Όλοι μπερδεύονται. Αλλά το πώς θα ανταποκριθείτε θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά όσον αφορά τον αντίκτυπο στην καριέρα σας.

Δεν είναι όλα τα αφεντικά τόσο επιεικής. Η Sharon Scibek εργαζόταν για έναν κρατικό εργολάβο στο Μέριλαντ, όταν κατά λάθος συμπεριέλαβε την επιστολή προσφοράς εργασίας και πληροφορίες μισθού ενός νεοπροσληφθέντος στελέχους σε ένα e-mail καλωσορίσματος που έστειλε σε όλο το προσωπικό. Αναγνώρισε αμέσως το λάθος και ζήτησε συγγνώμη από τον εργοδότη ή υπεύθυνο της, αλλά εκείνος παρέμεινε θυμωμένος. Πάνω από μια δεκαετία μετά το περιστατικό, εξακολουθεί να τον θυμάται να φωνάζει σε όλη την αίθουσα: «Απολύεσαι!»

Πηγή:SHRM

Ολοι κάνουν λάθη. Αλλά όταν κάνετε ένα λάθος στη δουλειά, δεν υπάρχει, δυστυχώς, καμία εγγύηση ότι θα έχετε μια δεύτερη ευκαιρία. Η ανάκαμψή σας πιθανότατα εξαρτάται περισσότερο από την κουλτούρα του οργανισμού και την ιδιοσυγκρασία αυτών που βρίσκονται στην κορυφή παρά από το ίδιο το λάθος, λένε οι ειδικοί σταδιοδρομίας. Αλλά με προσεκτικό χειρισμό, μπορεί να καταφέρετε να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις για την καριέρα σας. Εδώ είναι μερικές συμβουλές ειδικών.

Διαχειριστείτε το λάθος σας και μάθετε από αυτό

Η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη πολιτική, ειδικά όταν φταις εσύ. Ενημερώστε το αφεντικό σας όταν έχετε κάνει κάποιο λάθος, συμβουλεύει η Schott, η οποία τώρα έχει τη δική της εταιρεία συμβούλων ανθρώπινου δυναμικού στο Χιούστον.

Το πιο σημαντικό, μάθετε από το λάθος σας και λάβετε μέτρα για να διασφαλίσετε ότι δεν θα συμβεί ξανά. Για να δείξει στο αφεντικό της ότι έλαβε σοβαρά υπόψη τη νομική συμμόρφωση, η Schott εφάρμοσε ένα χρονοδιάγραμμα αυτοελέγχων. Και όταν προχώρησε σε άλλες δουλειές, έθεσε ως κανόνα τη διενέργεια ελέγχων συμμόρφωσης εντός των πρώτων 45 ημερών της.

Ζητήστε συγγνώμη νωρίς 

Διορθώστε αμέσως όλους όσους επηρεάστηκαν, συμβουλεύει η Tara Vossenkemper, θεραπεύτρια και σύμβουλος επιχειρήσεων στην Κολούμπια. Ζητήστε συγγνώμη αυτοπροσώπως όταν είναι δυνατόν και ρωτήστε όσους επηρεάστηκαν άμεσα εάν υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να ελαχιστοποιήσετε τυχόν δυσκολίες που μπορεί να έχει δημιουργήσει το σφάλμα σας.

Κρατήστε την απολογία σας σύντομη

Η συγγνώμη πρέπει να είναι σύντομη και επίκαιρη, λέει η Βίκυ Σαλέμη, εμπειρογνώμονας σταδιοδρομίας στον ιστότοπο θέσεων εργασίας στο διαδίκτυο Monster. Το να ζητάς συνέχεια συγνώμη είναι άβολο για όλους «και μπορεί να μοιάζει σαν να κρύβεις κάτι». Μην σπαταλάτε το χρόνο κανενός βρσίκοντας δικαιολογίες για το πώς συνέβη το λάθος. Αντίθετα, εστιάστε στο να διορθώσετε τα πράγματα και να αποτρέψετε μια επανάληψη του λάθους.

Αναλογιστείτε το περιστατικό

Σκεφτείτε πώς και γιατί συνέβη το λάθος, συμβουλεύει ο Salemi. Αν το σφάλμα προέκυψε επειδή αποσπάσατε την προσοχή σας, ήσασταν πολύ απασχολημένοι ή αισθανθήκατε αναγκασμένοι, αναζητήστε τρόπους για να αντιμετωπίσετε τον φόρτο εργασίας σας. Αν μπλέξατε κάνοντας εργασίες που δεν ήταν μέρος του συνόλου των δεξιοτήτων σας, λάβετε την εκπαίδευση που χρειάζεστε για να κάνετε τη δουλειά σας καλύτερα.

Ο Vossenkemper συνιστά να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στο εάν το λάθος ήταν μια υποσυνείδητη, συναισθηματική αντίδραση στη δουλειά.

«Γυρίστε προς τον εαυτό σας και σκεφτείτε «Θέλω πραγματικά να μείνω σε αυτή τη δουλειά;»

Αποδεχτείτε τις συνέπειες και βελτιωθείτε 

Αναγνωρίστε ότι μπορεί να υπάρχουν συνέπειες σταδιοδρομίας από το λάθος σας, όπως η άρνηση ενός μπόνους ή μιας προαγωγής ή, χειρότερα, η υποβάθμιση, λέει ο Salemi. Αλλά σχεδιάστε την επιστροφή σας τεκμηριώνοντας τις επιτυχίες σας στο μέλλον, ώστε να μπορείτε να αποδείξετε στο αφεντικό σας ότι έχετε μάθει από το λάθος σας και ότι είστε έτοιμοι για τη δουλειά σας στο μέλλον.

Εάν απολυθείτε ή αυτό πρόκειται να συμβεί..

Ας είμαστε ειλικρινείς: Μπορεί να μην υπάρξει επιστροφή από κάποια λάθη, τουλάχιστον όχι στην εταιρεία όπου τα κάνατε. Δείτε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε καλύτερα μια κατάσταση που δεν μπορεί να επιδιορθωθεί. Εάν η σχέση σας με τον/την προϊστάμενό/η σας είναι δύσκολη και υποψιάζεστε ότι η δουλειά σας είναι σε κίνδυνο, αναζητήστε άλλες ευκαιρίες.

Η Sharon Scibek ήταν δυσαρεστημένη στη δουλειά της στο ανθρώπινο δυναμικό για μήνες και εργαζόταν ήδη με έναν υπεύθυνο πρόσληψης όταν έστειλε ένα προβληματικό e-mail που τελικά συνέβαλε στην απόλυση της. Συμπτωματικά, είχε ήδη ετοιμάσει μια πολλά υποσχόμενη συνέντευξη για την επόμενη μέρα μετά τον τερματισμό της. Πήγε καλά και προσλήφθηκε ως αντιπρόεδρος HR αυτής της εταιρείας.

Διαπραγματευτείτε την αναχώρησή σας. Ακόμα κι αν σας απωθήσουν, μπορεί να υπάρχουν ευκαιρίες να ανακτήσετε τον έλεγχο πριν κλείσει η πόρτα.

Αντί να επιτρέψετε στον εργοδότη σας να υπαγορεύσει πότε και πώς θα φύγετε, προσπαθήστε να διαπραγματευτείτε τους δικούς σας όρους, συμβουλεύει ο Joe Mullings, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας εταιρείας προσλήψεων στο Delray Beach της Φλόριντα.

Μην ντρέπεστε να ζητήσετε αποζημίωση και μια αξιοπρεπή σύσταση. κάποιος στον οργανισμό μπορεί να αισθάνεται άσχημα για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα και να είναι πρόθυμος να σας βοηθήσει.

Η απόλυση μπορεί να είναι τραυματική, ειδικά εάν ήταν ως απάντηση σε ένα πρόβλημα που προκαλέσατε ή δεν καταφέρατε να αποτρέψετε. «Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αισθανθεί άσχημα, αλλά όχι για πολύ», λέει η Judy Schoenberg, συνιδρυτής της EvolveMe, μιας εταιρείας στρατηγικής σταδιοδρομίας με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Οι γυναίκες, ειδικότερα, τείνουν να έχουν μια τρέχουσα αφήγηση που περιλαμβάνει σκέψεις αυτοκαταστροφικές όπως «δεν είμαι αρκετά καλή» ή «Είμαι απατεώνας και δεν θα έπρεπε ποτέ να με είχαν προσλάβει». Δεν βοηθάει να χτυπάς τον εαυτό σου ατελείωτα. Να είστε τόσο ευγενικοί με τον εαυτό σας όσο θα κάνατε με έναν φίλο στην ίδια κατάσταση. Και υπενθυμίστε στον εαυτό σας «ότι κανείς δεν πέθανε και ότι δεν είναι το τέλος του κόσμου», λέει ο Schoenberg.

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou