Στον ολοένα και πιο ταραχώδη κόσμο μας, οι διακοπές έχουν γίνει απαραίτητες για την επαναφόρτιση και την αναζωογόνηση του σώματος και του μυαλού μας. Ωστόσο, ένα συνηθισμένο σφάλμα μετά τις διακοπές είναι να επιστρέφουμε αμέσως στη δουλειά, υποβάλλοντας άθελά μας τον εαυτό μας σε υπερκόπωση. Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε με προσοχή και υπευθυνότητα στην τέχνη της επιστροφής στην εργασία, στο όνομα της διατήρησης της πολύτιμης ισορροπίας μεταξύ εργασίας και ζωής.

  1. Αναγνωρίστε τη μεταβατική περίοδο μετά τις διακοπές 

Μετά τη χαλάρωση και την περιπέτεια των διακοπών, είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσετε ότι το μυαλό και το σώμα σας μπορεί να χρειαστούν κάποιο χρόνο για να προσαρμοστούν εκ νέου στη λειτουργία της εργασίας. Η βιαστική επιστροφή στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να οδηγήσει σε επαγγελματική εξουθένωση και να μειώσει τα οφέλη των διακοπών σας.

  1. Σχεδιάστε την επιστροφή σας με στρατηγική

Πριν φύγετε για τις διακοπές σας, σχεδιάστε την επιστροφή σας στην εργασία. Προσπαθήστε να επιστρέψετε από τις διακοπές μία ή δύο ημέρες πριν επιστρέψετε επίσημα στη δουλειά σας. Αυτός ο ρυθμιστικός χρόνος θα σας βοηθήσει να ξεπακετάρετε, να οργανωθείτε και να προετοιμαστείτε ψυχολογικά για τα καθήκοντα που έρχονται.

  1. Ιεραρχήστε τις εργασίες με περίσκεψη 

Αντί να ασχοληθείτε με τα πάντα ταυτόχρονα, δώστε προτεραιότητα στα καθήκοντά σας. Ξεκινήστε με τις πιο σημαντικές και χρονικά ευαίσθητες. Αναθέστε ή αναβάλλετε λιγότερο επείγουσες εργασίες για να αποφύγετε το αίσθημα της υπερφόρτωσης.

  1. Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες 

Επικοινωνήστε με τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους σας σχετικά με την επιστροφή σας. Ενημερώστε τους ότι μπορεί να χρειαστείτε λίγο χρόνο για να αναπληρώσετε τα κενά σας. Ο καθορισμός ρεαλιστικών προσδοκιών μπορεί να ανακουφίσει από την πίεση και να αποτρέψει την υπερκόπωση.

  1. Εισάγετε σταδιακά τη ρουτίνα σας

Μην βιαστείτε να μπείτε σε ένα γεμάτο πρόγραμμα την πρώτη μέρα της επιστροφής σας. Αυξήστε σταδιακά τον φόρτο εργασίας σας κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, επιτρέποντας στο μυαλό και το σώμα σας να προσαρμοστούν με έναν άνετο ρυθμό.

  1. Διατηρήστε υγιή όρια

Αποκαταστήστε τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Αποφύγετε να ελέγχετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να δέχεστε κλήσεις που σχετίζονται με τη δουλειά κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου σας. Η αποσύνδεση όταν είστε εκτός ωραρίου είναι απαραίτητη για την ψυχική ευεξία.

  1. Προγραμματίστε σύντομα διαλείμματα

Ενσωματώστε σύντομα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας σας. Αυτές οι σύντομες στιγμές χαλάρωσης μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να αποτρέψετε την επαγγελματική εξουθένωση.

  1. Προσαρμοστείτε στην εργασιακή σας ρουτίνα

Μετά από μερικές εβδομάδες, αναλογιστείτε την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Αισθάνεστε και πάλι υπερβολικά καταπονημένοι; Προσαρμόστε ανάλογα τη ρουτίνα σας και μη διστάσετε να ζητήσετε υποστήριξη από τον προϊστάμενό σας ή το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, αν χρειαστεί.

Είναι εύκολο να πέσετε στην παγίδα της υπερκόπωσης μετά από διακοπές, αλλά με λίγο προγραμματισμό και προσοχή, μπορείτε να διατηρήσετε μια πιο υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Με το να προσαρμοστείτε στην εργασιακή σας ρουτίνα και να διατηρήσετε πρακτικές αυτοφροντίδας, μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα οφέλη των διακοπών σας χωρίς να θυσιάσετε την ευημερία σας.

Εν κατακλείδι, το σημαντικότερο για να αποφύγετε την υπερκόπωση μετά από διακοπές είναι να προσεγγίσετε την επιστροφή σας στην εργασία με προσοχή και περίσκεψη. Αφιερώνοντας χρόνο για μια ήπια μετάβαση και διατηρώντας μια ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι οι διακοπές σας θα σας αφήσουν ανανεωμένους και έτοιμους να ασχοληθείτε με τις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις χωρίς να καείτε. Να θυμάστε ότι η ευημερία σας πρέπει να αποτελεί πάντα ύψιστη προτεραιότητα.

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou