Η ανάπτυξη κάποιον Soft Skills (ήπιων δεξιοτήτων), όπως η ενσυναίσθηση, η δημιουργικότητα και η επίλυση προβλημάτων, είναι δύσκολη όταν εργάζεστε με πλήρες ωράριο από το σπίτι. Χωρίς τακτικές αλληλεπιδράσεις πρόσωπο με πρόσωπο με τους συναδέλφους σας, είναι πιο δύσκολο να αντιληφθείτε τα κοινωνικά συνθήματα και τις ιδιαιτερότητες της επικοινωνίας, της συνεργασίας και της ομαδικής εργασίας.

Ποιοι είναι λοιπόν κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αναπτύξετε τις κοινωνικές δεξιότητες όταν το Zoom είναι ο συνήθης τρόπος επικοινωνίας σας; Πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε καλύτερα τις τεχνολογίες όπως η συνομιλία και η τηλεδιάσκεψη; Και ποια μέτρα μπορείτε να λάβετε για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε την ίδια ποιότητα και ποσότητα ανατροφοδότησης με τους συναδέλφους σας στο γραφείο;

Τι λένε οι ειδικοί

Οι κοινωνικές δεξιότητες είναι απαραίτητες – ακόμη και στην ψηφιακή εποχή. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του LinkedIn, το 72% των αμερικανικών στελεχών δίνουν μεγαλύτερη αξία στις κοινωνικές δεξιότητες από ό,τι στις δεξιότητες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό είναι λογικό, σύμφωνα με τον Arnaud Collery, επικεφαλής της Humanava, μιας γαλλικής εταιρείας που ειδικεύεται στην επιμόρφωση στελεχών, την κατάρτιση και την οικοδόμηση ομάδων.

Οι οργανισμοί που δίνουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη των ήπιων δεξιοτήτων βλέπουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα και καλύτερη απόδοση των εργαζομένων, λέει. Και τα άτομα με ισχυρές κοινωνικές δεξιότητες έχουν συχνά πιο επιτυχημένη σταδιοδρομία. “Στη Γαλλία, τις αποκαλούμε compétences transversales, που σημαίνει δεξιότητες που μπορείτε να αναπτύξετε σε κάθε είδους επαγγελματική κατάσταση”, λέει.

Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να καλλιεργήσετε αυτές τις κοινωνικές δεξιότητες ως εργαζόμενοι εξ αποστάσεως, αλλά δεν είναι αδύνατο, λέει η Νάνσι Ρόθμπαρντ, καθηγήτρια διοίκησης και αναπληρώτρια κοσμήτορας στη Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. “Όταν δεν εργάζεσαι από κοντά, πρέπει να είσαι πιο προσηλωμένος στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράς με τους ανθρώπους”, λέει. “Πρέπει να σκέφτεσαι περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεσαι και την πιθανή εντύπωση που προκαλείς”. Αν ψάχνετε τρόπους για να ενισχύσετε τις κοινωνικές σας δεξιότητες ενώ εργάζεστε από το σπίτι, δείτε μερικά βήματα που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Κάντε έναν έλεγχο κοινωνικών δεξιοτήτων

Για αρχή, πρέπει να καταλάβετε ποιες κοινωνικές δεξιότητες θέλετε να ενισχύσετε, λέει ο Collery. “Πολλοί άνθρωποι στις αρχές της καριέρας τους επικεντρώνονται στο να μαζέψουν ένσημα για το βιογραφικό τους, μαθαίνοντας ορισμένες τεχνικές δεξιότητες ή δουλεύοντας σε εταιρείες με κύρος”, λέει. “Αντ’ αυτού, θα πρέπει να σκεφτείτε την ανάπτυξη του χαρακτήρα σας. Τι μου λείπει; Και πάνω σε τι πρέπει να δουλέψω;” Συμβουλεύει να αναλογιστείτε τις δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξετε και να ζητήσετε από φίλους, συναδέλφους και μέντορες την ειλικρινή τους γνώμη για τα δυνατά και αδύνατα σημεία σας. 

Στη συνέχεια χρειάζεστε ένα σχέδιο για το πώς θα καλλιεργήσετε αυτές τις δεξιότητες. Θεωρήστε το ως έναν “οδικό χάρτη για το πώς θα φτάσετε εκεί που θέλετε να φτάσετε”, λέει ο Collery. Αν, ας πούμε, η ενίσχυση της δημιουργικότητάς σας αποτελεί προτεραιότητα, συνιστά να αναζητήσετε δραστηριότητες που σας προκαλούν και σας ωθούν έξω από τη ζώνη άνεσής σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε, από το να παρακολουθήσετε μαθήματα αυτοσχεδιασμού μέχρι να γραφτείτε σε ένα σεμινάριο ζωγραφικής ή να παρακολουθήσετε ένα τοπικό φεστιβάλ τέχνης.

Καθιέρωση κοινών αξιών ένας προς έναν

Δεδομένου ότι δεν έχετε περιστασιακές συζητήσεις στο διάδρομο ή δεν πηγαίνετε σε ομαδικές συναντήσεις αναψυχής, πρέπει να είστε πιο συνειδητοποιημένοι και στρατηγικοί όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με τους συναδέλφους σας. Η Rothbard συνιστά να καλλιεργήσετε μαζί τους αυτό που αποκαλεί “κοινή πραγματικότητα”. “Δημιουργήστε κοινό έδαφος και καθιερώστε κοινές αξίες”, λέει. “Κάντε ερωτήσεις και αναζητήστε πληροφορίες που σας βοηθούν να κατανοήσετε τη βιωμένη εμπειρία και τις συνθήκες που βιώνουν”.

Ξεκινήστε από τα μικρά, ρωτώντας για τις εργασιακές τους προτιμήσεις, συμβουλεύει η Collery. “Ρωτήστε τους πότε είναι πιο παραγωγικοί και πώς μπαίνουν στη ροή – μοιραστείτε το ρυθμό των εργασιακών σας ημερών, ώστε να ξέρετε και οι δύο πότε είστε στα καλύτερά σας”. Στη συνέχεια, προχωρήστε βαθύτερα. “Ρωτήστε τους για τα ενδιαφέροντά τους και τι τους κινεί”, λέει. “Προσπαθήστε να καταλάβετε ποιοι είναι οι συνάδελφοί σας ως άνθρωποι όταν δεν μιλούν για τη δουλειά”.

Αυτές οι συζητήσεις σας βοηθούν να οικοδομήσετε σχέσεις εμπιστοσύνης και σας δίνουν την ευκαιρία να βελτιώσετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη. Ο στόχος δεν είναι να γίνετε κολλητοί με όλους, αλλά μάλλον “να δημιουργήσετε ένα θεμέλιο σεβασμού και εμπιστοσύνης”, που θα ενισχύσει τη σχέση εργασίας σας, λέει.

Κάντε τους συναδέλφους να αισθάνονται ότι τους βλέπουν και τους ακούνε

Σε έναν εικονικό κόσμο, όπου οι ομαδικές συσκέψεις γίνονται μέσω οθόνης και συχνά διαδοχικά, υπάρχει συχνά η τάση να μπαίνουμε κατευθείαν στο θέμα και να τηρούμε την ημερήσια διάταξη. 

Αλλά ο Rothbard είπε ότι ο φαινομενικά αδρανής χρόνος είναι μια πολύτιμη ευκαιρία να συνδεθείτε με τους συναδέλφους σας σε ένα ομαδικό περιβάλλον και να καλλιεργήσετε σχέσεις. “Δείξτε γνήσια περιέργεια και εξασκήστε τις ικανότητές σας στην ακρόαση”, λέει. “Δώστε προσοχή σε αυτά που λένε οι άνθρωποι -μην αφήνετε τα λόγια τους να πέφτουν στον αιθέρα- και ανατρέξτε σε αυτά”, λέει.

Αν η μνήμη σας δεν είναι πολύ καλή, η Rothbard προτείνει να χρησιμοποιήσετε το παλιό κόλπο των πωλητών να κρατάτε σημειώσεις για τις μικρές λεπτομέρειες που μοιράζονται οι άνθρωποι, όπως το πού θα πάνε διακοπές ή το όνομα και τη ράτσα του κατοικίδιου ζώου τους. Χρησιμοποιήστε αυτές τις πληροφορίες για να συνεχίσετε να επικοινωνείτε μαζί τους και να δείξετε ότι ενδιαφέρεστε για τη ζωή τους εκτός εργασίας. Μην είστε παρεμβατικοί, φυσικά, αλλά “κάντε τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι τους βλέπουν και τους ακούνε”, λέει.

Ακονίστε την παρατηρητικότητά σας

Η ανάγνωση των μη λεκτικών ενδείξεων και της γλώσσας του σώματος σας βοηθά να επικοινωνείτε πιο αποτελεσματικά και να χτίζετε ισχυρότερες σχέσεις. Αλλά όταν δεν βρίσκεστε σωματικά με τους άλλους και δεν μπορείτε να δείτε το σώμα τους, τις χειρονομίες τους ή το πλήρες πλαίσιο του περιβάλλοντός τους, το να διαβάζετε το παροιμιώδες δωμάτιο δεν είναι απλό, σημειώνει ο Rothbard. “Σκέφτεσαι: “Είναι ο συνάδελφός μου συνοφρυωμένος εξαιτίας αυτού που είπα ή είναι επειδή το παιδί του μόλις μπήκε στο δωμάτιο ή επειδή έχει αργήσει για ένα διαφορετικό Zoom Meeting;””.

Είναι εύκολο να παρερμηνεύσετε μια κατάσταση ή ένα σχόλιο. Γι′ αυτό ο Collery λέει ότι πρέπει να δουλέψετε στην ανάπτυξη της παρατηρητικότητας και της διαίσθησής σας. Δώστε μεγάλη προσοχή στις εκφράσεις του προσώπου και τους τόνους της φωνής των συναδέλφων σας και προσέξτε για σημάδια όταν τα λόγια και οι πράξεις τους ευθυγραμμίζονται. “Κοιτάξτε πώς μεταφέρουν το μήνυμά τους και πώς βάζουν κενά μεταξύ των λέξεων”. Ο στόχος σας, λέει, είναι να “αναζητήσετε τις στιγμές της αλήθειας όταν είστε στο Zoom”, λέει.

Ζητήστε ανατροφοδότηση

Επειδή δεν έχετε την ίδια άμεση καθοδήγηση που παρέχεται με τις προσωπικές αλληλεπιδράσεις, πρέπει να ζητάτε προληπτικά ανατροφοδότηση από την ομάδα και τον προϊστάμενό σας. Αυτό θα μπορούσε να λάβει τη μορφή προγραμματισμένων συναντήσεων ελέγχου ή να ζητάτε άμεσες εντυπώσεις, λέει ο Collery, ο οποίος προτείνει να πείτε κάτι τέτοιο: “Αυτή ήταν μια υπέροχη συνάντηση και χαίρομαι που είμαστε στην ίδια σελίδα με αυτό το έργο. Σε μια άλλη σημείωση, με ενδιαφέρει η προσωπική ανάπτυξη και θέλω να αναπτύξω τις κοινωνικές μου δεξιότητες. Μπορείτε να μου δώσετε ανατροφοδότηση σχετικά με το πώς εμφανίστηκα σήμερα; Υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά;”

Επιδείξτε την εργασιακή σας ηθική

Ως εργαζόμενος εξ αποστάσεως, πρέπει να καταβάλλετε επιπλέον προσπάθεια για να οικοδομήσετε εμπιστοσύνη και να επιδείξετε κοινωνικές δεξιότητες στους διευθυντές και τους συναδέλφους σας, λέει ο Rothbard. Αυτό περιλαμβάνει την απόδειξη ότι μπορείτε να διαχειρίζεστε αποτελεσματικά τον χρόνο και το φόρτο εργασίας σας, να βάζετε προτεραιότητες στα καθήκοντα και να είστε ευέλικτοι όταν αλλάζουν τα σχέδια. “Αν θέλετε να πάρετε προαγωγή, πρέπει να εντυπωσιάζετε τους ανθρώπους”, λέει.

Αποδείξτε την εργασιακή σας ηθική μέσω συγκεκριμένων αποτελεσμάτων και άμεσων απαντήσεων. Να είστε πειθαρχημένοι στη διαχείριση των προσδοκιών και στην τήρηση των προθεσμιών. Επικοινωνείτε τακτικά και να είστε αξιόπιστο μέλος της ομάδας. Δεν μπορείτε να εξαφανίζεστε για ώρες, λέει. Αν χρειάζεται να αποσυνδεθείτε για να συγκεντρωθείτε, ενημερώστε το αφεντικό σας και τα μέλη της ομάδας σας, ώστε να καταλάβουν ότι αυτό είναι ένδειξη παραγωγικότητας και όχι αποσύνδεσης. “Η απόδοσή σας είναι δεδομένη, αλλά πρέπει να είστε περισσότερο παρόντες και να ανταποκρίνεστε προκειμένου να αντιμετωπίσετε το ερωτηματικό του: Ποιος είσαι;”

Αναζητήστε λίγο προσωπικό χρόνο

Ακόμα και αν εργάζεστε κυρίως εξ αποστάσεως, το να βρίσκετε τρόπους να βλέπετε τους συναδέλφους σας από καιρό σε καιρό είναι μια επένδυση στην επαγγελματική σας ανάπτυξη, λέει ο Collery. Η εργασία από το σπίτι δεν σας δίνει αρκετή εξάσκηση στο να συμβάλλετε στη δυναμική μιας ομάδας. “Δεν θα προσπαθούσατε να χτίσετε τους μύες σας χωρίς να πάτε στο γυμναστήριο. Το σώμα σας πρέπει να είναι εκεί και να καταβάλει τη δουλειά για να δυναμώσει”, λέει. Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις. “Χρειάζεται να είσαι μερικές φορές αυτοπροσώπως για να συνδεθείς, να μάθεις και να αναπτυχθείς”.

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou