Το «Πες μου για μια στιγμή που απέτυχες» είναι μια από τις ερωτήσεις συνέντευξης που φοβούνται περισσότερο όσοι αναζητούν εργασία, όπως επίσης το «Πες μου για τον εαυτό σου» και «Γιατί θέλεις να δουλέψεις εδώ;»

Οι ιστορίες αποτυχίας μπορούν να αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ωριμότητα, την ανθεκτικότητα, την ιδιοσυγκρασία, το άνοιγμα στη μάθηση και την ικανότητα λήψης κριτικής ανατροφοδότησης. Το να μοιράζεστε μια ντροπιαστική και επακόλουθη αποτυχία κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά θα μπορούσε να αφήσει μια μόνιμη αρνητική εντύπωση, αλλά και πάλι δεν θέλετε να φανεί ότι υπεκφεύγετε. 

Πώς να απαντήσετε στο «Πες μου για μια στιγμή που απέτυχες»

Ακολουθούν οκτώ συμβουλές για να απαντήσετε σε αυτή τη συνηθισμένη ερώτηση συνέντευξης συμπεριφοράς.

1. Εστιάστε περισσότερο στη μάθηση παρά στην αποτυχία

Αυτό που θέλει τελικά ο υπεύθυνος προσλήψεων και μπορεί ακόμη και να το δηλώσει ρητά, δεν είναι τόσο η ιστορία της αποτυχίας σας, αλλά το τι μάθατε από αυτήν και πώς μετατρέψατε αυτή τη γνώση σε μια παραγωγική προσέγγιση. Λοιπόν, επιλέξτε μια ιστορία με αυτές τις σκέψεις στο μυαλό. Αυτές είναι συχνά αποτυχίες συνειδητοποίησης, εκτίμησης ή προετοιμασίας έναντι αποτυχιών που είχαν ως στόχο, να καταστρέψεις ή να βλάψεις, που τονίζουν τις συνέπειες της αποτυχίας.

Για να δημιουργήσετε αυτές τις εντυπώσεις, μην ψάχνετε πρώτα για αποτυχίες. Ξεκινήστε αναζητώντας στιγμές αποκάλυψης, συνειδητοποίησης, διόρθωσης πορείας και βελτίωσης. Αυτές οι στιγμές μπορούν να παρουσιαστούν ως «ιστορία αποτυχίας» αν τις μοιραστείτε χρονολογικά. 

Παρατηρήστε επίσης πώς η αποτυχία παρακολουθείται αμέσως από τη διόρθωση (“Πολλοί την είδαν ως αποτυχία, αλλά ήταν επίσης μια ευκαιρία να βελτιωθούν.”) Μην αφήσετε την αποτυχία και τον αντίκτυπό της να παραμείνουν και ενδεχομένως να βλάψουν τη φήμη σας, τονίστε πως διορθώσατε το λάθος και αφήστε αυτό να τραβήξει την προσοχή.

Τέλος, μάθετε τη διαφορά μεταξύ μάθησης/πραγμάτωσης και διόρθωσης/βελτίωσης. Δεν περάσατε από αποτυχία σε λύση μαγικά, η εκμάθηση/πραγμάτωση ήταν ένα κρίσιμο βήμα και επηρέασε τη διόρθωση/βελτίωση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρθρώσει και τα δύο βήματα, ώστε ο ερευνητής να γνωρίζει πώς περάσατε από την αποτυχία στη μάθηση και στη βελτίωση, όχι απλώς από την αποτυχία στη βελτίωση.

2. Επιλέξτε τον λάθος υπολογισμό και όχι το λάθος

Όλοι κάνουν λάθη, αλλά σε μια συνέντευξη για δουλειά, ένα απλό λάθος μπορεί να εκληφθεί ως προσωπικό ελάττωμα το οποίο μπορεί να βλάψει τη φήμη σας. Τελικά, η πιο παραγωγική μάθηση δεν προέρχεται από λάθος αλλά από λάθος υπολογισμό. Πότε κάτι δεν πήγε όπως είχε προγραμματιστεί; Πότε μια στρατηγική ήταν αναποτελεσματική; Πότε μια προσέγγιση έχασε τον πραγματικό στόχο; Αυτά τα συμβάντα συμβαίνουν συχνά σε σύγχρονους χώρους εργασίας, δεν θεωρούνται προσωπικά ή συνδέονται με ελαττώματα και είναι πιο πιθανό από τα λάθη να προκαλέσουν σημαντικές επαναβαθμονομήσεις.

3. Μην τραβάτε επιπλέον προσοχή στην αποτυχία

Το να πείτε τη λέξη «αποτυχία» μία φορά είναι κατάλληλο για να δείξετε ότι απαντάτε άμεσα στην ερώτηση. Στη συνέχεια, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε το “τσίμπημα” μιας αποτυχίας αποκαλώντας το «αποτέλεσμα», «συμβάν» ή «συνέπεια», που είναι ουδέτεροι και όχι αρνητικοί όροι.

4. Ψάξτε για ένα εμείς, όχι ένα εγώ.

Εάν μια ομάδα απέτυχε ως ομάδα, αυτό μπορεί να φαίνεται πιο σχετικό από το να αποτύχει ένα άτομο επειδή υπήρχε συναίνεση πίσω από τη λήψη αποφάσεων. Μπορεί επίσης να έχει το παράπλευρο πλεονέκτημα της ενίσχυσης της δέσμευσής σας στην ομαδική εργασία, επομένως αναζητήστε επεισόδια που περιλαμβάνουν ομαδικό λάθος υπολογισμό σε σχέση με έναν προσωπικό.

5. Στοχεύστε προς τις ασήμαντες συνέπειες και όχι στις σοβαρές 

Μη διστάσετε να μοιραστείτε μια στιγμή όπου η συνέπεια ήταν μικρή, αλλά βεβαιωθείτε ότι η διόρθωση ήταν σημαντική γιατί θυμηθείτε: ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για την απάντησή σας παρά για αυτό που την πυροδότησε. Η συνέπεια θα μπορούσε να είναι ακόμη και μια πιθανή αποτυχία, αλλά βεβαιωθείτε ότι ήταν ένας πιθανός κίνδυνος, όχι ένας υποθετικός.

6. Κρατήστε την ιστορία της αποτυχίας σύντομη

Σκεφτείτε την αποτυχία σας ως μια εναρκτήρια πράξη. Ο μόνος σκοπός είναι να παρέχει το πλαίσιο και να διαμορφώνει την ιστορία σας για τη βελτίωση και την ανύψωση, επομένως κρατήστε την απάντηση σύντομη: «Το Z συνέβη και το Υ ήταν το αποτέλεσμα. Αλλά μάθαμε το Α και εφαρμόσαμε το Β». 

7. Μην υπερασπίζεστε μια αποτυχία

Αφού παρουσιάσουν μια αποτυχία, ορισμένοι αιτούντες προσπαθούν να περιορίσουν τη ζημιά απλώς υπερασπιζόμενοι, εξορθολογίζοντας ή ελαχιστοποιώντας την. Αλλά θυμηθείτε το σημείο της απάντησής σας: μάθηση, διόρθωση και ανύψωση. Παραδώστε μια συναρπαστική ιστορία που αντανακλά την αφοσίωσή σας στη βελτίωση και αυτή η αποτυχία θα γίνει υποσημείωση, όχι εστίαση.

8. Να είστε προσεκτικοί με τις λέξεις που χρησιμοποιείτε

Σε όλο αυτό το άρθρο, χρησιμοποιήθηκε μια ποικιλία λέξεων για να υποδεχτεί πώς μαθαίνει κανείς από την αποτυχία και ξεπερνά. 

Όταν μιλάτε για μάθηση, χρησιμοποιήστε λέξεις όπως:

Εμαθα

  • Απέκτησα διορατικότητα
  • Συνειδητοποίησα
  • Κατανόησα

Όταν μιλάτε για την υπέρβαση μιας πρόκλησης, χρησιμοποιήστε λέξεις όπως:

  • Ξεπεράστηκε
  • Βελτιώθηκε
  • Διορθώθηκε

Όταν μιλάτε για επανασχεδιασμό μιας πρόκλησης, χρησιμοποιήστε λέξεις όπως:

  • Επαναβαθμονομήθηκε
  • Προσαρμόστηκε

Αν και κανείς δεν περιμένει από τους υποψήφιους για εργασία να έχουν άψογα αρχεία, δεν θέλετε να δώσετε στους υποψήφιους εργοδότες λόγους αμφιβολίας. Εάν απαντήσετε στην ερώτηση «αποτυχίας» με τρόπο που υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα και τη δέσμευσή σας για μάθηση και πρόοδο, πιθανότατα θα θυμούνται πώς επικρατήσατε και όχι πώς απέτυχατε.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager