Η ικανότητα να έχετε αντίκτυπο σε έναν οργανισμό και στους εργαζόμενους του, δεν παρέχεται μόλις αποκτήσετε έναν συγκεκριμένο τίτλο, επίπεδο ηγεσίας ή αξίωμα. Η αληθινή ηγεσία έχει να κάνει με την επιρροή αντί για την εξουσία. Σε αυτό το άρθρο, συζητάμε τι είναι η ηγεσία μέσω επιρροής, συμβουλές για να γίνετε ηγέτης με επιρροή και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να έχετε θετικό αντίκτυπο στην ομάδα σας.

Τι σημαίνει να ηγείσαι με επιρροή;

Η ηγεσία βάσει επιρροής είναι ένα στιλ διαχείρισης προσωπικού που περιλαμβάνει τον αντίκτυπο στις απόψεις, τις στάσεις, τις επιλογές και τις συμπεριφορές των μελών της ομάδας σας. Το να επηρεάζετε ή να πείθετε τους άλλους με θετικό τρόπο εστιάζει στην ενδυνάμωση, την ανάπτυξη και την εξυπηρέτηση των ανθρώπων που εργάζονται για εσάς. Το να βοηθάς τους εργαζόμενους να επιτύχουν τους στόχους τους και να αναδεικνύουν τον καλύτερο εαυτό τους αποτελεί χαρακτηριστικό ενός ηγέτη με επιρροή.

1. Δημιουργήστε κλίμα εμπιστοσύνης

Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο μιας καλής ηγεσίας. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης σημαίνει ότι μέσω των πράξεών σας, κάνετε τα μέλη της ομάδας να αισθάνονται άνετα να βασίζονται σε εσάς, να αισθάνονται σίγουροι για τις ικανότητές σας και τις προθέσεις σας και να βρίσκουν κίνητρα για να συνεργαστούν αποτελεσματικά μαζί σας. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χτίσετε εμπιστοσύνη είναι να την δώσετε στους εργαζόμενους σας πριν την κερδίσετε. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να συνδεθείτε με τα μέλη της ομάδας σας, επειδή θα εκτιμήσουν την εμπιστοσύνη αυτή και μπορεί να εργαστούν σκληρότερα για να την διατηρήσουν.

2. Μείνετε ταπεινοί

Όταν είσαι ταπεινός, έχεις την προοπτική να δεις ότι είσαι εξίσου πολύτιμος με τους άλλους, ότι κάνεις λάθη και ότι οι ανάγκες των άλλων είναι εξίσου σημαντικές με τις δικές σου. Τα μέλη της ομάδας ανταποκρίνονται θετικά στους προϊστάμενους που αναγνωρίζουν ότι όλοι είναι ίσοι.

3. Δείξτε ικανότητα

Το προσωπικό είναι πιο πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμά σας εάν τους δείξετε ότι ξέρετε για τι πράγμα μιλάτε. Συνεχίστε να αποκτάτε τεχνογνωσία στον τομέα σας και μετά μεταδώστε τις στα μέλη της ομάδας σας για να τα βοηθήσετε να διαπρέψουν. Για παράδειγμα, μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα συνεχούς εκπαίδευσης στον τομέα σας και να μοιραστείτε τα σημαντικότερα σημεία με την ομάδα σας κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης.

4. Βοηθήστε τους άλλους να βρουν τη φωνή τους

Ένας καλός ηγέτης εξηγεί το όραμά του για την ομάδα του και στη συνέχεια επιτρέπει στα μέλη να καινοτομήσουν, να συνεργαστούν και να εμπλακούν έμπρακτα σε αυτό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας ατμόσφαιρας “συνιδιοκτησίας του οράματος”, η οποία δίνει στους ανθρώπους μια αίσθηση υπερηφάνειας και του ανήκειν. Βλέπουν τη φωνή τους να συμβάλλει στα επιτεύγματα της ομάδας.

5. Πιστέψτε στα μέλη της ομάδας σας

Όταν ένα άτομο γνωρίζει ότι κάποιος πιστεύει σε αυτό, μπορεί να τον παρακινήσει να πετύχει περισσότερα. Φροντίστε να λέτε τακτικά και ειλικρινά στα μέλη της ομάδας σας ότι πιστεύετε στη δουλειά τους και να τους επαινείτε όταν πετυχαίνουν κάτι καλό. Θα πρέπει επίσης να υποστηρίξετε τα μέλη της ομάδας σας μιλώντας εκ μέρους τους και προσφέροντας βοήθεια όταν αναγνωρίζετε μια ανάγκη.

6. Εξυπηρετήστε πρώτα τους άλλους

Το να βοηθάς άλλους να αναπτυχθούν είναι βασική ευθύνη ενός ηγέτη. Η εστίαση στην αναπτυξιακή πτυχή της διαχείρισης αναφέρεται μερικές φορές ως «ηγεσία υπηρεσίας», η οποία δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες των εργαζομένων πάνω από τις δικές σας. Η ηγεσία του προσωπικού είναι σημαντική στις επιχειρήσεις, γιατί δημιουργεί ένα εργασιακό περιβάλλον στο οποίο οι εργαζόμενοι σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού σας νιώθουν σεβασμό και εκτίμηση.

7. Ισορροπήστε την αυτονομία και την εξουσία

Οι ηγέτες με επιρροή κατανοούν πώς να δομούν μια σχέση με τους εργαζόμενους αλλά και να τους εμπνέουν. Για να κερδίσετε τον σεβασμό μεταξύ της ομάδας σας, δείξτε τακτικά εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη των μελών της ομάδας σας. Ενημερώστε τους ότι εμπιστεύεστε την ποιότητα της εργασίας τους, τις δεξιότητες διαχείρισης χρόνου και την ικανότητά τους να βρίσκουν τους πόρους που χρειάζονται για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους. Η αυτονομία ενθαρρύνει επίσης την ομάδα σας να εργάζεται τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο αλλά και να είναι δημιουργική, κάτι που μπορεί να είναι πολύ ενθαρρυντικό για όλα τα μέλη.

8. Ξεκαθαρίστε τις προσδοκίες

Οι καλοί ηγέτες ξεκαθαρίζουν τις προσδοκίες τους. Θέστε συγκεκριμένους στόχους στην αρχή ενός πρότζεκτ και προωθήστε τους στην ομάδα σας, ώστε να έχουν μια σαφή εικόνα της προόδου που σημειώνετε. Ως ηγέτης, η αποτελεσματική δήλωση του τι περιμένετε, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σύγχυσης και να οδηγήσει τα μέλη της ομάδας να ολοκληρώσουν περισσότερες εργασίες με επιτυχία. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε την ομάδα σας αφοσιωμένη, κοινοποιώντας τακτικά το όραμά σας για την επιτυχία.

9. Γνωρίστε τα μέλη της ομάδας σας

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να γνωρίσετε τους ανθρώπους που εργάζονται για εσάς. Προσπαθήστε να μάθετε τι τους αρέσει να κάνουν εκτός δουλειάς και να τους γνωρίσετε ως ανθρώπους. Μπορεί να τους διευκολύνει να κατανοήσουν και να συμφωνήσουν με το όραμά σας ως ηγέτης. Γνωρίζοντας πραγματικά κάθε άτομο στην ομάδα σας, δίνετε ένα παράδειγμα για το πώς να δημιουργήσετε ουσιαστικές επαγγελματικές σχέσεις.

10. Δημιουργήστε αφοσίωση 

Τα μέλη της ομάδας σας θέλουν έναν ηγέτη στον οποίο μπορούν να βασιστούν. Εάν αισθανθούν ότι έχετε επενδύσει σε αυτούς, θα έχουν έναν παραπάνω λόγο να σας ακούσουν.

Ομοίως, για να επηρεάσετε πιο αποτελεσματικά τους υπαλλήλους σας, θα πρέπει να είναι τόσο αφοσιωμένοι σε εσάς και το όραμά σας όσο και εσείς απέναντί τους. Αφιερώστε χρόνο για να μάθετε ποιοι στόχοι είναι πιο σημαντικοί για αυτούς και ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι μοιράζεστε τα ίδια ιδανικά.

11. Να έχετε πάθος για την δουλειά σας

Το πάθος παράγει ενέργεια και μπορεί να πυροδοτήσει τον ενθουσιασμό των άλλων. Μια θετική στάση μπορεί να ωφελήσει τόσο εσάς όσο και τους γύρω σας, επομένως το να σας αρέσει αυτό που κάνετε και να είστε παθιασμένοι στην καριέρα σας μπορεί να επηρεάσει τους άλλους και να τους ενθαρρύνει να παραμείνουν συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί. Εάν ενδιαφέρεστε πολύ για κάτι, είναι πιθανό να νοιαστεί και η ομάδα σας. Μοιραστείτε τον ενθουσιασμό σας με τα μέλη της ομάδας σας.

12. Δώστε το καλό παράδειγμα

Οι άνθρωποι εμπνέονται από ηγέτες με σαφείς, ισχυρούς στόχους και την ικανότητα να επιτύχουν αυτούς τους στόχους. Εάν δίνετε το καλό παράδειγμα, η ομάδα σας μπορεί να μιμηθεί τη συμπεριφορά σας. Ακολουθώντας τους κανόνες που έχετε θέσει, δείχνετε στην ομάδα σας ότι είστε ένας έντιμος και ηθικός ηγέτης. Δείξτε τα χαρακτηριστικά που θα θέλατε να δείτε σε άλλους. Εάν έχετε υψηλές προσδοκίες για την ομάδα σας, τότε πρέπει να έχετε και υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό σας.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager