Το Snapchat είναι μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων one-to-one και group που επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν μηνύματα φωτογραφιών, βίντεο και κειμένου που εξαφανίζονται μετά από μερικά δευτερόλεπτα. Περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το Snapchat καθημερινά και καταναλώνουν περίπου 800 ώρες βίντεο ανά δευτερόλεπτο. Όμως ποιο είναι το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από την τεράστια επιτυχία του Snapchat;

Ο δημιουργός και τα νεανικά του χρόνια

Ο Evan Spiegel, γεννήθηκε το 1990 στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Σε ηλικία μόλις 2 ετών, ο Evan άρχισε να ανακαλύπτει το πάθος του για την τεχνολογία. Συχνά περνούσε τις μέρες του παίζοντας με πληκτρολόγια και συστήματα υπολογιστών. Όταν ο Spiegel ήταν μόλις 10 ετών, ανέπτυξε μια εφαρμογή για το iPhone που ονομάζεται “Spiegel’s World.” Από εκείνο το σημείο, ο Spiegel ήξερε ότι ήθελε να ακολουθήσει μια καριέρα στην τεχνολογία. Μετά το σχολείο, ο Spiegel σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ όπου ειδικεύτηκε στις επιχειρήσεις και την επιστήμη των υπολογιστών.

Η ιδέα για τη δημιουργία του Snapchat προέκυψε όταν ο Evan ακόμα βρισκόταν στο Στάνφορντ. Μαζί με τον συμφοιτητή του και φίλο Bobby Murphy, ο Spiegel ανέπτυξε την εφαρμογή “Snapchat” ως μέρος ενός πανεπιστημιακού πρότζεκτ. Η ανάπτυξη του Snapchat ξεκίνησε το 2011, με τον Bobby Murphy να εγκαταλείπει το πρότζεκτ μετά από μόλις δύο μήνες. 

Ωστόσο, το έργο προκάλεσε τέτοιο ενθουσιασμό στο Spiegel που εγκατέλειψε τις σπουδές του για να αφιερωθεί στην περαιτέρω ανάπτυξή του, όπου και τελικά αποφοίτησε από το Στάνφορντ με πτυχίο στο σχεδιασμό προϊόντων (Product design) το 2018, έξι χρόνια μετά την αποχώρησή του.

Το μεγάλο άλμα 

Σε λιγότερο από ένα χρόνο από την ημέρα ίδρυσης του, το 2012, το Snapchat δυσκολευόταν να ξεπεράσει την αντίληψη ότι χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για την ανταλλαγή άσεμνων φωτογραφιών. Σε μια συνάντηση με τον Spiegel, ο Zuckerberg εξέφρασε ενδιαφέρον για την αγορά του Snapchat. Όταν ο Spiegel αρνήθηκε, ο Zuckerberg δημιούργησε το Poke, μιά πλατφόρμα παρόμοια με αυτή του Snapchat. Πολλοί άνθρωποι, ειδικά εκείνοι άνω των 25 ετών, συνέχισαν να το βλέπουν ως παιχνίδι. 

Με τη βοήθεια του Poke, το οποίο άλλαξε την αντίληψη αρκετού κόσμου, το Snapchat έλαβε την απαραίτητη προσοχή και το κύρος της πλατφόρμας αναβαθμίστηκε, αφού μια εταιρεία όπως η Facebook ξεκίνησε να ασχολείται και αυτή με κάτι παρόμοιο.

Από την εγκατάλειψη του πανεπιστημίου σε έναν πολυεκατομμυριούχο

Το λογισμικό, το οποίο εισήχθη για πρώτη φορά το 2011 με το όνομα Picaboo, κέρδισε δημοτικότητα τον επόμενο χειμώνα. Ήδη από τον Μάιο του 2012, το Snapchat ήταν τόσο δημοφιλές που περίπου 25 εικόνες ανά δευτερόλεπτο αποστέλλονταν παγκοσμίως. Αργότερα, ο Murphy μέσω αγωγής κατάφερε να επωφεληθεί από την επιτυχία της εφαρμογής, την οποία τελικά πέτυχε.

Όταν τελικά το Snapchat έκανε την είσοδο του στο χρηματιστήριο στις αρχές του 2017, μετέτρεψε τους συνιδρυτές του σε δισεκατομμυριούχους. Παράλληλα, ο Evan Spiegel έγινε ο πιο νεαρός δισεκατομμυριούχος του πλανήτη αλλά και ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες τεχνολογίας στην πρόσφατη ιστορία. Αυτός και η ομάδα του κατάφεραν να κάνουν το Snapchat ένα παγκόσμιο φαινόμενο δημιουργώντας μια καινοτόμο εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται σύντομα βίντεο και φωτογραφίες με φίλους.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager