Τα πρώτα βήματα . . .

Γνωστός για την εμφάνισή του ως επενδυτής στο “Shark Tank” του ABC, ο Mark Cuban είναι ένας από τους πλουσιότερους και πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της Αμερικής. Ο Mark Cuban προέρχεται από γονείς που άνηκαν στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Από πολύ μικρή ηλικία, ο μόλις 12 ετών Mark απέδειξε ότι ήταν ικανός να επιτύχει τους στόχους του, αφου ξεκίνησε να συλλέγει νομίσματα, γραμματόσημα και κάρτες baseball, προσπαθώντας έτσι να βγάλει χρήματα από αυτά. Παρά τις ανησυχίες της μητέρας του για τις επαγγελματικές του επιλογές, αφού και η ίδια τον ενθάρρυνε να ακολουθήσει μία πιο ασφαλή επιλογή καριέρας, σήμερα αποδίδει το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας του στην εργασιακή του ηθική αλλα και στο κίνητρο που είχε για να πετύχει.

Οι πρώτες επαγγελματικές επιτυχίες

Όταν ήταν στο κολέγιο, ο νεαρός τοτε Mark έκανε μια τολμηρή κίνηση, αποφασίζοντας να αγοράσει ένα τοπικό μπαρ κοντά στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα όπου και φοιτούσε, στη τιμή των $15.000.  Χρησιμοποιώντας τις επιχειρηματικές του δεξιότητες, μετέτρεψε το μπαρ σε μια κερδοφόρα επιχείρηση, καθιστώντας το παράλληλα ως ένα από τα πιο δημοφιλή στέκια των φοιτητών της γύρω περιοχής. Αυτό λοιπόν ήταν το πρώτο του μεγάλο επίτευγμα στον επιχειρηματικό κόσμο, κάτι που τον έκανε να αντιληφθεί τι θα μπορούσε να πετύχει αν δούλευε σκληρά.

Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, επέστρεψε στο Πίτσμπουργκ, την γενέτειρα του πόλη, όπου και ξεκίνησε να εργάζεται στη Mellon Bank. Εκεί κατάλαβε ότι το να έχει απλά μια δουλειά δεν ήταν αρκετό, και έτσι παραιτήθηκε. Το επόμενο μεγάλο βήμα στη ζωή του ήταν το Τέξας, όπου και ξεκίνησε να εργάζεται ως bartender και στη συνέχεια σε μια εταιρεία λογισμικού υπολογιστών, παρ’οτι απολύθηκε αφού είχε κλείσει μια συμφωνία χωρίς τη συγκατάθεση του Διευθύνοντα Συμβούλου. Αυτό λοιπόν τον οδήγησε στο να δημιουργήσει μια δική του εταιρεία υπηρεσίας συμβούλων υπολογιστών, τη MicroSolutions, την οποία κατάφερε να πωλήσει για 6 εκατομμύρια δολάρια.

Η μετέπειτα επαγγελματική του καριέρα

Αποφασισμένος λοιπόν, και έχοντας αρκετά λεφτά από τη πώληση της πρώτης του εταιρείας MicroSolutions για να χρηματοδοτήσει το καινούργιο του έργο, αποφάσισε να ξεκινήσει μαζί με ένα φίλο του την AudioNet, μια διαδικτυακή πλατφόρμα βίντεο και ροής.  Το 1995, η έννοια του broadcasting ήταν ακόμα κάπως υπανάπτυκτη και πολλοί αμφισβήτησαν τη βιωσιμότητά της. Παράλληλα, πολλοί ισχυρίστηκαν ότι ήταν περιττό επειδή η τηλεόραση και το ραδιόφωνο ήταν ήδη διαθέσιμα. 

Το 1998 η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο, το οποίο ήταν μια τεράστια επιτυχία αφου πολλοί από τους εργαζόμενους έγιναν εκατομμυριούχοι την ίδια ημέρα. Μετά από μόλις εννέα μήνες, η Yahoo απέκτησε την εταιρεία για 5, 7 δισεκατομμύρια δολάρια, και ο Mark Cuban έγινε δισεκατομμυριούχος μόλις στα 40 του, αλλά και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Ο Mark Cuban σήμερα

Από την πώληση μιας τόσο μεγάλης εταιρείας, ο Mark Cuban έχει πραγματοποιήσει μια σειρά επενδύσεων σε ένα πολύ ευρύ φάσμα επιχειρήσεων. Σήμερα, έχει επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό του σε πολλούς τομείς όπως τον τομέα της υγείας, blockchain, film/media, sports, κ.α. Είναι κυρίως γνωστός για την επένδυση του στους Dallas Mavericks, η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν ίσως το πιο επιτυχημένο εγχείρημα του, αφού την αγόρασε το 2000 για 285 εκατομμύρια δολάρια όταν ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας, και σήμερα η αξία της υπολογίζεται στα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι μέσα από την εκπομπή “Shark Tank,” έχει επενδύσει περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια σε περισσότερες από 80 μικρές επιχειρήσεις από το 2012.

Δημοσιεύθηκε από admin