Έχουν ειπωθεί πολλές φράσεις για τη δημιουργικότητα, αλλά μία που ξεχωρίζει σε επιχειρηματικό επίπεδο αποδίδεται στον John Cleese – “Αν θέλετε δημιουργικούς εργαζόμενους, δώστε τους αρκετό χρόνο για να παίξουν.” Ο Cleese προτείνει ότι αν οι επιχειρήσεις επιθυμούν καινοτόμους εργαζόμενους, θα πρέπει να τους παρέχουν επαρκή χρόνο για να ασχοληθούν με το παιχνίδι.

Ωστόσο, πολλοί οργανισμοί αποτυγχάνουν να ενθαρρύνουν τα μέλη τους να καινοτομούν, να φιλοδοξούν να ξεπεράσουν το status quo και απλώς να διασκεδάσουν. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να ξεφύγετε από μια δημιουργική ρουτίνα.

Γιατί η δημιουργικότητα στις επιχειρήσεις έχει σημασία

Σύμφωνα με το Award Creativity Score (ACS) της McKinsey & Company, υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των οικονομικών επιδόσεων ενός οργανισμού και της προτίμησής του στη δημιουργικότητα (ή τουλάχιστον στην κατάκτηση βραβείων δημιουργικότητας). Από τις επιχειρήσεις που θεωρήθηκαν δημιουργικές σύμφωνα με τις μετρήσεις της McKinsey, το 67% παρουσίασε αύξηση εσόδων άνω του μέσου όρου, το 70% εμφάνισε απόδοση προς τους μετόχους άνω του μέσου όρου και το 74% σημείωσε καθαρή επιχειρηματική αξία άνω του μέσου όρου.

Γιατί τέτοιες εντυπωσιακές αποδόσεις για την επίδειξη φαντασίας και εφευρετικότητας; Με απλά λόγια, η δημιουργικότητα οδηγεί τελικά στην καινοτομία και η καινοτομία δημιουργεί αξία. 

Είτε μέσω των προϊόντων που δημιουργούν, είτε μέσω των υπηρεσιών που προσφέρουν, είτε μέσω του τρόπου με τον οποίο τοποθετούνται για να προσεγγίσουν τους πελάτες τους, η πλειοψηφία αυτών που κατατάσσονται ως οι πιο καινοτόμοι οργανισμοί στον κόσμο είναι και οι πιο πολύτιμοι. Αυτό ισχύει στην κατάταξη της Boston Consulting Group, η οποία χρησιμοποίησε δημοσκόπηση σε 1.600 επαγγελματίες της καινοτομίας για να δημιουργήσει έναν κατάλογο με τις 50 πιο καινοτόμες εταιρείες του 2021. Η δημιουργική σκέψη είναι ζωτικής σημασίας για την εξεύρεση νέων, καινοτόμων λύσεων για την ικανοποίηση των αναγκών των πελατών ή την επίλυση των πιο πιεστικών προβλημάτων τους – ακόμη και, και ίσως ειδικά, των προβλημάτων που δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει.

Ο Steve Jobs είπε χαρακτηριστικά: “Πολλές φορές, οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι θέλουν μέχρι να τους το δείξεις”. Προϊόντα όπως το iPod, το iPhone και το iPad μαρτυρούν την επιτυχία αυτής της νοοτροπίας. Αλλά η δημιουργικότητα είναι εξίσου σημαντική για τη διατήρηση της πελατειακής σας βάσης όσο και για την αύξησή της.

Για παράδειγμα, η βασική μορφή και η χρησιμότητα ενός iPhone της Apple δεν έχουν αλλάξει πολύ από την εισαγωγή του το 2007. Ωστόσο, τα τελευταία 15 χρόνια, η εταιρεία προβαίνει συνεχώς σε μικρές αλλά σημαντικές καινοτομίες στη συσκευή. Μια εξελισσόμενη διεπαφή χρήστη, μεγαλύτερη οθόνη, προηγμένες κάμερες και βιομετρική αναγνώριση – όλα αυτά έχουν μετατρέψει την κάποτε πρωτότυπη συσκευή σε ένα διαισθητικό, απαραίτητο αξεσουάρ για επαγγελματική και προσωπική χρήση. 

Πέρα από το τι σημαίνει για το τελικό σας αποτέλεσμα και την απήχησή σας στους πελάτες και τους επενδυτές, η δημιουργικότητα ωφελεί την επιχείρησή σας και με άλλους τρόπους.

Πρώτον, η δημιουργικότητα ενισχύει την απόδοση. Η καινοτόμος σκέψη ωθεί τις ιδέες προς τα εμπρός, ακόμη και όταν αυτές φαίνονται αντιφατικές ή εκτός πλαισίου. Η ενθάρρυνσή της δημιουργεί ένα περιβάλλον συνεργασίας και επίλυσης προβλημάτων που δίνει σε ολόκληρη την ομάδα σας συμμετοχή στο αποτέλεσμα. 

Μια τέτοια συλλογική επίλυση προβλημάτων δεν ενισχύει μόνο την απόδοση αλλά και την ικανοποίηση στον χώρο εργασίας. Κάνει τον οργανισμό σας ελκυστικό και για τα κορυφαία ταλέντα. Ακόμη και σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον, η επέκταση του μυαλού σε νέους ορίζοντες παρέχει στους εργαζόμενους μια νέα αίσθηση σκοπού, αξίας και υπερηφάνειας γνωρίζοντας ότι αυτό που κάνουν κάνει τη διαφορά.

Εμπόδια στην οργανωτική δημιουργικότητα

Εάν η δημιουργικότητα είναι τόσο σημαντική, τότε γιατί τόσοι πολλοί οργανισμοί αποτυγχάνουν να την θέσουν ως προτεραιότητα; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι. 

Για ορισμένους οργανισμούς, είναι επειδή λειτουργούν σε έναν κλάδο που δεν συνδέεται παραδοσιακά με την καινοτομία, όπως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή τα λογιστικά γραφεία. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι η καινοτομία δεν αφορά μόνο τη δημιουργία νέων πραγμάτων. Αφορά επίσης την εξεύρεση νέων τρόπων για να γίνουν οι διαδικασίες και οι ροές εργασίας πιο αποτελεσματικές. Συχνά περιλαμβάνει τον εντοπισμό και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την εξάλειψη των σημείων συμφόρησης και τη μείωση του αριθμού των κουραστικών, χειροκίνητων εργασιών. Για να το κάνετε αυτό, απαιτείται να εγκαταλείψετε τη νοοτροπία ότι η δημιουργικότητα δεν αποτελεί μέρος της δουλειάς ή του κλάδου σας. 

Άλλοι οργανισμοί αποτυγχάνουν να αγκαλιάσουν τη δημιουργικότητα επειδή έχουν τη νοοτροπία “μη διορθώνεις ό,τι δεν είναι χαλασμένο”. Πάντα έκαναν τα πράγματα με έναν συγκεκριμένο τρόπο και δεν βλέπουν την ανάγκη να αλλάξουν, μια στάση που μπορεί να οδηγήσει σε στασιμότητα. Όταν συμβαίνει αυτό, ένας έξυπνος ανταγωνιστής – αυτός που ενθαρρύνει τη δημιουργική σκέψη, εξορθολογίζει τις διαδικασίες και αυτοματοποιεί τις χαμηλής αξίας, χειροκίνητες εργασίες για να δώσει στους υπαλλήλους περισσότερο χρόνο για αυτά που έχουν σημασία – μπορεί να αφήσει τον στάσιμο οργανισμό να αγωνίζεται να συμβαδίσει.

Ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητα της ομάδας σας

Πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτή τη συλλογική εφευρετικότητα και φαντασία; 

Όπως σημειώνεται στο απόσπασμα από τον John Cleese, ξεκινά με το να δώσετε στην ομάδα σας το χρόνο να χρησιμοποιήσει την ευφυΐα της για να διασκεδάσει. Αν και η αυτοματοποίηση και η δημιουργικότητα δεν συμβαδίζουν πάντα, η αυτοματοποίηση μπορεί να αντιμετωπίσει χειροκίνητες, χρονοβόρες και επαναλαμβανόμενες εργασίες, απελευθερώνοντας χρόνο για εσάς και την ομάδα σας να εξερευνήσετε τη δημιουργική σας πλευρά.

Στη συνέχεια, δημιουργήστε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την ομότιμη δέσμευση και την ανταλλαγή ιδεών. Δεν χρειάζεται να αναδιαμορφώσετε τον χώρο του γραφείου σας σε ένα γιγαντιαίο υπαίθριο αίθριο, αλλά ούτε και να περιορίσετε τους υπαλλήλους σας στα γραφεία τους ή στους θαλάμους τους. Διαμορφώστε χώρο και χρόνο όπου οι δημιουργοί μπορούν να συναντιούνται και να συζητούν την κατάσταση της εταιρείας σε τακτικό πρόγραμμα. Οι ασκήσεις ομαδικής δημιουργίας είναι εξαιρετικά εργαλεία για να βγάλουν τους ανθρώπους έξω από τις ζώνες άνεσής τους και να σκεφτούν πέρα από την τυπική καθημερινή τους δουλειά. Κάντε ό,τι χρειάζεται για να δείξετε στους υπαλλήλους σας ότι αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας και ότι οι ιδέες τους – είτε είναι προσγειωμένες είτε μεγαλεπήβολες – μπορούν να επηρεάσουν θετικά όλους.

Τέλος, ενεργήστε με βάση τις καλές ιδέες και επιβραβεύστε τη δημιουργική οξυδέρκεια της ομάδας σας. Δεν αρκεί να λέτε ότι θέλετε έξυπνους και πολυμήχανους ομαδικούς παίκτες- είναι απαραίτητο να δώσετε ζωή σε αυτές τις έννοιες. Εντοπίστε την έμπνευση όταν προκύπτει, ενσωματώστε τις έννοιες που βοηθούν την εταιρεία σας να προχωρήσει μπροστά και ανταμείψτε εκείνους που την υλοποιούν.

Η υιοθέτηση των υψηλών φιλοδοξιών που ενσαρκώνει η ομάδα σας αναπόφευκτα κάνει τον οργανισμό σας να ξεχωρίζει. Επηρεάζει μια κουλτούρα όπου οι καλύτεροι και εξυπνότεροι θέλουν να εργαστούν, το σημερινό και μελλοντικό κοινό θέλει να συμμετάσχει και το δημιουργικό πνεύμα ευδοκιμεί.

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou