Φανταστείτε οτι γεννηθήκατε στο αγροτικό Μισισιπή της δεκαετίας του 1950 από μια φτωχή έφηβη μητέρα. Φανταστείτε να υποφέρετε από κακοποίηση από την ηλικία των 9 ετών, μετά να φεύγετε από το σπίτι στα 13, για να μείνετε έγκυος στα 14 και να χάσετε το πρώτο σας παιδί. Τώρα φανταστείτε ότι είστε η Oprah.

Ακούγεται απίθανο; κι’ όμως είναι αλήθεια. Η Όπρα μπόρεσε να ανατρέψει τα πράγματα σχετικά με αυτή την καταστροφική ανατροφή, αλλά χρειάστηκε κότσια και θάρρος. Μετακόμισε στο Τενεσί για να ζήσει με τον πατέρα της και άρχισε να διαπρέπει στο σχολείο. Τα πήγαινε καλά στην ομιλία και στη συζήτηση. Κέρδισε ακόμη και σε κρατικό διαγωνισμό ομορφιάς. Όλα αυτά ενώ εργαζόταν με μερική απασχόληση γράφοντας ειδήσεις για έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό μέχρι να κερδίσει μια υποτροφία για το κολέγιο στο Tennessee State.

Στο κολέγιο, αυτό το πληγωμένο κορίτσι έγινε η δύναμη μιας γυναίκας. Σπούδασε επικοινωνίες και πήρε την πρώτη της δουλειά μετά την αποφοίτηση σε σταθμό του Νάσβιλ. Αυτό μετατράπηκε σε μεγαλύτερη επιτυχία, αφού προσλήφθηκε σε μια θυγατρική του ABC στη Βαλτιμόρη. Αμέσως μετά, προσλήφθηκε ως συν-παρουσιάστρια ειδήσεων, ένα απίστευτο κατόρθωμα αν σκεφτεί κανείς ότι ήταν μια νέα, μαύρη γυναίκα σε μια εποχή όπου ηλικιωμένοι, λευκοί άντρες έφτιαχναν και εφάρμοζαν όλους τους κανόνες.

Ακόμη και η ίδια η Oprah θυμάται καθαρά αυτά τα χρόνια που την θεωρούσαν ως αποτυχημένη. Όμως εκείνη δεν το έβαλε κάτω. Αντίθετα, έκανε έναν απολογισμό της κατάστασης, συνειδητοποίησε ότι, ενώ αγαπούσε την τηλεόραση, προτιμούσε τις ιστορίες ανθρώπινου ενδιαφέροντος από τις “σκληρές” όπως η ίδια αναφέρει ειδήσεις. Και ενώ της άρεσε η τηλεοπτική φιλοξενία, έπρεπε να έχει σημαντική χημεία με έναν συμπαρουσιαστή για να κάνει αυτή τη σχέση να αξίζει τον κόπο.

Τελικά, όλη αυτή η αναζήτηση ψυχής απέδωσε καρπούς. Πήρε δουλειά συν-παρουσιάζοντας μια εκπομπή που ονομάζεται People are Talking με τον Richard Sher. Για οποιονδήποτε άλλον, αυτό θα θεωρούνταν υποχώρηση, αλλά όχι για την Oprah.  Η εκπομπή ήταν αρκετά επιτυχημένη ώστε να διαρκέσει για πέντε χρόνια, μετά την οποία η Oprah στρατολογήθηκε για να παρουσιάσει μια πρωινή εκπομπή στο Σικάγο. Αυτή η παράσταση έγινε είχε υψηλή ακροαματικότητα και η Oprah έγινε διεθνώς μια σοβαρή επιτυχημένη παρουσιάστρια με αίσθηση στο χώρο της τηλεοπτικής ψυχαγωγίας.

Το 1985 η Γουίνφρεϊ εμφανίστηκε στην ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ για το μυθιστόρημα της Άλις Γουόκερ το 1982 The Color Purple. Η ερμηνεία της με την αποδοχή των κριτικών οδήγησε σε άλλους ρόλους, συμπεριλαμβανομένης μιας ερμηνείας στην τηλεοπτική μίνι σειρά The Women of Brewster Place (1989). Η Winfrey δημιούργησε τη δική της εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών, Harpo Productions, Inc., το 1986, και μια εταιρεία παραγωγής ταινιών, Harpo Films, το 1990. Οι εταιρείες άρχισαν να αγοράζουν δικαιώματα ταινιών για λογοτεχνικά έργα, συμπεριλαμβανομένου του Before Women Had Wings της Connie May Fowler, το οποίο εμφανίστηκε το 1997 με τον Winfrey ως πρωταγωνιστή και παραγωγό, και το Beloved του Toni Morrison, που εμφανίστηκε το 1998, επίσης με την Winfrey σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οι σημαντικές προκλήσεις που ξεπέρασε η Γουίνφρεϊ, που κυμαίνονταν από τις οικονομικές δυσκολίες έως τη σεξουαλική κακοποίηση, επέτρεψαν στην παρουσιάστρια να συνδεθεί με τους καλεσμένους της και το κοινό. Το σόου της Oprah Winfrey έχει εξελιχθεί από ένα φόρουμ συζήτησης σε ένα προληπτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση θεμάτων κοινωνικού και προσωπικού ενδιαφέροντος. Το 1996, η Winfrey ξεκίνησε τη λέσχη βιβλίων της, κάνοντας μπεστ σέλερ της λογοτεχνίας που υποστήριζε. Το 2000 κυκλοφόρησε ένα περιοδικό, το O.

«Το περιοδικό έχει να κάνει με το πνεύμα», έγραψε η Γουίνφρεϊ στο εναρκτήριο τεύχος. “Κάτω από την επιφάνεια όλων των φυσικών συναντήσεων και εμπειριών βρίσκεται το εξαιρετικό και το συνηθισμένο, καθώς και ένα βαθύτερο νόημα. Αυτό το βαθύτερο νόημα είναι το πνεύμα.” Είναι ακριβώς αυτή η ικανότητα να εκμαιεύει το νόημα από το βαθιά προσωπικό που ήταν το κλειδί για την τεράστια επιτυχία της Winfrey.

Το 1998 η Γουίνφρεϊ επέκτεινε την αυτοκρατορία της στον τομέα ψυχαγωγίας και μέσων ενημέρωσης όταν συνίδρυσε την Oxygen Media, η οποία ξεκίνησε ένα δίκτυο καλωδιακής τηλεόρασης για γυναίκες. Το 2006 το κανάλι Oprah & Friends έκανε το ντεμπούτο του στο δορυφορικό ραδιόφωνο. Μεσολάβησε σε μια συνεργασία με την Discovery Communications το 2008, μέσω της οποίας το Oprah Winfrey Network (OWN) αντικατέστησε το Discovery Health Channel τον Ιανουάριο του 2011.

 Το 2009 η Winfrey ανακοίνωσε ότι το τηλεοπτικό της talk show θα τελείωνε το 2011. Εικαζόταν ότι θα επικεντρωνόταν στο OWN. Το τελευταίο επεισόδιο του The Oprah Winfrey Show προβλήθηκε τον Μάιο του 2011 και το Oprah’s Next Chapter, ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα συνεντεύξεων στο prime-time στο OWN, έκανε το ντεμπούτο του τον Ιανουάριο του 2012. Το 2017 ανακοινώθηκε ότι το Discovery αποκτούσε πλειοψηφικό μερίδιο στο OWN, αν και η Winfrey θα εξακολουθούσε να συμμετέχει στο κανάλι.

 Εκείνη τη χρονιά έγινε επίσης ειδική ανταποκρίτρια για το περιοδικό ειδήσεων 60 Minutes, το οποίο προβλήθηκε στο CBS. Το 2018 η Winfrey ανακοίνωσε μια συμφωνία για την παραγωγή περιεχομένου για την υπηρεσία ροής Apple TV+ και το 2020 άρχισε να παράγει και να φιλοξενεί το streaming talk show Oprah Talks COVID-19. Επιπλέον, φιλοξένησε μια συζήτηση δύο μερών με τίτλο Where Do We Go From Here?, για να αντιμετωπίσει το εκτεταμένο αντιρατσιστικό κίνημα που προέκυψε μετά τη δολοφονία σε βίντεο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός άοπλου Αφροαμερικανού, από την αστυνομία. στη Μινεάπολη της Μινεσότα.

Το 2021 η Oprah έγινε πρωτοσέλιδο με την ειλικρινή της συνέντευξη στον πρίγκιπα Χάρι και τη σύζυγό του, Μέγκαν Μαρκλ, η πρώτη του ζευγαριού από τότε που έπαψαν να θεωρούνται μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. 

Η Oprah ήταν, και παραμένει, ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο και η πηγή της επιρροής της είναι η μοναδική θέση που απέκτησε από τις 8 Σεπτεμβρίου 1986, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά η ιστορική της εκπομπή στην εθνική τηλεόραση των ΗΠΑ.

Η Oprah είχε πολύ λίγους περιορισμούς όταν επρόκειτο για παρουσίαση προκλητικών για την εκάστοτε κοινωνία θεμάτων. Κανένα κοινωνικό ή προσωπικό ζήτημα δεν ήταν απεριόριστο: εκτός από τον ρατσισμό, αντιμετώπισε την ομοφοβία, τον εθισμό, την απιστία και την κακοποίηση παιδιών, μερικές φορές βασιζόμενη στη δική της εμπειρία ως θύμα. Ήταν ένα νέο είδος εκπομπής. Στόχευσε φιγούρες από την ψυχαγωγία, αλλά και από την πολιτική και από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Κανείς δεν γλίτωσε.

Η Όπρα ήταν κάποτε απλός μια παρουσιάστρια και ψυχαγωγίας. Αλλά μετατράπηκε σε μεγιστάνα, οπότε η ιστορία της είναι μια θεαματική επιτυχία. Αν και είναι εμβληματική, η Oprah δεν είναι τυπική: οι μαύρες γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε θέσεις εξουσίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Ενώ η ίδια η Oprah μπορεί να το εξηγήσει ως αποτέλεσμα έλλειψης αυτοπεποίθησης, φιλοδοξίας, αυτοεκτίμησης και υποστήριξης από τους αρμόδιους και την ίδια την κοινωνία πολλές φορές, άλλοι μπορεί να εντοπίσουν εμπειρίες διακρίσεων, στερεότυπων και πιο δομικούς παράγοντες, όπως ανισότητες στο εκπαιδευτικό σύστημα και την αγορά εργασίας που έχουν μείνει αμετάβλητοι κατά την πάροδο του χρόνου. Η προσέγγιση της Oprah τείνει να υποβαθμίζει τον αντίκτυπο των θεσμικών φραγμών.

Σήμερα είναι ιδιοκτήτρια κολοσσιαίων επιχειρήσεων με την περιουσία της να ξεπερνά τα 2,5 δισεκατομμύρια, καθώς και μια από τις μεγαλύτερες φιλανθρώπους, ξοδεύοντας πολλά εκατομμύρια για την ισότητα των γυναικών, την ομοφοβία, την φτώχεια και τις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση. 

Αυτό που είχε η Oprah ήταν ένας μοναδικός συνδυασμός ενσυναίσθησης, αποφασιστικότητας και ικανότητας να συνεχίζει να προχωρά όταν όλα φαινόταν να είχαν καταρρεύσει. Η ικανότητά της να διαπρέπει στις επιχειρήσεις χωρίς να είναι προσανατολισμένη στις επιχειρήσεις είναι θαύμα. 

Ηθικό δίδαγμα της ζωής της Oprah Winfrey; Να έχεις πάθος, να πιστεύεις στα όνειρά σου, να πιστεύεις στον εαυτό σου ακόμα κι όταν δεν το κάνει κανένας άλλος και να συνεχίζεις όταν χάνεται η ελπίδα. Μην φοβάστε να αποτύχετε.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager