Η δικτύωση (networking) αποτελεί ουσιαστικό μέρος της οικοδόμησης μιας επιτυχημένης καριέρας. Δεν πρόκειται μόνο για τη συνάντηση ανθρώπων και την ανταλλαγή επαγγελματικών καρτών. Πρόκειται για την οικοδόμηση διασυνδέσεων με άλλους επαγγελματίες και μη στον τομέα σας. Η δικτύωση είναι ένας τρόπος να αναπτύξετε σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας με άλλους επαγγελματίες στον τομέα σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να ενημερωθείτε για τις τελευταίες τάσεις στον κλάδο σας και να μάθετε για ευκαιρίες εργασίας και συνεργασίας. Πώς μπορείτε όμως να οικοδομήσετε ουσιαστικές επαγγελματικές σχέσεις;

Καθορίστε το σκοπό σας

Πριν παρακολουθήσετε οποιεσδήποτε εκδηλώσεις δικτύωσης ή απευθυνθείτε σε οποιονδήποτε για μια συνάντηση, είναι σημαντικό να καθορίσετε τον σκοπό σας. Τι ελπίζετε να επιτύχετε μέσω της δικτύωσης; Ψάχνετε για δουλειά, αναζητάτε καθοδήγηση ή ελπίζετε να επεκτείνετε τον επαγγελματικό σας κύκλο; Μόλις ορίσετε τον σκοπό σας, μπορείτε να προσεγγίσετε τη δικτύωση έχοντας κατά νου έναν σαφέστερο στόχο. Αυτό θα σας βοηθήσει να εστιάσετε τις προσπάθειές σας και να αξιοποιήσετε καλύτερα τον χρόνο σας.

Να είστε αυθεντικοί

Η αυθεντικότητα είναι το κλειδί όταν πρόκειται για δικτύωση. Οι άνθρωποι μπορούν να αισθανθούν όταν δεν είστε γνήσιοι. Κατά τη δικτύωση, να είστε ο εαυτός σας και να προσεγγίζετε τους άλλους με μια φιλική και αυθεντική στάση. Μην φοβάστε να δείξετε την προσωπικότητά σας και να αφήσετε τους άλλους να γνωρίσουν τον πραγματικό σας εαυτό. Αυτό θα σας βοηθήσει να χτίσετε σχέσεις εμπιστοσύνης με τις επαφές σας και να δημιουργήσετε έτσι ισχυρότερες σχέσεις.

Ακούστε περισσότερο από ό, τι μιλάτε

Όταν συναντάτε κάποιον για πρώτη φορά, είναι σημαντικό να ακούτε περισσότερο από ό, τι μιλάτε. Κάντε ερωτήσεις και δείξτε πραγματικό ενδιαφέρον για το άλλο άτομο. Αυτό όχι μόνο δείχνει ότι εκτιμάτε την προσωπικότητα τους, αλλά σας βοηθά επίσης να μάθετε περισσότερα για αυτούς και το ιστορικό τους. Η ακρόαση είναι μια δεξιότητα που απαιτεί εξάσκηση, αλλά είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση ουσιαστικών σχέσεων.

Δώστε πριν λάβετε

Η δικτύωση δεν είναι μόνο για το τι μπορείτε να πάρετε εσείςαπό τους άλλους. Είναι επίσης για το τι μπορείτε να δώσετε. Προσφέρετε τη βοήθεια ή την εμπειρία σας σε άλλους στον τομέα σας και θα είναι πιο πιθανό να σας θυμούνται και να θέλουν να σας βοηθήσουν σε αντάλλαγμα. Η παροχή πριν λάβετε μπορεί να σας βοηθήσει να αποτελέσετε πολύτιμη και αξιόπιστη διασύνδεση/επαφή στον κλάδο σας.

Παρακολουθήστε εκδηλώσεις δικτύωσης

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσετε νέα άτομα στον τομέα σας είναι να παρακολουθήσετε εκδηλώσεις δικτύωσης. Αυτά μπορεί να κυμαίνονται από συνέδρια βιομηχανίας έως happy hours με συναδέλφους. Αναζητήστε εκδηλώσεις που σας ενδιαφέρουν και προσπαθήστε να τις παρακολουθείτε τακτικά. Η συμμετοχή σε εκδηλώσεις δικτύωσης μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα ευρύτερο δίκτυο διασυνδέσεων και μπορεί επίσης να προσφέρει ευκαιρίες για μάθηση και επαγγελματική ανάπτυξη.

Συμπερασματικά, η δικτύωση αποτελεί ουσιαστικό μέρος της οικοδόμησης μιας επιτυχημένης καριέρας. Καθορίζοντας τον σκοπό σας, να είστε αυθεντικοί, να ακούτε περισσότερο από ό, τι μιλάτε, να παρακολουθείτε, να δίνετε πριν λάβετε, να είστε συνεπείς και να παρακολουθείτε εκδηλώσεις δικτύωσης. Με αυτούς τους τρόπους θα μπορέσετε να δημιουργήσετε ουσιαστικές επαγγελματικές σχέσεις που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας. Καλή τύχη!

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou