Ορθογραφικά

Ορθογραφικά και συντακτικά λάθη μπορούν να χαλάσουν την εικόνα ενός φαινομενικά αψεγάδιαστου βιογραφικού. Καλό είναι να δείχνουμε το βιογραφικό μας σε κοντινούς μας ανθρώπους για να ρίχνουν μια «φρέσκα ματιά». Επίσης, το να διαβάζουμε το βιογραφικό μας δυνατά μπορεί να βοηθήσει. Αν δεν ακούγεται σωστά, μάλλον δεν είναι σωστό!

Εστίαση σε καθήκοντα αντί κατορθώματα

Εστίασε περισσότερο στις προσωπικές σου επιτυχίες αντί να παραθέτεις απλά τα καθήκοντα σου. Σκέψου επιτυχημένες ενέργειες που έχεις κάνει και το τι απέφεραν στην εταιρεία.

Clichés

Το να χρησιμοποιείς κλισέ του τύπου “good communicator”, “can-do-attitude” και “team player” χωρίς να το αποδεικνύεις με γεγονότα ή παραδείγματα, δεν επικοινωνείς αρκετή (έως καθόλου) αξία και οποιοσδήποτε διαβάζει το βιογραφικό σου, απλά θα αποκλείσει από το μυαλό του αυτές τις εκφράσεις. Είναι προτιμότερο να δώσεις έμφαση στις ικανότητες σου και να δώσεις μερικά παραδείγματα όπου τις χρησιμοποίησες.

Ασυνεπείς πληροφορίες

Ημερομηνίες που δεν ταιριάζουν και γενικά ασυνέπειες στις πληροφορίες, όχι μόνο δεν κάνουν την καλύτερη εντύπωση, αλλά θα σε λούσουν με κρύο ιδρώτα όταν ο συνεντευξιαστής ζητήσει διευκρινήσεις σχετικά με τις ασυνεπείς πληροφορίες.

Κακός σχεδιασμός

Εκτός και αν κάνεις αίτηση για θέση Designer, το βιογραφικό σου καλύτερα να μην είναι ένα… έργο τέχνης! Το μόνο που χρειάζεται είναι να χρησιμοποιήσεις ένα καλό font όπως Arial ή Times New Roman σε ένα καθαρό document. Φρόντισε να είναι ευκολοδιάβαστο και κάνε το save σε μορφή που μπορεί να ανοιχτεί σαν email attachment όπως Word doc ή PDF.

Αποτυχία τροποποίησης

Πρέπει να τροποποιείς το βιογραφικό σου για να είναι όσο πιο σχετικό γίνεται με τη θέση εργασίας για την οποία αιτείσαι. Χρησιμοποίησε τις πιο σχετικές με τη θέση ικανότητες σου, όπως επίσης και σχετικά επιτεύγματα. Βασίσου σε keywords που περιέχονται στην αγγελία.  

Κενά στις ημερομηνίες

Τα κενά στις ημερομηνίες μπορεί να θεωρηθούν ως κακό σημάδι. Γέμισε εκείνες τις περιόδους με σεμινάρια που τυχόν παρακολούθησες, κάποια σχετική εκπαίδευση, freelance εργασία εάν έχεις κάνει μερική, ή κάποια ταξίδια στο εξωτερικό. Είναι καλύτερα να δικαιολογήσεις τα κενά παρά να τα αφήσεις στη φαντασία του εργοδότη.

Υπερβολικά μεγάλο σε έκταση

Το βιογραφικό σου δεν είναι… μυθιστόρημα! Αν ο εργοδότης δεν έχει πειστεί στις πρώτες δύο σελίδες, δύσκολα θα τον πείσουν οι υπόλοιπες τέσσερις. Κράτα το μικρό (μάξιμουμ 2 σελίδες) και περιεκτικό.

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Head of Ergodotisi, ergodotisi.com

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *