Σύμφωνα με τη συγγραφέα της Forbes, Tracy Brower, αν και η ενσυναίσθηση ήταν πάντα μια πολύ σημαντική ικανότητα για τους ηγέτες, πλέον έχει πάρει ένα καινούργιο νόημα. Νέες έρευνες αποδεικνύουν τη σημασία της σε πάρα πολλούς τομείς, από την καινοτομία έως και την ικανότητα συγκράτησης.  Η ηγεσία απαιτεί έναν καλό συνδυασμό όλων των ειδών δεξιοτήτων για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για δέσμευση, ευτυχία και απόδοση. Η ενσυναίσθηση βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κάποιος ηγέτης.

Οι επιπτώσεις του στρες

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι βιώνουν πολλαπλά είδη άγχους από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας και του τρόπου με τον οποίο οι ζωές μας και οι δουλειές μας έχουν ανατραπεί, η ενσυναίσθηση καθίσταται ζωτικής σημασίας.

  • Ψυχική Υγεία: Μια παγκόσμια μελέτη της Qualtrics διαπίστωσε ότι το 42% των ανθρώπων έχουν βιώσει μείωση της ψυχικής τους υγείας. Συγκεκριμένα, το 67% των ανθρώπων αντιμετωπίζουν αυξήσεις στο στρες, ενώ το 57% έχει αυξημένο άγχος και το 54% είναι συναισθηματικά εξαντλημένοι. Το 53% των ανθρώπων είναι λυπημένοι, το 50% είναι ευέξαπτοι, το 28% δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, το 20% χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει τις εργασίες του, το 15% δυσκολεύεται να σκεφτεί και το 12% δυσκολεύεται να ασχοληθεί με πολλά πράγματα ταυτόχρονα.
  • Προσωπική Ζωή: Σύμφωνα με το Occupational Health Science, ο ύπνος μας διακυβεύεται όταν αισθανόμαστε άγχος στην εργασία. Έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις βρήκε ότι όταν οι εργαζόμενοι λαμβάνουν αγενή e-mails στην εργασία, τείνουν να βιώνουν αρνητικότητα και διάχυση στην προσωπική τους ζωή και ιδιαίτερα με τους συνεργάτες τους. Επιπλέον, μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο Carleton διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι βιώνουν αγένεια στην εργασία, τείνουν να αισθάνονται λιγότερο ικανοί στην ανατροφή των παιδιών τους.
  • Απόδοση, κύκλος εργασιών και εμπειρία πελατών: Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Academy of Management Journal διαπίστωσε ότι όταν κάποιος γίνεται δέκτης απρεπούς συμπεριφοράς στην εργασία, τότε είναι λιγότερο πιθανό να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους. 

Η ενσυναίσθηση συμβάλλει σε θετικά αποτελέσματα

Η ενσυναίσθηση μπορεί να είναι ένα ισχυρό αντίδοτο και να συμβάλει θετικά. Μια νέα μελέτη 889 εργαζομένων από την Catalyst διαπίστωσε ότι η ενσυναίσθηση έχει κάποια σημαντικά εποικοδομητικά αποτελέσματα, με τα σημαντικότερα από αυτά να συμπεριλαμβάνουν την καινοτομία, συμμετοχή, ένα χώρο εργασίας χωρίς αποκλεισμούς, και τέλος ότι οι εργαζόμενοι ήταν σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εργασίας και της ζωής τους.

Επιπλέον, έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι είδαν τους φίλους τους να αντιμετωπίζουν απειλές, βίωσαν δραστηριότητα στο ίδιο μέρος του εγκεφάλου τους που επηρεάστηκε όταν απειλήθηκαν προσωπικά.

Ηγέτες με ενσυναίσθηση

Οι ηγέτες μπορούν να επιδείξουν ενσυναίσθηση με δύο τρόπους. Πρώτον, μπορούν να εξετάσουν τις σκέψεις κάποιου άλλου μέσω της γνωστικής ενσυναίσθησης (π.χ “τι θα έκανα στη θέση του/της;”). Οι ηγέτες μπορούν επίσης να επικεντρωθούν στα συναισθήματα ενός ατόμου χρησιμοποιώντας συναισθηματική ενσυναίσθηση (π.χ “το να είμαι στη θέση του θα με έκανε να νιώσω καλύτερα”). Παρ’όλα αυτά, οι ηγέτες είναι πιο επιτυχημένοι όταν εκφράζουν τις ανησυχίες τους και ρωτούν άμεσα για τις προκλήσεις και στη συνέχεια ακούν τις απαντήσεις των εργαζομένων.

Οι ηγέτες δεν χρειάζεται να είναι ειδικοί στην ψυχική υγεία για να αποδείξουν ότι νοιάζονται και δίνουν προσοχή.  Επίσης, οι ηγέτες μπορούν να εκπαιδευτούν σχετικά με την υποστηρίξη που παρέχει η εταιρεία για την ψυχική υγεία, ώστε να μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τους πόρους για πρόσθετη βοήθεια.

Τέλος, οι εργαζόμενοι τείνουν να εμπιστεύονται τους ηγέτες και να αισθάνονται μεγαλύτερη αίσθηση δέσμευσης όταν υπάρχει ευθυγράμμιση μεταξύ του τι λέει και κάνει ο ηγέτης. Όλη αυτή η κατανόηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται κάποιος άλλος πρέπει να μετατραπεί σε συμπόνια και δράση. Η ενσυναίσθηση στη δράση είναι η κατανόηση των αγώνων ενός εργαζομένου και η προσφορά βοήθειας.

Δείτε επίσης: 12 Συμβουλές για να γίνεις ένας ηγέτης με θετική επιρροή στην ομάδα σου

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager