Είναι κοινή παραδοχή ότι οι περισσότεροι που πέρασαν από τη διαδικασία να αιτηθούν για μιά δουλειά, ένιωσαν σε κάποιο βαθμό την ανάγκη και κάποιου είδους πίεση να εξωραΐσουν το ιστορικό εκπαίδευσης και απασχόλησης στα βιογραφικά τους. Σε μια πρόσφατη έρευνα των εργαζομένων στις ΗΠΑ, το 55% παραδέχτηκε ότι είπαν ψέματα στο βιογραφικό τους τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Η παράκαμψη της αλήθειας, συμπεριλαμβανομένης και της παράλειψης πληροφοριών που δεν θέλετε να γνωρίζει ένας υποψήφιος εργοδότης, δεν αποτελεί μια καλή ιδέα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Σύμφωνα με την Hannah Mason, μια τέτοια πράξη μπορεί να σας κοστίσει τη δουλειά που αναζητάτε και να βλάψει τη φήμη σας, και γι’ αυτό είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα.

Δείτε τρείς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να κάνετε το βιογραφικό σας να ξεχωρίσει, χωρίς να παραβλέπεται απο τους επαγγελματίες προσλήψεων.

 Αναδείξτε σωστά τις επαγγελματικές σας επιτυχίες

Μια στρατηγική είναι να πλαισιώσετε σωστά τα επιτεύγματα σας επιλέγοντας τη σωστή μέτρηση, έτσι ώστε να τις κάνετε και πιο εντυπωσιακές.

“Είχα έναν πελάτη, ο οποίος θεωρούσε ως μία από τις μεγαλύτερες του επιτυχίες το γεγονός ότι κατάφερε να εντάξει στην τράπεζά του 48 πελάτες”, λέει ο Mason. “Αρχικά, αυτό δεν μου φάνηκε ιδιαίτερα εντυπωσιακό, γι′ αυτό και τον ρώτησα: ‘Ποια ήταν η πραγματική σημασία αυτού του επιτεύγματος;’. Τότε, αποδείχθηκε ότι οι 48 αυτοί πελάτες αποτελούσαν το 70% των συνολικών εσόδων της τράπεζας.”

Στο πλαίσιο αυτό, ο πελάτης του Mason κατάφερε να αποσπάσει τη θέση εργασίας που επιθυμούσε.

Συνεργαστείτε με κάποιο συντάκτη

Χρειάζεστε κάποιον που μπορεί να δημιουργήσει έναν τίτλο για να τραβήξει την προσοχή ενός αναγνώστη. Σύμφωνα με τον Mason, ένας τίτλος στο βιογραφικό είναι πολύ σημαντικός, αφού αυτό το χαρακτηριστικό προστίθεται όλο και περισσότερο στα βιογραφικά, αμέσως κάτω από το όνομα και τα στοιχεία του αιτούντος. Πολλοί επαγγελματίες προσλήψεων δεν έχουν αρκετό χρόνο για να εξετάσουν ολόκληρο το βιογραφικό, έτσι, ένας τίτλος ή υπότιτλος ξεχωρίζουν και καθίστανται σημαντικοί.

Πέρα από τον τίτλο, συμπεριλάβετε τον τίτλο εργασίας του ρόλου για τον οποίο υποβάλλετε αίτηση σε μια υποκατηγορία και συμπεριλάβετε τις πιο σχετικές δεξιότητες και τα επιτεύγματά σας. “Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με τη δήλωση στόχων σταδιοδρομίας. Αυτά είναι αρκετά γενικά και δεν έχουν πολύ αντίκτυπο”, λέει ο Mason.

Δώστε στον συντάκτη την ελευθερία να επεξεργαστεί ξανά το βιογραφικό σας όπως απαιτείται: Παραλείψτε λεπτομέρειες που δεν έχουν σημασία, και παράλληλα περιγράψτε καλύτερα τις πιο ενδιαφέρουσες και σχετικές σας εμπειρίες.  Η εντύπωση που κάνει το βιογραφικό σας, καθορίζεται κυρίως από τον τρόπο που παρουσιάζονται οι πληροφορίες.

Συγκαλύψεις

Είναι σημαντικό να αποφύγετε τις συγκαλύψεις και να είστε ειλικρινείς σχετικά με το ιστορικό απασχόλησής σας, ακόμα κι αν δεν είναι τέλειο.

Ο Mason εκπροσώπησε κάποτε έναν υποψήφιο για μια θέση εργασίας σε μια κορυφαία δικηγορική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο υποψήφιος είχε ένα ισχυρό βιογραφικό σημείωμα, συμπεριλαμβανομένης μιας κορυφαίας εκπαίδευσης και ουσιαστικής εργασιακής εμπειρίας. Στη συνέχεια, οι έλεγχοι ιστορικού και αναφοράς αποκάλυψαν ότι είχε παραποιήσει τις ημερομηνίες των προηγούμενων θέσεων εργασίας. Ο αιτητής είχε αφήσει τον τελευταίο εργοδότη του υπό δυσμενείς συνθήκες και παραποίησε την τελευταία του ημερομηνία απασχόλησης, με την ελπίδα ότι αυτό δεν θα ανακαλυφθεί. 

“Αν ήταν ειλικρινής, θα μπορούσαμε πολύ καλά να βρούμε για αυτόν μια θέση εργασίας, επειδή είχε καλό βιογραφικό και πολλή εμπειρία,” λέει. Εν τέλει, είναι καλύτερο να έχετε ένα γνήσιο και ειλικρινές βιογραφικό από ένα υπερβολικά διακοσμημένο ή παραπλανητικό τρόπο που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou