Ανεξάρτητα από το πόσα χρόνια έχετε εργαστεί, η έναρξη μιας νέας εργασίας είναι συχνά αγχωτική. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άγνωστοι παράγοντες που πρέπει να καταλάβετε, και ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά είναι το νέο σας αφεντικό. Πώς μπορείτε να προετοιμάσετε τη σχέση σας για επιτυχία;

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που έμαθα στην προπονητική μου καριέρα είναι ότι το να βοηθάς τους ανθρώπους να διαχειρίζονται τα αφεντικά τους είναι αναμφισβήτητα εξίσου σημαντικό με το να τους βοηθάς να διαχειρίζονται τον εαυτό τους. Αυτό συχνά σημαίνει να ξαναμάθεις τι σημαίνει να προσαρμόζεσαι σε έναν οργανισμό, καθώς όλα όσα μπορεί να σε έκαναν αποτελεσματικό με τον προηγούμενο προϊστάμενό σου μπορεί να μη σε βοηθήσουν απαραίτητα με τον νέο σου. Για παράδειγμα, κάποτε πήγα από το να εργάζομαι για ένα πολύ κοινωνικό, ηδονιστικό και διεκδικητικό αφεντικό στο να εργάζομαι για ένα πολύ ήσυχο, προσεκτικό και σοβαρό αφεντικό – η προσωπικότητά μου παρέμεινε η ίδια, αλλά αναγκάστηκα να μάθω νέες συνήθειες, να προσαρμόσω τις συμπεριφορές μου και να ξαναμάθω πώς να προσαρμόζομαι. 

Παρόλο που δεν υπάρχει καθολική ή απλή φόρμουλα για τη βελτίωση της ικανότητάς σας να τα πάτε καλά (και να εργαστείτε αποτελεσματικά) με το νέο σας αφεντικό, τα καλά νέα είναι ότι θα σημειώσετε μεγάλη πρόοδο αν μπορείτε να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις. Ακολουθούν επτά που πρέπει να λάβετε υπόψη σας:

  1. Με ποιον πρέπει να συναντηθώ εκτός της ομάδας μας;

Παρόλο που έχουμε διανύσει πολύ δρόμο για να κάνουμε τους οργανισμούς πιο ταλαντοκεντρικούς και αξιοκρατικούς, η παλιά παραδοχή εξακολουθεί να ισχύει: το τι γνωρίζεις είναι συχνά λιγότερο σημαντικό από το ποιον γνωρίζεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πολιτική του γραφείου είναι τόσο σημαντική- η ικανότητά σας να καταλάβετε πώς να επηρεάσετε τους άλλους θα βελτιωθεί αν μπορέσετε να κατανοήσετε γρήγορα τα ανομολόγητα ή ανεπίσημα δίκτυα που διέπουν την κοινωνική δυναμική της νέας σας ομάδας ή του οργανισμού. Το αφεντικό σας είναι σε ιδανική θέση για να σας παράσχει αυτές τις πληροφορίες. 

  1. Πώς προτιμάτε να επικοινωνείτε;

Με πολλούς ανθρώπους να μην είναι σίγουροι για το βραχυπρόθεσμο εργασιακό τους περιβάλλον – εργασία από το σπίτι, επιστροφή στο γραφείο, κάποιο είδος υβριδικής εργασίας κ.λπ. – είναι σημαντικό να είστε ευέλικτοι ως προς τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε καλύτερα με τον προϊστάμενό σας, ιδίως αν δεν τον έχετε συναντήσει ποτέ από κοντά. 

  1. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ζητήσετε τη συμβολή και την ανατροφοδότησή σας;

Η καθιέρωση ενός ρυθμού όπου μπορείτε να λαμβάνετε τακτικά ανατροφοδότηση σχετικά με το πώς τα πάτε, ακόμη και μέσω 15λεπτων εβδομαδιαίων συνομιλιών ή τακτικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων ελέγχου, θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε και να βαθμονομήσετε τις προσπάθειές σας για τη βελτίωση της απόδοσής σας. 

  1. Τι μπορώ να κάνω για να υποστηρίξω την ομάδα και να προσθέσω αξία στον οργανισμό;

Αυτή η ερώτηση θα σας επιτρέψει να αποσαφηνίσετε τον ρόλο σας, να ευθυγραμμιστείτε με το αφεντικό σας σχετικά με τις προσδοκίες και να ιεραρχήσετε στρατηγικά τις εργασίες και τις προσπάθειες. Οι διευθυντές συχνά αποτυγχάνουν να διατυπώσουν με σαφήνεια ποια είναι η κορυφαία προτεραιότητά τους, πώς βλέπουν να εντάσσονται τα μέλη της ομάδας και τι χρειάζονται κυρίως από αυτά. Αν το καταλάβετε αυτό γρήγορα, θα σας βοηθήσει να αποδώσετε εκεί που έχει μεγαλύτερη σημασία.

  1. Τι θα κάνατε αν ήσασταν στη θέση μου;

Αυτή η ερώτηση όχι μόνο θα προσκαλέσει τον διευθυντή σας να συμπάσχει μαζί σας – επιτρέποντάς του να δει τα πράγματα από τη δική σας οπτική γωνία – αλλά θα του δείξει επίσης ότι τον σέβεστε και εκτιμάτε την τεχνογνωσία του. Ανεξάρτητα από το πόσο λογική ή διορατική μπορεί να είναι η συμβουλή τους, μπορεί να δημιουργήσει μια καλή σύνδεση μεταξύ των δύο σας και να εμβαθύνει περαιτέρω την κατανόησή σας για το πώς σκέφτεται, αισθάνεται και ενεργεί ο διευθυντής σας.

  1. Πώς μπορώ να αναπτύξω περαιτέρω τις δυνατότητές μου;

Όπως σημείωσε η λαμπρή Hermina Ibarra, οι μεγάλοι ηγέτες διακρίνονται για την καθοδήγηση των συνανθρώπων τους. Μπορείτε να ωθήσετε το αφεντικό σας να παίξει αυτόν τον ρόλο, ζητώντας του να αξιολογήσει και να αναπτύξει τις δυνατότητές σας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσετε πέρα από την απόδοσή σας και να εστιάσετε επίσης στο τι θα μπορούσατε να κάνετε. Σε έναν κόσμο που μας ωθεί όλο και περισσότερο να επανεκπαιδευόμαστε και να αναβαθμίζουμε τις δεξιότητές μας, είναι δύσκολο να υποτιμήσουμε τη σημασία του να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και να είμαστε ανοιχτοί στο να επαναπροσδιορίσουμε ή να επανεφεύρουμε τα ταλέντα μας για να διασφαλίσουμε τη σταδιοδρομία μας στο μέλλον. Παρεμπιπτόντως, αυτή η ερώτηση θα αποσαφηνίσει επίσης τα υφιστάμενα κριτήρια για την προαγωγή και την εξέλιξη, γεγονός που θα σας βοηθήσει να είστε αντικειμενικοί και ρεαλιστές όσον αφορά τα σχέδιά σας (και θα κρατήσει το αφεντικό σας ειλικρινή).

  1. Τι θα μπορούσα να κάνω καλύτερα;

Μετά από μερικές εβδομάδες στη δουλειά, η υποβολή αυτής της ερώτησης μπορεί να ενθαρρύνει το αφεντικό σας να σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες για να καλύψετε το χάσμα μεταξύ της απόδοσής σας και των προσδοκιών του αφεντικού σας από εσάς. Στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τις συγκρούσεις και να διατηρήσουν το θετικό ηθικό, πολλοί διευθυντές δυσκολεύονται να δώσουν στους υπαλλήλους τους αρνητικές αξιολογήσεις, οπότε η διατύπωση του αιτήματός σας για ανατροφοδότηση με αυτόν τον τρόπο μπορεί να τους βοηθήσει να επικεντρωθούν στους τομείς βελτίωσής σας. Σηματοδοτεί επίσης ότι είστε πρόθυμοι να καταλάβετε πώς μπορείτε να βελτιωθείτε, ακόμη και αν τα πάτε καλά. 

Ένα τελευταίο σημείο που πρέπει να λάβετε υπόψη σας: κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, συμπεριλαμβανομένων εσάς και του νέου σας προϊσταμένου. Αναπόφευκτα, αυτό σημαίνει ότι ορισμένες από αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να μην είναι εφαρμόσιμες δεδομένης της κατάστασης και της αναπτυσσόμενης σχέσης σας. Αλλά ο γενικός κανόνας εξακολουθεί να ισχύει: θα επιταχύνετε την επιτυχία της καριέρας σας αν μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα το αφεντικό σας. Αυτό απαιτεί να τον κατανοήσετε καλύτερα, και μια σκόπιμη στρατηγική που ξεκινά με έξυπνες ερωτήσεις μπορεί να σας βοηθήσει.

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou