1. Το interview κράτησε πιο πολύ χρόνο απ’ όσο είχες υπολογίσει 

Συνήθως οι interviewers ακολουθούν ένα πρόγραμμα για να μπορέσουν να διαχειριστούν όλες τις απαραίτητες συνεντεύξεις και να βρουν τον καλύτερο υποψήφιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις,τα interviews διαρκούν από 45 λεπτά έως 1,5 ώρα. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη διάρκεια ενός interview. Μερικοί από αυτούς περιλαμβάνουν το επίπεδο της θέσης αλλά και τις διαδικασίες πρόσληψης της εταιρείας. Εάν η συνέντευξή σου φαίνεται ότι διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο, θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο interviewer θεωρεί ότι ταιριάζεις πολύ στον συγκεκριμένο ρόλο και είναι πρόθυμος να αφιερώσει περισσότερο χρόνο για να μάθει περισσότερα πράγματα που σε αφορούν.

  1. Ο interviewer σε συστήνει στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας  

Αν ο interviewer πιστεύει ότι η προσωπικότητα, η εμπειρία και οι δεξιότητές που έχεις  ταιριάζουν με την υπόλοιπη ομάδα, μπορεί να θέλει να σε συστήσει και στα υπόλοιπα μέλη της. Θα μπορούσε επίσης, να σε ξεναγήσει στο γραφείο και στα διάφορα τμήματα. Αυτό σημαίνει ότι σε βλέπει ως ένα αρκετά κατάλληλο υποψήφιο για τον ρόλο αλλά και για την εταιρεία. Αν νιώθεις ότι είχατε μία καλή γνωριμία και επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη και ότι έκανες καλή εντύπωση, τότε αυτό θα αποτελέσει ακόμα ένα θετικό σημάδι στην απόφαση πρόσληψης σου.

  1. Μαθαίνεις επαρκείς πληροφορίες για τη θέση αλλά και την εταιρεία 

Αν αντιληφθείς ότι σου δίνονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αρμοδιότητες της θέσης αυτής αλλά και γενικά για όλη την εταιρεία, τότε είσαι ένας υποψήφιος που σε θεωρούν κατάλληλο να γνωρίζεις περισσότερα απ’ ότι μέχρι στιγμής γνώριζαν οι υπόλοιποι υποψήφιοι. 

Οι interviewers που ενδιαφέρονται να σε προσλάβουν πιθανόν να σου εξηγήσουν με ενθουσιασμό τα καθήκοντα για τη συγκεκριμένη θέση και την εταιρεία, για να σου μεταφέρουν το πώς είναι να εργάζεσαι εκεί και ποιες θα είναι οι ευθύνες σου. Μπορεί να σου δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη θέση και τον οργανισμό, για να έχεις αρκετές πληροφορίες έτσι ώστε να αποφασίσεις εάν είναι κατάλληλη αυτή η θέση και αυτή η εταιρεία για σένα.

  1. Μετά το interview, ακολούθησε κάποιο τηλεφώνημα ή κάποιο email 

Μέσα στις επόμενες μέρες, όταν παρέλθει το interview, μπορεί να ακολουθήσει ένα επόμενο email που ο interviewer θα σε ευχαριστεί για τον χρόνο σου ή ακόμη, θα σε ρωτήσει για τη διαθεσιμότητα σου. Ακόμα κι αν το email δεν αναφέρει μια δεύτερη συνέντευξη ή μια προσφορά εργασίας, αυτό μπορεί να είναι ένα θετικό σημάδι ότι τους άρεσε η συνέντευξή σου και θα επικοινωνήσουν μαζί σου για τα επόμενα βήματα. 

  1. Σου ανέφεραν λεπτομέρειες για τα επόμενα βήματα

Αν κατά τη διάρκεια του interview, προσπαθούσαν να εντάξουν στη συζήτηση πληροφορίες που να αφορούν επόμενα βήματα του συγκεκριμένου τμήματος ή κατ’ επέκταση της εταιρείας, σημαίνει ότι μπορούν να σε φανταστούν και να σε εντάξουν στα επόμενα βήματα αυτά. 

Εάν επίσης σου δώθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα πρόσληψης και το τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια, αυτό σημαίνει ότι ενδιαφέρονται και θέλουν να γνωρίζεις την συνέχεια της διαδικασίας.

  1. Νιώθεις μία θετική αύρα στην ατμόσφαιρα

Αν νιώσεις μια θετική αύρα καθ’ όλη τη διάρκεια του interview μάλλον δεν είναι της φαντασίας σου. Είναι λογικό ακόμη μερικές συζητήσεις να μοιάζουν άβολες, ενώ άλλες είναι πολύ φυσικό να κυλούν ομαλά. 

Ακόμη και κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων που μπορεί να έχουν σκοπό να σε δυσκολέψουν, μπορεί εσύ να έχεις την αίσθηση ότι τα πήγες αρκετά καλά με βάση την ενέργεια στην ατμόσφαιρα. Τέλος, αν παρατήρησες τον interviewer να χαμογελά ή ακομή και να σου κάνει ένα κομπλιμέντο για κάτι θετικό που είδε στη δουλειά ή στον χαρακτήρα σου, τότε κάτι πάει όντως καλά.

  1. Σου έγιναν πολλές ερωτήσεις & οι δικές σου απαντήθηκαν πλήρως

Αρχικά, μπορείς να καταλάβεις ότι η συνέντευξη πηγαίνει καλά εάν λάβεις πολλές καταφατικές ερωτήσεις, αφού με αυτόν τον τρόπο ο interviewer προσπαθεί να δημιουργήσει μία πλήρη εικόνα για εσένα. 

Δεν θα το έκανε αυτό σπαταλώντας το χρόνο του αν δεν σε ξεχώριζε ανάμεσα στους υποψηφίους. Ακόμα ένα θετικό σημάδι ότι ο interviewer ενδιαφέρεται να σε προσλάβει, είναι εάν ρωτήσει για άλλες θέσεις για τις οποίες έχεις υποβάλει αίτηση και γενικά αν έχεις υποβάλει αίτηση κάπου αλλού. 

Αυτό συμβαίνει διότι δεν θα θέλει να σε χάσει από τους ανταγωνιστές και είναι πιο πιθανό να σου κάνει κάποια προσφορά σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Κάποιες άλλες ερωτήσεις που αποτελούν θετικό σημάδι, είναι οι ερωτήσεις επιλόγου όπως πιθανές ημερομηνίες έναρξης, επειδή αν δεν ενδιαφερόταν όντως πολύ θα ήταν απίθανο να συζητήσει αυτό το θέμα χάνοντας τον πολύτιμο χρόνο του. 

Τέλος, όταν οι ερωτήσεις σου απαντώνται από τον interviewer πλήρως θετικά και λεπτομερώς είναι ένα σημάδι ότι προσπαθεί να σε πείσει για τον ρόλο σου στην εταιρεία και θέλει να βεβαιωθεί ότι δεν θα φύγεις από τη συνέντευξη με απορίες.

Δημοσιεύθηκε από admin