H δημιουργία αγγελιών εργασίας χωρίς αποκλεισμούς που προσελκύουν ταλέντα που υποεκπροσωπούνται σημαίνει να είμαστε στοχαστικοί και έτοιμοι να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε την ασυνείδητη προκατάληψη. χρησιμοποιώντας ουδέτερη ως προς το φύλο και χωρίς αποκλεισμούς γλώσσα και τονίζοντας τη δέσμευση της εταιρείας για διαφορετικότητα, ισότητα και ένταξη.

Ας δούμε πιο κάτω τι απαντά σχετικά με το πιο πάνω θέμα ή Katrina Kibben, CEO της εταιρείας Three Ears Media η οποία αναγνωρίζεται ως ειδική στην συγγραφή αγγελιών εργασίας. 

Ποια είναι η σχέση μεταξύ των αγγελιών εργασίας και της περιεκτικότητας (Inclusiveness);

Οι αγγελίες εργασίας αποτελούν την πρώτη επαφή του υποψηφίου με την θέση εργασίας αλλά και την ίδια την εταιρεία. Δυστυχώς πολλές αγγελίες εργασίας αφήνουν τους υποψήφιους μπερδεμένους ή και αδιάφορους. Η δημιουργία μιας περιεκτικής ανάρτησης θέσης εργασίας δεν αφορά απλά την προώθηση του περιεχομένου της θέσης χωρίς την προκατάληψη φύλου ή κάποια άλλη προκατάληψη αλλά την ολοκληρωτική αλλαγή στην τεχνική που χρησιμοποιούν οι εταιρείες. 

Οι νέες τεχνικές απαιτούν μεγαλύτερη σαφήνεια, ώστε οποιοσδήποτε υποψήφιος από οποιοδήποτε υπόβαθρο να μπορεί να κατανοήσει τις καθημερινές ευθύνες που θα του ανατεθούν και να αποφασίσει αν τελικά θα ήθελε να κάνει αυτή την δουλειά καθημερινά. 

Στην πραγματικότητα, πολλές τυπικές τεχνικές συγγραφής αγγελιών εργασίας, όπως χρόνια εμπειρίας, μπορούν να προκαλέσουν πρόσθετη προκατάληψη από την ήδη υπάρχουσα. Η ουσία είναι ότι οι θέσεις εργασίας είναι η αρχή μιας πραγματικά περιεκτικής εμπειρίας για τους υποψήφιους αλλά και την εικόνα της εταιρίας. 

Ποιες είναι μερικές από τις καλύτερες συμβουλές για τη σύνταξη πιο περιεκτικών θέσεων εργασίας;

Αρχικά, θα πρέπει να αποφευχθεί η αντιγραφή και επικόλληση των αγγελιών εργασίας άλλων εταιρειών ή προηγούμενων θέσεων εργασίας αλλά και η χρήση “Έξυπνης Τεχνολογίας” για αυτόματη συγγραφή αγγελίας. Ο λόγος είναι ότι ο κάθε άνθρωπος έχει την δική του ιδεα σχετικά με την περιεκτικότητα και την προκατάληψη έναντι των υποψηφίων και έτσι στην περίπτωση του copy-paste, θα μεταφέρετε την εικόνα κάποιου άλλου ατόμου στους υποψηφίους σας. 

Επιπλέον, αν χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο κάποιου άλλου, μεταφέρετε στην αγγελία σας την δική του μεροληψία. 

Αντ Αυτού, υποβάλετε ερωτήσεις στο άτομο που είναι υπεύθυνο για τις προσλήψεις σχετικά με το περιεχόμενο και τις ικανότητες που επιθυμεί να έχει ο υποψήφιος αλλά και μια ξεκάθαρη περιγραφή της θέσης εργασίας, έτσι θα είναι κατανοητό τι πραγματικά ψάχνετε. 

Χρησιμοποιήστε αυτή την περιγραφή αλλά και λέξεις που χρησιμοποίησε ο αρμόδιος υπεύθυνος κατά την διάρκεια αυτής της συνομιλίας για να παρέχετε στους υποψήφιους μια πιο ακριβή προεπισκόπηση των καθημερινών δραστηριοτήτων της θέσης εργασίας αλλά και το τι ακριβώς επιζητά ο μάνατζερ που θα κάνει την πρόσληψη. Στη συνέχεια, αποφύγετε τις παραδοσιακές απαιτήσεις όπως χρόνια εμπειρίας, ο λόγος είναι ότι δεν μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε την εμπειρία. 

Πως μπορεί να είναι μετρήσιμος ο αντίκτυπος  και η αποτελεσματικότητα των αγγελιών εργασίας; 

Η επιτυχία δεν είναι καθολική και κάθε εταιρεία πρέπει να θέσει τη δική της βάση για την επιτυχία σχετικά με την προσέλκυση ταλέντων. Ξεκινήστε οποιαδήποτε διαδικασία πρόσληψης, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των θέσεων εργασίας σας, έχοντας υπόψη τους νέους στόχους προσλήψεων σας αλλά και τις νέες τεχνικές που θέλετε να υιοθετήσετε. 

Προσδιορίστε και καταλάβετε καλύτερα τους στόχους της νέας διαδικασίας πρόσληψης που πρόκειται να υιοθετήσετε. Στην πραγματικότητα μια εταιρεία που προσλαμβάνει ένα νέο σε ηλικία διευθυντή πωλήσεων με πεποιθήσεις περιεκτικών προσλήψεων, μπορεί να καταφέρει η εταιρεία του να λαμβάνει 50% περισσότερες αιτήσεις υοθετόντας απλά τις πιο πάνω τεχνικές. 

Συμβουλές του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών Ergodotisi.com 

Μπορείτε να αποφύγετε να συμπεριλαμβάνετε στις αγγελίες σας τα εξής:

  • Διακρίσεις φύλου 
  • Διακρίσεις ηλικίας
  • Διακρίσεις καταγωγής

Συμπεριλάβετε: 

  • Τα προσόντα που θα θέλατε να έχει ο υποψήφιος 
  • Έναν σαφή τίτλο της θέσης εργασίας 
  • Την περιγραφή εργασίας που θα διασαφηνίζει τα καθήκοντα  και τις υποχρεώσεις του υποψηφίου 

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager