Σου έχει τύχει ποτέ να παρατηρείς τους ανθρώπους γύρω σου και να αναρωτιέσαι ποια είναι η ιστορία τους; Ποιοι είναι, με τι ασχολούνται, ποια τα ενδιαφέροντα τους, ποια τα όνειρα τους. Τα ακολουθούν; Ή έχουν χάσει το δρόμο τους, έχουν συμβιβαστεί με τη ζωή, και τα ‘θέλω’ τους διατηρούν τη μορφή ονείρων που γεννιούνται τη νύχτα και πεθαίνουν με το πρώτο φως της μέρας;

Αν και αυτή είναι η πραγματικότητα πολλών ανθρώπων, σ’ αυτούς δεν ανήκει η Στέφανη Ιωαννίδου. Η δημιουργός και ιδιοκτήτρια του Esthetics Beauty and Spa έχει δώσει μορφή στο όνειρο της και έχει στεγάσει το πάθος της στην Αγίας Σοφίας 19Α στη Λεμεσό. Και όπως δήλωσε στην ergodotisi, δεν θα μπορούσε ποτέ να ξαναγίνει υπάλληλος!

Ποια είναι η Στέφανη ως άνθρωπος;

– Είμαι άτομο δραστήριο και αισιόδοξο, προσπαθώ να βλέπω το θετικό σε κάθε κατάσταση. Επίσης, είμαι αφοσιωμένη. Είτε πρόκειται για δουλειά, είτε για φιλία, είτε για οικογένεια. Γενικά σε όλα. Είμαι και φιλόδοξη! Θέλω να φτάσω ψηλά στο χώρο της αισθητικής.

Πως αποφάσισες να εμπλακείς στον τομέα της αισθητικής;

– Αν και στις προεισαγωγικές είχα περάσει πρώτη επιλογή Διαιτολογία, στην πορεία κατάλαβα ότι με ενδιέφερε περισσότερο η αισθητική. Έτσι, την ξεκίνησα παράλληλα και στο τέλος αυτό ήταν που τέλειωσα. Πάντα μου άρεσε να βλέπω τους ανθρώπους να περιποιούνται τον εαυτό τους, να ενδιαφέρονται γι’ αυτόν, να ενδιαφέρονται για την εμφάνιση τους, γενικά να υπάρχει μια εποικοδομητική φιλαρέσκεια. Πιστεύω ότι μας βοηθά στο να μην μένουμε στάσιμοι, μας βοηθά να βελτιωνόμαστε. Η καλή αισθητική όμως μου αρέσει σε όλες της τις πτυχές, είτε αυτή αφορά τον άνθρωπο, το χώρο, είτε το οτιδήποτε!

Είναι σημαντικό να έχεις έναν άνθρωπο που κατέχει τη δουλειά και που μπορεί να σου μάθει πράγματα

Πόσο καιρό είσαι στο χώρο;

– Τελείωσα το 2009, θυμάμαι ήρθα Κύπρο Παρασκευή και Τρίτη βρήκα δουλειά. Έμεινα 5 χρόνια και αποκόμισα πολλά, πήρα εμπειρίες και οφείλω πολλά σε έναν άνθρωπο που υπήρξε μέντορας μου, την κ. Νίκη Ιωάννου. Είναι σημαντικό να έχεις έναν άνθρωπο στα πρώτα βήματα της καριέρας σου που κατέχει τη δουλειά και που μπορεί να σου μάθει πράγματα. Ελπίζω και εγώ κάποια στιγμή να αφήσω το στίγμα μου σε κάποια πιο νέα!

Πως πήρες την απόφαση να ξεκινήσεις το δικό σου επαγγελματικό ταξίδι;

– Παντρεύτηκα, έμεινα έγκυος και έπρεπε να μείνω σπίτι. Έτσι, είχα αρκετό χρόνο να σκεφτώ. Όσο δουλεύεις δεν παίρνεις εύκολα αποφάσεις, έχεις μια σιγουριά, το μισθό σου κτλ. Έτσι, αφού απείχα για κάποιο χρονικό διάστημα, είπα ότι θα το σκεφτώ. Και η σκέψη ερχόταν πιο κοντά στην πραγματικότητα όσο περνούσε ο καιρός. Η στήριξη υπήρχε, έτσι το αποφάσισα.

Αν δεν υπήρχε η στήριξη;

– Πάλι θα το έκανα, έστω και χωρίς στήριξη. Ένιωθα ότι είμαι έτοιμη, ένιωθα ότι είχα τις ικανότητες. Θεωρώ ότι κάποιοι άνθρωποι είναι γεννημένοι για να κυνηγούν τα όνειρα τους, ασχέτως των ρίσκων που υπάρχουν. Φυσικά η στήριξη βοηθά σημαντικά, και εκεί ένα άτομο πρέπει να μπορεί να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι θα πετύχει αυτό το εγχείρημα.

Ποιο ήταν το πιο θετικό και το πιο το αρνητικό σχόλιο που έλαβες, σχετικά με την απόφαση να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση;

– Το πιο θετικό ήταν το ‘Κάμε το, είσαι καλή’! Και το πιο αρνητικό ήταν το ‘Σκέφτου το καλά γιατί εν πολλά τα έξοδα’.

Πως είναι να είσαι αφεντικό του εαυτού σου;

– Τέλεια! Δεν το μετανιώνω ούτε στιγμή, ήταν ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε. Μετά από αυτό, δεν θα μπορούσα να γίνω υπάλληλος ξανά. Είναι διαφορετικά όταν η επιχείρηση είναι δική σου, όταν την κτίζεις από το μηδέν και βλέπεις την εξέλιξη της – την πορεία της , όταν έχεις την αποκλειστική ευθύνη του αποτελέσματος  είτε αυτό είναι θετικό είτε αρνητικό. Όπως και να έχει αυτό σε εξελίσσει και σαν άνθρωπο και επαγγελματία.

Ποιο είναι το δυσκολότερο κομμάτι της επιχειρηματικότητας;

– Στη δική μου δουλειά έχεις ευθύνη απέναντι στον πελάτη. Πρέπει να αποδείξεις τη δουλειά σου στον πελάτη. Γιατί στην ουσία επεμβαίνεις στην εμφάνιση του. Και πρέπει να υπάρχει και η θέληση, εκτός από την ευθύνη, για να δει ο πελάτης το αποτέλεσμα.

Γενικά, είναι φυσικά και τα έξοδα. Όπως σε προσωπικό επίπεδο έτσι και σε επαγγελματικό, υπάρχουν ‘θέλω’. Εκεί πρέπει να ξέρεις πως θα αξιοποιήσεις το εισόδημα για να εξελίξεις την επιχείρηση, αλλά και να μπορείς να καλύψεις παράλληλα όλες τις υποχρεώσεις σου στο τέλος του μήνα. Είναι και ο κλάδος μου τέτοιος, που χρειάζεται συνεχείς επενδύσεις στις καινοτομίες.

Ποια είναι η καλύτερη ανάμνηση που έχεις από την μέχρι στιγμής επιχειρηματική πορεία σου;

– Θυμάμαι ένα συγκεκριμένο άτομο το οποίο με το οποίο κάναμε αδυνάτισμα, και ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Είχε αλλάξει η ψυχολογία του, ένιωθε καλύτερα με τον εαυτό του, και είχα μερίδιο σε αυτή την επιτυχία! Μου αρέσει να κάνω χαρούμενους τους ανθρώπους και αγαπώ τη δουλειά μου, μέσα από αυτή μπορώ να βάλω και εγώ το λιθαράκι μου στη βελτίωση της ψυχολογίας τους.

Ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας σου;

– Η εξαιρετική ποιότητα στις θεραπείες σε προσιτές τιμές, κι αυτό γιατί θέλω να δώσω τη δυνατότητα σε περισσότερα άτομα να τις κάνουν. Μπορούν για παράδειγμα να επιλέξουν  πολλές θεραπείες στην ίδια τιμή που θα έκαναν μόνο μία. Από την αρχή που ξεκίνησα, αυτό ήταν το ανταγωνιστικό μου πλεονέκτημα. Να μπορώ να προσφέρω οικονομικές αλλά και ποιοτικές παράλληλα υπηρεσίες στον κλάδο της αισθητικής.

Μπήκες στον επιχειρηματικό κόσμο. Τι έχεις μάθει μέχρι στιγμής από αυτόν;

– Στον κλάδο μου υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός, ωστόσο υπάρχει και μεγάλη ζήτηση. Πιστεύω ότι με συνεχή προσπάθεια, σωστή και ποιοτική δουλειά και με το κτίσιμο σχέσης αλληλοσεβασμού με τον πελάτη σου  μπορείς να δημιουργήσεις ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο επαγγελματικό περιβάλλον. Υπάρχει δουλειά για όλους τους καλούς όμως πρέπει να επενδύεις και σε χρόνο και σε χρήμα. Είτε για σκοπούς εξέλιξης σου με σεμινάρια κατάρτισης, είτε αγοράς πιο σύγχρονου εξοπλισμού για το χώρο σου, είτε για σωστή και στοχευμένη διαφήμιση των υπηρεσιών σου.

Πρέπει να είσαι η εικόνα του επαγγέλματος σου

Τι συμβουλή θα έδινες στα άτομα που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση αλλά έχουν ενδοιασμούς;

– Να αποκτήσουν πρώτα την απαραίτητη πείρα. Πρέπει να ξεκινήσεις από κάπου. Όσο δουλεύουμε, μαθαίνουμε. Και η αλήθεια είναι ότι τελειώνοντας το πανεπιστήμιο, δεν ξέρουμε και τόσα πολλά, οι βάσεις μπαίνουν όταν εφαρμόσουμε την θεωρεία στην πράξη. Εδώ, ο καθένας χρειάζεται διαφορετικό χρόνο για να κτίσει τις απαραίτητες βάσεις. Όμως! Όταν ένα άτομο νιώσει έτοιμο, αυτή είναι η συμβουλή μου: GO FOR IT!

Θέλω να πω και κάτι άλλο όμως. Δεν είναι μόνο η δουλειά. Ένα άτομο πρέπει να έχει και το ‘σκουλήκι της μάθησης’ που λέμε! Να αυτοβελτιώνεται και να μένει ενήμερος για τις εξελίξεις στον κλάδο του. Και να είναι κοινωνικό, να μιλά, να εξηγήσει, να είναι η εικόνα του επαγγέλματος του!

 

Ευχαριστούμε τη Στέφανη για τη συνέντευξη και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία!

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Head of Ergodotisi, ergodotisi.com

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *