Η προσαρμογή στην αλλαγή είναι μια κρίσιμη δεξιότητα για όλους τους επαγγελματίες. Λίγες αλλαγές μπορεί να είναι πιο σημαντικές από ένα νέο αφεντικό που έρχεται στον χώρο εργασίας σας. Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε πώς να πλοηγείστε με επιτυχία στην άφιξη ενός νέου διευθυντή ή προϊσταμένου, μπορεί να επωφεληθείτε από την εξέταση θετικών τρόπων για να ξεκινήσετε τη σχέση σας μαζί του/της.

Σε αυτό το άρθρο, εξηγούμε γιατί είναι σημαντική η καλή συνεργασία με νέους διευθυντές και εξετάζουμε 17 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε μια καλή πρώτη εντύπωση.

1. Παρουσίασε τον πιο επαγγελματικό σου εαυτό

Συνήθως, καθώς περνάς χρόνο με έναν εργοδότη, γίνεσαι πιο άνετος. Αυτή η άνεση μπορεί να επηρεάσει τις συνήθειές σας σχετικά με την ακρίβεια, την ενδυμασία, την ομιλία και την καθαριότητα. Αυτό μπορεί να μην ανησυχούσε τον προηγούμενο διευθυντή σας, αν, για παράδειγμα, ήξερε ότι έμεινες μέχρι αργά και οργανώνανε το γραφείο σου στο τέλος της εβδομάδας. Ο νέος σας διευθυντής, ωστόσο, δεν κατανοεί τις εργασιακές σας συνήθειες και ως εκ τούτου μπορεί να μην ερμηνεύει ορισμένες συμπεριφορές όπως ο προηγούμενος.

Όταν ξεκινά ένας νέος διευθυντής/τρια, φροντίστε να είστε όσο το δυνατόν επαγγελματίες. Ο/η διευθυντής/τρια σας μπορεί τελικά να έχει παρόμοια διάθεση με τον προηγούμενο/η, αλλά είναι επίσης πιθανό να αποδώσει μεγαλύτερη αξία σε θέματα όπως η επικαιρότητα και η τακτικότητα. Μέσα σε λογικά πλαίσια, ο νέος διευθυντής σας μπορεί να τηρεί τα πρότυπα του χώρου εργασίας, οπότε φροντίστε να είστε ένα παράδειγμα αυτών.

2. Εστιάστε στις προσδοκίες σας

Για να εντυπωσιάσετε έναν νέο διευθυντή/τρια, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να κάνετε δραστικές αλλαγές στις εργασιακές σας συνήθειες. Για παράδειγμα, μπορεί να αρχίσετε με το να φτάσετε νωρίς ή να αναλάβετε επιπλέον δουλειά. Αν και είναι σημαντικό να νοιάζεστε για το πώς σας αντιλαμβάνεται ο νέος διευθυντής σας, μην επαναπροσδιορίζετε ανεξάρτητα τον ρόλο σας με βάση τις υποθέσεις για το τι πιστεύετε ότι θέλουν να δουν. Η πραγματοποίηση πάρα πολλών αλλαγών μπορεί να περιορίσει την παραγωγικότητά σας ή να αποδειχθεί δύσκολο να διατηρηθεί. Ο νέος προϊστάμενός σας πιθανότατα εκτιμά την αξιοπιστία, τη συνέπεια και τον επαγγελματισμό, τα οποία μπορείτε να επιδείξετε συνεχίζοντας τη δυναμική δουλειά στον ρόλο σας.

3. Προσφέρετε βοήθεια όπως μπορείτε

Οι νέοι διευθυντές αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις με τους περισσότερους νέους εργαζόμενους, με την πρόσθετη ευθύνη να ηγούνται μιας ομάδας. Μπορεί να μην έχετε την τεχνογνωσία να τους βοηθήσετε να επιτύχουν τους στόχους διαχείρισης, αλλά έχετε ουσιαστική γνώση του εργασιακού σας περιβάλλοντος που μπορεί να βοηθήσει έναν νέο διευθυντή να εγκατασταθεί άνετα. Μικρές χειρονομίες όπως η σύσταση του που μπορείτε να φάτε ή το να δείξετε στον νέο διευθυντή πώς δουλεύει το φωτοτυπικό είναι ειλικρινά στοχαστικές χωρίς να είναι υπερβολικές.

4. Κανονίστε μια συνάντηση

Οι περισσότεροι νέοι διευθυντές είναι απασχολημένοι τις πρώτες εβδομάδες τους, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε χρόνο για να μιλήσετε μαζί τους χωρίς προγραμματισμό. Ζητήστε να καθίσετε για μια συνάντηση για να συστηθείτε πληρέστερα. Μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις για να κατανοήσετε καλύτερα το όραμα του νέου διευθυντή και να ρωτήσετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε στην επίτευξή του.

5. Μοιραστείτε τις γνώσεις σας

Όταν ο νέος σας διευθυντής συζητά τις φιλοδοξίες του για τον οργανισμό σας, σκεφτείτε εάν έχετε κάποιες πληροφορίες που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για την ομάδα σας. Οι νέοι ηγέτες συχνά θέλουν να επωφεληθούν από τη μεταβατική περίοδο για να αντιμετωπίσουν τυχόν ζητήματα που ο πρώην διευθυντής άφησε άλυτα. Αυτή είναι η ευκαιρία σας να μετατρέψετε προηγούμενες παρατηρήσεις και ιδέες σας σε υλοποιήσιμα σχέδια.

6. Προετοιμαστείτε για αλλαγή

Ένας νέος διευθυντής συχνά εφαρμόζει πολλές αλλαγές σε έναν χώρο εργασίας. Αυτές οι αλλαγές ενδέχεται να επηρεάσουν τη ρουτίνα, τις επικοινωνίες γραφείου ή άλλες πολιτικές στο χώρο εργασίας στις οποίες έχει προσαρμοστεί η ομάδα σας. Η προετοιμασία για αλλαγή σημαίνει ότι αναγνωρίζετε ότι ο/η διευθυντής/τρια σας δεν έχει σκοπό να ενοχλήσει κανέναν, αλλά θέλει να δημιουργήσει τα συστήματα που πιστεύει ότι είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν στην επιτυχία. Μπορείτε να βοηθήσετε τον/την προϊστάμενό/η σας επισημαίνοντας τυχόν ανησυχίες που ενδέχεται να μην είχε λάβει υπόψη του κατά την ανάπτυξη των ιδεών του/της.

7. Αναγνωρίστε την ευκαιρία

Εάν, ενώ εργαζόσασταν με τον πρώην διευθυντή σας, νιώθατε ότι θα μπορούσατε να βελτιώσετε την απόδοσή σας, ένας νέος διευθυντής σας δίνει την ευκαιρία να ξεκινήσετε από την αρχή. Ο νέος/α σας διευθυντής/τρια δεν έχει σχηματίσει γνώμη για εσάς ή δεν σας έχει παρακολουθήσει να εργάζεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορείτε να επαναπροσδιορίσετε το επίπεδο δέσμευσης και ενέργειας που προσφέρετε για να εργαστείτε κάτω από έναν νέο διευθυντή και να εξασφαλίσετε ευκαιρίες για πρόοδο που μπορεί να μην σας είχε προσφέρει ο προηγούμενος διευθυντής σας.

8. Βρείτε κοινά ενδιαφέροντα

Καθώς γνωρίζετε τον νέο/α σας διευθυντή/τρια, εντοπίστε τυχόν ενδιαφέροντα που μοιράζεστε μαζί του/της. Μπορεί να μην είναι έτοιμοι να ασχοληθούν ανεπίσημα ή προσωπικά ενώ προσαρμόζονται στο νέο τους ρόλο, αλλά καθώς αισθάνονται άνετα, η εκμάθηση για το ποιοι είναι και τι απολαμβάνουν μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια θετική εργασιακή σχέση. Μπορείτε να κάνετε μια γρήγορη αναζήτηση επαγγελματικού κοινωνικού δικτύου ή μηχανής αναζήτησης για να τους γνωρίσετε καλύτερα.

9. Υποστηρίξτε τον νέο/α σας διευθυντή/τρια

Προσπαθήστε να υποστηρίξετε τον νέο σας διευθυντή τόσο στην παρουσία του όσο και εκτός αυτής. Αποφύγετε οποιαδήποτε αρνητική ή μη χρήσιμη συζήτηση που υπονομεύει τις προσπάθειές του/της. Ο νέος διευθυντής σας μπορεί πιθανότατα να καταλάβει ποιοι εργαζόμενοι είναι υπομονετικοί και προσανατολισμένοι στην ομάδα, οπότε φροντίστε να τους προσφέρετε τον ίδιο σεβασμό που αναμένετε από αυτούς.

10. Αναθεωρήστε τις προσδοκίες

Διαφορετικοί χώροι εργασίας ορίζουν διαφορετικά τους ίδιους τίτλους εργασίας. Για να αποφύγετε οποιαδήποτε σύγχυση, πλησιάστε τον νέο σας διευθυντή και ελέγξτε ποιες ήταν οι προσδοκίες σας μέχρι στιγμής. Επιβεβαιώστε ότι ευθυγραμμίζονται με αυτό που περιμένει ο νέος διευθυντής από τη θέση σας και συζητήστε τυχόν απαραίτητες αλλαγές.

Εάν ο νέος σας διευθυντής σας ζητήσει να εκτελέσετε ένα καθήκον που δεν γνωρίζετε, να είστε ειλικρινείς και να ζητήσετε βοήθεια. Εάν μια ευθύνη είναι νέα για εσάς, ο νέος διευθυντής σας πιθανότατα κατανοεί την ανάγκη για εκπαίδευση και εκτιμά την προληπτική σας νοοτροπία.

11. Ρωτήστε για την επικοινωνία

Το στυλ επικοινωνίας είναι ένα χαρακτηριστικό της ηγεσίας που μπορεί να αλλάξει πολύ μεταξύ των ατόμων. Εάν καταλαβαίνετε πώς προτιμά να επικοινωνεί ο νέος σας διευθυντής, μπορείτε να τον βοηθήσετε να πετύχει και να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του νωρίτερα. Εξαλείψτε κάθε ανάγκη για εικασίες ή αβεβαιότητα ρωτώντας τον διευθυντή σας πώς προτιμά να συζητά θέματα που σχετίζονται με την εργασία. Αυτό σηματοδοτεί το ανοιχτό μυαλό και τη δέσμευσή σας για θετική συνεργασία.

12. Να έχετε ενσυναίσθηση

Μια αλλαγή στους διευθυντές μπορεί να δημιουργήσει αβεβαιότητα σε έναν χώρο εργασίας. Όταν ένας νέος διευθυντής κάνει ένα λάθος ή συναντά ένα εμπόδιο, είναι σημαντικό να παραμείνετε ενσυναίσθητοι αντί να αφήσετε οποιοδήποτε άγχος σας ή των συναδέλφων σας να δημιουργήσει αρνητική εικόνα. Ο διευθυντής σας μπορεί να έχει κάποια τεχνογνωσία, αλλά πρέπει επίσης να μάθει να λειτουργεί σε ένα άγνωστο περιβάλλον και αξίζει την ευκαιρία να μάθει από λάθη χωρίς αυτό να επηρεάζει τη δυναμική της ομάδας.

13. Αποφύγετε την πολιτική γραφείου

Όταν μιλάτε με τον νέο/α σας διευθυντή/τρια, αποφύγετε να κάνετε αρνητικά σχόλια για άλλους εργαζόμενους ή προηγούμενες διαπροσωπικές συγκρούσεις. Διατηρήστε τα σχόλιά σας θετικά και προσανατολισμένα στο μέλλον. Οι διευθυντές κατανοούν ότι οι περισσότεροι χώροι εργασίας έχουν πολιτική δυναμική, αλλά οι ώριμοι και προσανατολισμένοι στο στόχο εργαζόμενοι επικεντρώνονται πρώτα στις ανάγκες του οργανισμού.

14. Παραδώστε ένα πακέτο ενημέρωσης

Μία από τις πιο χρήσιμες χειρονομίες που μπορείτε να κάνετε για έναν νέο διευθυντή είναι να προετοιμάσετε ένα πακέτο ενημέρωσης στελεχών. Ένα πακέτο ενημέρωσης στελεχών εξηγεί την ατομική και ομαδική σας απόδοση, την κατάσταση των εν εξελίξει έργων (projects), τους τομείς προς βελτίωση και τα αποδεδειγμένα δυνατά σημεία. Όσο είναι δυνατόν, το πακέτο ενημέρωσης θα πρέπει να αναφέρεται στους πιο σημαντικούς βασικούς δείκτες απόδοσης ή KPIs, για τους οποίους πιθανότατα ενδιαφέρεται ο διευθυντής σας. 

Ένα επαγγελματικό και οργανωμένο έγγραφο που συντάσσεται πριν από μια μετάβαση είναι χρήσιμο για την επιχείρηση, είναι για τον/την νέο/α διευθυντή/τρια σας αποτελεί τέλειο εργαλείο καθώς και σημείο εκκίνησης για την επαγγελματική σχέση που ελπίζετε να δημιουργήσετε μαζί του/της.

15. Περιορίστε την υπερβολική κολακεία

Όταν συναντάτε έναν νέο διευθυντή, είναι μια κοινή παρόρμηση να θέλετε να προσφέρετε κομπλιμέντα ή κολακευτικά σχόλια. Ένας νέος διευθυντής μπορεί πραγματικά να σας εντυπωσιάσει, αλλά προσπαθήστε να περιορίσετε την κολακεία και να επικεντρωθείτε σε συζητήσεις που σχετίζονται με την εργασία. Ο διευθυντής σας μπορεί να ερμηνεύσει τα υπερβολικά σχόλια ως προσπάθεια να κερδίσετε την εύνοιά του/της πρόωρα. Για να δημιουργήσετε μια πολλά υποσχόμενη σχέση, εξισορροπήστε τη διαπροσωπική σας ευγένεια με την επαγγελματική σας δέσμευση.

16. Κάντε υπομονή

Η μετάβαση γύρω από την άφιξη ενός νέου διευθυντή μπορεί να είναι μια μακρά διαδικασία. Συνήθως, αφιερώνετε μερικές εβδομάδες προετοιμασίας για την αποχώρηση του πρώην διευθυντή σας και, στη συνέχεια, αρκετές εβδομάδες συναντάτε και μαθαίνετε για το νέο σας αφεντικό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, να περιμένετε ότι η εργασία θα είναι ελαφρώς πιο απαιτητική. Αναγνωρίστε ότι αυτή η μετάβαση είναι τελικά προσωρινή και ότι, εντός εβδομάδων, επιστρέφει μια αίσθηση κανονικότητας. Η άσκηση υπομονής μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τυχόν πρόσθετα άγχη που προκύπτουν. Ωστόσο θα πρέπει να παραμέινετε θετικοί και ευχάριστοι κατά την διάρκεια της μετάβασης. 

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou