«Άδεια Ψυχικής Υγείας». Πως σου ακούγεται αυτό;

Είσαι εργαζόμενος. Δεν έχεις προγραμματίσει διακοπές εδώ και 1-2 χρόνια. Έχουν περάσει πολλοί ‘τόνοι’ εργασίας από τα χέρια σου, έχεις συσσωρεύσει αρκετό εργασιακό στρες μέχρι στιγμής και νιώθεις ότι υπολειτουργείς. Δεν είσαι μόνος. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 1/3 των εργαζομένων ‘προσποιούνται’ κάποια αρρώστια για να πάρουν αναρρωτική άδεια, κι αυτό επειδή χρειάζονται νοητική και ψυχική ξεκούραση.

Η λύση (το οποίο είναι περισσότερο ανάγκη) ονομάζεται «άδεια ψυχικής υγείας». Τι είναι όμως αυτή; Η «άδεια ψυχικής υγείας» είναι μια αναρρωτική άδεια ενός ή δύο ημερών, που παίρνει ο υπάλληλος για λόγους  που δεν εμπερικλείουν σωματική ασθένεια. Δυστυχώς, η ψυχική υγεία δεν αντιμετωπίζεται το ίδιο σοβαρά όσο η σωματική, αν και είναι εξίσου σοβαρή.

Πότε τη χρειάζεσαι

Η Amy Morin, ψυχολόγος και contributor στην ιστοσελίδα Forbes, αναφέρει ότι για να προσφέρεις στην εργασία σου, πρέπει να έχεις ένα ικανοποιητικό επίπεδο ψυχικής υγείας. Οι πιο σημαντικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να πάρει μια «άδεια ψυχικής υγείας», όπως αναφέρει η ίδια, είναι:

  • Όταν σε αποσπά από τη δουλειά σου κάτι για το οποίο χρειάζεται επειγόντως επίλυση
  • Όταν έχεις παραμελήσει τον εαυτό σου
  • Όταν χρειάζεσαι ψυχική υποστήριξη από κάποιον επαγγελματία

Γιατί οι μάνατζερ πρέπει να νοιάζονται για τη ψυχική ηρεμία των υπαλλήλων τους

Το Κέντρο Πρόληψης και Υγείας στις ΗΠΑ έχουν υπολογίσει το κόστος των ψυχικών ασθενειών και των επακόλουθων τους (όταν αυτές οι ψυχικές ασθένειες δεν τύχουν αντιμετώπισης) κοντά $105 δις ετησίως. Μειωμένη παραγωγικότητα, απουσίες από τη δουλειά και αυξημένα κόστη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που οδηγούν σε αυτό το αστρονομικό ποσό.

Ο Εργοδότης που πήγε Viral

Πριν από μερικές μέρες, η Mandalyn Parker (web developer) έστειλε το εξής email στους συναδέλφους και το αφεντικό της:

Γεια σου ομάδα,

Παίρνω τη σημερινή και αυριανή μέρα για να εστιάσω στη ψυχική μου υγεία. Ευελπιστώ ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα επιστρέψω ανανεωμένη και πίσω στο 100% των δυνατοτήτων μου.

Ευχαριστώ,

Mandalyn

Ανάμεσα στις απαντήσεις που έλαβε η Mandalyn, ήταν κι αυτή του αφεντικού της. Ο οποίος, αντί να εξοργιστεί ή να την τιμωρήσει που αφήνει τη δουλειά της για τέτοιο λόγο, της έστειλε αυτό:

Γεια σου Mandalyn,

Ήθελα απλά να σε ευχαριστήσω προσωπικά που στέλνεις emails σαν κι αυτό. Κάθε φορά που το κάνεις, το χρησιμοποιώ ως υπενθύμιση της σημαντικότητας του να χρησιμοποιεί κάποιος την αναρρωτική του άδεια για να φροντίσει τη ψυχική του υγεία. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη πολιτική σε όλες τις εταιρείες. Είσαι ένα παράδειγμα για όλους μας, και συνεισφέρεις στην αντιμετώπιση του στίγματος της ψυχικής υγείας, κάτι που θα μας κάνει να φέρνουμε το 100% του εαυτού μας στη δουλειά.

Ben Congleton

(Η απάντηση αυτή έχει δημοσιευθεί στις μεγαλύτερες ιστοσελίδες που καταπιάνονται με θέματα επιχειρήσεων)

Ο Ben Congleton, CEO της εταιρείας Olark, η απάντηση του οποίου πήγε viral

1 στους 5 υπαλλήλους πάσχει από ψυχική πάθηση

Το Αμερικανικό Κέντρο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, υπολογίζει ότι μόνο το 17% του πληθυσμού των ΗΠΑ εργάζεται με καλή ψυχική υγεία, ενώ 1 στους 5 εργαζόμενους μπορεί να διαγνωστεί –οποιαδήποτε στιγμή- με κάποια ψυχική πάθηση. Οπόταν, κάποιος μπορεί να αντιληφθεί τη σημασία του όχι μόνο να παρέχεται αυτός ο τύπος άδειας από τις επιχειρήσεις στους υπαλλήλους, αλλά και οι ίδιοι οι υπάλληλοι να τις χρησιμοποιούν όποτε τις χρειαστούν.

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Head of Ergodotisi, ergodotisi.com

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *