.

Στα 40 χρόνια εμπειρίας που έχει διανύσει στο χώρο της φιλοξενίας η Atlantica Hotels & Resorts , ποια είναι η κουλτούρα και αξίες που έχουν αναπτυχθεί εντός της εταιρείας και που μοιράζονται οι εργαζόμενοι της;

Είναι ξεκάθαρο ότι η θετική εργασιακή κουλτούρα είναι πιο παραγωγική στο χώρο εργασίας και όπως αναφέραμε και πιο πάνω, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Atlantica αντιμετωπίζονται ως ισότιμα μέλη μιας ομάδας που έχει κοινούς στόχους και όραμα. Οι πρώτοι που έχουν εμφυσήσει την ιδέα αυτή είναι οι Directors του ομίλου μας. Παρόλο που ο όμιλος συνεχώς αναπτύσσεται, όροι όπως συναδελφικότητα, άμεση επικοινωνία και σεβασμός δεν έχουν χαθεί και μάλιστα η πόρτα τους είναι πάντα ανοιχτή για όλους. Είναι αυτοί που αρχικά έχουν μετατρέψει τις αξίες και το νόημα του ομίλου σε δράση ώστε να αναπτυχθεί ένα σύνολο βασικών αξιών και προτεραιοτήτων προς όλους.

Θα θέλατε να μοιραστείτε κάποια tips με τους υποψήφιους οι οποίοι διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη και πιθανόν να βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας;

Οι υποψήφιοι πρέπει να ψάχνουν κυρίως για το καλό εργασιακό περιβάλλον, τις συνθήκες εργασίας, τον καλό εργοδότη και μετά για τα λεφτά. Η αμοιβή περίπου σε όλα τα ξενοδοχεία είναι η ίδια με μια διαφορά +- 100 ευρώ. Το πιο σημαντικό είναι να έχουν ένα καλό εργοδότη που θα ξέρουν ότι όταν εργάζονται κοντά του θα πληρώνονται στην ώρα τους, και θα έχουν τα δικαιώματα τους, παρά να παίρνουν 100 ευρώ περισσότερα κάπου με αβέβαιο μέλλον. Πρέπει να βρίσκονται σε ένα εργοδότη και να επενδύουν στο μέλλον τους. Επίσης στις συνεντεύξεις πρέπει να είναι ειλικρινείς, δηλαδή όταν στο βιογραφικό γράφει ότι μιλά Γαλλικά, Ρωσικά, Γερμανικά κλπ και στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει αυτές τις γλώσσες θα φανεί από την πρώτη μέρα.

Σε ποιες θέσεις προσλαμβάνει η Atlantica Hotels & Resorts αυτή τη στιγμή;

Αυτή τη στιγμή προσλαμβάνουμε εποχικούς εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας, αλλά και για μόνιμους υπαλλήλους για παράδειγμα, Σερβιτόρους, Head Waiters, Υπάλληλους Υποδοχής, Μάγειρες Β’,Α’, Chef de Partie, Sous Chef, Καμαριέρες, Τεχνικούς. Εκτός από τις θέσεις στα ξενοδοχεία έχουμε και ανοικτές θέσεις για τα κεντρικά μας γραφεία.

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Head of Ergodotisi, ergodotisi.com