Όλοι γνωρίζουμε τον Jeff Bezos ως ένα από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη. Λίγοι όμως γνωρίζουν την ιστορία του και πως κατάφερε μέσα από διάφορες δυσκολίες να γίνει αυτός που είναι σήμερα. Σύμφωνα με το Forbes, ο Jeff Bezos έχει εκτιμώμενη καθαρή αξία 124 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας τον έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη. Πως κατάφερε όμως να φτάσει εκεί που βρίσκεται σήμερα;

Παιδικά Χρόνια

Ο Jeffrey Preston Bezos γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1964 στο Albuquerque του Νέου Μεξικού. Ένα χρόνο αργότερα, οι γονείς του χώρισαν και από τότε δεν είχε ποτέ επαφή με τον βιολογικό του πατέρα. Τρία χρόνια αργότερα, η μητέρα του, Jackie Gise, παντρεύτηκε τον Michael Bezos, ο οποίος εγκατέλειψε την πατρίδα του στην Κούβα όταν ήταν δεκαπέντε χρονών.

Μεγάλο μέρος της φιλοδοξίας του Jeff Bezos πιθανότατα προήλθε από τον νέο του πατέρα. Ο Mike Bezos προσπαθούσε πάντα να βελτιώσει τον εαυτό του, μαθαίνοντας αγγλικά και δουλεύοντας διάφορες δουλειές για να πληρώσει για την εκπαίδευσή του στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού στο Albuquerque. Μετά το κολέγιο, έγινε μηχανικός στην Exxon Corporation, προκαλώντας την οικογένεια να μετακομίσει στο Τέξας. Μετά από αρκετά χρόνια, μια άλλη εργασία τους έφερε στη Φλόριντα, όπου ο Jeff Bezos φοίτησε στο γυμνάσιο Palmetto στο Μαϊάμι. Ο Jeff Bezos ήταν δημοφιλής στο σχολείο και έγινε πρόεδρος της τάξης και αριστούχος στο τελευταίο έτος.

Σπουδές και αρχικά στάδια καριέρας.

Μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο, ο Bezos αποφάσισε να εγγραφεί στο πρόγραμμα φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Princeton. Ωστόσο, σύντομα συνειδητοποίησε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν πολύ δύσκολο γι ‘ αυτόν, οπότε άλλαξε σε διπλό πτυχίο με θέμα την Ηλεκτρολογία και την Επιστήμη των Υπολογιστών. 

Μετά την αποφοίτησή του το 1986, ανέλαβε μια σειρά θέσεων εργασίας, πριν ενταχθεί σε μία επενδυτική τράπεζα της Νέας Υόρκης το 1990. Σύντομα διορίστηκε ανώτερος αντιπρόεδρος, και όντας ο νεότερος της εταιρείας, ο Bezos ήταν υπεύθυνος για την εξέταση των επενδυτικών δυνατοτήτων του Διαδικτύου. Το 1994 εγκατέλειψε την δουλειά του και μετακόμισε στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον για να ανοίξει ένα online βιβλιοπωλείο.

Η ίδρυση της Άμαζον

Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα του για την Amazon, και ο μελλοντικός Διευθύνων Σύμβουλος άρχισε να κάνει μια λίστα με 20 πιθανές κατηγορίες προϊόντων για πώληση στο Διαδίκτυο. Η εταιρεία λειτουργούσε έξω από το γκαράζ του σπιτιού του Bezos στο προαστιακό Σιάτλ της Ουάσινγκτον. Με σχεδόν καμία δημοσιότητα, οι πωλήσεις απογειώθηκαν αμέσως. “Μέσα στις πρώτες μέρες, ήξερα ότι αυτό θα ήταν τεράστιο”, δήλωσε ο Bezos στην Time. “Ήταν προφανές ότι βρισκόμασταν σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από ό, τι τολμούσαμε ποτέ να ελπίζουμε.” Μέσα στον πρώτο μήνα μετά την κυκλοφορία της τον Ιούλιο του 1995, η Amazon πούλησε βιβλία σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ και σε 45 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η Amazon έγινε γρήγορα ηγέτης στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Τον Ιούνιο του 1998 άρχισε να πωλεί CD και αργότερα εκείνο το έτος πρόσθεσε βίντεο. Το 1999 ο Bezos πρόσθεσε δημοπρασίες στον ιστότοπο και επένδυσε σε άλλα εικονικά καταστήματα. Η επιτυχία της Amazon ενθάρρυνε άλλους λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων αλυσίδων βιβλίων, να δημιουργήσουν ηλεκτρονικά καταστήματα. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της Amazon, ο Bezos προσπάθησε να συγκεντρώσει χρήματα προβλέποντας πωλήσεις 74 εκατομμυρίων δολαρίων έως το 2000, υποτιμώντας κατά πολύ την πραγματικότητα: πωλήσεις 1,64 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο το 1999.

Από το 2021, η Amazon είναι ο μεγαλύτερος διαδικτυακός λιανοπωλητής στον κόσμο, πάροχος έξυπνων ηχείων, υπηρεσία cloud computing, αλλά και υπηρεσία ζωντανής ροής (Twitch). Το 2021, ξεπέρασε τη Walmart ως ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής στον κόσμο εκτός Κίνας, οδηγούμενος σε μεγάλο βαθμό από το πρόγραμμα συνδρομής επί πληρωμή, Amazon Prime, το οποίο έχει πάνω από 200 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως. Σήμερα, η Amazon συγκαταλέγεται ως ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιωτικός εργοδότης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τζεφ Μπέζος φτάνει στο διάστημα

Τον Σεπτέμβριο του 2000, ο Bezos ίδρυσε την Blue Origin, μια εταιρεία που είχε ως στόχο να εξερευνήσει το διάστημα. Ο Bezos έχει από καιρό εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα διαστημικά ταξίδια και την ανάπτυξη της ανθρώπινης ζωής στο ηλιακό σύστημα. Μετά την ίδρυσή της, η Blue Origin διατήρησε χαμηλό προφίλ μέχρι το 2006, όταν αγόρασε ένα μεγάλο κομμάτι γης στο Δυτικό Τέξας για εγκατάσταση εκτόξευσης και δοκιμής. Αφού η εταιρεία κέρδισε την προσοχή του κοινού στα τέλη της δεκαετίας του 2000, ο Bezos έδειξε επιπλέον το ενδιαφέρον του για τη μείωση του κόστους των διαστημικών ταξιδιών για τους ανθρώπους, αυξάνοντας παράλληλα την ασφάλεια των εξωγήινων ταξιδιών. Τον Νοέμβριο του 2015, το διαστημικό όχημα New Shepard της Blue Origin εκτοξεύτηκε με επιτυχία στο διάστημα.

Η αγορά της Washington Post

Τον Αύγουστο του 2013, ο Bezos αγόρασε την Washington Post για 250 εκατομμύρια δολάρια. Λίγα χρόνια αργότερα, το κοινό και η κυκλοφορία του εξερράγησαν, ξεπερνώντας τους New York Times για πρώτη φορά από την άποψη των μοναδικών χρηστών διαδικτύου στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2015. Τον Ιανουάριο του 2016, ο Bezos ξεκίνησε την προσπάθεια του για να επανεφεύρει την εφημερίδα ως εταιρεία μέσων και τεχνολογίας, ανακατασκευάζοντας τα ψηφιακά μέσα, τις κινητές πλατφόρμες και το λογισμικό ανάλυσης. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών ιδιοκτησίας, ο Bezos κατηγορήθηκε ότι είχε πιθανή σύγκρουση συμφερόντων με την εφημερίδα. Ο Bezos και το συντακτικό συμβούλιο της εφημερίδας απέρριψαν τις κατηγορίες ότι ελέγχει νόμιμα το περιεχόμενο της εφημερίδας και ο Bezos διατηρεί την ανεξαρτησία της εφημερίδας. Μετά από μια αύξηση του αναγνωστικού κοινού στο διαδίκτυο το 2016, η Washington Post ήταν κερδοφόρα για πρώτη φορά από τότε που ο Bezos πραγματοποίησε την αγορά το 2013.

Δημοσιεύθηκε από admin