Πρώην Υπουργός Οικονομικών στην Ελλάδα, σήμερα είναι Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.

Έχει σπουδάσει οικονομικά στην Αγγλία (London School of Economics). Κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και Διδακτορικό δίπλωμα από την Σχολή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics). Μετά τις σπουδές του, εργάστηκε επί 10 χρόνια στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στη Γαλλία, δίδασκε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο ενώ ήταν σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμμετείχε σε διάφορες διεθνείς Ομάδες Σκέψεις.

Στην Ελληνική κυβέρνηση υπηρέτησε ως υπουργός του υπουργικού συμβουλίου, βουλευτής και ευρωβουλευτής. Ως Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος στην αρχή της κρίσης της Ευρωζώνης, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό και τη διαπραγμάτευση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ως Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ακολούθησε πολιτικές για την προώθηση της ατζέντας της βιώσιμης ανάπτυξης της Ελλάδας.

Μετά την αποχώρηση του από το δημόσιο αξίωμα, το έργο του επικεντρώθηκε σε ζητήματα ανάλυσης και διακυβέρνησης σχετικά με την οικονομική και χρηματοπιστωτική πολιτική. Σήμερα είναι Καθηγητής στο Τμήμα Διακρατικής Διακυβέρνησης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (EUI), ως  επικεφαλής του έργου «Μετατροπή της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης», σκοπός του οποίου είναι να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των αναδυόμενων νέων συμφωνιών παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Είναι ένας εξαιρετικός δημόσιος ομιλητής με μια σημαντική και συναρπαστική ιστορία που πρέπει να πει κανείς. Μια ιστορία που είπε μέσα από τα μάτια όχι ενός απλού παριστάμενου αλλά ενός από τους πρωταγωνιστές της! Μια έγκυρη φωνή για τη μελλοντική κατεύθυνση της Ευρώπης και την εξέλιξη του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πέρα από δεινός ομιλητής, αφηγείται την ιστορία μέσα από τα μάτια ενός πρωταγωνιστή αποτελώντας μια έγκυρη φωνή για τη μελλοντική κατεύθυνση της Ευρώπης και την εξέλιξη του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η Ομιλία του

“Whatever It Takes” – Αντιμετώπιση προκλήσεων και πλοήγηση της αλλαγής στην Ευρώπη 

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από τη μοναδική θέση που του εξασφαλίζει η εμπειρία του, ως πρώην υπουργός Οικονομικών και βασικός διαπραγματευτής του πρώτου Μνημονίου, μπορεί να σχολιάσει και να δώσει πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία της ΕΕ, τις αντιφάσεις της και τις δυνάμεις που την ωθούν προς τα εμπρός ή την κρατούν πίσω. Υπήρξε πρωταγωνιστής μιας από τις πιο κρίσιμες περιόδους για την Ελλάδα και την Ευρώπη και διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην ευρωπαϊκή λήψη αποφάσεων τόσο διαπραγματευόμενος το πρώτο σχέδιο διάσωσης με την Τρόικα όσο και καθοδηγώντας τον νομό μέσω σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Εξού και πλήρωσε το πολιτικό τίμημα γι ‘αυτό.

Στην Life Changing Ideas ομιλία του, θα μας δώσει πληροφορίες και ιδέες όπως τις αναλύει στα βιβλία του τα οποία έχουν τύχει διεθνούς αναγνώρισης. 

Στο βιβλίο του Game Over – Η αλήθεια για την κρίση, αναφέρεται στην ιστορία των ετών κατά τα οποία η Ελλάδα άλλαξε την Ευρώπη και αναβίωσε τον κόσμο. Πρόκειται για ένα πραγματικό πολιτικό θρίλερ μιας χώρας που οδηγήθηκε από τα τα λάθη του παρελθόντος σε πρωτοφανείς ενέργειες με τεράστιες οδυνηρές συνέπειες. Μια ιστορία για τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν  γεγονότα προσπαθώντας να ανταποκριθούν σε ταχέως εξελισσόμενες περιστάσεις συχνά εκτός του δικού τους ελέγχου, τις αποφάσεις που έλαβαν και τις συχνά απρόβλεπτες συνέπειές τους.

Στο επόμενο βιβλίο του Whatever It Takes – Η μάχη της μετά την κρίση Ευρώπης, πραγματεύεται την ανάγκη για αναδιάρθρωση εξουσιών, αν όχι ολοκαίνουργια διευθέτηση του μοιράσματος της εξουσίας εντός της ΕΕ. Υποστηρίζει πως θα πρέπει να επανεξεταστεί η οικονομική, κοινωνική και θεσμική αρχιτεκτονική της Ένωσης και προτείνει τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί το βαθύ δημοκρατικό έλλειμμα που υπονομεύει τη νομιμότητά της ως δημοκρατικής οντότητας.

Tην ομιλία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου “Whatever It Takes” – Αντιμετώπιση προκλήσεων και πλοήγηση της αλλαγής στην Ευρώπη που θα γίνει στo Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στις 27 Φεβρουαρίου, ώρα 18:00-20:00, χορηγεί η Ελληνική Τράπεζα. Εισιτήρια μπορείτε να βρείτε εδώ.

Λίγα λόγια για τη Life Changing Ideas 

Η  Life Changing Ideas αποτελεί σειρά ομιλιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και της Globaltraining αποτελούμενη από επτά εμπνευσμένες ομιλίες από διάσημους ομιλητές που προέρχονται από τον κόσμο του management, της χρηματοδότησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της πολιτικής, της ψυχαγωγίας, του αθλητισμού και της επιστήμης και οι οποίοι έχουν επιφέρει αλλαγές με το έργο και τις ιδέες τους.

Κάθε χρόνο η σειρά γίνεται στη Λευκωσία και στη Λεμεσό και επικεντρώνεται σε θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του σήμερα, δίνοντας έμπνευση κάθε φορά σε ένα ευρύ  ακροατήριο στην Κύπρο, μέσα από δυναμικές και διαδραστικές ομιλίες, δίνοντας την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να υποβάλουν ερωτήσεις

Την σειρά ομιλιών στηρίζει η ΟΠΑΠ Κύπρου και η CYTA. Χορηγός επικοινωνίας είναι η Digital Tree.

Οι ομιλίες του “Life Changing Ideas” είναι ανοιχτές προς το ευρύ κοινό και οργανώνονται στο χώρο του CINE STUDIO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και στο  Ριάλτο στη Λεμεσό, μεταξύ 18.00 και 20.00. Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Οι επόμενοι ομιλητές:

George Papaconstantinou | 27 Φεβρουαρίου, 2020, Λευκωσία | Αντιμετώπιση των προκλήσεων και πλοήγηση της αλλαγής στην Ευρώπη

Linda Plano | 26 Μαρτίου, 2020, Λεμεσός | To τέλειο pitch 

Amy Cuddy | 23 Απριλίου, 2020, Λευκωσία | Παρουσία (Προκαταλήψεις και στερεότυπα) 

Φίλιος Αντρέου | 14 Μαΐου, 2020, NICOSIA | Επιτάχυνση Πωλήσεων 

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Head of Ergodotisi, ergodotisi.com

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *