Πιθανότατα νιώσατε ένα ξέσπασμα ενθουσιασμού όταν πήρατε την απόφαση να αλλάξετε καριέρα. Αλλά τι πρέπει να κάνετε αν το ψάξιμο για δουλειά αρχίζει να γίνεται μια κουραστική και απογοητευτική κοπιαστική διαδικασία – και το κενό στο βιογραφικό σας μεγαλώνει μέρα με τη μέρα; Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την παρατεταμένη απουσία σας από το εργασιακό περιβάλλον χωρίς να βρείτε δικαιολογίες; Και πώς μπορείτε να παραμείνετε κινητοποιημένοι και αποφασισμένοι μπροστά στις αναποδιές;

Τι λένε οι ειδικοί

Ας το ξεκαθαρίσουμε: τα κενά στο βιογραφικό που είναι μικρότερα από ένα έτος συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία. “Οι εργοδότες κατανοούν την αστάθεια της αγοράς εργασίας, ειδικά μετά την πανδημία”, λέει ο Tristan Layfield, σύμβουλος σταδιοδρομίας και συμβούλου βιογραφικών σημειωμάτων. Δεδομένου όμως ότι οι δεξιότητες απαιτούν συνεχή εξάσκηση και τελειοποίηση, οι εργοδότες τείνουν να είναι πιο επιφυλακτικοί για ένα μεγάλο κενό – το οποίο αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση όταν προσπαθείτε να εισέλθετε σε έναν διαφορετικό τομέα.

Για να περιηγηθείτε με επιτυχία σε αυτή τη μετάβαση, επικεντρωθείτε στο να “γίνετε η νέα σας καριέρα.” Αυτό περιλαμβάνει την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, την καλλιέργεια διασυνδέσεων στον κλάδο και την απόκτηση σχετικής εμπειρίας. Αυτά τα βήματα όχι μόνο συμβάλλουν στη μείωση της ορατότητας του κενού στο βιογραφικό σας, αλλά σας καθιστούν και πιο ελκυστικό υποψήφιο για εργασία.

Ακολουθούν στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε εάν η αρχική σας ευφορία έχει ξεθωριάσει και μια νέα καριέρα, πόσο μάλλον μια προσφορά εργασίας, αρχίζει να μοιάζει μακρινή.

Θυμηθείτε το αρχικό σας κίνητρο

Το να αμφισβητείτε την απόφασή σας να αλλάξετε καριέρα κατά τη διάρκεια μιας μακρόχρονης αναζήτησης εργασίας είναι φυσιολογικό, εξηγεί ο Layfield. “Αναρωτιέστε: “Θα τα καταφέρω ποτέ;””. Αλλά είναι κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων στιγμών που πρέπει να σκεφτείτε τι σας ώθησε να αναζητήσετε μια αλλαγή εξαρχής, λέει. “Το κίνητρό σας είναι η νοοτροπία σας”. Θυμηθείτε, προσθέτει η Lyons, “κάνατε μια σκόπιμη, συνειδητή επιλογή” για να αλλάξετε κατεύθυνση. Σκεφτείτε πώς ο νέος σας τομέας ευθυγραμμίζεται με τις δεξιότητες και τις αξίες σας. Και σκεφτείτε πώς θα σας προσφέρει γνήσια ικανοποίηση και σκοπό. Ο στόχος σας είναι να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και αποφασισμένοι – ακόμη και όταν νιώθετε ότι οι αιτήσεις σας για εργασία απορροφώνται από μια μαύρη τρύπα. “Υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας το “γιατί” σας θα σας βοηθήσει να αναζωπυρώσετε το πάθος σας”, λέει η Lyons.

Μεγιστοποιήστε την ανάπτυξή σας

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια αυτής της ενδιάμεσης φάσης είναι να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας, λέει η Lyons. Εγγραφείτε σε μαθήματα, αποκτήστε πιστοποιήσεις, κάντε πρακτική άσκηση στον κλάδο-στόχο σας και αναλάβετε εργασία με σύμβαση. Αυτό μπορεί να απαιτεί κάποια ταπεινότητα, αλλά είναι απαραίτητο όταν ανταγωνίζεστε έμπειρους υποψηφίους, προσθέτει. Η Lyons θυμάται ότι όταν πιστοποιούνταν ως προπονήτρια καριέρας και στελεχών, αναλάμβανε πελάτες με μόλις 5 δολάρια την ώρα. “Δεν ήμουν ειδικός- μάθαινα και προσπαθούσα να βρω πώς να γίνω καλύτερος”, λέει. Αυτές οι προσπάθειες αποδεικνύουν στους εργοδότες ότι είστε σοβαροί για να πετύχετε στη νέα σας καριέρα, σύμφωνα με τον Layfield. “Δείχνει ότι αναπτύσσετε νέες δεξιότητες και ότι καταβάλλετε ενεργά προσπάθεια για τη μετάβαση”, λέει. Συν τοις άλλοις, παρέχουν φρέσκο υλικό για το βιογραφικό σας σημείωμα.

Ανανεώστε το βιογραφικό σας…

Μιλώντας για βιογραφικά σημειώματα, η Lyons προτείνει να εφαρμόσετε τον “φακό της νέας σας καριέρας” για να ανανεώσετε το δικό σας. Αυτό περιλαμβάνει την εξέταση των περιγραφών θέσεων εργασίας στον τομέα που στοχεύετε, τον εντοπισμό σχετικών εμπειριών και δεξιοτήτων και, στη συνέχεια, την προσαρμογή του βιογραφικού σας σημειώματος ώστε να αναδείξει αυτά τα δυνατά σημεία. Τα βιογραφικά σημειώματα δεν είναι μια εξαντλητική καταγραφή των προηγούμενων επαγγελματικών σας εμπειριών, αλλά “έχουν σκοπό να δείξουν ότι έχετε τις ικανότητες” για να ευδοκιμήσετε σε έναν συγκεκριμένο ρόλο, λέει. Όταν παρατηρείτε αποκλίσεις μεταξύ των απαιτήσεων της θέσης εργασίας και των σημερινών σας δεξιοτήτων, η Lyons συνιστά να επικεντρωθείτε στην ανάπτυξη και ενίσχυση αυτών των τομέων. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του διευθυντή προσλήψεων, λέει ο Layfield. “Ρωτήστε τον εαυτό σας: Τι θα σας έκανε να προσέξετε έναν υποψήφιο; Τι θα τραβούσε το βλέμμα σας σε ένα βιογραφικό σημείωμα; Αυτό μπορεί να σας δώσει σαφήνεια σχετικά με το προς τα πού θέλετε να εργαστείτε”, λέει.

…και να έχετε κατά νου το κενό

Ενώ ένα μικρό κενό στο βιογραφικό σημείωμα δεν αποτελεί γενικά σημαντική ανησυχία, οι εταιρείες τείνουν να προτιμούν τους υποψηφίους που απασχολούνται επί του παρόντος και έχουν μεγάλη ζήτηση, λέει ο Layfield. Γι′ αυτό, ως άτομο που αλλάζει καριέρα, το βιογραφικό σας πρέπει να μετριάσει τις πιθανές ανησυχίες, τονίζοντας τη δέσμευσή σας για επαγγελματική ανάπτυξη. Ο Layfield προτείνει την ενσωμάτωση επικεφαλίδων όπως “Ηγεσία και επαγγελματική ανάπτυξη” για μαθήματα και πιστοποιήσεις, ” Project Highlights” για να παρουσιάσετε την εργασία σε συμβόλαια και ανεξάρτητα έργα, καθώς και ένα τμήμα αφιερωμένο στην “Εθελοντική και ανεξάρτητη εμπειρία”. Ο στόχος είναι να “καθησυχάσετε τους εργοδότες ότι διατηρείτε τις δεξιότητές σας σε εγρήγορση”, εξηγεί.

Στρατηγική δικτύωσης

Ο Layfield συνιστά την έρευνα εταιρειών και τον εντοπισμό εργαζομένων που εργάζονται σε οργανισμούς-στόχους στους επιθυμητούς ρόλους ή σε ελαφρώς υψηλότερες θέσεις. Στη συνέχεια, προσεγγίστε τους για να συνδεθείτε μαζί τους για ενημερωτικές συνεντεύξεις και για να διευρύνετε το δίκτυό σας. Η ενασχόληση με αυτό το προσαρμοσμένο περιεχόμενο, σχολιάζοντας τις αναρτήσεις των άλλων, ενισχύει την προβολή σας και δυνητικά καλλιεργεί συνδέσεις εντός του νέου σας τομέα, προσθέτει.

Μην αποφεύγετε το κενό, αλλά αναδιαμορφώστε το

Αν έχετε φτάσει στο στάδιο της συνέντευξης, “είναι πιθανό ο εργοδότης να έχει αποφασίσει ότι το κενό στο βιογραφικό σας δεν είναι κάτι το σπουδαίο”, λέει ο Layfield. “Αν δεν ρωτήσει γι′ αυτό, δεν τους απασχολεί τόσο όσο εσάς”. Ωστόσο, θα πρέπει οπωσδήποτε να είστε προετοιμασμένοι να μιλήσετε για το τι έχετε κάνει από τότε που απασχοληθήκατε για τελευταία φορά. “Χρησιμοποιήστε το ως ευκαιρία για να επιδείξετε την πρωτοβουλία σας”, λέει η Lyons. Επισημάνετε τα μαθήματα, τα έργα ελεύθερου επαγγελματία και τις εμπειρίες εθελοντισμού. Όταν συζητάτε για την προηγούμενη επαγγελματική σας δραστηριότητα, η Lyons συνιστά να δίνετε έμφαση στις δεξιότητες που αποκτήσατε και όχι σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας.

Διερεύνηση πιθανών μικρών δραστηριοτήτων

“Η προηγούμενη καριέρα σας σας δίνει μια μοναδική αξία που κανείς άλλος δεν έχει”, λέει η Lyons. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία όταν η αλλαγή καριέρας σας διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο και πρέπει να δημιουργήσετε εισόδημα. Σε αυτή την περίπτωση, η επιλογή μιας μικρότερης αλλαγής καριέρας μπορεί να είναι επωφελής, επιτρέποντάς σας να αξιοποιήσετε το υπάρχον δίκτυο και τις δεξιότητές σας, αποκτώντας παράλληλα νέα εμπειρία και διατηρώντας έναν μισθό πιο κοντά στις τρέχουσες αποδοχές σας. Η Lyons συνιστά επίσης να εξετάσετε ρόλους που συνδέουν τον τρέχοντα κλάδο σας με τον κλάδο-στόχο σας. Για παράδειγμα, αν είστε ειδικός μάρκετινγκ που θέλει να μετακινηθεί στη διαχείριση προϊόντων, επικεντρωθείτε σε ρόλους μάρκετινγκ προϊόντων. Το πρόσθετο όφελος αυτής της στρατηγικής; “Θα μάθετε πολλά για το τι θέλετε να κάνετε”, λέει. 

Βάλτε ρυθμό στον εαυτό σας

Η αλλαγή καριέρας είναι μεγάλη υπόθεση. Μπορεί να το ξέρετε αυτό σε ένα διανοητικό επίπεδο, αλλά καθώς η αναζήτηση εργασίας παίρνει περισσότερο χρόνο, και παράλληλα οι αμφιβολίες για τον εαυτό σας παρεισφρέουν, “πρέπει να είστε ιδιαίτερα ευγενικοί με τον εαυτό σας”, λέει ο Layfield. “Η απόρριψη και οι αποτυχίες είναι μέρος της διαδικασίας”. Να θυμάστε, επίσης, ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε πλήρως τη διάρκεια του κενού στο βιογραφικό σας, αλλά μπορείτε να ελέγξετε τις ενέργειες που κάνετε για να το ελαχιστοποιήσετε. Με άλλα λόγια: συνεχίστε να προσπαθείτε να διευρύνετε το δίκτυό σας και να ανακαλύπτετε θέσεις εργασίας. Να είστε υπομονετικοί και να αναγνωρίζετε τα επιτεύγματά σας στην πορεία.

Βασικές αρχές που πρέπει να θυμάστε

  • Υπενθυμίστε στον εαυτό σας πώς ο νέος σας τομέας ευθυγραμμίζεται με τις δεξιότητες και τις αξίες σας για να αναζωπυρώσετε τα κίνητρά σας σε δύσκολες στιγμές.
  • Αναλύστε τις περιγραφές θέσεων εργασίας και προσαρμόστε το βιογραφικό σας χρησιμοποιώντας τον “φακό της νέας σας καριέρας”, εστιάζοντας στις σχετικές εμπειρίες και δεξιότητές σας.
  • Δικτυωθείτε παρακολουθώντας στοχευμένες εκδηλώσεις, συνδεθείτε με επαγγελματίες και επιδιώξτε ενημερωτικές συνεντεύξεις για να αποκτήσετε γνώσεις και πιθανές θέσεις εργασίας.

Μην…

  • Επαναπαύεστε στις αιτήσεις εργασίας για την επόμενη προσφορά σας- επενδύστε ενεργά στην εξέλιξή σας παρακολουθώντας μαθήματα, κάνοντας εθελοντική εργασία ή freelancing στον νέο σας κλάδο.
  • Προσπαθήσετε να κρύψετε το κενό στο βιογραφικό σας κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων για εργασία- αντίθετα, συζητήστε με αυτοπεποίθηση τις δεξιότητες και τις εμπειρίες σας για να αποδείξετε την αξία σας.
  • Είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας καθώς το κενό καριέρας σας διευρύνεται- αποδεχτείτε τις απορρίψεις και τις αποτυχίες ως μέρος της διαδικασίας και βρείτε χρόνο για δραστηριότητες που ανακουφίζουν από το άγχος.

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou