Η πρώτη μέρα μιας νέας δουλειάς μπορεί να είναι μάλλον αγχωτική. Θα θελήσετε να δώσετε μια θετική πρώτη εντύπωση και να δεθείτε γρήγορα με τους νέους σας συναδέλφους, χωρίς να αντιμετωπίσετε κάποια ιδιαίτερα προβλήματα.  Όσο καλύτερα προετοιμασμένοι είστε, τόσο πιο ομαλά θα κυλήσει η μέρα.

Ποιά είναι όμως η απαραίτητη προετοιμασία που χρειάζεται; 

  1. Κάντε ένα διάλειμμα

Όταν ξεκινάτε μια νέα δουλειά, το πιο πιθανό είναι να είστε πρόθυμοι να ξεκινήσετε το συντομότερο δυνατό. Αν και αυτός ίσως να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε τον νέο σας εργοδότη, ίσως θελήσετε να εξετάσετε πρώτα αν πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο από πρίν. Η πραγματικότητά σας μετατοπίζεται ακόμη και αν παραμείνετε στον ίδιο κλάδο εργασιών, καθώς η κάθε εταιρεία είναι διαφορετική. 

Επομένως, ενα διάλειμμα πριν ξεκινήσετε το νέο σας ρόλο θα σας δώσει περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε ψυχικά και σωματικά για αυτή τη μετάβαση στη ζωή σας. Γι’αυτό θα ήταν καλό να αφιερώσετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας ώστε να προετοιμαστείτε για το νέο σας ρόλο. Ένα διάλειμμα πριν ξεκινήσετε μια νέα δουλειά θα είναι ζωτικής σημασίας, αφού θα σας επιτρέψει να αποσυνδεθείτε απο τη προηγούμενη σας ζωή, αλλά κυρίως θα συμβάλλει στις προσπάθειές σας να ξεκινήσετε μια γρήγορη, παραγωγική και θετική αρχή στο νέο σας ρόλο.

  1. Χρησιμοποιήστε το χρόνο σας για να προετοιμαστείτε 

Ίσως θελήσετε να σκεφτείτε κατά τη διάρκεια του χρόνου σας για τον αντίκτυπο που θέλετε να κάνετε για τον νέο εργοδότη σας, εκτός από την εκπόνηση κάποιου σχεδίου που θα σας βοηθήσει να το πετύχετε. Αφιερώστε λοιπόν χρόνο για να μπείτε στη σωστή νοοτροπία για το ρόλο.  Η προετοιμασία και η γνώση για την εταιρεία είναι καθοριστικής σημασίας καθ ‘ όλη τη διάρκεια των πρώτων ημερών (και ειδικά την πρώτη ημέρα) επειδή σας επιτρέπουν να αποδείξετε την ικανότητά σας να συμπληρώσετε με επιτυχία τη θέση για την οποία έχετε προσληφθεί.

Γι’αυτο λοιπόν, κάντε μια έρευνα από πριν, δείτε ποιά θα είναι τα καθήκοντα σας απο αυτά που αναγράφονται στην αγγελία εργασίας όταν κάνατε αίτηση για τη δουλειά αλλά και ποιές είναι οι δεξιότητες που απαιτούνται για τη συγκεκριμένη θέση, έτσι ώστε να μπορείτε να έχετε μια γενική εικόνα για το τι σας περιμένει. Αυτό θα σας βοηθήσει αρκετά έτσι ώστε να μπορείτε να κατανοήσετε τις οδηγίες του ανωτέρου σας όταν θα σας εξηγεί, και φυσικά θα είναι πιο εύκολο για εσας να δείξετε ότι καταλαβαίνετε γρήγορα αυτά που σας δείχνουν, κάτι το οποίο φυσικά θα εντυπωσιάσει το αφεντικό σας.

Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι είστε εξοικειωμένοι με τα ονόματα της εκτελεστικής διοίκησης, αλλά και των συναδέλφων σας, διαβάστε κάθε σελίδα στον ιστότοπο και αναζητήστε την εταιρεία σε online ή ακόμα και στα Social Media της εταιρείας για τα πιο πρόσφατα νέα.

  1. Ετοιμάστε την τσάντα σας με όλα τα απαραίτητα αντικείμενα

Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να ξυπνήσετε το πρωί και να πρέπει να βιαστείτε για να ετοιμαστείτε και να πάτε στη δουλειά, και τελικά να ξεχάσετε κάτι σημαντικό. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι πρέπει να πάρετε μαζί σας (φορητό υπολογιστή, σημειωματάριο, κτλ.) αλλά ακόμη και κάποιο φορτιστή. Ίσως θελήσετε επίσης να συσκευάσετε το μεσημεριανό γεύμα και να φέρετε ένα μπουκάλι νερό εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με το γραφείο και την περιοχή. 

Την πρώτη μέρα στο γραφείο, ο εργοδότης ή ο διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού σας θα χρειαστεί κάποια από τα στοιχεία σας όπως αυτά του τραπεζικού λογαριασμού και κοινωνικών ασφαλίσεων. Έτσι, βεβαιωθείτε ότι έχετε έτοιμα όλα τα απαραίτητα έγγραφα,έτσι ώστε να ξεκινήσετε αμέσως τη δουλειά.

  1. Βρείτε το κτίριο από πριν

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ταπεινωτικό από το να αργείς την πρώτη μέρα της δουλειάς σου επειδή δεν μπορούσες να βρεις την είσοδο του κτιρίου, ή επειδή περίμενες 30 λεπτά στη κίνηση. Βεβαιωθείτε λοιπόν την ημέρα πριν ξεκινήσετε τη δουλειά σας, να κάνετε μια μικρή έρευνα για το που βρίσκεται το κτίριο, πόση ώρα χρειάζεται περίπου να φτάσετε εκεί, ή αν δεν είστε σε θέση να οδηγήσετε τότε θα ήταν καλό να ψάξετε εναλλακτικούς τρόπους και τα ΜΜΜ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Επιπλέον, θα ήταν καλό να ψάξετε απο πριν τα εστιατόρια και τα καταστήματα γύρω από το νέα σας δουλεια, για όταν τα χρειαστείτε.

Ξυπνήστε νωρίτερα από ό, τι νομίζετε ότι πρέπει να την πρώτη σας μέρα, ακόμα κι αν είστε πεπεισμένοι ότι μπορείτε να είστε στη νέα σας δουλειά στην ώρα σας. Φυσικά,  ακόμα και το να φτάσετε νωρίς στη δουλειά σας μπορεί να είναι εξίσου ενοχλητικό για τον προϊστάμενό σας. Είναι καλή ιδέα να φτάσετε εγκαίρως αλλά όχι πολύ νωρίς ούτε και πολύ αργά.

Δείτε επίσης το άρθρο μας 6 tips για την πρώτη σου δουλειά!

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager