Η πανδημία του COVID-19 άλλαξε την εργασιακή κουλτούρα για πάντα. Οι οργανισμοί καταλαβαίνουν πλέον ότι ένα μοντέλο εργασίας με επίκεντρο τους εργαζομένους αποτελεί βασικό παράγοντα διαφοροποίησης στη μάχη για την προσέλκυση των καλύτερων ταλέντων. Η εύρεση ισορροπίας σε ένα διαταραγμένο περιβάλλον είναι δύσκολη αλλά με την αλλαγή έρχεται ευκαιρία ανάπτυξης για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Η ευέλικτη εργασία είναι κεντρικό μέρος αυτής της λύσης. Ωστόσο, ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που πρέπει να επιτευχθούν σε υβριδικά περιβάλλοντα εργασίας είναι η κοινή αίσθηση σκοπού και κουλτούρας μεταξύ των ομάδων και της εταιρείας. Η μάθηση και η ευημερία είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία.

Η Allianz είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών παγκοσμίως, με περισσότερους από 155.000 εργαζόμενους παγκοσμίως. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η εταιρεία κοίταξε πέρα από τις γρήγορες επιδιορθώσεις και κυκλοφόρησε ένα σύνολο παγκόσμιων προτύπων που διαμορφώνουν ευέλικτους, συνεργατικούς και παραγωγικούς «Τρόπους Εργασίας» που επρόκειτο να γίνουν αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας της εταιρείας.

Απαραίτητα στοιχεία για υβριδική εργασία

Με την υβριδική λειτουργία στο επίκεντρο του νέου μοντέλου, οι βασικοί πυλώνες περιλαμβάνουν ψηφιακά εργαλεία, οργάνωση και πολιτισμό, υγεία και ευημερία και μάθηση. Σε αυτά τα δύο τελευταία επικεντρωνόμαστε εδώ.

Κατά τη μάθηση, η Allianz εξουσιοδοτεί τους ανθρώπους της να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουν τα μεγαλύτερα δυνατά σημεία για την υβριδική εργασία μέσω των Στιγμών WOW (Ways of Working). Αυτό είναι ένα σύνολο εκπαιδευτικών ενοτήτων που υποστηρίζονται από ηλεκτρονική μάθηση και εργαστήρια για άτομα, ομάδες και διευθυντές για να χτίσουν τις σωστές υβριδικές συνήθειες. Αυτές οι ενότητες επικεντρώνονται σε εννέα στιγμές-ορόσημα στον κύκλο ζωής των εργαζομένων. Ενσωμάτωση, αξιοποίηση τεχνολογίας, παραμονή σε καλή κατάσταση και υγεία, ηγετικές υβριδικές ομάδες και πολλά άλλα.

Για να διατηρήσει μια κουλτούρα που περιλαμβάνει τη δια βίου μάθηση και τα σύνολα δεξιοτήτων κατάλληλη για το μέλλον, η Allianz απαιτεί από τους διευθυντές να ολοκληρώσουν ένα πρόγραμμα κατάρτισης που περιλαμβάνει 45 ώρες μάθησης το χρόνο. Επιπλέον, όλοι οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται να περνούν μια ώρα της εργάσιμης εβδομάδας μαθαίνοντας.

Δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία και την ευημερία σε ένα υβριδικό εργασιακό περιβάλλον

Όσον αφορά την υγεία και την ευημερία, προσφέρεται στους εργαζόμενους της Allianz παγκοσμίως ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης δωρεάν 24/7 επαγγελματικής βοήθειας ψυχικής υγείας. Οι καθημερινές live συνεδρίες ενσυνειδητότητας προσφέρονται σε πολλές γλώσσες και μια παγκόσμια εθιμοτυπία συναντήσεων βοηθά το προσωπικό να θέτουν καλύτερα όρια, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος αποσύνδεσης μέσω ειδικών χρόνων εστίασης όταν δεν πραγματοποιούνται συναντήσεις και σύντομων διαλειμμάτων μεταξύ διαδοχικών κλήσεων.

Οι πρόσθετες ευκαιρίες δέσμευσης περιλαμβάνουν μια παγκόσμια σειρά podcast για την ψυχική υγεία με τίτλο, Πώς τα πάτε πραγματικά; και Global Health Talks που περιλαμβάνουν εσωτερικούς και εξωτερικούς ομιλητές, που κυμαίνονται από γιατρούς έως CEOs και Adventurers του National Geographic.

Η δύναμη και η ανθεκτικότητα της κάθε εταιρείας είναι στις καρδιές και στο μυαλό των ανθρώπων της. Ένας από τους καλύτερους τρόπους που μπορεί να φροντίσει για το αύριο και για όλα τα μέλη της ομάδας της είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου όλοι μπορούν να συνεισφέρουν όλο το φάσμα των δεξιοτήτων και της δημιουργικότητάς τους για τα καλύτερα αποτελέσματα για τους πελάτες.

Βελτιστοποίηση της εικονικής εργασίας

Παρόμοια προσέγγιση ακολούθησε η Infosys, παγκόσμιος ηγέτης στις υπηρεσίες πληροφορικής και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες με βάση 260.000 εργαζομένων σε 125 delivery centeres. Ακόμη και πριν από την πανδημία, οι εργαζόμενοι της είχαν εμπειρία στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την αναβάθμιση και τη συνεργασία με πελάτες και συναδέλφους.

Για παράδειγμα, η πλατφόρμα εικονικής μάθησης της εταιρείας, Wingspan, ήταν καλά εδραιωμένη εσωτερικά και είχε ήδη υιοθετηθεί από αρκετούς πελάτες. Και, η επιχείρηση είχε εδραιώσει την τηλεργασία μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams.

Όπως με την Allianz, η εταιρεία είχε ήδη πρωτοβουλίες ευημερίας και νέα προγράμματα για να φέρει κοντά τους συναδέλφους, διατηρώντας παράλληλα κάποια ευελιξία στον τόπο εργασίας. Αλλά η πανδημία ξεκίνησε έναν νέο τρόπο σκέψης για την Infosys σχετικά με τον κοινό σκοπό. Ενώ εστιάζει στην προστασία και υποστήριξη των εργαζομένων της, προσπάθησε επίσης να υποστηρίξει τις εξωτερικές κοινότητες σε τέτοιες δύσκολες στιγμές.

Στήριξη της ευρύτερης κοινότητας

Στην Ινδία, η εταιρεία συνεργάστηκε με τοπικά νοσοκομεία για να εμβολιάσει γρήγορα όλο το προσωπικό της και τις οικογένειές τους και ενώθηκε με έξι ινδικές πολιτείες για να δημιουργήσει μονάδες οξυγόνου για την υποστήριξη ασθενών σε όλη τη χώρα.

Η στρατηγική δέσμευσης της κοινότητας της Infosys δίνει έμφαση στην εκπαίδευση και τη μάθηση. Έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα μάθησης Infosys Springboard με στόχο να ενδυναμώσει 10 εκατομμύρια εκπαιδευτικούς, φοιτητές και επίδοξους επαγγελματίες με ψηφιακές δεξιότητες.

Ο κοινός σκοπός και η δέσμευση της κοινότητας ήταν πάντα ο πυρήνας του πολιτιστικού DNA της εταιρείας, αλλά η πανδημία το ανέβασε σε νέο επίπεδο, καθιστώντας το καθοδηγητικό στοιχείο που παρακίνησε τις ομάδες της σε όλο τον κόσμο να υποστηρίξουν η μία την άλλη και τους πελάτες της σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou